Mestvergisting

Nu het duurzaam verhogen van het bedrijfsinkomen middels aankoop van melkquotum nagenoeg onmogelijk is wordt alom nagedacht over een andere veredeling van een product van onze bedrijven; mestvergisting.

In met name Friesland is op dat terrein zeer actief het bedrijf Ekwadraat met zeer optimistische bedrijfsplannen; haast te mooi om waar te zijn.
Als daarlangs gelegd wordt de visie van Jaap Uenk, vml directeur van Mestburo Oost en zelf ook via DOFCO actief op dit terrein, krijg je een heel ander verhaal te horen.

Wie heeft inzake mestvergisting ervaring met beide buro's; en welke ervaringen hebben jullie op dit terrein? Wat zijn de echte perspectieven voor het duurzaam verhogen van het bedrijfsinkomen middels mestvergisting?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Coen, ik vind het verhaal ook te mooi om waar te zijn,Heb het ook nog eens door een onafhankelijk bureau laten doen koste me wel 750 euro.
En daar was de uitkomst kantje boord.
Met een boer uit oostnederland gesproken die inmiddels werkt met een vergister die gaf mij de tip om niet teveel van de cijfers van die Frieseclub aan te trekken.
Maar ik blijf het op de voet volgen.
Het is ook erg gebaseerd op aannames.
Onbekend
in duitsland zijn ze verder dan hier met vergisting stond in het blad stal en akker
Onbekend
En dat beheren is nog weer interesanter dan zelf mestvergisten en ook minder risico's
Onbekend
Land in de nabijheid van een vergistingsinstallatie, brengt meer huur op voor de teelt van "co-producten". Blijkbaar is er dus een redelijk rendement te halen in Duitsland. Of dit in hoofdzaak subsidie is weet ik niet. Als dat wel zo is zal het als een nachtkaars uitgaan als de subsidies er op termijn afgaan.
Onbekend
tweederde deel van de jaarlijkse geldopbrengst is subsidie voor groene stroom.
Grasbaal
In Duitsland is de regelgeving betreffende mestvergisting dan ook soepeler en wordt er meer (subsidie) voor de stroom betaald.

Mestvergisting is in Nederland ook interessant geworden door de zogezegde <a href=google.com/custom/…= target=0>Witte Lijst</a> die vorig jaar in werking is getreden.

Hierdoor is het mogelijk om zogenoemde <a href=google.com/custom/… target=0>Co-producten (leuke naam trouwens!)</a> toe te voegen en hierdoor wordt het rendement ineens stukken hoger. Zie ook dit artikel: <a href=prikpagina.nl/read.php/?f=1662&i=77&t=77 target=0>Misverstanden rond mestvergisting</a>

Ik heb me er de laatste maanden aardig in verdiept en ben tot de conclusie gekomen dat mestvergisting zeer rendabel kan zijn mits je verzekerd bent van een vaste en goedkope aanvoer van <a href=google.com/custom/… target=0>Co-producten</a>. Je kunt er alleen op wachten dat als er plotseling honderden mestvergisting installaties worden geplaatst dat er een tekort komt van Co-producten en dat die opeens duurder worden waardoor het rendement onder druk komt te staan.

Een tweede probleem kan zijn de nieuwe meststoffenwet waarbij er een hele papierwinkel te pas komt om de afvoer van het vrijkomende <a href=google.com/custom/…= target=0>digistaat</a> te verantwoorden.

Al met al bied het kansen voor grote veehouders die ruim in hun grond zitten en die verzekerd zijn van een goedkope aanvoer van co-producten.

Mestvergisting is een chemisch proces wat ook kan mislukken en je door de invoer van een verkeerd product het hele proces stilzet en je weer helemaal opnieuw kan beginnen.

Alle informatie over mestvergisting kunnen jullie vinden op de <a href=mest.startpagina.nl/target=0>Mest.startpagina.n…; (die ik ook beheer)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duurzaam , melkquotum en mestvergisting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0