Inkomens melkveehouders vallen mee

Inkomens van melkveehouders stegen in 2004 door hogere melkprijs dan verwacht werd.
Ook voor 2005 ziet het er niet slecht uit kun je hier lezen.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Meevallende melkprijzen vormen bedreiging voor melkpremies

DOOR RENÿ VAN BUITENEN
ANALYSE
Nu jaarcijfers van de zuivelbedrijven binnendruppelen wordt langzaam duidelijk dat de melkveehouders helemaal niet zo ?n beroerd jaar hebben gehad als verwacht. Ze hebben het in elk geval minder slecht gehad dan menig deskundige had voorspeld toen de hervormingsplannen van de Europese Unie bekend werden.
Een kwart van hun inkomen gaan de melkveehouders tot 2008 verliezen, becijferde het Landbouw Economisch Instituut ( LEI) vorig jaar. Maar de eerste signalen die accountantsbureaus afgeven zijn niet zo negatief.
Enkele weken geleden kwamen de rekenmeesters van Alfa Accountants op basis van de boekhoudcijfers van 30 melkveebedrijven tot de slotsom dat het inkomen van de melkveehoudersin 2004 maar beperkt is gedaald.
Donderdag meldden de Accountants van de Gibo Groep - na 108 bedrijven te hebben doorgelicht- dat het financieel resultaat per bedrijf zelfs met 3.500 euro per bedrijf is toegenomen. En het kan nog verder stijgen, want de Gibo- cijferaars blijken een te negatieve raming hebben gemaakt van de nabetalingen die de zuivelfabrieken dezer weken gaan uitkeren.
Op basis van de melkprijzen van Campina en Friesland Foods vermoedt de Gibo Groep dat het uiteindelijke resultaat van de melkveehouders in 2004 nog eens 2.000 euro hoger zal zijn.
Dat komt omdat deze zuivelbedrijven het beter hebben gedaan dan verwacht. Hun melkprijzen zijn minder krachtig gedaald als de &#8800; 1,18 per 100 kilo die Brussel medio oktober uitkeerde aan de melkveehouders ter compensatie van de prijsdaling.Bij Campina daalt de melkprijs over 2004 met 76 cent. Friesland Foods, dat niet haar eigen prestatie als maatstaf neemt maar die van de West- Europese concurrentie, houdt rekening met een prijsdaling van ongeveer 90 cent ten opzichte van de melkprijs over 2003. Dan te bedenken dat deze 2 grootmachten het afgelopen jaar hun voorschotprijs het hardst verlaagden.
Bij de kleinere zuivelbedrijven daalden de voorschotprijzen minder sterk. Het ziet er met andere woorden niet naar uit dat er een zuivelonderneming is waarde uiteindelijke melkprijsdaling over 2004 sterker zal zijn dan &#8800; 1,18, het compensatiebedrag over 2004. Cono Kaasmakers bijvoorbeeld maakte gisteren een prijsdaling van 91 cent bekend.
Bij Nestlé, dat geen nabetaling uitkeert, kwam de melkprijs volgens berekening van deze krant 68 cent per 100 kilo melk ( 4,41 procent vet; 3,47 procent eiwit) lager uit.
Er schuilt voor de melkveehouderij een gevaar in de meevallende melkprijzen. Zij ondergraven de melkpremie. Waarom zou de Europese Unie doorgaan met hetbetalen van compensatiebedragen aan melkveehouders als blijkt dat de melkprijzen niet zo sterk dalen als verondersteld? Topambtenaar Herman Versteijlen van de Europese Unie zei het enkele maanden geleden al: het is de Europese burger moeilijk uit te leggen waarom hij melkveehouders moet compenseren als de melkprijs niet zo sterk daalt.
Voor dit jaar is de melkpremie vastgesteld op &#8800; 2,37 per 100 kilo melk. Dat de melkprijs dit jaar in deze mate daalt, wordt door zuiveldirecteuren onwaarschijnlijk geacht, hoewel zij dat zo vroeg in het jaar niet hardop zullen zeggen.
Indirect zouden ze daarmee erkennen dat de ministers van financiën in de Europese Unie te ruimhartig zijn geweest toen zij hun zegen gaven aan de landbouwhervorming en dus ook aan de melkpremies.


Powered by TECNAVIACopyright (c)2005 Agrarisch Dagblad, publicatie 26/03/2005

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
De omgekeerde wereld. De prijzen dalen en iedereen is blij, ze zijn minder gedaald dan verwacht, ja zo lust ik er nog wel een.De inkomens zijn zelfs gestegen!! In elk geval is duidelijk dat de melkprijzen niet hebben bijgedragen aan de inkomensstijging. Dit moeten andere factoren geweest zijn (lagere kosten, beter management, nog meer uren draaien enz), ook heb ik de indruk dat boeren scherper zijn bij de inkoop. Het is leuk, maar het resultaat is geheel aan de boeren zelf te danken, chapeau!! Hier aan kan de zuivelindustrie een voorbeeld nemen.
Onbekend
Je vergeet nog de verkoop van producten waar we wel wat invloed, als is het maar in de marge op hebben nl. veeverkoop. Het blijkt gewoon dat we de mesters ( de premieboeren, worden ze bij ons genoemd) te vaak en te lang hebben gelooft dat ze niets aan hun mestkalveren en koeien hebben verdiend. Want dat is ook niet nodig als hun premie's bekijkt en zo gaan hun er ook mee om. Hoe meer ronde's of aantallen hoe meer premieaantallen, als de kostprijs maar dekkend was.
Onbekend
Het blijkt dat de 108 bedrijven minder melk geleast hebben en meer verleast. Dit ZOU het verschil alleen al kunnen veroorzaken.
Onbekend
en de qoutumprijs gaat door dit goede nieuws ook al weer de goede kant op.
gtotep
Als er bij lagere melkprijzen meer wordt verdiend, dan is er voorgaande jaren iets vergeten.(of laten liggen)
anonymous_821
Nooit tevreden dus, ook al levert de zuivelindustrie een beste prestatie, zo zie je maar weer.
Of je moet soms zo wereldvreemd zijn dat je de laatste jaren niets gelezen hebt over afbouw van subsidie en steun voor de zuivel, en waar de inkomenstoeslagen voor in de plaats komen.
Dankzij de betere prestatie van de zuivelindustrie en de betere melkprijzen (na aftrek van subsidie en steun) is het inkomen beter.
<<<<<<<<<<<<<<<



Campina- top rekent op relatief betere prestatie

Zaltbommel –Zuivelonderneming Campina denkt dat zij dit lopende boekjaar verhoudingsgewijs beter zal presteren dan de concurrentie. Dat stelt Tiny Sanders, voorzitter van de hoofddirectie in het ledenblad van de coöperatie.
In een interview met het periodiek merkt Sanders op dat 2005 sterk afhankelijk zal worden van de voorgenomen fusie met Arla Foods. ” Maar ook los van de fusie zal Campina het in de relativiteit met andere ondernemingen eerder beter dan slechter doen ”, is zijn opvatting Hij wijst daarvoor een aantal factoren aan. ” We hebben veel nieuwe producten in de pijplijnzitten, we nemen de juiste kostenmaatregelen en we beschikken over een professionele organisatie, met medewerkers die over veel ervaring en routine beschikken om om te gaan met veranderingen. ”
Over de te verwachten melkprijs geeft Sanders onomwonden aan dat deze opnieuw zal dalen.
” Als de melkprijs ook in 2005 in de ogen van Brussel onvoldoende daalt, zal ze met extra maatregelen komen ”, is zijn taxatie.
Het afgelopen boekjaar daalde de melkprijs van diverse zuivelbedrijven ( waaronder Campina ) minder hard dan de Europese Unie had voorzien.


Powered by TECNAVIACopyright (c)2005 Agrarisch Dagblad, publicatie 30/03/2005
anonymous_821
Melkveehouders kregen vorig jaar niet minder per kg melk, maar meer.
Alleen kwam nu een gedeelte uit Brussel.
Dat leert toch een simpele rekensom?
Vergoeding vanuit Brussel plus 1.18, en de melkprijs van fabriek (Campina) min 0,76 ,
Dan zijn de ontvangsten per kg 0,42 per kg hoger dan het jaar er voor.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , melk , melkprijs , campina , cono , melkveehouders , zuivelonderneming , jaarcijfers en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0