Illustratie van: WillemsF

Voermethode.

Nu mijn doseerwagen het einde van zijn leven nadert ben ik op zoek naar wat anders, Nu vind ik zo'n mengwagen wel interessant maar levert het ook wat op? en wat is een goed merk? en wat is beter verticaal of horizontale vijzel(s)? Graag wat goed advies/tips/gebruikerservaringen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik voer sinds een half jaar met een Trioliet voerwagen van 10 kuub. Deze laadt zelf en heeft verticale menging. Hiervoor had ik een wagen met een frees en horizintale vijzels. Verticaal mengen vind ik beter, daar het voer minder in elkaar wordt geperst. Het laden gaat nu snel en mengen gaat goed. Ik wil absoluut niet meer zonder voerwagen omdat je iedere dag kan sturen in je rantsoen. Mijn wagen is te klein voor een maal daags voeren, maar tweemaal bevalt mij prima, altijd vers voer. Bovendien staat er een tractor voor van 70 pk. Al met al ben ik zeer te spreken over deze voerwagen. Succes.
Onbekend
Mengen is duidelijk beter voor de koeien. Maar zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. Ik denk als ja alleen gras en mais voert en misschien een bijproduct dat je dat zonder mengwagen kunt. Maar ga je krachtvoer mengen of grondstoffen is het ideaal alles in goede verhouding en netjes afgewogen. Als je krachtvoer mengt is misschien de horizontale nog steeds een optie deze mengt dit veel beter(test veehouderijtechniek) wel iest duurder. Je moet wel goed vergelijken de prijzen verschillen enorm en als ik zeg enorm dan bedoel ikrond de 10000 euro voor een ongeveer de zelfde
Onbekend
Helaas Siemen ik heb geen ervaring, maar zelf ben ik benieuwd of nog meer mensen de positieve geluiden over de Keenan voermengwagen in de afgelopen Veldpost kunnen bevestigen. Deze wagens mengen door middel van een paddelsysteem wat het voer oppakt en laat vallen. Dit lijkt mij een aardig systeem maar wie hebben hier er ervaring mee??
Onbekend
Een mengwagen is wel leuk, maar je schiet er niks mee op. Je trekt er alleen meer werk mee aan, je mechanisatie en voerkosten vliegen omhoog. Dit blijkt echt uit de cijfers. En het is nog maar de vraag of een mengwagen wel beter voor de koeien is. Je kunt slechter per individuele koe voeren enlet er op dat je tijdens het mengen niet alle structuur kapot mengt. Want anders wordt het echt appelmoes. Mijn advies: the simple the best!
Onbekend
voor een mengwagen moet je minimaal 120 koeien hebben, anders kost het geld. Bovendien ben je meer tijd kwijt. Alleen in geval je veel bijprodukten en pure grondstoffen voert is er soms iets mee te verdienen.
Onbekend
Ook ik ben kritisch tov. een voermengwagen omdat je de winst in verlaging van de voerkosten, en eventuele gezondheidsverbetering weer kwijt bent aan extra mechanisatie kosten.Houd het simpel.Ik heb het ook meerdere keren bekeken
maar ik blijf mijn 120 koeien met een simpele blokken wagen voeren waarbij ik de blokken laat snijden.aanschaf blokkenwagen 12000 euro
afschrijving 5 jaar restwaarde 3000 euro is 1800 euro per jaar
trekker vast voor de wagen aanschaf 6000 euro afschrijving 10 jaar is 600 euro
onderhoud wagen 500
onderhoudtrekker 400
Kuilsnijden 40 x45 1800 meestal voor 9-10 dagen per keer door summerfeeding het
hele jaar door.
brandstof 200 uur x6l 1200x0.5 600euro
totaal 5700euro jaar kosten is 0.57 cent per liter melk bij summerfeeding.
per dag 25 minuten werk van het voeren.
de laatste 3 jaar 2 keer een lebmaag verdraaing gehad.
Onbekend
voor 12000 euro heb je ook een voer mengwagen.
De koeien zelf het voer in de kuil laten halen is goedkoopste plus je kunt boxen op de voergang kwijt
Onbekend
Met een voermengwagen kun je nog steeds brok in de krachtvoerautomaat bijvoeren. En met de Keenan voermenwagen kun je gewoon blijven mengen zonder dat er structuurbederf optreedt.
Onbekend
ik voer al meer dan 10 jaar met dezelfde mengwagen en dat bevalt mij goed, bij gemengt voeren bepaald de boer wat de koe vreet en niet andersom. in mijn ogen kan een mengwagen alleen uit wanneer je er lang mee kunt doen.ik ben dan ook van plan er nog zeker 5 jaar mee door te rijden andere systemen kunnen natuurlijk ook goed werken ,maar net als anderen al aangeven je kunt gerichter voeren en met name de droge koeien en jongvee gedijen er goed op wanneer je er wat structuurrijk voer doormengt. veel succes met je beslissing.
Onbekend
Wij hebben sinds 5 jaar een zelfladende trioliet. Deze wagen is redelijk maar mengt niet optimaal en de bodenvrijheid is te laag. Als ik kijk naar de kosten en tijd die het voeren nu kost denk ik niet dat we weer een mengwagen kopen. Vergis je niet in de diesel ,trekker en onderhoudskosten. Verder ben je iedere dag zeker een half uur langer aan het voeren. Zo'n Schuitema voerwagen lijkt mij wel wat voor ons systeem, wij voeren mais , kuil, borstel, miralen en meel.
Een voermengwagen is wel ideaal bij het voeren van de droge koeien en als je slechte partijen voer moet verwerken. Maar kosten/baten dan denk ik niet dat het rendabel is, wat wel zeker rendabel is is weegapparatuur. Siemen. schreef:
>
> Nu mijn doseerwagen het einde van zijn leven nadert ben ik op
> zoek naar wat anders, Nu vind ik zo'n mengwagen wel
> interessant maar levert het ook wat op? en wat is een goed
> merk? en wat is beter verticaal of horizontale vijzel(s)?
> Graag wat goed advies/tips/gebruikerservaringen.
Onbekend
Henk,

Het kunnen mengen van een slechte kuil is juist een nadeel van een mengwagen!

Dit moet je immers niet aan de melkkoeien willen voeren.
Onbekend
Wij gebruiken naar tevredenheid een Peecon Biga met laadklep, dit is een verticaalmenger (hierbij hebben we ook een kuilsnijder nodig, maar deze hadden we bij een schuitemaker amigo blokkendoseerwagen ook nodig (waarmee we ca. 7 jaar met tevredenheid hebben gewerk)).

De voordelen:
- Weeginrichting (alleen zinvol bij veel bijprod/krachtvoer in basisrantsoen)
- Voeren met 1 trekker (zelfladend tegenover met laden met shovel/voorlader) wel 1 of 2 keer per week een rijtje kuilblokken snijden.
- nu 1 keer per dag voeren tegenover voorheen 2 keer per dag omdat anders de koeien de bijproducten te veel konden selecteren, door 2 keer te voeren spreidden we de opname destijds enigszins
- bij bijproducten/krachtvoer is eenvoudig (gesneden) hooi/stro bij te mengen (structuur) of extra hooi/stro voor droge koeien / jongvee. zonder problemen nemen ze dit nu op (hierdoor gezonde koeien, weinig lebmaagdraaiingen en volgens mij ook minder klauwbevangenheid)
- voordeel verticaalmenger: geen grote trekker nodig (60 pk voor 10 m3, kan net aan)

een paar jaar geleden hebben we de stal uitgebreidt, de melkkoeien hadden voorheen genoeg vreetplaatsen (1+1 stal) nu, we hebben de stal nu 3+1 gemaakt met als resultaat per 3 melkkoeien slechts 2 vreetplekken. Door het gemengd voeren krijgen ook de koeien de later op de dag vreten toch wel hetzelfde rantsoen binnen. Hierdoor was de uitbreiding van de stal goedkoper dan bij verlengen.

overonderhoud mengwagen kan ik nog weinig zeggen, wagen is nog maar ruim 4 jaar oud en maar een enkele kleine reapratie gehad.

minpunten:
- meer dieselverbruik / slijtage trekker
- t.o.v. 1 keer daags voeren wel meer tijd nodig
- aanschafwaarde Biga meer dan dubbel in vergelijking met Schuitemaker Amigo

mijn oordeel: ik blijf gemengd voeren vanwege inzet bijprod en te weinig vreetplaatsen, maar bij alleen maar gras/mais zou ik vanwege kosten (m.n aanschafwaarde) wel weer kiezen voor een Amigo blokkendoseerwagen

Matthijs
Onbekend
Al eens aan een Mullerup Mix Feeder gedacht? Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Dan sla je de voermengwagen toch gewoon over.

<a href="[www.e-farm.nl] hier voor meer info</a>
Onbekend
ik heb 10 jaar met een voermengwagen gewerkt, en meende dat deze voermethode de beste was, de koeien gaven prima. Toen mijn wagen opeens kapot was moest ik snel wat voer binnen hebben, de loonwerker gebeld, die kwam met een kuilsnijder en zette het voer vlakbij het voerhek, met de shovel drukte ik de kuil en de mais bij beetjes naar het voerhek toe, dat beviel mij zo goedhet was makkelijk de koeien gaven nog meer melk dan ik gewent was. Nu haal ik zelf het voer van de kuilhoop, de ene helft van het voerhek ligt mais, de andere helft ligt kuil, biks in de krachtvoerbox, rollend jaargemiddelde 8540 kg 4.61vet 3.59 eiwit lekker makkelijken voer nu 14 jaar op deze manier,
Onbekend
werk 6jr met een voermengwagen verticaal + frees. Dit naar volle tevredenheid.Het is belangrijk dat de wagen goed mengt bij kleine struktuurrijke rantsoenen 9droge koeien).Ook een weeginrichting moet naar mijn mening geen punt van discussie zijn.Vooral bij een tedroog rantsoen het bijmengen van water bevalt heel erg goed(moet eigenlijk niet nodig zijn) Dealers willen vaak wel een voermengwagen op proef geven. Als ik nu een voermengwagen aan moest schaffen dan kocht ik een horizontale zelflader (gladde kuilwand, minder vermogen nodig)halu schreef:
>
> ik heb 10 jaar met een voermengwagen gewerkt, en meende dat
> deze voermethode de beste was, de koeien gaven prima. Toen
> mijn wagen opeens kapot was moest ik snel wat voer binnen
> hebben, de loonwerker gebeld, die kwam met een kuilsnijder en
> zette het voer vlakbij het voerhek, met de shovel drukte ik
> de kuil en de mais bij beetjes naar het voerhek toe, dat
> beviel mij zo goedhet was makkelijk de koeien gaven nog
> meer melk dan ik gewent was. Nu haal ik zelf het voer van de
> kuilhoop, de ene helft van het voerhek ligt mais, de andere
> helft ligt kuil, biks in de krachtvoerbox, rollend
> jaargemiddelde 8540 kg 4.61vet 3.59 eiwit lekker makkelijk
> en voer nu 14 jaar op deze manier,
Onbekend
Gladde kuilwand is niet nodig wanneer een kuil echt goed is aangereden . Bij zeer veel bedrijven gebeurd dit echter op een waardeloze wijze . Bij een goed aangereden kuil is geen schimmel te vinden zelfs niet na een week . Vast aanrijden is belangrijker dan de kuil dezelfde dag dicht hebben . Zelfs het drogestof gehalte van mais of gras doet er dan niet toe . Het is wel zo hoe droger de kuil des te meer tijd ben je kwijt om die ook vast te krijgen . Twee drie uurtjes met een shovel de kuil narijden de volgende dag kan hem makkelijk 10 tot 20% laten inklinken . Neem de meetlat er maar eens bij . Wanneer iemand een monster neemt met een verlengde stok moet hij hem er niet inkrijgen dan pas is vast vast . Bij een sleufsilo van 40 meter jaarrond open aan de voorkant vond ik zelden schimmel . Waarom zit schimmel meestal in de bovenste meter en bijna nooit in de onderste !!!!!
Onbekend
Bij het lang (2-3 uur?) vastrijden van de bult gaat de bovenste laag van de kuil constant op en neer. Dit krijg je ook na 2-3 uur aanrijden niet vast. Door dit constant op en neer gaan van de toplaag, wordt er constant zuurstof in de kuil gezogen, waardoor er juist meer schimmel optreedt in de toplaag.
Onbekend
Heb je het geprobeerd , ik dacht het niet , jou pompverhaal is leuk , maar wanneer ik bij mij geen schimmels zie en bij collegas wel is de conclusie duidelijk . Er gaat bij mij een oude plastic over de kuil , vervolgens een nieuwe , dan een dekzeil en als laatste autobanden van die kleintjes zoals de meesten het doen . Vastrijden van mais blijf ik doen tot het moment dat ik geen scheuren meer zie in de boven laag . Schimmels in de mais ontwikkelen zich niet op het moment dat je de mais pas ingekuild hebt maar in de loop van de tijd . In vaste mais vind je geen schimmel in de hoop , hoogstens een beetje op een niet vaste zijkant . Schimmel op de hoop tijdens het vastrijden wanneer je er lang over doet is geen enkel probleem wiel erover en hij drukt zich als beton in elkaar en het proces stopt meteen . Volgende zomer wanneer de kuil op die plaatsen open is , zul je er geen spoortje van terugvinden . Ik heb vaker mais van 40% en meer droge stof ingekuild en deze hoort tot de moeilijkst te bewaren categorie , inklinkingen van wel 30% nadat de loonwerker vertrokken was heb ik daar met mijn verzwaarde tractor weten te halen niet in 2-3 uurtjes .
Onbekend
hoi rene ik denk dat je een horizontale voermengwagen hebt ipv verticaal
verticaal is met opstaande vijzel, deze voermengwagens heb ik nog niet met frees gezien.
groetjes kees
Onbekend
kees schreef:
>
> hoi rene ik denk dat je een horizontale voermengwagen hebt
> ipv verticaal
> verticaal is met opstaande vijzel, deze voermengwagens heb ik
> nog niet met frees gezien.
> groetjes kees

Inderdaad ik denk ook dat hij een horizontale mengwagen bedoelt,ik denk ook niet dat er verticale mengers bestaan met laadfrees.
Wel zijn er tegenwoordig zelfladende verticale mengers met een soort kuilhapper achterop , deze drukt een snijraam met grote zware cylinders door de kuil en kiept de uitgedrukte pak in de mengkuip.

Zelf heb ik naar volle tevredenheid een Seko Samurai horizontale mengwagen met laadfrees, ik gebruik daze wagen nu een kleine 7 jaar en heb alleen op de vijzels een stuk of 60 messen vervangen , dit zijn tot nu toe de enige onkosten geweest.
Vind het een makkelijke manier van voeren , maar zeker niet de goedkoopste.
De wagen is 10 kuub en ik voer er 70 koeien mee. Een voordeel is ook dat je met een eigen laadsysteem met 1 trekker kunt voeren en geen shovel of voorlader nodig hebt. Ook heb je een mooie rechte strakke kuil en het beetje los kun je erachter zo met een schop ingooien via de open achterwand. Verder vraagt deze wagen weinig vermogen,dus slijtage en brandstofverbruik van trekker valt nogal mee.

Groeten George
Onbekend
Verticale met frees bestaan wel. weet niet welk merk maar ze zijn er
Onbekend
Ik voerde tot nu toe altijd met een oude doseerwagen met dwarsafvoerband achterop. Nu gooi ik het er altijd laagsgewijs in, en vind het amper gemengd worden. Meel en bijprodukten erbij door valt heel erg tegen, eigenlijk missen die op deze manier elk effect is mijn mening. Daarom doen we de aardappelvezels vaak met een oud vijzelbakje na het melken als ze vast staan, maar dat schiet ook niet erg op. Bij de droge koeien voeren we 1/3 stro 2/3 kuil, eens in de 2 dagen, Hier geld eigenlijk 1 dag kuil, en een dag stro, wat slecht opgevreten wordt. Ook niet erg geweldig dus.
ik heb een 2+2 stal voor melkgevende koeien dus elke koe heeft ook een vreetplek.

Ik heb de koeien s' winters altijd al in 2 groepen (melkt veel sneller) En denk daarom toch wel aan een mengwagen, want doseerwagen laden kost net zoveel tijd, en de grote doseerwagens (schuitemaker/strautman) zijn flink aan de prijs voor ongemengd voeren.

Ik zal me deze zomer nog is flink verdiepen, en wat machines met eigen ogen gaan bekijken, maar eerst kunnen de koeien over een maand zichzelf weer 5 maand grotendeels gaan voeren. Dank voor de informatie, praktijkervaring van collega's zegt mij meer als mooie praatjes en prachtige kleurenfolders met de meest mooie namen voor bont-gekleurde machines.
Onbekend
Hoeveel sneller kun jij melken door de koeien in twee groepen te houden? Hoeveel melkkoeien en met welke type melkstal?
Onbekend
Tja, in tijd uitgedrukt? oudmelkten zo'n 80 per uur in 2x8. nieuwmelkten 65 per uur.
Hier totaal nu zo'n 180 melkgevende koeien, incl. melkstal/boxen schoonmaken 3 uur werk.

Oudmelkt is hier dus 6/8 weken na inseminatie (ik laat nooit wat opvoelen, volgens mij vertrouw je dan je tochtwaarneming niet), heb dus geen omkijken meer naar deze groep koeien. Pencilline en nieuwmelkten houd ik ook nog apart in een groepje, en melk ik als allerlaatst, haal ik de slang dan vast uit de tank stop hem in de spoelleiding en kan dan zo door melken.(ja, de inspoelbeveiliging heb ik gesaboteerd.) Vind het grootste voordeel dat je niet op 1 koe van 20 kg hoeft te wachten bij een rijtje met 7 van de 8 oudmelkte koeien. En je hoeft je aandacht met tochtigheid,witvuilerij etc maar op 1 groep te richten en je verdoet je aandacht niet aan koeien die allang drachtig zijn en maar wat zitten mee te springen. Oudmelkten krijgen zo ook geen mais meer, want daar worden ze m.i. alleen maar vet van in 2e deel lactatie. Verwisselen van koeien doen we zo'n beetje elke 2/3 weken. Half dagje onrust, maar elk voordeel heeft z'n nadeel. S' zomers loopt wel alles in 1 koppel, maar als ze uit het land komen maak ik nooit koeien schoon, maar hang ze er zo onder. Maar dan haal ik net 70 koeien per uur, en vind het "totale" overzicht minder. Aandacht koeien (nieuwmelkt etc.) houd ik altijd apart.
Onbekend
een tijd geleden had je volgens mij 300 koeien toch Siemen?

groeten kees
Onbekend
>
> een tijd geleden had je volgens mij 300 koeien toch Siemen?
>
> groeten kees



Dat kan toch , hij heeft het over 180 melkgevende koeien , de overige 120 zullen dan wel droog staan.
Onbekend
We molken op 2 locaties, met een "familie"maatschap (broer en zoon). Per Jan. zijn de bedrijven opgesplitst, maar we werken nog wel op mechanisatie enz. samen.
Zodoende hebben we nu nog een 180 melkkoeien. Meer kunnen/mogen we er hier niet melken, en dat hoeft ook niet. Maar om de verhoudingen niet al te ingewikkeld te maken is de boel opgesplitst, en een extra bedrijf op afstand werkt ook niet erg geweldig want je blijft aan het heen en weer slepen met van alles en nog wat. Nu heeft ieder zijn eigen, + eigen opvolger(s).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
42
TREFWOORDEN