DDB geflopt

Vandaag in de Boerderij een uitslag van een enquete door Agridirect uitgevoerd. 15 % van de ondervraagden is of wordt lid van de DDB. Daarvan is tweederde bereid om ook daadwerkelijk de melk te laten lopen als pressiemiddel. 10 % van de boeren dus. Na zo'n zwaar publiciteitsoffensief kun je, zonder overdrijven, stellen dat dit plan gedoemd is te mislukken.
In ieder geval kun je niet spreken van marktmacht, en daar was het toch om te doen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
helemaal mee eens, laten ze wijs wezen en niet meer geld aan spenderen, stoppen die flauwekul en ga eerst eens om de tafel zitten met coop. om een structuele oplossing te zoeken.
Onbekend
Je hoeft niet met de coöp om de tafel te gaan zitten. Sinds de oprichting door onze vaders en grootvaders is de missie bekend, een goede melkprijs. Daar is nog nooit wat aan veranderd, wat wil je hun vertellen?
Jannus
als je op europese niveau een vuist wilt maken die opkomt voor het boerenbelang, dan zal dat veel langer duren dan 4 maanden. De ontwikkeling van deze vuist zal meer tijd kosten en dat vind ik logisch. Onze cooperaties zijn ook niet over 1 nacht ijs opgericht.

De DDB zal zich moeten ontwikkelen tot een overcooperatie die boven de huidige europese cooperaties komt te staan, met in de statuten opgenomen het stakingsrecht.
Onbekend
Je vergeet dat uit het onderzoek ook is gebleken dat inmiddels meer dan driekwart van de ondervraagden precies wist wat DDB inhield. Er valt dus ook niet veel extradeelname meer te verwachten.
Onbekend
Ruud, als na vijf maanden en zo'n 4000 aanwezigen op bijeenkomsten, 3000 mensen lid zijn geworden: percentage van 24.000 melkveehouders, is dat geen slechte score voor een totaal nieuwe manier van denken en handelen. Het initiatief is trouwens pas opgestart dus mislukt is wel een heel bekerkte opvatting. Wat ik me wel afvraag is: waarom gedraag jij je als een ramptoerist? Wat is er zo fijn aan, als een initiatief dat opgezet wordt om een hogere melkprijs te beuren, volgens jou is mislukt? Je kraait victorie lijkt het wel op je eigen graf!
De sector in Nederland heeft het heel zwaar met deze slechte prijzen, opvolging is zo goed als uitgesloten als daar geen inkomen meer tegenover staat. Jonge boeren kunnen niet profiteren van toeslagrechtebn, hebben geen certificaten en zullen dus zeker op drie cent minder melkgeld moeten rekenen. Jou houding zegt veel meer over het feit dat je hoogstwaarschijnlijk de NMV geen succes gunt, en dat is behoorlijk treurig, zolang de mentaliteit niet veranderd en we liever in armoede leven dan de handen ineen slaan om allemaal een beter inkomen te generen en een verkoopbaar bedrijf te houden, dan gun ik je je eigen gebrek aan mentaliteit. Trouwens, wordt eens wat kritischer tegenover de melkverwerkers: waar blijven alle centen, terwijl in de hele wereld buiten Europa de melkprijs zelfs spectaculair door blijft stijgen, daalt onze prijs maar door. Ruud ontwikkel eens visie daar heb je veel meer aan dan aan dit negatieve gekanker. Om al te sluiten: Zalig zijn de onnozelen, want zij weten niet beter.
Onbekend
Een perfect verhaal Jacobus , sluit ik me helemaal bij aan!
Onbekend
Jacobus , als je mijn bijdragen aan dit forum had gevolgd, dan had je kunnen weten dat ik nooit de wenselijkheid van een hogere melkprijs heb betwist. Het is altijd over de vraag gegaan of systemen zoals het DDB kunnen leiden tot dat resultaat c..q. een goede methode zijn om dat resultaat te bereiken.
En dat is het dus ten enen male niet. Het is zelfs een riskant systeem om hier als sector voor te gaan. Het verzwakt de zuivelverwerkingsbedrijven inclusief de cooperatieve, en de NMA zal het gegarandeerd afschieten.
Daarom heb ik van begin af aan collega's ervan proberen te overtuigen dat dit niet de weg is.
Als de NMV deze uitkomst als een groot succes wil uitleggen vind ik dat enorm opportunistisch. Ik vind het gewoon een flop.
Dat jij mij vervolgens een ramptoerist noemt, is jouw interpretatie. Jij legt kennelijk de uitslag van de enquete ook uit als een ramp. Waarvan akte.
Onbekend
Juist Ruud,
Dit soort taal heb ik een tijdje gemist maar ik begin het
de laatste tijd om me heen gelukkig ook weer te horen.
Het leek even of alle nuchterheid onder de boeren was verdwenen, maar ik
heb goede hoop.
Zelf denk ik dat je met een heldere kijk op de toekomst met eventueel een (tijdelijk) wat lagere melkprijs het verst zal komen. De markt zal de melkprijs zeker op een wat langere termijn wel weer gaan ondersteunen.
Tevens denk ik dat je als lid van een goed functionerende cooperatie zeker een voorsprong hebt op je collega's. Veel willen het niet zien maar de eerste tekenen hebben zich al lang laten zien.
Onbekend
droom verder jan
Jannus
als wij mensen niet naar de maan willen vliegen, dan zullen wij er ook nooit komen

ambitie en dromen brengen ons voorwaarts

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , ddb en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN