Heeft de melkveehouderij nog grip op de keten?

<b>Je mag als veehouder daar gerust je twijfel over hebben.
Immers je laat je melk ophalen voor een prijs die losstaat van de kostprijs.
Toen tijdens de MKZ crisis de veemarkten werden gesloten hebben we kunnen proeven wat het is je vee rechtstreeks te leveren voor een prijs die alleen door de afnemers wordt bepaald.</b>

Wat dat betreft heeft de NMV er goed aangedaan haar nek uit te steken met het oprichten van de initiatiefgroep melkgeld (IM) en te komen met plannen voor een Dutch Dairy board en in europees verband een Euro milkboard op te richten.
Om de sector weer perspectief te bieden.
Dit initiatief wat de twee grote zuivelondernemingen en LTO. nedtot nu toe niet zagen zitten biedt meer kansen voor zowel de zuivel industrie als de producent.
Want met een kostendekkende Europese boeren melkprijs zou je ook kunnen investeren in je eigen afzet, zoals de Amerikanen met hun melkprijsverhogende initiatief CWT doen; er moet een melkvee sector ontstaan die kan produceren zonder landbouwsubsidies en de DDB
biedt deze mogelijkheden.
De tijd is dan ook rijp om met de Europese zuivel industrie en landbouworganisaties op een lijn te komen temeer omdat de landbouwsubsidies steeds meer in Europees verband ter discussie komen te staan.
Harm Wiegersma (melkveehouder te Rinsumageest).

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Welke kostendekkende europese boeren melkprijs bedoel je?
En wat valt er precies onder de kostprijs?

Trouwens, wat let je om zelf je eigen afzetprijs te bepalen. Probeer er vervolgens een afnemer bij te zoeken die iedere 3 dagen jouw tank leeghaalt en iedere maand goed is voor de centen. Dat is echt niet verboden hoor!
Ik vrees alleen dat jouw tank wel eens kan gaan overlopen. Er zijn namelijk in binnen- en buitenland genoeg boeren die onder jouw prijs willen leveren. En ik ben bang dat die niet allemaal solidair met jouw goedbedoelde, maar naieve, initiatief zullen zijn.
Onbekend
heel goed van jou dat je CWT noemt. Want waar komt dit op neer, Herd Retirement. of te wel VUT voor koeien.

de melkveehouders maken een potje met geld (b.v. 0,5 cent per liter) en hiervan worden een paar boeren betaald om koeien te laten slachten. (dit gaat per inschrijving, diegene die voor de minste dollars het meeste liters inleverd, krijgt de centjes)

door de productie te verlagen in die mate dat er een tekort dreigt, ging in de USA de melkprijs bij het bekendmaken van de plannen al omhoog. (dan moeten je plannen wel realistisch zijn, en dus niet schreeuwen over een DDB o.i.d.)

dus de melkprijs kan omhoog bij een lager aanbod.

maar ik vind de huidige prijs hoog genoeg, ik heb net nog een dikke plak kaas op mijn brood gedaan.

als je de melkprijs te laag vind moet je gewoon stoppen!!! verkoop snel je quotum nu het nog geld waard is.
Onbekend
de website van de CWT is te vinden op

www.cwt.coop

het is wel in het engels, maar dat is voor de meesten geen probleem.
Onbekend
Rückgang der Weltmarktpreise für Milch erwartet
- 08.07.2005

------------------------------------------------------- -------------------------

(ZMP) - Als Folge der weltweit wachsenden Milcherzeugung im laufenden
Jahr rechnet die OECD mit einem Rückgang der Weltmarktpreise, die sich
schon seit 2004 auf einem Rekordniveau bewegen.

Zum ersten Mal haben OECD und FAO gemeinsam eine langfristige
Projektion für den Milchsektor vorgelegt. Danach wird weltweit ein
Wachstum der Milcherzeugung in den nächsten zehn Jahren um 140
Millionen Tonnen erwartet. Am schnellsten dürfte der Käsemarkt
expandieren, vor allem in den Märkten mit einem schon hohen Verbrauch
wie Europa und Nordamerika. In den jungen Märkten dürfte auch die
Nachfrage nach Trinkmilch und Frischprodukten noch stark zunehmen.
Optimistisch ist man ebenfalls hinsichtlich der Märkte für Butter und
Vollmilchpulver, während bei Magermilchpulver ein Rückgang von
Erzeugung und Verbrauch prognostiziert wird.

deze is in het duits en spreekt voor zich
Onbekend
De hele DDB wordt een zeer grote flop,wat ik je brom want als het op solidariteit aan komt bij melkveehouders dan geef ik je te raden dat het een grote kruiwagen met kwakende kikkers is die klagen,maar bij de daad bij het woord voegen dan springen ze er aan alle kanten uit.

Om even op die mkz periode terug te komen,een vriend van me is in die tijd ook geruimd en de qoutum prijzen daalden,een collega veehouder die net buiten dat gebied viel vertelde hem ‘de qoutumprijzen dalen al lekker hè,ik denk er over om nog maar een partij bij te kopen,en dat terwijl de persoon tegen over hem gebroken zijn levenswerk heeft moeten afstaan werd hij afgetroefd met dit soort van eigen belang,en dan wil ik niet meer over solidariteit praten want de gekte op de markt bij afschaffen van het (ver)lease-debacle zegt al genoeg over hoe de vlaggen erbij hangen in melkqouta land.

Zelf stel ik voor gewoon subsisies eraf en de melkprijs nog iets terug,dan blijven de kostprijsmelkers en creatieve ondernemers over en wordt de markt vanzelf weer gezond,want gedrogeerde landbouw blijft nooit lang bestaan.

Samen zingen zal prima gaan,maar samen ondernemen is niet mogelijk want een ieder heeft zijn eigen belang.

Trouwens wat dat CWT betreft,hebben we hier in het verleden ook niet zoiets gehad,was dat niet de SLOM regeling,slacht- en omschakelingsregeling???

Groeten Jan
Onbekend
klopt als een bus. In het verleden hebben we hier de SLOM gehad, dit was een maatregel van LNV om uitvoering te geven aan een EU verordening.

het CWT daarentegen is een samenwerkingsverband van boeren. net als de DDB, met als verschil dat de CWT wel resultaat boekt.
Onbekend
Met jouw solidariteitsverhaal helemaal mee eens!
Het slom-verhaal laat zich er toch niet helemaal mee vergelijken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melk , melkprijs , melkvee , nmv , zuivel , ddb , melkveehouder , mkz , europees , dairy en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0