DDB,vervolg

Voor de kerstdagen hebben we uitvoerig gediscussieerd over de DDB. Sieta, je bent me nog een reactie verschuldigd op mijn laatste posting. Vanwege de feestdagen heb ik er even mee gewacht, maar zo gemakkelijk kom je er niet vanaf.
Daarom herhaal ik nog maar even mijn laatste posting:

'Sieta, dank voor je uitvoerige reactie. Ik heb er geen problemen mee om achteraf nog eens van gedachten te wisselen over deze materie. Mijn ervaring is dat het al gauw meer diepgang krijgt dan een vraag-antwoord spel in een zaal met 320 mensen. Bovendien kan iedereen meelezen en zelf zijn mening vormen.

Nu Inhoudelijk. Op het punt van de richtlijnen moet ik vaststellen dat je mij in feite gelijk geeft. We zijn het eens over de onwenselijkheid om voor je inkomen van dit soort regelgeving afhankelijk te zijn. Je mag het echter niet als argument gebruiken om jullie plan te verdedigen. Het zijn namelijk geen regels die iedere veehouder al naar gelang het hem past, kan inpassen in zijn bedrijfsvoering. Ze gaan voor iedereen gelden, ongeacht welk marktmechanisme er gaat werken. Overigens stond er in die richtlijnen weinig nieuws.

Ook op het punt van de NMA heb je mij niet overtuigd. Het voorbeeld van Rendac is van een heel andere orde. Daar is maar 1 verwerker meer over, er is geen keuzevrijheid, is er ook nooit geweest, al decennia lang , dus in die situatie is een onderbouwing op basis van kostprijs logisch. De melkveehouderij bestaat uit tienduizenden aanbieders en een handjevol verwerkers die concurreren om de gunst van de consument. Een onvergelijkbare situatie. Er wordt dan beoordeeld op grond van eerlijke mededinging. Het resultaat daarvan heb ik al gemeld.

Waar ik nog niet op in ben gegaan is de vraag of je boeren zo kunt organiseren dat je het front ten allen tijde gesloten houdt. Een plan zoals dat van jullie werkt alleen als je het naar de deelnemers toe kunt afdwingen. Daarvoor ben je de steun van de overheid nodig. Vergelijk het maar met het afsluiten van CAO's door vakbonden en werkgevers, daar is ook een algemeen verbindend verklaring van de overheid voor nodig om het effectief te maken. Hoe belangrijk dat is moet je maar eens uitproberen door bij een vakbondsman- of vrouw deze AVV ter discussie te stellen, sneller kun je ze niet op de kast krijgen, stel vantevoren een vluchtplan op. Het is namelijk het fundament onder de CAO's.
Jullie plan alleen funderen op solidariteit, lijkt mij een onbegaanbare weg. Solidariteit onder boeren stopt daar waar belangen tegengesteld zijn. En dat is al gauw het geval. Er wordt niet voor niks veel geld neergeteld voor het recht om voor 30 cent of minder de komende jaren te mogen melken. Vraag het ook maar aan akkerbouwers met vrije gewassen, die hebben overigens veel grotere problemen dan melkveehouders op dit moment, dat moge duidelijk zijn .

Wat ik nog wel van jou wil weten, is of jij soms af wil van de produktieregulering. In je inleiding in Zuidhorn schetste je een positief beeld van de zuivelmarkt, wat ik onderschrijf. Ook ik zie de produktie eerder dalen in de ons omringende landen dan stijgen bij het huidige prijsniveau. Ook op mondiaal niveau zie je die trend. Omdat je daarnaast stelt dat je eigenlijk wel afwilt van het subsidieinfuus, dwz onafhankelijker wilt zijn van de overheid, denk ik dat je in je hart wel afwilt van de quotering. Ik zie daar namelijk wel wat in. Versneld afbouwen van de superheffing leidt in ieder geval tot het verdwijnen vande quotumkosten, en schept nieuwe kansen. Bovendien voorkomt het nieuwe mestbeleid al te excessieve groei.

Spreek je hier eens over uit, Sieta'.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik denk dat ze er bij de NMV nog niet uit zijn. Doen aan korte termijn denken.
Maar het lijkt mij logisch dat als je een melkprijs van 40 eurocent af wil dwingen dat je dan ook voor quotering bent op lange termijn en hoge tariefmuren voor import. 40 eurocent is een belachelijk hoge melkprijs en koren op de molen voor grootschalige melkveehouderij in oost europa die ons met een termijn van pak 'm beet 1 generatiezullen overspoelen met melk. Bij een melkprijs van 30 ct of daar onder komt de melkveehouderij daar voorlopig niet van de grond en heb je dus geen quotering nodig om de markt zij werk te laten doen. Bij de huidige dollarkoers zijn de amerikanen ook nog in staat om op de europesemarkt te verzieken.
Onbekend
en quotum is nu al niet te betalen voor de meesten, hoe moet dat als de kopers een dubbeltje per liter meer beuren. met een halve cent meer per liter gaat het inkomen van het gemmiddelde bedrijf al van 0 naar de armoedegrens van 25.000 euro
Onbekend
2500 zal je bedoelen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , Evers , melken , mestbeleid , ddb , overheid , bedrijfsvoering , melkveehouders , superheffing , sieta , zuivelmarkt en werkgevers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0