Totale gekte quotummarkt door Fischler

De beschikbare hoeveelheid quotum inclusief leasemelk op 31 maart 2004 wordt bepalend voor de hoogte van de inkomenscompensatie die de veehouder daarna ontvangt. Dat blijkt uit bijlagen bij de voorstellen van EU ? landbouwcommissaris Franz Fischler.

Fischler wil de interventieprijs tussen 2004 en 2009 met 25 procent verlagen. Bij ongewijzigde marktomstandigheden betekent dat een melkprijsdaling van 25 procent. Brussel wil deze inkomensdaling voor 60 procent compenseren met een premie. Het quotum aan het einde van het nieuwe melkjaar bepaalt de hoogte van deze premie. Hoe meer quotum je dan hebt, hoe meer premie.

Melkende verleasers
Deskundigen verwachten een totale gekkenboel op de quotummarkt als dit voorstel van Fischler doorgaat. De vraag naar melk kan wel eens gigantisch vormen aannemen, omdat veehouders aan het eind van het quotumjaar allemaal zoveel mogelijk melk willen hebben. Voor verleasers van melk wordt het aantrekkelijk om het komende quotumjaar tijdelijk weer te gaan melken. Iemand die op 31 maart 2004 zijn melk verleast, ontvangt de jaren daarna namelijk geen premie.

Binnen de vakgroep rundveehouderij van LTO is de verwachting dat veel verleasers
vanaf 1 april van dit jaar zelf weer gaan melken om daarna alle quotum te verkopen of gedeeltelijk te verleasen en jarenlang ontkoppelde premie te ontvangen. Een melkveehouder die 500.000 liter melkt op 31 maart 2004, vangt de jaren daarna duizenden euro?s aan premie, oplopend tot 20.000 euro in 2008. Of hij die jaren melkt of niet, doet niet ter zake omdat de premie is losgekoppeld van het quotum. Heeft de quotumhouder de melk op het eind van het komende quotumjaar verleast, dan loopt hij dat geld al die jaren mis.

Voor maïs - vleespremies worden de jaren 2000, 2001 en 2002 de referentiejaren. De premie wordt berekend op basis van het gemiddelde aantal dieren in die drie jaren vermenigvuldigd met de premie in 2002. Dierziekten zijn een calamiteit waarvoor regelingen worden getroffen. In Nederland mag een bedrijf dat vanwege mond - en klauwzeer moest ruimen het jaar 2001 buiten beschouwing laten.

Bron : NLTO/Het Landbouwblad

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Dat er nog al wat gaat veranderen is mij ook duidelijk dat voor zuivel een ander referentie jaar geld dan voor granen is mij niet duidelijk hierbij kun je door klikken via de onderstaande link

Ik zou graag de bron horen van deze informatie die jij geeft.

[europa.eu.int]|0|RAPID&lg=NL&display=
Onbekend
Sjaak,

Ik heb onderstaand stukje tekst geknipt op het adres wat jij aangegeven hebt:

Zuivel

Om de melkveehouders een stabiel perspectief te bieden stelt de Commissie voor een hervormd stelsel van melkquota te handhaven tot en met het tijdvak 2014/2015.

In maart 1999 heeft de Europese Raad in Berlijn uit begrotingsoverwegingen besloten om de tenuitvoerlegging van de hervorming in de zuivelsector uit te stellen. Aangezien in het kader van de huidige financiële vooruitzichten onverwachte begrotingsmiddelen beschikbaar zijn gekomen, is de Commissie een groot voorstander van vervroeging met één jaar van de in Berlijn overeengekomen hervorming van de zuivelregeling om de doelstellingen en voordelen van die hervorming zo spoedig mogelijk te verwezenlijken.

Bovendien moet de steunprijs voor melk in 2007 en 2008 verder worden verlaagd, wat gepaard moet gaan met een verhoging van de quota met 1 % per jaar op basis van de referentiehoeveelheden na de volledige tenuitvoerlegging van Agenda 2000. De geplande uniforme verlaging met 5 %/jaar van de interventieprijzen dient te worden vervangen door asymmetrische verlagingen met - 3,5 %/jaar voor mageremelkpoeder en - 7 %/jaar voor boter over de periode van vijf jaar. Over het geheel genomen komen die verlaging van de boterprijs met 35 % en die verlaging van de prijs voor mageremelkpoeder met 17,5 % overeen met een totale verlaging van de EU-richtprijs voor melk over die vijf jaar met 28 %. De interventieaankoop van boter zal boven 30.000 ton per jaar worden geschorst. Voorgesteld wordt het mogelijk te maken om boven die grens boter aan te kopen volgens een inschrijvingsprocedure.

In 2007 en 2008 zal voor aanvullende compensatie via rechtstreekse betalingen worden gezorgd met gebruikmaking van dezelfde berekeningsmethode als in het geval van Agenda 2000. Alle betalingen in de zuivelsector zullen worden geïntegreerd in de ene bedrijfstoeslag.
Onbekend
Sjaak,

Zoals ik uit onderstaand tekst (uit jou link) opmaak, liggen de referentiejaren reeds achter ons en zit de NLTO ons een beetje bang te maken. Ik vraag mij dan ook af waar zij hun bronnen hebben.

Het merendeel van de premies in het kader van de verschillende gemeenschappelijke marktordeningen zal worden vervangen door één enkele bedrijfstoeslag. Om de voordelen te maximaliseren, vooral in administratief opzicht, zal de ene bedrijfstoeslag het breedst mogelijke scala van sectoren omvatten. De landbouwers zullen één bedrijfstoeslag ontvangen die is gebaseerd op een referentiebedrag dat de betalingen voor akkerbouwgewassen, rundvlees (inclusief POSEI en eilanden in de Egeïsche Zee), melk en zuivelproducten, schapen en geiten, zetmeelaardappelen, zaaddragende leguminosen, rijst, zaaizaad en gedroogde voedergewassen in een referentieperiode van 2000 tot en met 2002 omvat.
Onbekend
dit dacht ik ook en ben ook benieuwd naar hun bron
Onbekend
laten we hopendat het jaartaleen tikfout is en derest van deregelgeving is uiteeraardook vrijhol
Onbekend
Vraag, hoe hard is die datum? Het is toch te gek voor woorden als dit zou kloppen! Hoe jaag je de landbouw op kosten? Allemaal quotum kopen/leasen?
Onbekend
Het is nog nooit geweest dat een datum in de toekomst lag wat dit soort zaken betrof en het zal ook in deze situatie niet zo zijn. Hoe dan ook zo zal het in ieder geval niet gebeuren.
Onbekend
Leon ik ben het stees vaker met je eens
Onbekend
Ik woon vlak tegen de grens met Belgie en heb vorige week daar een vergadering bijgewoond met een spreker van de Belgische Boerenbond.
Deze organisatie is vergelijkbaar met LTO.

Daar vertelden ze inderdaad hetzelfde als wat in het persbericht staat en dat hier iedereen op hol doet slaan.Zij spraken verder dat er dan 2 prijzen zouden komen voor melkquotum. 1 met premie en 1 zonder premie.ook zij spraken over 2004 als referentie.
Onbekend
Het ontkoppelen van premies levert zowiezo nieuwe sofamelkers op, omdat als diegene die na 2004 zijn kwotum verkoopt zijn premie behoudt, overigens schrijft de commissie dat er maatregelen genomen moeten worden dat er geen verlaten land ontstaat.
De datum van 31-03-2004 staat overigens gewoon in de wettekst die te vinden is op[europa.eu.int](155 paginas)
Overigens staat ook in de tekst dat veehouders minimaal 70 % van hun kwotum vol moeten melken om 30 % te mogen verleasen, itt eerdere berichten dat je 30 % moet volmelken om 70 % te verleasen.
LTO is van opvatting dat ontkoppeling ongewenst is, maar het is duidelijk als het toch gebeurt wij pleiten voor een datum in het verleden om ontwrichting van de kwotummarkt te voorkomen.
Het is overigens de vraag of boeren ineens veel meer moeten gaan betalen voor kwotum omdat er welliswaar premies zijn te verdelen, maar er ook weer afgeroomt wordt, en er in europa een maximum aan uitgaven is vast gesteld (zie bovenstaande link)
Stel dat de premie het maximum haalt van 4 eurocent per liter per jaar, dan vraag ik mij af of je daar 1.7 euro voor mag betalen.
Als de ontkoppeling door gaat en de referentiedatum is verstreken, mag je er vanuitgaan dat de kwotumprijs helemaal instort en heb je 1.7 euro betaald om 4 eurocent te ontvangen.
Dit alles onder het voorbehoud dat fischler zijn voorstellen er door krijgt.
vriendelijke groet siemjan schenk
Onbekend
Hoi,

In het beleidstuk lees ik 2 artikelen die betrekking kunnen hebben op tijdelijke overdracht. Hier staat volgens mij niet in dat je 70% moet melken en maar 30% mag verleasen. Eigenlijk lees ik in deze twee artikelen dat de EU de landen ruimte geeft om het beleid op dit punt naar eigen inzicht in te vullen. De kern ligt denk ik in het feit wat je onder producent verstaat: in artikel 4 wordt gesproken over iemand "die melk produceert en op de markt brengt of voorbereidingen treft om dit in de zeer nabij toekomst te doen". Wellicht is het hebben van een melkstal en een melktank hierbij voldoende. Bij tijdelijke overdracht wordt gesproken over "een deel van de individuele referentiehoeveelheden", eer percentage wordt niet genoemd. In verband met struktuurveranderingen mag een regering zelfs beslissen lid 1 niet toe te passen. Kortom: dit beleidsstuk laat m.i. de Nederlandse regering voldoende mogelijkheden om leasen/verleasen naar eigen inzicht in te vullen. Of zie ik dit verkeerd?

Groeten van Aart

Artikel 14
I n a c t i v i t e i t
1. Wanneer een natuurlijke of rechtspersoon die over individuele referentiehoeveelheden beschikt, gedurende een tijdvak van twaalf maanden niet langer aan de voorwaarden van artikel 4, onder c) voldoet, worden deze referentiehoeveelheden uiterlijk op 1 april van het daaropvolgende kalenderjaar aan de nationale reserve toegevoegd, tenzij hij uiterlijk op die datum de vermarkting hervat.
2. Hervat die rechts- of natuurlijke persoon de vermarkting uiterlijk aan het einde van het tweede tijdvak van twaalf maanden na toevoeging van de betrokken hoeveelheden aan de nationale reserve, dan wordt hem uiterlijk op 1 april na de datum waarop hij hierom verzoekt, overeenkomstig artikel 5, lid 1, opnieuw een referentiehoeveelheid uit de nationale reserve toegewezen.
3. Wanneer een producent gedurende minstens een tijdvak van twaalf maanden niet van ten minste 70 % van zijn individuele referentiehoeveelheid gebruik maakt door melk of zuivelproducten op de markt te brengen, kunnen de lidstaten overeenkomstig de algemene beginselen van het Gemeenschapsrecht beslissen:
a) of en onder welke voorwaarden het totaal of een gedeelte van de ongebruikte referentiehoeveelheid wordt toegevoegd aan de nationale reserve.
b) onder welke voorwaarden een referentiehoeveelheid opnieuw aan de betrokken producent wordt toegewezen.
4. De leden 1 en 3 zijn echter niet van toepassing in geval van overmacht en in naar behoren gewettigde en door de bevoegde autoriteiten erkende gevallen die tijdelijk de productiecapaciteit van de betrokken producenten beïnvloeden.

Artikel 15
T i j d e l i j k eo v e r d r a c h t
1. Aan het einde van elk tijdvak van twaalf maanden staan de lidstaten voor het betrokken tijdvak de tijdelijke overdracht toe van een deel van de individuele referentiehoeveelheden die de producenten die hierover beschikken, niet voornemens zijn te gebruiken.
De lidstaten kunnen de overdrachten regelen naar gelang van de categorie producenten of de structuur van de melkproductie, ze beperken op het niveau van de koper of binnen de regio en bepalen in hoeverre de cedent overdrachten kan herhalen.
2. Elke lidstaat kan besluiten lid 1 niet toe te passen op grond van één van of van beide onderstaande criteria:
a) de noodzaak structurele ontwikkelingen en aanpassingen te vergemakkelijken,
b) dringende redenen van administratieve aard.
Onbekend
Melkveehouders doen er goed aan het hoofd koel te houden, goed te rekenen en dan pas met het volle verstand een besluit te nemen over het al dan niet kopen van quotum. Dat adviseert de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) naar aanleiding van de totale gekte die deze week is ontstaan op de melkquotummarkt.

Aanleiding voor de gekte op de quotummarkt met dolle, stijgende prijzen zijn de voorstellen van Europees commissaris Fischler. Deze wil de richtprijs voor melk de komende jaren met maar liefst 25% verlagen en de inkomensdaling van melkveehouders deels compenseren via een premie. Als basis voor de premie wordt in de huidige voorstellen het quotum op 31 maart 2004 genoemd. Alleen degenen die daadwerkelijk melken zouden voor de premie in aanmerking komen. De voorstellen van Fischler leiden momenteel tot grote nervositeit bij verleasers. Door zelf het quotum weer geheel of gedeeltelijk vol te melken, hopen ze toch nog voor de premie in aanmerking te komen. Tegelijkertijd veronderstellen andere melkveehouders dat als ze voor 1 april 2004 over meer quotum beschikken, ze ook voor een hogere premie in aanmerking komen. Het krappere aanbod en de stijgende vraag leiden tot hogere prijzen van melk.

De NMV wijst erop dat het slechts voorstellen betreft van de EU en dat quotumkopers een kat in de zak kopen als de voorstellen niet doorgaan of worden gewijzigd. De vakbond vindt de EU-voorstellen voor forse verlaging van de melkprijs asociaal en hoopt dat ze niet doorgaan. De plannen voor prijsverlaging zijn in de ogen van de NMV dodelijk voor melkveehouders die nu al op geen stukken na een kostendekkende prijs ontvangen. In plaats van productieuitbreiding en daaraan gekoppeld lagere prijzen, wil de NMV de melkproductie beperken zodat het aanbod veel beter dan nu wordt afgestemd op de koopkrachtige vraag en een hogere, kostendekkende prijs voor melkveehouders gerealiseerd kan worden. Op deze wijze ontstaat een veel gezondere situatie dan bij de EU-voorstellen waarin bewust het huidige EU-melkoverschot van circa 7% verder wordt vergroot.
Onbekend

ga vooral allemaal quotum kopen, blijf ik nog effe wachten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Het betreft voorstellen, ik weet nog als de dag van gisteren dat het melkquotum werd ingevoerd.
Toen was er een groot verschil tusen de voorstellen en de uiteindelijke regeling.
Een paar zaken die zomaar aangepast kunnen worden zijn
- Het referentie jaar wordt het gemiddelde van 2000, 2001 en2002 , een zeer waarschijnlijke optie omdat dan wordt aangesloten bij de steungewassen.
- Het maximum bedrag wordt€ 50.000 een bedraghaalt bij 400.000 a 450.000 kg melk als je de slachtpremie en gewasbijdrage meetelt, een goed te verdedigen standpunt overgens want grote bedrijven kunnen goedkoop produceren dus moeten dat gemakkelijk kunnen voor€ 0.25 per kg

Als je dit in gedachte neemt zijn er een vele risico's verbonden aan het op dit moment kopen van melk.
Onbekend
dat makelaars quotum verkopen moets met onmddelijke ingang verboden worden!!
afgelopen maandag heb ik geld geboden voor 50.000kg melk en krijg dan vier dagen later bericht : helaas verkocht,we hadden de advertentie moeten verwijderen.
melkmakelaars zijn het grootste TUIG WAT ER ROND LOOPT !!
want wordt er nu voor de stoppers of voor de blijvers gewerkt?
eerst 'koopt'men melk vervolgens houdt ze die vast om zo de prijs optedrijven
Onbekend
Kees van Wijk heeft gelijk, die mensen van melkstroom en andere makelaars maar zielig praten dat het niet zo is maar insiders die in de makelaars wereld zitten geven het zelf toe. We worden gewoon besodemieterd waar we bij staan.
Onbekend
Grote oplichters, al die makelaars.

Voor een paar weken terug iedereen bij langs gebeld om wat leasemelk, 3 makelaars wisten mij s'morgens om 9.00 uur al te vertellen wat Steegro de dag erop als notering zou vermelden. Mijn buurman had 10000kg te verleasen, hij heeft het "verkocht" aan steegro. Ik wist zijn referentie en vroeg of ze toevallig ook dat percentage hadden,nee dat hadden ze niet (dezelfde dag waarop hij het verkocht had). 3 dagen later hadden ze het ineens wel, alleen was de notering in de tussentijd wel 0.70 eurocent gestegen.

Het is ook wel logisch dat ze allemaal belang hebben bij een zo hoog mogelijke prijs, want als je het verschil tussen inkoop en verkoop zelf mag houden...
Onbekend
Henk,

Jij stelt dat al die makelaars grote oplichters zijn en geeft daarbij een voorbeeld van één makelaar. Als jij deze makelaar niet vertrouwt, waarom bel je hem dan toch voor leasemelk? Het feit dat andere makelaars kunnen voorspellen hoe de Steegro-notering de volgende dag is volgens mij niet zo vreemd. Door de markt te volgen en daar de Steegro-notering bijlangs legt kun je hun handelswijze wel uitfilteren en dit projekteren op de notering in de toekomst.

Jou voorbeeld ten aanzien van de transactie van 10.000 kg melk van je buurman is trouwens niet een voorbeeld waar ik wat mee kan. Het kan wel op dezelfde dag zijn, maar als jouw buurman 's morgens de melk heeft verhuurd en jij belt 's middags dan is er al heel wat melk omgezet in de tussentijd en als het een regulier vetpercentage is, dan is het allang weggewerkt. 10.000 kg melk is dan niet zoveel. Drie weken terug was het behoorlijk druk in de markt en dat kun je ook zien aan het aantal transacties wat er in januari heeft plaatsgevonden.

Een belronde bij de makelaars langs is echter wel een ding om over na te denken. Als je namelijk 5 of misschien 10 makelaars opbelt voor melkquotum, dan krijgen ze allen het idee dat er veel vraag is. In plaats van bijvoorbeeld 20.000 kg, ligt er dan opeens een vraag in de markt die 5 tot 10 keer zo hoog ligt.

Dat makelaars geld willen verdienen aan de handel dat is natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld, daar is het handel voor. Dat wanneer de prijzen oplopen de makelaars hier de schuld van krijgen is natuurlijk niet altijd realiteit. De media zijn hier bijvoorbeeld ook van invloed. Door het artikel voor op het Landbouwblad, notabene een (N)LTO-blad, van afgelopen zaterdag met de titel: 'Totale gekte quotummarkt door Fischler' werd deze gekte juist aangewakkerd. Immers vorige week was het nog heel rustig op de quotummarkt. Er was wel vraag en een niet ruim aanbod, maar het was rustig. Iedereen was een beetje in afwachting hoe de discussie omtrent het structureel verhuren ging lopen. Echter door dit artikel werden de boeren opeens wakker en waren bang om de boot te missen, terwijl ze zich niet in de materie verdiept hadden, maar emotioneel handelen. En dan is het natuurlijk zo als de vraag stijgt, de prijs ook stijgt.
Onbekend
Goed stuk JR,
En vergeet ook niet de contacten tussen boeren.
De een zegt dat Henk gevallen is, bij de 2e is Henks been gebroken, bij de 3e ligt Henk in ziekenhuis op sterven.
En dan nog als iets duurder wordt willen ze allemaal kopen.
Als iets goedkoper wordt willen ze snel verkopen.
LEMMINGEN-GEDRAG.
Onbekend
fam. ondersteuning?
Onbekend
Nogal voorspelbaar zo'n reactie van iemand die zich zelf-verreiktaan de quotumhandel. Maar dat is nou het verschil tussen de verkoper en de koper.
Onbekend
Henk,

Laten we vooropstellen dat ik als melkveehouder er een groot belang aan hecht dat de quotumprijs zo laag mogelijk is. Met mijn reactie wil ik alleen duidelijk stellen dat je door scherp de markt te volgen je bepaalde trends kunt zien. Hier kun je als koper op inspelen.
Onbekend
Een lage quotumprijs klinkt natuurlijk leuk.
De basis waar de prijs op gebaseerd is, is natuurlijk veel belangrijker.
Als prijs hoog is vanwege hoge melkprijs hoor je geen boer.
Als prijs hoog is door domme regelgeving is het probleem natuurlijk je eigen schuld als je koopt en klaagt, je koopt toch alleen melk als je sommetjes kan maken met als uitkomst dat je inkomen omhoog gaat. Koop je tegen beter weten in of omdat de buurman het ook doet ben je naturlijk verkeert bezig.

Eerder schreef ik onderstaand stukje:
De prijsvorming van quota koop of lease is ondoorzichtig.
Doordat het vet% * kg`s bepaald of het voor jouw gepast is.

Voor de doorzichtigheid en verhandelbaarheid zou het beter zijn het melkquotum om te zetten in een vet-quotum in kg`s te leveren vet.
De quotum handel kan dan gewoon in kg`s vet plaatsvinden.

Een kg vet is dan een kg vet.
Zorg via de LTO en andere dat bovenstaande veranderd, en je bent van de ondoorzichtigheid af.
Moeilijk doen over het %vet is dan geschiedenis.

Tevens kunnen de door Henk verafschuwde handelaren beter met elkaar worden vergeleken.
En dat handelaren bij langs bellen levert vaak meer op dan een uurtje werken.
Onbekend
Als je de voorstellen van fischler leest is het met de mogelijkheid d.m.v. vetafronding quotum met een lager % vet te kopen afgelopen.
Dit zal er toe leiden dat kwotumhandel veel eenvudiger wordt en de belangrijkste reden om via een bemiddelaar of handelaar te kopen verdwijnt hiermee.
Nadeel: grotere bedrijven hebben geen voordeel meer bij aankoop.
Voordeel: eerlijker, iedere boer koopt in principe onder dezelfde condities en de handel hebben we niet meer nodig.
groeten siemjan schenk.
Onbekend
EVEN een vraaje

wat doen jullie nu precies om de kosten van het melkquotum naar beneden te krijgen ??
en wat is er te doen aan de voorstellen van de heer Fischler?

groeten Jeroen van Pijkeren
Onbekend
Waarom is het een nadeel dat grotere bedrijven geen voordeel meer hebben. LTO is er toch voor om de belangen van alle bedrijven evenredig te behartigen?, groot en klein
Onbekend
LTO Rundveehouderij slaat alarm over Brusselse voorstellen

Vrijdag 14 februari 2003 - Als de voorstellen van de Europese Commissie voor aanpassing van het Europese zuivelbeleid ongewijzigd doorgaan, gaat de melkprijs de komende jaren fors onderuit en daarmee ook het inkomen van de melkveehouders. “Duizenden bedrijven zullen er de komende vijf tot tien jaar mee moeten stoppen. Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de structuur van de hele melkveehouderij”, concludeert voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep LTO Rundveehouderij.
Hij tekent dit sombere perspectief aan de hand van berekeningen, die Alfa Accountants en Adviseurs in Wageningen in opdracht van de vakgroep heeft gemaakt. De vakgroep dringt er bij de politiek in Den Haag en Brussel op aan, dat de voorstellen flink worden bijgesteld. “De Commissie is doorgeschoten, deze aanpassingen gaan veel te ver”, zegt Schenk. LTO heeft samen met collega-organisaties in andere EU-landen de krachten gebundeld om de voorstellen gewijzigd te krijgen.

Schenk zegt, dat de gevolgen van de sterke prijsdaling door zowel de boeren zelf als door de politiek worden onderschat. Uit onderzoek van Alfa blijkt dat alleen de bedrijven die nu een bovengemiddeld inkomen hebben, het op de langere termijn nog kunnen bolwerken. In de periode 2004 tot en met 2008 zou de melkprijs 4,5% per jaar omlaag gaan. Het inkomen gaat hierdoor - inclusief de in het vooruitzicht gestelde compensatie - in 2008 voor gemiddelde bedrijf met 16.500 euro omlaag. Het Landbouw-Economisch Instituut raamde eind vorig jaar het gezinsinkomen uit het bedrijf in de melkveehouderij op gemiddeld 19.000 euro per ondernemer.

De vakgroep slaat alarm omdat velen denken dat het donkerweerscenario wel bijtrekt en het met de gevolgen voor de bedrijfstak wel mee zal vallen. De onderzoekscijfers laten een ander beeld zien, stelt Schenk. Alfa heeft twaalf bedrijfsmodellen nagerekend, waarbij uitgegaan is van uiteenlopende melkquota per bedrijf en een productie van 8.000 kg melk per koe. Brussel stelt voor de jaren 2004-2008 een prijsdaling voor van 35% voor boter en 17,5% voor magere melkpoeder.
Hiervan is een basisprijs af te leiden, waarin de verwerkingskosten voor de industrie zijn meegenomen. Die was de afgelopen vijf jaar 26 euro per 100 kg melk. Als het aan het dagelijks bestuur van de EU ligt, gaat daar de komende vijf jaar 8 euro af. De coöperaties Campina en Friesland Coberco hebben de afgelopen jaren overigens dankzij extra toegevoegde waarde een melkprijs kunnen uitbetalen van bijna 35 euro per 100 kg melk. Daarvan uitgaande daalt de melkprijs in de standaardberekening van Alfa even hard als de basisprijs. Dit leidt tot een daling van de melkprijs voor de boer van 4,5% per jaar over de genoemde periode van vijf jaar. Deze prijsdaling kan in het ongunstige geval zelfs oplopen tot 6,2%. Als het meevalt blijft de daling beperkt tot 2,8% per jaar.

Welk percentage van de huidige 24.000 bedrijven (gemiddeld 55 melkkoeien per bedrijf) het loodje zal moeten leggen, is volgens Schenk nauwelijks aan te geven. 'Of alles ongewijzigd doorgaat, is nog maar de vraag, maar de richting van het Brusselse beleid is wel duidelijk. Bovendien zullen ondernemers gaan anticiperen op de veranderingen.' Het aantal bedrijven dat jaarlijks stopt, is de laatste jaren snel opgelopen tot rond 5%. De vakgroepvoorzitter denkt, dat dit percentage de komende jaren stijgt.
De toekomst van menig melkveehouderijbedrijf is volgens Schenk ongewis, zeker als het bedrijfsresultaat de afgelopen jaren aan de magere kant is geweest. Het terugdringen van de kosten staat volgens hem voorop: “Hoe je het wendt of keert, elke melkveehouder zal fors moeten bijsturen en zijn eigen strategie en keuzes voor de toekomst moeten maken om zijn bedrijf in de benen te kunnen houden.”

Gevolgen MidTermReview voor melkveebedrijven door Alfa Accountants en Adviseurs: [www.lto.nl]
Onbekend
lees ik het nu goed wordt het gemiddelde van 2000 tot 2002 bepalend voor hoeveel steun iemand krijgt voor de zuivel in de voorstellen van Fishler volgens de site van LNV.Als dit waar is dat hoef je nu ook geen duur quotum te kopen,immers je feferentie staat vast.
Onbekend
de periode van 2000-2002 heeft volgens mij betrekking op het vaststellen van de basis voor premies zoals maïspremie en dierpremie. Uit de brief van Veerman lees ik niet dat er wordt afgeweken van het voorstel om 31 maart 2004 als peildatum voor het referentiequotum vast te stellen en daar de inkomenstoeslag per 1000 kg melk op te baseren.

Hetgeen u er in leest (ook voor quotum 2000-2002 nemen), zou niet zo'n gek voorstel zijn. Het voorkomt onrust en speculatie op de quotummarkt.
Onbekend
Evers heeft gelijk 2000\2002 is voor mais en vlees, 2004 is voor melk. De datum voor het vaststellen van premies moet o.i. altijd in het verleden liggen, wij pleiten nu voor 31-3-2003 voor melk, welliswaar nog niet in het verleden, maar door niemand meer te beinvloeden, als je nog verder in het verleden gaat krijg je veel meer onredelijkheden, bijv bedrijven die hun quotum in 2002 hebben verkocht en wel recht op premie hebben en bedrijven die quotum kochten in 2002 krijgen hem dan niet, slecht voor met name jonge boeren.
vriendelijke groet siemjan schenk.
Onbekend
vraagjeals dit door gaat wie krijgt dan de premie voor de leasmelk de verleaser
of de leaser. ???

groeten jeroen
Onbekend
op 31 maart 2004 wordt gekeken hoe groot je referentiequotum op dat moment is, dit is eigendom + lease. Op basis hiervan krijg je de jaren erop premie. Quotum dat je na 31 maart 2004 erbij krijgt levert geen extra premie op. Het gaat dus naar de leaser.
Onbekend
Conclusie: Als het allemaal doorgaat is na 31 maart 2004 het melkquotum dus veel minder waard!
Onbekend
wel als de melkprijs daadwerkelijk gaat zakken, wanneer de melkfabrieken erin slagen door kwaliteitsproducten de melkprijs in de benen te houden kan ook de quotumprijs op het niveau blijven van de afgelopen jaren, echter quotumverruiming (3,5% in de komende jaren) en het niet meer krijgen van een de compensatiepremie op de extra melk zal de prijs onder druk komen te staan. In ieder geval zal de qprijs en de leaseprijs dit jaar fors de lucht in gaan, iedereen wil op 31 maart 2004 immers zoveel mogelijk melkquotum (eigendom en lease) op zijn rekening hebben staan. (jammer voor sommigen dat de grens van 75.000 lease per bedrijf er is, anders had je op die manier relatief goedkoop premie voor de komende jaren kunnen zekerstellen!)
Onbekend
pas maar op dat je niet een kat in de zak koopt
als je de berichten leest in het agrarisch dagblad, kunvolgens mij je de max. premie krijgen bij een quotum van 5 ton melk
dus iedereen die daar boven zit wacht volgens mij wel een jaartje als de prijs zo blijft of duurder wordt
want de verwachting wordt toch duidelijk geschept dat het quotum daarna minder waard zal wezen.
en wat doen ze met het leasen mieschien verbieden ze het wel wat gaat de prijs dan doen ?
conclusie er is volgens mij geen aanleiding voor verhooging van de koop/lease melk

groeten Jeroen
Onbekend
wanneer je tussen de 10.000 euro en 50.000 euro premie krijgt, dan loopt de korting op deze premie geleidelijk op tot 12,5% in 2012. Krijg je meer dan 50.000 euro premie, dan wordt deze maximaal 19% gekort in 2012. In de beginjaren is de korting op de premie nog zeer beperkt. Ach, als je meer dan 50.000 euro premie krijgt, mag je denk ik ook niet klagen, je bedrijfsomvang ligt dan in 2008 en verder dan ongeveer waarschijnlijk boven de miljoen kg quotum....
Onbekend
met het voorstel om het quotum van 31-3-2003 als referentie aan te houden ben ik het volledig eens
Onbekend
nu er geen afronding meer is van het vetgehalte, is volgens mij de tijd gekomen om
de melkmakelaars buiten spel tezetten!!
tot voor kort voerde ze altijd als argument aan een zogoed mogelijke afronding tekrijgen vet huidige en aangekochte percentage
als de wiedeweerga moet lto er nu opaan dringen om melk en grond los tekoppelen[dat is tot nu toe toch altijd belachelijk geweest],als dat gebeurd is weet ik niet waar we dan een makelaar voor nodig hebben om melk aan en teverkopen!! [het is toch geen onroerend goed!!]
het is nu zaak om alleen tekopen bij de laagste aanbieder per kg/vet ,want daar komt het in de praktijk opneer
Onbekend
Deze door deze nieuwe regelgeving komtde database van Quotum.nu volledig tot zijn recht, aanbieders moeten er voor zorgen dat ze een lage vraagprijs hebben anders komt hun aanbod niet bovenaan in dit overzicht:[www.quotum.nu]

Mee eens??

<img src=quotum.nu/banner/banner.php>/;
Onbekend
Wat mij opvalt is de hoogte van de premie die men denkt te ontvangen.Waar die gelden van weg komen is duidelijk vermindering prijsondersteuning van melk en mac sharry.Denk nou niet dat je de premie bij je inkomen van 2002 of 2003 op moet tellen en doorrekenen naar de toekomst zo van dan valt het nog wel mee.De melkprijs gaat dusdanig snel naar beneden dat je de premies meer dan hard nodig zult hebben,zeker als je ook nog voor deze prijzen quotum moet kopen.
Onbekend
hoe sterk de melkprijs daalt is nogal speculatief en afhankelijk van het beleid van onze twee grote zuivelondernemingen: slagen zij erin de melk steeds meer toegevoegde waarde te geven dan kunnen de voorstellen voor Nederland nog weleens positief uitpakken, lukt dit niet, dan komt er inderdaad een forse prijsdaling. Toch moeten we denk ik vertrouwen hebben in het beleid van de zuivelondernemingen: meer dan de helft van de melk verwerken ze tot kaas (maar een klein deel gaat naar boter en magere melkpoeder), daarnaast breiden ze hun productenpakket met toegevoegde waarde steeds meer uit (denk aan de strategische overname van Nutricia door FCDF). De berekeningen van Alfa Accountants (uitgevoerd in opdracht van LTO) schetsen mijns inziens wel een heel somber beeld (melkprijs daalt evenredig met de vermindering van de inkomenssteun en hierdoor het inkomen met ruim € 16.000) omdat men hier ervan uitgaat dat ook de prijzen van kaas, yoghurt, toetjes, etc, evenredig zal dalen ten opzichte van de prijzen van melkpoeder en boter. Dit vindt ik nogal speculeren. We weten gewoonweg niet wat de marktprijs van deze produkten de komende 10 jaar zal zijn. Deze informatie is wel cruciaal voor een voorspelling van de melkprijs in de komende 10 jaar. Ik denk dat FCDF en Campina hier nog het meeste zicht op hebben omdat zij waarschijnlijk marktverkenningen hebben uitgevoerd. Kortom: subsidies in de zuivel hebben invloed op het inkomen, maar de zuivelondernemingen bepalen of deze invloed groot zal zijn of nihiel (of zelfs positief na verrekening bedrijfssteun)
Onbekend
De berekeningen van Alfa kennen drie scenario's, nl een positief, basis en een somber scenario, en het is inderdaad zo dat de mate waarin zuivelondernemingen in staat zijn om het lagere vangnet op te vangen door een sterkere positie in de markt bepalend is voor de mate van prijsdaling.
Ook van belang is dat als de prijs wel fors daalt wat er met het aanbod van melk in de EU gebeurd, er zullen gebieden zijn waar men de ontkoppelde premies in dankbaarheid ontvangt, en vervolgens stopt met melken, en dat kan weer gevolgen hebben voor de prijs op middenlange termijn.
Het is dus van belang dat nederland zijn kostprijs (quotumkosten) in de gaten houdt en de structuur van de nederlandse veehouderij zich blijft ontwikkelen, om straks de concurentie aan te kunnen.
De industrie zelf is niet echt overtuigd van het feit dat zij de daling op kunnen vangen, zeker niet als de quotumuitbreiding doorgaat zonder te kijken naar toename consumptie.
Nederlandse ondernemingen pleiten voor handhaving van de huidige systematiek, de organisatie van europese zuivelondernemingen(hoofdzakelijk particulier)vreest op lange termijn voor een tekort aan melk in de EU door uitval van produktie.(!?)
Mijn eigen taxatie is dat het niet mogelijk is om de prijs 25 % te laten zakken omdat er in europa heel veel gebieden zijn waar er niet voor zo'n lage prijs geproduceerd kan worden.
Dat betekend dat het lastig is om te zeggen of een daling van 15% beter of slechter is als 25% omdat in het laatste geval er meer directe inkomenssteun wordt betaald terwijl de prijs waarschijnlijk niet zover zal dalen.
In alle gevallen zal de prijs veel meer gaan fluctueren als wij nu gewend zijn en dat maakt de nederlandse melkveehouderij meer kwetsbaar door relatieve hoge vaste lasten(grond en quotum).
Dat is ook de reden dat wij scherp in de discussie zitten over quotumkosten omdat daar het grote concurentienadeel voor de nederlandse melkveehouderij zit.
groeten siemjan schenk.
Onbekend
Ik ben het er mee eens dat je het quotum maar niet zomaar moet verruimen, het gevaar bestaat dat je de markt hiermee uit zijn evenwicht brengt. We moeten voorkomen dat we terechtkomen in de situatie van voor 1984: dan kunnen we inderdaad te maken krijgen met forse prijsdalingen tgv overschotten. Waarschijnlijk is het pleiten om de verruiming van het quotum niet door te laten gaan wel het belangrijkste speerpunt om de inkomenspositie van Nederlandse boeren op peil te houden.
Groeten van Aart

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melken , leasemelk , dierziekten , dieren , melkveehouder en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
2