DDB

Waarom vindt Olijslager de DDB niets en de Cono wel? Als de DDB een feit wordt,dan hebben alle zuivelondernemingen dezelfde inkoopprijs van de melk. Bedrijven die de toko niet op orde hebben, komen dan kwa winstgevendheid in de knel lijkt mij. Mijn vraag is of de angst van Olijslager hierop is gebaseerd.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het is alleen al goed dat er mensen zijn die voor een betere melkprijs vechten.Bij LTO doen ze niets anders dan afwachten.
Onbekend
Wat ik heb gehoord is dat CONO er ook niet veelinziet
Onbekend
Fout, de Cono omarmt het plan.
Onbekend
olijslager is gewoon bang dat het luktwat hem niet is gelukt
een hond in het nauw maakt rare sprongen .
en dan zeg jeonzin ,, in plaats ons te steunen maar nee
Onbekend
Makkelijk praten van Olijslager nu hij weg gaat. Maar veel belangrijker is dat zo veel mogelijk boeren naar de info avonden gaan en dat ze de intentieverklaring invullen! Ook roep ik bij deze de LTO bestuurders op om eens serieus naar de plannen van de NMV te kijken in plaats deze op voorhand al af te kraken! Want een betere melkprijs wie wil dat nou niet.
Onbekend
Friesland-foods directeur Olijslager maakt het nu wel erg bont. Dat hem het initiatief van de NMV in de vorm van het Dutch Dairy Board niet helemaal aan stond had je kunnen verwachten van een ingeslapen directeur, maar Olijslager gaat verder dan dat........<a href="[www.dorpsrandhoeve.nl]; target="_blank">hier meer....</a>
Onbekend
Ik ben blij dat we zometeen van Olyslager af zijn want dat is toch wel de arrogantste vent die er bij fcdf rond loopt
Wat is zijn salaris eigenlijk?
Volgens mij word dat door ons betaald en dan zulke uitspraken doen
Nou blijkt dus wel hoeveel wij nog te zeggen hebben binnen dit (geweldige ?)
bedrijf.
De oplossing: FCDF NAAR DE BEURS EN DE DDB-EDB OPRICHTEN
HEBBEN WIJ GELD EN MACHT ;WANT OP DIT MOMENT LIGGEN DIE 2 DINGEN WEL DUIDELIJK BIJ DE VERKEERDE PERSONEN !
Onbekend
Ik heb kort geleden zo'n bijeenkomst meegemaakt. Viel me zwaar tegen wat er te berde werd gebracht. Sieta kan op zich uitstekend een zaal bespelen, dat is ook een kunst waar je waardering voor kunt opbrengen. Inhoudelijk was het echter een aaneenschakeling van halve waarheden, inspelen op onvrede gevoelens, demagogie en wat dies meer zij. De stemming zat er zodanig in dat mensen die de zaak enigszins probeerden te relativeren weggehoond werdendoor NMV leden. Aan het eind van de avond ging er zelfs iemand, zwaar opgefokt, volledig door het lint. Geen fraaie vertoning derhalve, ik ben dan ook voortijdig opgestapt.
Dit soort initiatieven , hoe goed ook bedoeld, gaan altijd aan verdeeldheid en ruzie ten onder. Deze avond was daarvan een voorproefje.
Mijn briefje heb ik dan ook niet ingevuld..
Onbekend
Hans je haalt de woorden uit mijn mond, dit kan je aan zien komen,
het is zoals Olyslager zegt net een sprookje
Onbekend
Jammer voor jouw Hans. Velen denken er anders over. Er is zeer veel belangstelling voor. De zaalhouder in Zuidhorn (Gr.) was ook overrompeld door de opkomst, moest er nog een keer zo veel stoelen bijzetten. De zaal was maar net groot genoeg. Zeer velen hebben getekend. Ook kan de LTO haar leden maar moeilijk onder de duim houden, vele LTO'ers zijn om in Zuidhorn!
Onbekend
Over welke avond spreek je en welke 'halve waarheden' heb je geconstateerd; noem man en paard. Critici worden juist opgeroepen zich met hun kritiek op de bijeenkomsten te melden, daar is de tweede helft van de avond ook voor gereserveerd. Mensen met kritiek worden naar mijn observatie niet weggehoond en al helemaal niet specifiek door NMv-leden. Wanneer je inhoudelijke kritiek hebt, uit die dan, vage uitspraken als: 'niet realistisch' en 'een sprookje', die kennen we zo langzamerhand wel. Na ruim drie maanden is dat wel wat erg zwak.
'Sprookjes' en 'niet realistisch' schaar ik onder de emoties, het verhaal waarop de DDB zich baseerd is pure economie zoals te zien is in de rest van de samenleving.
Ik verwacht een inhoudelijk sterker verhaal van je.
Onbekend
Ik vind dat het een directeur van een coöperatie niet past om op deze manier naar buiten te treden. Erger nog, hij beledigt eigenijk de hele melkveehouderij met zijn uitspraken. Ook Siemjan Schenk deed dit enkele weken geleden in Wanroij.(in mindere maten)

NMV heeft naar mijn mening al veel bereikt met haar DDB, namelijk de beerput is eindelijk open. Ook nu het een Europees verhaal aan het worden is wordt het nog interessanter. Ik ben normaal vrij neutraal en geef gevraagd en ongevraagd mijn ongezouten mening. Maar NMV heeft met haar DDB verhaal een punt, want het zou toch heel normaal zijn als we een kostprijsdekkende melkprijs ontvangen!!!!
Onbekend
over welke kostprijs heb je het die van jouof van mij of van een ander????????
Onbekend
Ach Sjaak, 't is toch duidelijk dat de GEMIDDELDE kostprijs boven de melkprijs ligt. Tuurlijk zijn er verschillen tussen bedrijven, en tuurlijk kan je hierop inspelen door scherper te zijn op je kostprijs, maar ik denk dat de rek er nu zo een beetje wel uit raakt. En uiteindelijk is ieder bedrijf anders en kunnen door omstandigheden de kosten gewoon niet lager bij de niet-optimale bedrijven. Deze hebben gewoon te maken met hun situatie en hebben dit de laatste jaren nog wel gered, maar 't begint nu gewoon nijpend te worden. Kijk eens wat er gebeurd als de rente 1,5% stijgt, de marges dalen drastisch.......
Onbekend
Sieta, het was in Zuidhorn, maar dat zal je niet verbazen. Als ik het heb over halve waarheden dan zal ik je 2 voorbeelden geven:

1: Je hebt vrij uitvoerig gesproken over de melkpremies en wat daar voor voorwaarden aan verbonden gaan worden ,de zogenaamde 18 richtlijnen. Jouw betoog kwam er op neer dat het beter was dat het inkomen uit het melkgeld komt, ipv uit de premies. Daar heb je natuurlijk gelijk in. Anders wordt het als de indruk gewekt wordt dat als je qua inkomen wel zonder die premies kan , je dan niet meer hoeft te voldoen aan de 18 richtlijnen. Nu waren mij op die avond niet de exacte details bekend over die richtlijnen, maar vrijdag jl. vond ik ze in de bus. Met stomme verbazing constateerde ik toen dat het gaat om veel bestaande regels, of wat nog in de pijplijn zit, in ieder geval geen regelgeving waar je voor kunt tekenen als je de premie goed kunt gebruiken. Deze richtlijnen gaan voor iedereen gelden. De premie gaat hooguit als een extra stok achter de deur fungeren om ze gedaan te krijgen.
Op dit punt heb je volgens mij de zaal gewoon misleid, ik kan niet anders concluderen.

2. Dan de rol van de NMA. Jullie hebben jullie plan volgens eigen zeggen voorgelegd aan een jurist van de GIBO groep. Die heeft zijn zegen er aan gegeven.Nu zegt mij dat niet zoveel. Voor een betrouwbaarder oordeel had je volgens mij gewoon rechtstreeks naar de NMA moeten gaan of misschien wel naar de Consumentenbond. Want je kunt op je klompen aanvoelen dat , gesteld dat het plan zou werken, deze club onmiddelijk aanklopt bij de NMA.
Vergeet niet dat zaken als eerlijke mededinging op dit moment in heel de EU heel gevoelig liggen. In tegenstelling tot wat jij zei beoordeelt de NMA niet of de prijs op of boven de kostprijs ligt, nee , ze kijken alleen of er afspraken gemaakt zijn die eerlijke mededinging belemmeren. En daarvan is in dit geval ongetwijfeld sprake.
De consequenties daarvan kunnen verstrekkend zijn. De NMA legt boetes op die 10% van de omzet bedragen. Dat zou pas een ramp betekenen voor heel de sector. Het lijkt me meer dan goed om dat vantevoren te beseffen.

Dan nog het weggehoond worden van mensen die voorzichtige nuances aan probeerden te brengen. Het betrof een vraag van iemand die aangaf dat 40 ct wel wat hooggegrepen was 35 ct vond hij ook al wat worden . Achter in de zaal zat een vrouw die de hele avond een loopmicrofoon vasthield, ongetwijfeld dus een NMV lid, het stoom kwam zowat uit haar oren! Voor mij was dat het sein om me niet met de discussie te bemoeien .

Sieta., ongetwijfeld zal ik jou niet overtuigen in deze discussie. Maar ik pas ervoor om kritiekloos mee te doen onder het motto : ''baat het niet dan schaadt het niet'. Want er zitten volgens mij risico's aan het plan , volgens mij werkt het ook gewoon niet, en ik pas ervoor om mensen valse hoop te geven.

Overigens waardeer ik jullie inzet om tot een hogere melkprijs te komen, dat wens ik ook iedereen toe. Alleen verschillen we van mening over de manier waarop.
Onbekend
Hans, bedankt voor je uitvoerige reactie. Over de richtlijnen het volgende, dit gedeelte wordt overigens in de presentatie door Peter ten Hoeve behandeld; als je voor je inkomen afhankelijk bent van de hoogte van de premies, ben je erg kwetsbaar. Politieke winden waaien geregeld uit verschillende hoeken en hebben andere belangen. Premies en premievoorwaarden worden geregeld gewijzigd. Bovendien is de laatste jaren al meerdere malen voorgekomen dat eerst toegezegde premies later werden teruggevorderd door Brussel. De overheid is een onbetrouwbare zakenpartner. Voor jonge boeren is er bovendien het probleem dat zij straks weer veel geld moeten betalen voor het verkrijgen van rechten óf zij moeten genoegen nemen met een veel lager inkomen. Een slechte zaak hoe je het ook went of keert. De premies worden de komende jaren fors afgebouwd, zie WTO afspraken .
De NMa: de juristen van de GIBO Groep hebben natuurlijk wel wat meer gedaan dan alleen hun zegen geven, ze hebben van ons een opdracht gekregen en die uitgevoerd. De NMa reglementen zijn uitvoerig bestudeerd en daarna is ons concept daarop getoetst. Als producenten hebben wij het recht om ons product gemeenschappelijk aan te bieden aan de industrie, daar mogen wij een kostprijs plus een winstpercentage voor berekenen aldus de NMa reglementen. Voorbeeld uit de praktijk is het recent afgesloten onderzoek naar Rendac, monopolist en derhalve onderzocht. NMa kwam tot de conclusie dat Rendac geen misbruik maakte van haar monopoliepositie doordat zij slechts de kostprijs doorberekend aan haar klanten. De reactie van de Gibo jurist gedurende onze persconferentie op prinsjesdag, op de vraag van een journalist of Gibo deze constructie ook daadwerkelijk had voorgelegd aan NMa was: 'dat zou koudwatervrees impliceren, de regelgeving geeft geen reden tot zorg'.
Het kan natuurlijk ook nooit de bedoeling van de NMa zijn, dat producenten gedwongen worden tot het leveren onder de kostprijs, dat zou de gelegaliseerde slavernij betekenen, ondenkbaar.
Bovendien heeft er twee weken geleden een heel verslag in het Agrarisch Dagblad gestaan over de NMa en hun onderzoek naar inkooporganisaties. De resultaten van dit onderzoek spreken ook voor zich.

Betreffende het weghonen, in Zuidhorn zaten ruim 320 boeren, die zitten gedurende de discussie niet muisstil. Er onstond zo nu en dan rumoer simpelweg omdat dit onderwerp leeft, mensen leven mee met de discussie: een goede zaak, de boeren zijn al veel te lang te stil geweest. Er werd zeker niet weggehoond en de vraag is ook beantwoord. Gedurende de Europese conferentie in Hamburg, is een verklaring opgesteld. Door alle aanwezige landen werd 40 cent als een absoluut minimum aangegeven. Dat is geen eenzijdig besluit van de NMV geweest. De meeste grote bedrijven die personeel in dienst hebben, hebben minimaal 35 cent (exclusief BTW) nodig voor het instandhouden van het bedrijf. Dit werd aangegeven door de vertegenwoordigers van de internationale boerenbonden. Zwitserland heeft echter een minimumprijs van 70 cent nodig en dit is ook in de verklaring opgenomen.

Op NMV bijeenkomsten, nodigen we altijd iedere melkveehouder in die regio uit. Bovendienreserveren we altijd royaal tijd voor discussie. Dat je hebt besloten hieraan niet deel te nemen, vind ik erg jammer. Je had blijkbaar genoeg toe te voegen en dat is alleen maar goed voor een discussie. Ik hoop dat je de volgende keer wel gebruik maakt van de gelegenheid om te spreken en je kritiek achteraf niet alleen op internet zet. Kritiek mag ook naar het secretariaat van de NMV, onze telefoonnummers worden dan doorgegeven en dan kan je persoonlijk je bedenkingen uiten.
Er moet veel meer door boeren worden uitgesproken hoe ze werkelijk over bepaalde zaken denken. We kunnen niet alleen bestuurders en directies de schuld geven van scheef gelopen zaken in de melkveehouderij, we moeten ons uitspreken en verantwoordelijkheid nemen.
Wij willen niet langer afhankelijk zijn van overheden of andere derden voor ons inkomen. Wij willen een gezonde, economisch sterke sector opbouwen. Met andere woorden: wij willen van het subsidie infuus omdat wij een volwaardige sector hebben die ook als zodanig moet werken.
De grootste schade zal de sector oplopen door niets te doen, 50% verlies van de sector en een maximum melkprijs van 26 á 27 cent (Attema en Beekman).
Ik hoop dat je mee blijft denken en als je suggesties hebt om het plan sterker te maken, dan nodig ik je van harte uit om dat te doen.
Onbekend
Sieta ik ben het met Hans eens, en zolang wij onze kostprijs verhogen door het dure qoutum dan schieten wij er niets mee op.
Kijk naar ijsland een melkprijs van 1 euro en een quotum prijs van ruim 3 euro.
Zie het artikel je onlangs in een vakblad kon lezen.
Jaren heeft de overheid dit goed gevonden, maar nu komt daar ook de discusie.
Als de DDB een kans van slagen wil hebben moet je ook de quotumprijs reguleren, want anders is onze kostprijs over een aantal jaren nog hoger.
Als mijn kinderen dan mijn bedrijf over willen nemen is het dan ook, of nog onbetaalbaar.
dus laten we ons niet vervreemden van de markt.
Ik durf de concurentie wel aan, en helemaal en als we de quotering kwijtraken met bijbehorende kosten.
Als we de 6 cent quotumkosten kwijt zijn kan nederland zeer goed concureren,en dan komen er vanzelf wel weer jaren met een hele goede melkprijs.
Kijk ook naar de wereldmarkt voor vlees en wat daar de verwachting van is.
Sieta een beetje meer realiteitszin en wat meer vertrouwen in het ondernemersschap zou niet verkeerd zijn.
Toch waardeer ik jullie inzet voor een beter inkomen .
Onbekend
De puinhopen van Olijslager.
Auteur: jan (---.adsl.wanadoo.nl)
Datum:19-12-2004 20:34

als de ddb nu ook nog de quotumbeurs gaat promoten hebben we lagere quotumkosten en een hogere melkprijs het wordt dan echt interessant

mee eens dacht ik zo
Onbekend
Sieta, dank voor je uitvoerige reactie. Ik heb er geen problemen mee om achteraf nog eens van gedachten te wisselen over deze materie. Mijn ervaring is dat het al gauw meer diepgang krijgt dan een vraag-antwoord spel in een zaal met 320 mensen. Bovendien kan iedereen meelezen en zelf zijn mening vormen.

Nu Inhoudelijk. Ophet punt van de richtlijnen moet ik vaststellen dat je mij in feite gelijk geeft. We zijn het eens over de onwenselijkheid om voor je inkomen van dit soort regelgeving afhankelijk te zijn. Je mag het echter niet als argument gebruiken om jullie plan te verdedigen. Het zijn namelijk geen regels die iedere veehouder al naar gelang het hem past, kan inpassen in zijn bedrijfsvoering. Ze gaan voor iedereen gelden, ongeacht welk marktmechanisme er gaat werken. Overigens stond er in die richtlijnen weinig nieuws.

Ook op het punt van de NMA heb je mij niet overtuigd. Het voorbeeld van Rendac is van een heel andere orde. Daar is maar 1 verwerker meer over, er is geen keuzevrijheid, is er ook nooit geweest, al decennia lang , dus in die situatie is een onderbouwing op basis van kostprijs logisch. De melkveehouderij bestaat uit tienduizenden aanbieders en een handjevol verwerkers die concurreren om de gunst van de consument. Een onvergelijkbare situatie. Er wordt dan beoordeeld op grond van eerlijke mededinging. Het resultaat daarvan heb ik al gemeld.

Waar ik nog niet op in ben gegaan is de vraag of je boeren zo kunt organiseren dat je het front ten allen tijde gesloten houdt. Een plan zoals dat van jullie werkt alleen als je het naar de deelnemers toe kunt afdwingen. Daarvoor ben je de steun van de overheid nodig. Vergelijk het maar met het afsluiten van CAO's door vakbonden en werkgevers, daar is ook een algemeen verbindend verklaring van de overheid voor nodig om het effectief te maken. Hoe belangrijk dat is moet je maar eens uitproberen door bij een vakbondsman- of vrouw deze AVV ter discussie te stellen, sneller kun je ze niet op de kast krijgen, stel vantevoren een vluchtplan op. Het is namelijk het fundament onder de CAO's.
Jullie plan alleen funderen op solidariteit, lijkt mij een onbegaanbare weg. Solidariteit onder boeren stopt daar waar belangen tegengesteld zijn. En dat is al gauw het geval. Er wordt niet voor niks veel geld neergeteld voor het recht om voor 30 cent of minder de komende jaren te mogen melken. Vraag het ook maar aan akkerbouwers met vrije gewassen, die hebben overigens veel grotere problemen dan melkveehouders op dit moment, dat moge duidelijk zijn .

Wat ik nog wel van jou wil weten, is of jij soms af wil van de produktieregulering. In je inleiding in Zuidhorn schetste je een positief beeld van de zuivelmarkt, wat ik onderschrijf. Ook ik zie de produktie eerder dalen in de ons omringende landen dan stijgen bij het huidige prijsniveau. Ook op mondiaal niveau zie je die trend. Omdat je daarnaast stelt dat je eigenlijk wel afwilt van het subsidieinfuus, dwz onafhankelijker wilt zijn van de overheid, denk ik dat je in je hart wel afwilt van de quotering. Ik zie daar namelijk wel wat in. Versneld afbouwen van de superheffing leidt in ieder geval tot het verdwijnen vande quotumkosten, en schept nieuwe kansen. Bovendien voorkomt het nieuwe mestbeleid al te excessieve groei.
Spreek je hier eens over uit, Sieta
Onbekend
Ja, dan komt alles goed, afschaffen quotering en dan een melkprijs van 40 ct!
Wil je verantwoord de quotering afschaffen dan moet de melkprijs laag blijven wil je uiteindelijk niet de afgrond in. Met melkquotering kun je eventueel wel een hogere melkprijs verdragen, zie Canada.
Het is zwart of wit, grijs bestaat in deze niet, of in ieder geval slechts tijdelijk.
Onbekend
ja jos alles komt goed
bij het nieuwe mest beleid komen er minder koeien en zelfs zoveel minder dat het quotum niet meer vol gemolken wordt doordat
! ) minder koeien ( minder koeien per ha )
2) productie lager per koe ( kwalitiet gras loopt terug door minder N)
3) minder boeren (Bij elke stengere wet stoppen er melkveehouders)
4)grotere bedrijven zullen vlug quotum wegdoen voordat het niks meer waard is
enals het niet meer vol gemolken wordt is waarde NUL
denk eens goed na van 17000 euro per koe naar 0 euro per koe en dan is het best leuk als je geen duur quotum gekocht hebt
Onbekend
Verdiep je eens in het mestbeleid zou ik zeggen. Ik mag meer strooien dan met de minas en minder koeien houden is aantrekkelijker net als een hogere melkproductie. Maar ergens in verdiepen doe jij niet, je lult als een kip zonder kop. Hopelijk wordt deze kip met kerst verorbert.
Onbekend
Door de zuivel-top en door de LTO-top wordt steeds geroepen dat het geen goed plan is, maar ze geven niet aan waarom het DDB verhaal niet goed zou kunnen gaan werken.
Er zijn voorbeelden dat zo`n initiatief wel goed werkt, zo zijn er in Amerika en Canada wel zulke Boards opgericht en hebben ze daar wel succes, dus waarom zou het hier in Europa niet kunnen werken?
Ook in Nieuw-Zeeland hebben de melkveehouderselk jaar vooraf prijsonderhandellingen met de zuivelfabriek, zodat ze het hele jaar weten welke melkprijs ze ontvangen.
Volgens mij zijn de zuivelbobo`s en de LTO bestuurders bang om de macht te verliezen aan de melkveehouders en moeten ze zich gaan verantwoorden en daar hebben ze geen zin in.
Wanneer je naar een DDB avond bent geweest, ben je weer positief en zie je de toekomst weer rooskleuriger.Dan krijg je het gevoel weer dat je een produkt produceert waar consumenten afhankelijk van zijn en dat je als melkveehouder trots mag zijn op je produkt.
Sieta en Peter houden een realistiesch verhaal wat zeer goed onderbouwd is.
Melkveehouders wacht niet op de directie en bestuurders van de zuivel en LTO want zij hebben geen alternatief. Wees zelf ondernemer en maak uw eigen keus.
Ga naar een DDB-avond om het verhaal uitgelegd te krijgen en antwoord op uw vragen te ontvangen.
Onbekend
wanneer is er een avond in groningen over DDB ?
Onbekend
De ddb vindt ik een hele goed idee ,heb wel een vraag erover .
wat gebeurt er met de zuivel die buiten de eeg afgezet moet worden (wereldmarktprijs
wat gebuert er als particulieren fabrieken niet mee doen
of zelf zuivelaars of een land
Onbekend
Reactie voor wim :
de opec heeft ook maar 30% van de olie
MAAR ZIJ BEPALEN WEL DE OLIE PRIJS!
Onbekend
geen goede vergelijking volgens mij hoor fred
Onbekend
En waarom dan niet ?
Onbekend
De economie heeft olie nodig om te kunnen draaien, diesel voor transport en benzine ook voor transport, brandstof voor het opwekken van energie.

Niemand heeft perse melk nodig.
Onbekend
Gebruik je verstand
Voedsel is de brandstof voor de mensen die de economie draaiende houden
dus onderschat de behoefte aan voedselprodukten niet
Onbekend
Zuivel is toch voedsel????

Dit heeft iedereen nodig en aangezien de wereldbevolking dagelijks groeit zal er straks meer behoefte zijn dan ooit.
Onbekend
waar stijgt de produtie dan ??????
Onbekend
zeer twijfelachtig, wereldwijd stijgtwel de vraag naar zuivel
Onbekend
Beste de bruin,
Kijk op de site van de NMV www.nmv.nu daar staan in de agenda alle avonden.
Op 20 januari komt de NMV in Wildervank bij Veendam, zaal Boelens.
Graag even opgezocht voor je..
Onbekend
Waar haal je de onzin vandaan dat in Amerika, Canada en Nieuw Zeeland ook zulke "boards"zijn opgericht en dat het werkt?
Er bestaan in die landen wel zuivel -dairy- boards maar boards staat voor niets anders dan "bestuur" Met de Dairy-board bedoelt men dus het bestuur van de zuivel cooperatie.
En in Nieuw Zeeland wordt niks onderhandeld, de fabriek (95% van de melk gaat naar één cooperatie) bepaald wel voorafgaande het seizoen deuit te keren melkprijs.
Onbekend
klopt jos moeten op het moment melken voor 17 euro ct per kg
dat kunnen we hier ook wel afspreken
Onbekend
Zeg Hans, ik wacht eigenlijk ook nog op jouw reactie: wat is er mis met de DDB?
Of ben je alleen aan de zuivelbobo's aan het na-papagaaien? Misschien ook zelf nog zuivelbestuurdertje? Wat wordt het warm niet? Kerstbonus zeker.
Onbekend
het plan is ambitieus genoeg,het zal echter een hele toer worden om met de italianen,spanjaarden enz goede afspraken hierover te maken.en wat is heden ten dage het effekt van 20 jaar superheffing minder melk op de markt een hogere consumpie en een lagere boerenmelkprijs
Onbekend
Dan kun je de melkfabrieken naast elkaar zetten en afrekenen op hun rendement.
Je zult dan ook zien dat de redementbij fcdf een stuk lager ligt dan bij andere melkfabrieken. Kijk alleen al naar het aantal arbeidskrachten per verwerkte hoeveelheid melk. En daar Heer Olijslager bang voor hij is nl verwoordelijk voor de winstgevendheid van de onderneming. Die stukjes in de koerier van hem waren meestal een klaagzang. Bijvoorbeeld dat fcdf al die melk van die boeren moest verwerken en andere fabrieken waarmee ze moesten concureren hoefden dat niet: en dat is niet eerlijk. Verwijt aan andere fabrieken die sprongen in gaten van de markt, als de poeder duur was dan gingen ze meer poeder maken en zo ook met andere producten: en dat is niet eerlijk.
Boerderijmelk staat bij fcdf geboekt als kostenpost. Olijslager is er niet rauwig om als de melkprijs zakt naar wereldmarkt niveau want dan stijgt de winst!
Onbekend
Koop meer certificaten er profiteer van de winst....
Onbekend
Welke winst, we hebben ook wel certificaten, maar het divident is de laatste jaren ook maar mager
Onbekend
Als er winst is natuurlijk en dat nu erg onzeker.Vooral nu de directie besloten heeft om de laatste halfjaar cijfers bekend te maken. De grote vraag blijft waarom?
Onbekend
De plannen voor het vormen van het DDB past niet in de doelstelling van de hr. Olijslager en de concerndirectie van FCDF.
2002
De werknemers in de zuivel industrie hebben verontwaardigd en verbaast gereageert.
Er was bij de supermarkten voldoende ruimte om de marge's van zuivelproducten met 5 tot 10 cent per ltr. product te verhogen. (inmiddels anders). De concerndirectie wilde hieraan niet meewerken. met als reden .........
2003
Symposium Rabobank.
Heer Olijslager hield een inleiding over de zuivelhervormingen. Nadien kon men vragen stellen. Er kwam een vraag van een jonge boerin: "Hoe denkt U erover hoe jonge boeren die het bedrijf over willen nemen of niet over hebben genomen de zuivelhervormingen kunnen overleven."
De Heer Olijslager Weigerde op deze vraag antwoord te geven. Even later zegt hij:"Een lage melkprijs past goed bij de doel van de concerndirectie van fcdf. Wij hebben als doel om het gemiddelde per bedrijf zo snel mogelijk te verhogen naar 720.000 kg. melk. per leverancier. Wij zullen alle mogelijke middelen gebruiken om ons doel zo snel mogelijk te bereiken. Daar past een lage melkprijs goed bij en komt ons goed uit.
Op dat moment denk je er niet zo aan, maar thuis gekomen en de reken machine erbij, komt de rekensom uit dar er
ongeveer 3500 leveranciers ( Lees Boeren ) OP MOETEN ROTTEN.
BEVESTIGING:
Dit verhaal wordt bevestigd door werknemers bij FCDF doordat deze met ontslag worden bedreigt door de concerndirectie van FCDF. als ze te veel voor de boeren opkomen.
IVan mij mag de NMV dus doorgaan met de DDB en hoop ook dat ze hun doelstelling halen!!!

groeten .
Onbekend
Ze willen inderdaad van de boeren af. Indertijd fuseerde ZOH Oosterwolde, ik was hier leverancier, met Noord Nederland nu royal Friesland met koning Olieslager. Kort na de fusie kreeg ik een telefoontje, ze konden mij het leveringsrecht niet ontnemen maar ze hadden liever dat ik weg ging omdat ze meer dan genoeg melk hadden. Mijn overtollige melk konden ze alleen maar tot laag geprijsde bulkproducten verwerken, dus ik kostte de leden alleen maar geld. Heb nog een tijdje geleverd maar de lol was er af. Ben nu bij de DOC Hoogeveen.
Onbekend
De reactie van Olijslager geeft precies aan dat hij van het hele verhaal niets snapt of wil snappen, net als de LTO bestuurders. Namelijk wanneer de DDB en of de EDB een feit word dan kunnen de fabrieken tegen hun afnemers zeggen dit moeten onze produkten kosten, want deze prijs moeten wij onze leveranciers uitbetalen. Doen we dit niet dan is de kans groot dat er een poosje geen melk in de fabriek komt.
Onbekend
Je kunt hem toch mooi oneervol ontslaan zo vlak voor het einde,dat komt dan ook zo in de geschiedenisboekjes
Onbekend
Wij leveren aan de cono

Wat ik begrepen heb is dat ze wel wat in het DDB zien omdat ze nu al naar de afnemers een sterkere plek innemen je hebt zo een betere positie bij de onderhandelingen met je afnemers als je kunt zeggen dat je achterban op een lijn staat.
Het werkt natuurlijk alleen als iedereen meedoet.

Groeten Jeroen
Onbekend
Nou ik begrijp het hele verhaal niet helemaal, dat zal wel komen omdat ik geen melk meer lever.
Maar kun jij me uitleggen hoe je als leveranciers van voor mijn part80% van de Nederlandse melk,een vuist kunt maken?
Dat kun je toch alleenalsje een andere afzet voor de melk achter de hand hebt?
Of desgewenst de melk in de put wilt dumpen (heb je nog het reële risico dat ze het uit het buitenland halen)
En vroeger is de CMC toch ook zo begonnen? Maar die kochtenal gauw melkfabrieken op, want zeiden ze, dan heb je pas écht iets te zeggen

Ik las het commentaar van Schelhaas op de NMV site
Ze schreven die is voor, nou als je goed leest, ziet die het ook niet helemaal zitten hoor.
Maar hij waardeert het initiatief, om je als boeren niet klakkeloos bij een dalende melkprijs neer te leggen, en hoop dat er op één of andere manier iets goeds uit voortkomt
Onbekend
neem nu het voorbeeld van albert hein

denk je echt dat er ergens in europa zoveel liters melk beschikbaar zijn
als je in nederland zegt wij leveren niet voor een te lage prijs

Wat de cono betreft ik hoorde dat het al gebruikt wordt bij de onderhandelingen
de boeren gaan niet accoord met een lagere melkprijs punt uit.

groeten jeroen
Onbekend
In NL inkomen circa 12% achteruit. In overige nieuwe EU landen inkomen verdubbeld, voor mij teken aan de wand! Want daar is 2x bijna nix nog niets.
Grasbaal
En hierbij alsnog het bijbehorende artikel:

LEEUWARDEN - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vertelt boeren sprookjes over de Dutch Dairy Board. Dat zegt Friesland Foods-directeur André Olijslager in een interview vandaag in de Leeuwarder Courant. Hij haalt fel uit naar de melkprijsclub.
De NMV lanceert de Dutch Dairy Board (DD om door bundeling van melkveehouders de marktmacht te versterken. De aanbieders van melk zouden dan een hogere prijs kunnen bedingen bij de zuivelindustrie.

Olijslager vindt dat onzin. ,,Het zijn onzekere tijden voor boeren. Dan krijg je vaker charismatische lieden, die sprookjes vertellen. Dat zag je ook met Pim Fortuyn'', zegt hij. Volgens de zuiveldirecteur, die in januari afscheid neemt van Friesland Foods, doen boeren er beter aan zich te schikken in de gevolgen van het hervormde zuivelbeleid.

Olijslager vindt dat de daling van de melkprijs nog meevalt. Dat komt volgens hem door de goede wereldmarkt. Boeren moeten zich daarop instellen en zich niet laten afleiden, aldus de zuivelbaas.

Bron: [www.leeuwardercourant.nl]
Grasbaal
verwijderd
gtotep
dacht ik ook altijd, maar de productie stijgt wereldwijd sterker dan de bevolkingsgroei.
gtotep
per ha
in oost eur vs canada australie nieuw zeeland
gtotep
Ik bedoelde niet alleen zuivel.
Wil de vraag naar zuivel echt toenemen, dan moeten we de chinezen aan de melk zien te krijgen.
Ze drinken bijna geen melk, gebruiken geen boter, eten bijna geen kaas.
Breng je het daar als een welvaarts/luxe-product, dan kan het veel vraag opleveren.
Maar wie steekt daar geld in goede gerichte reclame acties voor zuivel producten? Niemand.

Ik doelde vooral op akkerbouw producten.
Ik woon op zandgrond, toen ik naar landbouwschool ging (1979-1982)was opbrengst tarwe op zandgrond plm 6500kg/ha, nu halen ze hier 8500kg/ha.
Aardappelen: toen 40 ton bintjes nu 55 ton .
Bieten: toen 55 ton/ha nu 70 ton/ha.
Melkproductie: toen 6500kg/koe nu 8500kg/koe

In de gebieden waar dit betaald kan worden opgeconsumeert is de bevolking minder snel gegroeid.
Dus lagere prijzen.
anonymous_821
Albert Heijn? ja hoor
Anders halen ze het gewoon bij verschillende leveranciers, ze hebben dat járen gedaan.
Campina durf alleen maar aan Albert Heijn zo veel te leveren omdat ze zo groot zijn.
Anders kan Albert Heijn je als onderneming finaal kapot maken.
Want als praktisch al je consumptie melk naar één onderneming gaat, en die dreigt naar een ander te gaan, wat dan.
Een consumptiemelkfabriek is geen boerderij hoor, d.w.z. een boerderij is bij verkoop al gauw (veel) meer waard dan de boekwaarde.
Maar een consumptie melkbedrijf zonder afzet? Die is miljoenen minder dan de boekwaarde waard, plus al het personeel heel duidelijk niet te vergeten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , ddb , cono en slager geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN