Wijziging regels tenaamstelling melkquotum COS

Wijziging regels tenaamstelling melkquotum COS

Als gevolg van de wijziging van het Europees landbouwbeleid gaat de Centrale Organisatie Superheffing (COS) dezelfde regels voor de tenaamstelling hanteren als LASER. Dit heeft tot gevolg dat bij veel maatschappen de tenaamstelling bij het COS moet worden aangepast.

Aanleiding:

De aanleiding is het feit, dat het COS sinds 2004 de melkpremie uitbetaalt. De melkpremie is een vorm van directe steun aan landbouwers. De Europese Commissie stelt als voorwaarde dat bedrijven die directe steun ontvangen bij alle betaalorganen onder dezelfde tenaamstelling geregistreerd staan. Tot op heden was het zo dat het COS bedrijven op een andere wijze registreerde als LASER. Vanaf 2005 zal het COS de bedrijven op dezelfde wijze gaan registreren als LASER. Wanneer een afwijkende tenaamstelling niet wordt gecorrigeerd dan kan dit tot gevolg hebben dat er geen melkpremie wordt uitbetaald.

Verschil in registratie:

Tot op heden registreerde LASER wel economische maatschappen en het COS alleen (juridische) maatschappen, waarin de grond en gebouwen juridisch zijn ingebracht. Dit had tot gevolg dat veel maatschappen, waarbij de grond en gebouwen voorbehouden waren aan één van de maten, een andere tenaamstelling hadden bij het COS dan bij LASER. Het COS zal nu de wijze van registreren aan gaan passen aan LASER, waardoor economische maatschappen hun tenaamstelling bij het COS moeten aanpassen. Betrokken bedrijven zijn door het COS aangeschreven en moeten voor 12 november aanstaande reageren.

Twee aparte systemen:

LASER en het COS blijven in de toekomst wel twee aparte systemen houden waarin ze bedrijven registreren. Een wijziging in de tenaamstelling moet dus bij beide organisaties gemeld blijven worden.

Keuzemogelijkheden:

Het COS biedt een drietal mogelijkheden waaruit gekozen kan worden.
De registratie van het COS aan die van LASER aanpassen.
De registratie van het COS aanhouden.
Afzonderlijke registraties instandhouden.

Registratie COS aan LASER aanpassen:

De eerste mogelijkheid is dat de tenaamstelling bij het COS aan die van LASER aangepast wordt. Hiervoor moet gekozen worden wanneer sprake is van een maatschap. Het COS biedt de mogelijkheid om dit eenmalig zonder grondoverdracht te realiseren. Het gevolg is dat het quotum bij het COS geregistreerd komt te staan op naam van de maatschap en niet meer op één van de maten afzonderlijk. Het kan in deze situatie wel verstandig zijn dat wordt vastgelegd dat één of meerdere maten het eigendom van het melkquotum voorbehouden.

Registratie COS aanhouden:

Wanneer de tenaamstelling bij het COS juist is, kan ervoor gekozen worden om de tenaamstelling bij het COS niet te wijzigen. Voor deze optie zal alleen maar worden gekozen wanneer de huidige tenaamstelling bij LASER niet juist is. In deze situatie moet wel de tenaamstelling bij LASER worden aangepast.

Afzonderlijke registraties aanhouden:

De mogelijkheid bestaat dat er sprake is van twee afzonderlijke bedrijven. Een persoonlijke onderneming (die eigenaar is van het melkquotum en ook afzonderlijk melk produceert) en een maatschap die geen melk produceert of als afzonderlijke producent is aan te merken. Wanneer hier sprake van is, zal zowel de maatschap als de eenmanszaak een BRS-nummer moeten hebben.
In deze situatie moet er wel sprake zijn van een volledig gescheiden bedrijfsvoering, zowel administratief als feitelijk en moeten beide bedrijven een opgave doen voor de landbouwtelling.

Meer informatie:

Meer informatie is te vinden op de website van het COS www.prodzuivel.nl. Hier zullen binnenkort ook de antwoorden op veelgestelde vragen op worden gepubliceerd. Het COS is telefonisch bereikbaar op 079-3681662.
anonymous_0

Reacties

Onbekend
We hebben een economische maatschap en staan bij Laser ingeschreven als maatschap en bij het COS niet. We hebben geen formulier van het COS ontvangen.
Telefonisch werd mij gezegd dat als je de premie van het afgelopen jaar onder het BRS nummer van Laser hebt aangevraagd, automatisch de tenaanstelling bij het COS wordt aangepast en ontvang je geen bericht.
Onbekend
Ik heb inderdaad zelf ook geen brief gehad, maar die is wel naar andere veehouders gestuurd.
anonymous_1269
Ja die brief heb ik!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , landbouwbeleid , melkquotum , bedrijfsvoering , europees en superheffing geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!