EDB probleempje???

Het plan van de NMV is om een het DDB op te richten die moet overgaan in een EDB. Dit zou betekenen dat we een minimum europesche melkprijs zouden moeten krijgen. Hiervoor zou nodig zijn dat wanneer een melkfabriek een lagere prijs uitbetaald, er geen melk aan deze fabriek geleverd zou moeten worden maar weg laten lopen. Zodat de productie van de fariek stop, wat tot gevolgen zou moeten hebben dat de fabriek een hogere melkprijs gaat uitbetalen om de productie te kunnen hervatten.

Tot zover, volgens mij, het idee van de NMV.

Maar ergens in europa staat een klein cooperatief fabriekje dat in het verleden niet de juiste beslissingen heeft gemaakt doordat er een slecht bestuur zat en alleen maar Bulkproducten produceerd. Helaas, Helaas gaat door de europesche hervormingen de opbrengstprijs van deze bulkproducten naar beneden, omdat de subsidies verlaagd worden. Dit fabriekje is genootzaakt om niet verlies te maken de prijs van de melk die van melkveehouder wordt afgenomen te verlagen onder het door de EDB gestelde minimuprijs. Bij dit sprookje doen alle melkveehouders mee aan de EDB en dus stoppen ze prompt met melkleveren.

Het bestuur van dit fabriekje in paniek want ze kunnen niet verder in de kosten snijden en de opbrengst van de bulkproducten opschroeven lukt ook niet, want dan gaan de afnemers bij de andere grote fabrieken 65 km verderop de producten kopen. Deze fabriek verwerkt 40% van de melk tot A-merk producten waar een iets hogere winstmarge opzit. Met de winst op deze producten kan hij de bulkproducten net iets onder de kostprijs verkopen. Deze grote cooperatieve fabriek wil de producten ook liever niet onder de kostprijs verkopen, maar zal toch door de afnameplicht de melk moeten verwerken.

Het kleine cooperatieve fabriekje ziet geen mogelijkheden meer en vraagt failisement aan. De leden van deze cooperatie worden bijeen geroepen en kijken wat ze kunnen doen. Het fabriekje wordt te koop aangeboden aan de grote cooperatie van 65 km verderop. Deze fabriek rekent eens en komt tot de conclusie dat ook zij geen winst op bulkprodukten kunnen maken. Wat tot gevolg zou hebben dat wanneer er een overname zou plaatsvinden de melkprijs van de grote fabriek zou dalen, maar nog wel steeds boven de minimumprijs die de EDB heeft voorgesteld. De grote cooperatie belegt een vergadering met de leden melkveehouders en doet het voorstel de het kleine fabriekje over te nemen, met als gevolg dat de melkprijs gaat dalen. De leden van de grote cooperatie stemmen masaal tegen. En het fabriekje wordt niet overgenomen.

Bij andere melkfabrieken waar ze het kleine fabriekje te koop aanbieden zie je hetzefde. De kleine cooperatie wordt weer bijeen geroepen en er wordt door het bestuur gemeld dat het fabriekje niet overgenomen zal worden en ze op zoek moeten naar een andere afnemer. Maar toen stond er iemand van de leden van deze cooperatie op in het plubliek en stelde vast dat hij nergens anders heenkon met de melk, want dat had hij uit onvrede over de melkprijs al geprobeerd om bij een andere melkfabriek te leveren, maar die hadden hem geweigerd.

Na een langdurige discussie was gebleken dat de meeste melkveehouders nog wel melkveehouder wilde blijven, want anders hadden ze het bedrijf al veel eerder verkocht.

Als laatste stel iemand zuchtend en met tegenzin vast dat hij wel niet meer naar het buitland op vakantie zou maar in eigen land zou blijven tijdens de vakantie en wel bereid was om tegen de iets lagere prijs dan het minimum wat gesteld werd door de EDB de melk te leveren aan de fabriek. Met tegenzin werd voor dit voorstel gestemd op 2 leden na die aangaven hun bedrijf te zullen beeindigen.

En het kleine fabriekje ging weer produceren maar betaalde een lagere melkprijs uit dan het minimum van de EDB. De daaop volgende 2 jaar zag je hetzelfde gebeuren bij andere fabrieken.

En dat betekende het einde van de EDB.

Bosch

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
maar de DDB droom gaat verder.
Onbekend
Volgens mij heeft de NMV vaak genoeg aangegeven dat de DDB niet gaat werken zonder een EDB, omdat de supermarkten dan hun producten in belgie en duitsland gaan kopen. Wat nu ook al voor een deel gebeurd.

Bosch
Onbekend
En zo loopt het ballonnetje langzaam leeg. Ben benieuwd wie er straks de schuld in de schoenen geschoven gaat krijgen van deze voorspelbare mislukking. Wie er in de slachtofferrol kruipt is niet zo moeilijk te voorspellen.
Onbekend
ik denk dat lto de schuld krijgt.
Onbekend
Waarom zou LTO de schuld krijgen van iets waar ze helemaal niets mee te maken hebben???

Ik zie de link tussen het mislukken van de DDB/EDB en LTO niet, zou je dat kunnen uitleggen?

Bsoch
Onbekend
omdat lto bij alles wat niet lukt of goed is de schuld krijgt.
zie het afschaffen van structureel verleasen om de q prijs omlaag te krijgen, toen de q prijs niet omlaag ging had lto het verkeerd gedaan.
dat nmv en najk het zelfde standpunt hadden wordt dan gemakshalve vergeten.
Onbekend
De quotumprijs is ook niet gaan zakken doordat het structueel verleasen is afgeschaft, dus krijgen ze de schuld, of ze schuldig zijn of niet , het was een dom argument om het structueel verleasen af te schaffen.
Verder had de DDB meer kans van slagen als de LTO er ook vol voor ging , maar ze kraken het plan van de NMV alleen maar af , dus weer schuldig die LTO.
Onbekend
Al stond LTO erachter, al stond 100% van de melkveehouders erachter, en stonden zelfs alle huidige melkfabrieken erachter. Dan nog zou het op den duur mislukken als het grote publiek en dus de overheid niet achter het plan gaat staan. Al zou er in in deze situatie wel een mogelijkheid zijn dat er een kans bestaat dat het een10 tot 20 jaar enige centen meer zouden kunnen krijgen.

maar Melkfabrieken zouden boetes krijgen van de NMA en mogelijk ook melkveehouder of de bonden van melkveehouders (LTO en NMV), Als de productie goedkoper kan zijn er namelijk altijd ondernemers die dit gat gaan opvullen, en een van de ondernemers zit aan deze kant van de computer.

Bosch
Onbekend
Georg voor alle duidelijkheid de nmv had excact het zelfde standpunt als lto indeze en ze willen allebei een hoger inkomen voor de melkveehouder.
Onbekend
George, beter kun je mijns inziens niet onderstrepen dat je niet gewend bent om na te denken. Je bent in ieder geval sterk bevooroordeeld.
Onbekend
Kijk eens over de grenzen bosch daar hebben ze veel lagere tot geen quotumkosten
en ook daar is de melkprijs te laag!
Wanneer wij niets doen daalt de melkprijs gewoon verder en dan kom jijbosch en je collega's ( die natuurlijk een veel lagere kostprijs dan de rest van ons hebben )
vanzelf aan de beurt om onder je kostprijs te leveren.
Maar in die tussen tijd zullen jullie natuurlijk wel genieten van het stoppen van
een groot aantal melkveehouders.
Gewoon doorgaan met denken IK KAN WEL PRODUCEREN VOOR 20 TOT 25
EUROCENT dan kom je vanzelf aan de beurt.
Onbekend
als je in duitsland komt zeggen die boeren wel eens, hoe langer de quotumprijzen in holland op dit niveau blijven hoe beter het voor ons is.maw als de melkprijs door import en quotumverruiming snel lager wordt vallen de nederlandse melkveehouders ondanks hun uitstekende management sneller om als de duitse boeren en dan hebben zij (duitsers) weer een goed perspectief(melkprijs).vraag het maar aan onze nederlandse emigranten maxxum vario en 711
Onbekend
Inderdaad, emigreren is economisch gezien beter dan hier in nederland te blijven.

Ik ben alleen wel in het buitenland op stage geweest en dat is me zeer slecht bevallen. Ik heb voor mezelf besloten dat ik nog liever ander werk zoek dan naar het buitenland te gaan. De enige optie is mischien vlak over de grens in Duitsland. Maar verder niet.
Want ik wil niet leven om te werken, maar werken om te leven. En mijn Familie is een deel van mijn Leven.

Bosch
Onbekend
Het Bakkers verhaaltje,

Vroeger, voor mijn tijd, waren in bijna alle dorpen wel meerdere bakkers te vinden. Door o.a. de toegenomen mobieliteit en de opkomst van supermarkten zijn velen van deze bakkers gestopt, omdat ze niet meer konden produceren voor die lage prijzen. Hieronder waren zeker vele (goed) vakmensen. Toch zijn vele van deze bedrijven gestaakt, omdat er geen droog brood (om maar even in termen te blijven spreken) meer te verdienen viel.

Overgebleven zijn de ondernemers onder de bakkers die hebben gekozen voor schaalvergroting of specialisatie. Dit zelfde voorzie ik voor de melkveehouderij, maar dan in versnelt tempo. Omdat door de europese melkprijsonderssteuning de melkveehouders een hand boven het hooft is gehouden, met de reden dat er nooit meer honger mocht zijn, waardoor ook minder goede ondernemers konden blijven bestaan.

In brussel heeft deze gedachte plaatgemaakt voor de gedachte van de vrijehandel. Hierdoor zullen vele hun bedrijf moeten beeindigen. Tot het moment dat er zoveel minder gemolken wordt (of meer geconsumeerd door consumenten of export door de lagere prijzen) dat de vraag en het aanbod op elkaar wordt afgestemd. De ene helft van de overblijvers heeft dan een goed inkomen. Simpel weg omdat de ene ondernemer beter in staat is zijn kosten te drukken of afzetprijs te verhogen dan een ander.

Ik hoop bij de laatste groep te zitten. En acht hier ook wel mogelijkheden voor omdat wij op innoverende wijze de kostprijs nog steeds weten te drukken, terwijl we nu al onder de gemiddelde kostprijs zitten van de 25% beste bedrijven met een bedrijfseconomische boekhouding bij AVM.

Een aantal innovaties zijn het zelf mengen van krachtvoer, waardoor we krachtvoer van 970 VEM en afgestemde OEB en DVE voor een prijs van rond de 13,50 euro per 100kg hebben. Een andere innovatie is dat we bij de laatste verbouwing de stal volledig hebben omgebouwd tot een slaap stal en de voedering nu buit plaat vind.

Ook hebben we extreem op schaalvergroting ingezet. in 1997 een melkquotum van 400.000 nu een melkquotum van 790.000. Hiervoor hebben we ons ook behoorlijk in de schulden moeten steken, omdat het bedrijf in 1988 is opgesplits in 2en. Waardoor mijn vader en mijn oom elk een bedrijf hebben gekregen. En dat bedrijf ook al niet eens schuldloos was.

Het probleem is dat die schulden ons nu de das om doen door de lage melkprijs en de hoge quotum prijzen (de planning was dat we nu op 900.000 quotum moesten zitten). Het is jammer dat we onze planning niet waar hebben kunnen maken, maar toch zie ik het nog wel zitten. De plaaning zoals ie nu ligt is dat we dit jaar geen melkquotum bijkopen. en komt de quotumprijs voor November in de buurt van de 55 cent dan verkopen we waarschijnlijk een deel, om de schulden af te lossen. De reden dat we niet kopen is niet omdat het niet rendabel voor ons is (prognose is dat we ongeveer 4000 euro per ton in 10 jaar zouden kunnen verdienen) maar omdat we verwachten dat de quotumprijs sneller daald dan dat we er mee kunnen verdienen.

Oftewel niet melken verdienen we meer dan het wel te melken.

We hebben zelfs gerekent om 7 van de 8 ton te verkopen en tot 2015 gewoon niet meer te melken, maar dat kon in ons geval niet uit omdat we met te veel vaste kosten zitten, o.a. pacht en te hoge schulden. Maar uit de berekening blijkt wel dat er veel bedrijven zijn die op deze manier meer kunnen verdienen dan door te melken.

Ik hou hoop voor de toekomst voor mezelf, ook al is ie zelfs voor ons broos. Maar de meerderheid van de bedrijven zal het de komende 15 jaar niet overleven.

Vind ik dit leuk en positief? Nee, maar wel reeel.

Bosch
Onbekend
De bedrijven die stoppen, dat heeft niet altijd met niet overleven te maken. Het is gewoon een verstandig beleid om verder te kijken dan je neus lang is. Met de werkweken die boeren willen maken en het kapitaal wat ze hebben kun je veel betere rendementen halen dan met een leven lang je te pletter werken voor de bank. Je geeft aan te werken om te leven, nou ga in loondienst, 36 uur per week werken en verzekerd van een goed inkomen.

Verhaaltjes over het zoveel beter doen als het gemiddelde van de boekhouder zijn ook wel zo nietszeggend. Ik doe het volgens die man al jaren verkeerd, toen ik me bij het verhandelbaar maken van melk meer als verdubbelde met melkquotum van een gulden per kg. was ik volgens de accountant ten dode opgeschreven, nu ik amper nog gefinancierd ben en jaarlijks zo'n 40000 kg melk van de lopende rekening (grotendeels opbrengsten verlease) kan kopen, moet ik juist extra in melk investeren. Nou hij kan me de rug op. Ik wens geen financiering meer voor melk.

Dat er nu mensen melk kopen op 100% financiering aflossingsvrij heeft niets met uitbreiden te maken. Dat is gewoon jezelf als bedrijf de nek uitsnijden. De komende jaren bij verdere melkprijs-daling vallen deze zwaargefinancierde hypotheekspaarders bij bosjes om, want niet alleen hun quotum vermeerderde ook hun totale schuld. Maar goed, ze hebben kunnen vertellen hoe enorm ze konden uitbreiden, het was alleen al te laat. De bank vind het prima, en die boekhouder heeft er ook niets minder om. Ze hebben jaren best verdient aan deze mensen, omdat ze precies deden wat zij wilden. Ja en dan geld weer: eigenbelang staat bij een ieder voorop.

Dit jaar is er nog zo'n 60000 kg van mij verleased aan zo'n idioot die kost wat het kost wil melken, zijn vrouw is al bij hem weg, hij is uren aan het melken, en lachen kan hij ook niet. De bank wou hem niet meer financieren, nu heeft hij mij gewoon de melkprijs betaald, zijn dat nou ondernemers?

Luisteren naar advies van anderen is wel zo ontzettend schaapachtig, veel mensen zouden zelf is wat moeten durfen ipv. altijd maar doen wat een ander zegt. En laat je nooit opjagen door die parasieten van banken/voorlichting en boekhouders, meestal is het omgekeerde van wat zij adviseren het beste. Dat komt omdat deze mensen zich altijd baseren op het verleden, en dan loop je standaard achter.
Onbekend
mooi verhaal
Onbekend
Niet alleen mooi ,maar ook nog een juist verhaal!
Onbekend
Bosch jezelf niet te veel op de borst slaan dat je het beter doet dan de beste 25%. Door je hoge financieringslast is het eigenlijk de bank die jouw dwingt zover op kosten te beknibbelen, dat je je verplichtingen kunt nakomen. Je mogelijkheden zijn al zover uitgerekt dat er nog weinig ruimte over is, dit maakt je kwetsbaar voor onverwachte omstandigheden. Lof verdien je dat je er voor uit komt dat je erg zwaar zit en dat je dit terdege beseft. Tijdelijk inkrimpen kan naar mijn mening een goede strategische zet zijn naar de toekomst toe en getuigt van goed ondernemerschap en dus hoor je eerder bij de blijvers.
Onbekend
Dat we beter zijn dan het gemiddelde van de 25% beste bedrijven was meer ter illustratie dat we al de kosten al jaren laag hebben, maar dat verder kostprijs verlaging zelfs bij bedrijven met een lage kostprijs nog mogelijkheden is.

Bedrijven die een kostprijs van 45 cent hebben en geen mogelijkheden zien om de kosten te verlagen, kunnen naar mijn mening beter hun bedrijf nu staken. Want die zullen het onderspit moeten delven tegenover de beter ondernemers. Dat is de wet van de vrije economie. En dat wil brussel (staat ook in de grondwet) alleen maar meer gaan toepassen.

Als straks de melkprijs een paar maanden echt onderuitgaat naar 20 of misschien wel 15 cent, wat niet te hopen valt. Maar wel mogelijk zou kunnen zijn als de dollar nog goedkoper wordt, melkproductie toeneemt en/of de afname afneemt door bijvoorbeeld grootschalige negatieve publicitet. Dan is dhet bedrijf ook niets meer waard.

Daar komt nog bij dat als het quotum er af gaat een gemiddeld bedrijf van met een quotum van 450.000 kg ten opzicht van nu zo ie zo al ommedebij een MILJOEN EURO minder waard is.

Als dit bedrijven met een kostprijs van 45 cent wachten tot ze gedwonggen moeten stoppen. Kunnen ze wel eens 1 tot 2 miljoen minder vangen!!! (verminderd met de belasting blijft er nog 500.000 tot 1 miljoen over)En dan maar blijven meedoen aan de staatsloterij om eens een miljoen te winnen, veel melkveehouders beseffen niet dat ze dat miljoen al lang hebben.

Ze moeten het alleen verstandig investeren, voor goed ondernemrs kan dat een eigenbedrijf zijn. Maar als je geen goed ondernemer bent kun je het misschien beter op de Bank zetten, zoals Arie J dat heeft gedaan. Kan een zeer verstandige beslissing zijn.... 500.000 euro met 4% rente geeft een gegarandeerd jaarinkomen van 20.000 euro is bij sommige meer dan ze nu verdienen.

Waarom ik er niet mee op hou, is omdat ik een toekomst voor mezelf zie die waarschijnlijk naar een aantal moeilijke jaren een aantal malen hoger is dan die 20.000 euro. Want als er een evenwicht is ontstaan tussen vraag en aanbod, kan de melkprijs wel eens omhoog gaan evenals de melkprijs op de wereldmarkt.
Als het quotum er dan af is, zit je alleen nog maar met mileuregeltjes en dierwelzijnsregels die de groei beperken. Door daar handig mee om te gaan is bijna onbeperkte groei mogelijk tot 1000 of misschien wel 10.000 of nog meer koeien op 1 of meerder locaties.

Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld de voerkosten straks nog eens op -1 cent per kg melk uitkomen, omdat we al veel afvalproducten voeren, die de bedrijven toch kwijt moeten. En met de nieuwe mestwetgeving de varken en kippen het moeilijk krijgen zijn we die concurentie missien wel kwijt.

Tot zover de 2 voorbeelden....

Om nog even in te gaan op jou stukje dat we door de bank worden gedwongen om zulke lage kostprijs te hebben, is waar. Maar aan de andere kant is het ook ons keuze geweest om de kostprijs te laten dalen om op die manier meer geld te kunnen lenen, om in het verleden rendabel quotum te kunnen kopen (retabiliteit van het quotum is op dit moment vaak negatief bij veel melkveehousers) zodat ons inkomen omhoog zou kunnen gaan. Wij hebben dus ook bewust gekozen om meer risico te nemen om het inkomen en het toekomst perspectief te verbeteren.

En ik hoop dat je gelijk krijg, dat we bij de blijvers horen.

Bosch
Onbekend
hoe zwaar gefinacieerd noem jij zwaar Bosch?
boven 2 euro?
Onbekend
ongeveer 1,1 miljoen euro schuld en 790.000 kg melkquotum

Dat is 1,39 euro per kg melk

Deze schuld is hoog voor een bedrijf zonder eigen grond (we hebben erfpacht), gebouwen zijn overigens wel in eigendom.

Aflossings snelheid is gemiddeld 13 jaar, 9 jaar voor melkquotum en 15 en 25 jaar voor gebouwkosten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , nmv , vakantie , europa , ddb , melkveehouders , melkveehouder en overname geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1