Natuurweide mikt op antibioticavrije melk

Een nieuwe niche markt voor melk?
De term antibioticavrije melk vind ik overigens wel iets watniet door de beugel kan.
Immers dat suggereert dat in andere melk wel antibioticavrij zit.
Terwijl het verschiler niet in zit of de melk antibioticavrij is maar of de koeien ooit met antibiotica zijn behandeld

<<<<<<<<<<<<<<<< **********

Natuurweide mikt op antibioticavrije melk

Bennekom ? Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders, ziet marktkansen voor antibiotica- vrije melk. De vereniging peilt nu of er voldoende veehouders zijn die antibiotica- vrije melk zouden kunnen produceren.
Met name in Amerika groeit de markt voor biologische antibiotica- vrije melk, aldus de Natuurweide. Er worden momenteel serieuze gesprekken gevoerd met een Amerikaanse zuivelonderneming. Mogelijk kan die 5 tot 10 miljoen kilo melk ( in poedervorm) afnemen. De totale Nederlandse biologische melkplas omvat ruim 100 miljoen kilo melk.
Eind juni heeft de Natuurweide een voorlichtingsbijeenkomst belegd. Daar waren 62 veehouders aanwezig, die aangaven wel ge?eresseerd te zijn in de productie van antibiotica- vrije melk.
De bedrijven zullen dan welmoeten voldoen aan de eisen van de USDA, het Amerikaanse landbouwministering. De USDA­ certificering wordt uitgevoerd door Skal International in Zwolle.
Daaraan is jaarlijks een vast bedrag verbonden van 300 euro per jaar, onafhankelijk van de grootte van het bedrijf.
Wichert Koopman, bedrijfsleider van Aver Heino en lid van de Natuurweide, is het pad van de antibiotica- vrije melk een ? spannend en lang traject ?. ? Maar de Natuurweide ziet het echt als een kans voor het biologische segment ?, stelt hij. Met name de Amerikaanse markt lijkt veelbelovend, aangezien de consumenten daar gevoelig zijn voor het argument van natuurzuivere productie. De Amerikaanse markt is uiteraard niet heilig: als er andere afnemers in binnen- of buitenland ge?eresseerd zijn, zal zeker worden bekeken wat de mogelijkheden zijn.Momenteel wordt vooral onderzocht in hoeverre de antibioticavrije melkproductie in Nederland haalbaar is. Koopman: ? Er is nu een handjevol veehouders die antibiotica- vrij werkt, maar kun je dat zomaar opschalen naar pak ? m beet 50 boeren, of is daarvoor meer onderzoek nodig? Wie aan de Amerikaanse eisen wil voldoen, moet totaal antibiotica- vrij werken. ? Uiteraard moet je elk dier de noodzakelijke zorg bieden. Stel, je hebt een koe met een zware coli- infectie, dan is een antibioticabehandeling de enige oplossing. Die koe mag dan echter niet meer worden ingezet voor de productie. Je zult ? m dan meteen, of op termijn, moeten afvoeren ?, licht Koopman toe.
Daar staat wel een ruime toeslag op de melk tegenover, aldus Koopman. Het exacte bedrag is nog onbekend, maar zal naar verwachting zeker in de centen per liter melk lopen.


Powered by TECNAVIACopyright (c)2005 Agrarisch Dagblad, publicatie 26/07/2005

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Termologie waar met name de ecologische sector patent op lijkt te hebben.

Er zijn er die het nog bonter maken.....
Neem nu de amerikaanse site Peta.com. Daar lijkt het met name wel hersenspoelerij van de (jeugdige-) consument. Kijk, en je zult zien waarom.
Onbekend
Ik heb nu bijna 10 jaar 100% 1e klas melk.
Dus allemaal antibiotica vrij.

En het is te koop.
Dus......................
Onbekend
Snap het ook niet helemaal, vrij is vrij. Of die koe nu behandelt is of niet, de melk is vrij van antibiotica wanneer het weer de tank in gaat. Vind het gebruik van geen antibiotica trouwens zeer dieronvriendelijk. En dan proppen ze het uier weer vol met homeopatische troep, wat dan zogenaamd moet helpen. Tis maar net waar je voor kiest. Maar misschien kom ik altijd wel de verkeerde biologische boeren tegen.
Onbekend
Als een koe ziek is moet ze behandeld worden al is dat met pencilline
de koe zorgt voor het voedsel van de mens
wel ondankbaar als je even ziek bent tel je niet meer mee en moet je maar dood gaan leuk is datB.D. boeren
Onbekend
Als ik in mijn omgeving kijk waar een aantal BD-boeren boeren kan ik rustig concluderen dat 1 daarvan fraudeert qua melk en medicijnen dat je daar soms de haren op rug recht gaan van staan. Maar aangeven dat nooit want hij is bezig met overleven, misschien wel tegen beter weten in.
Onbekend
komt hij bij jouw de pencilline halen?
Onbekend
nee, maar internet(LMCDAP) en een borrel na een vergadering maakt vele tongen en gedachten los.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , amerika , koe , antibiotica , melkproductie , antibioticavrij , melkveehouders en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
6