Mestvergisting plannen in de ijskast..........

De mestvergisting plannen van veel melkveehouders kunnen voorlopig weer een tijdje in de ijskast:

<i>Brinkhorst stopt subsidies op bouw windmolenparken en mestvergistingsinstallaties

AMSTERDAM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken stopt met het geven van subsidie aan windmolenparken op zee en aan grote biomassa-projecten. De groenstroom-sector is verbijsterd. Brinkhorst heeft al te veel subsidie moeten verstrekken en wil het opgelopen tekort betalen door de stroomrekening van consumenten met ongeveer vijftig euro te verhogen.

Het PvdA-Kamerlid Diederik Samson is boos over ?het zwalkende beleid van Brinkhorst?. De regeling die het betreft ?de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP)? bestaat nog geen twee jaar. ?Deze MEP is een succes?, aldus Samson: ?Maar die gaat daar nu aan ten onder.? Brinkhorst wil voortaan jaarlijks een plafond vaststellen voor de regeling. Hij wil dit verhogen of verlagen al naar gelang zijn doel van 9 procent duurzame energie in 2010 binnen bereik is.

[www.nieuwsgrazer.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Minister Brinkhorst haha wat een stumper
Onbekend
Met deze toenmalige paarse fossiel hadden we toch al niet zulke beste ervaringen !!
Onbekend
Mest? Subsidie? Brinkhorst? Dit kon niet langer goedgaan
Grasbaal
Misschien valt het allemaal toch wel mee, maar ik zou toch nog wel 2 keer op mijn achterhoofd krabben voor ik een mestvergisting installatie koop. Morgen kan de vlag er weer anders bij hangen:

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft bekend gemaakt dat er wijzigingen komen in de MEP-subsidie voor duurzame energie projecten. De wijziging heeft echter vooralsnog geen effect op WKK en vergisters kleiner dan 50 MW. Tuinders en veehouders hoeven zich dus voorlopig geen zorgen te maken. Er zijn wel gevolgen voor biomassa-projecten van meer dan 50 MW en windprojecten op zee.

MEP-maatregelen al eerder genomen
Het doel van de MEP bij warmtekrachtkoppeling (WKK) is het behouden van het huidige opgestelde vermogen. Dit doel is sinds de invoering van de MEP grotendeels gerealiseerd. De geclaimde MEP subsidie voor WKK's is echter hoger uitgevallen dan aanvankelijk geraamd door het ministerie. Toch zal de MEP-wijziging geen effect hebben voor WKK-eigenaren. Het perspectief voor WKK is inmiddels door de verbeterde marktomstandigheden iets gunstiger. Daardoor was het volgens het ministerie mogelijk de MEP subsidie voor WKK in 2005 enigszins te verlagen. Deze verlaging heeft al plaatsgevonden. De op 10 mei door het ministerie gepubliceerde MEP-maatregelen zullen daarom dit jaar nog geen effect hebben op de MEP bij WKK's.

Hoe de MEP voor 2006 eruit komt te zien is nog niet bekend. DLV Subsidieadvies verwacht echter dat het streven zal zijn om het aantal WKK's in Nederland in stand te houden. In de ramingen van het MEP-budget voor 2006 tot en met 2010 is in ieder geval voor WKK-installaties het huidige niveau van uitgaven aangehouden door het ministerie.

Ook voor biomassa-installaties van kleiner dan 50 MW geldt dat de wijziging geen effect heeft. Hieronder vallen ook de meeste vergistinginstallaties die op dit moment gebouwd worden of in voorbereiding zijn. Iedere vergister die wordt gebouwd en voor 31 december 2007 MEP aanvraagt, krijgt nog altijd de MEP van 9,7 eurocent per kWh.

De MEP-wijziging is wel van belang voor biomassa-installaties van meer dan 50 MW.

Meer informatie over subsidies is te vinden op www.dlvsubsidieadvies.nl

Voor meer informatie over de MEP kan men tevens contact opnemen met:
Rob Korten van DLV Subsidieadvies, telefoon 0317.491539 of 06 109 25 309 of via een e-mail naar r.j.a.korten@dlv.nl

DLV Subsidieadvies/Agriholland
Grasbaal
<b>ANP

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft dinsdag in de Tweede Kamer toegegeven, dat hij in de media een <a href=google.com/custom/… voor windmolens op zee</a> met foute cijfers heeft verdedigd. PvdA-Tweede-Kamerlid Samsom voelde de D66-bewindsman hierover dinsdag aan de tand.
</b>
Brinkhorst zei voor de radio dat zonder subsidiestop de kosten voor de burger 1000 euro per jaar hoger zouden zijn. Volgens Samsom was dat ‘schromelijk overdreven’, omdat verscheidene aanvragers voor vergunningen dingen naar eenzelfde project.

Dat laatste moest Brinkhorst toegeven. ‘Ik was me niet bewust van de overlap’, aldus de minister. ‘Ik maakte te goeder trouw een vergissing.’ Volgens Brinkhorst gaat het om 74 aanvragers en 43 projecten.

Dat betekende overigens niet, dat Samsom en Brinkhorst het nu helemaal eens zijn over de kosten van windmolens op zee. Brinkhorst kwam nu niet uit op 1000 euro, maar op 650 euro. Samsom hield staande dat dat 70 euro moet zijn, omdat de kosten gespreid worden over een reeks van jaren.

Niettemin bleef Brinkhorst op zijn beurt van mening dat de kosten van het opwekken van groene stroom uit de hand dreigen te lopen. Het zogeheten aansluittarief, waarmee het opwekken van groene stroom wordt gesubsidieerd, gaat zonder maatregelen van 52 euro per huishouden nu naar 100 euro volgend jaar en zal de komende jaren nog verder oplopen. Brinkhorst wil een subsidieplafond, maar het zal ongeveer anderhalf jaar duren, voordat dat is ingevoerd. In afwachting daarvan stopt hij met subsidie voor grootschalige windparken op zee.

<a href=google.com/custom/… hier voor meer nieuws en achtergronden over dit artikel</a>

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's energie , melkveehouders en mestvergisting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1