DDB in Engeland

Aan de voorstanders van de Dairy-Board: hoe is het afgelopen met die melkstaking in Engeland(winst-verleis)

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Britse zuivelsector twist over nut van stakingen

"Stakingen door melkveehouders halen niets uit als het gaat om een betere prijs voor de melk. Iedereen voelt mee met de veehouders, maar de harde werkelijkheid is dat stakingen niet kunnen leiden tot een gecoördineerde prijsverhoging". Dat is de boodschap van Sir Don Curry, voorzitter van de overkoepelende zuivelorganisatie Dairy UK, voor de actiegroep Farmers for Action (FFA).

FFA heeft begin november een driedaagse boerenstaking georganiseerd, waaraan vooral melkveehouders hebben deelgenomen. De actiegroep heeft aangekondigd om dit jaar nog enkele stakingen te willen houden. Maar volgens Curry heeft dat geen enkel nut. Hij wijst er op dat de Office of Fair Trading, de Britse concurrentiedienst, juist een onderzoek ingesteld heeft naar afspraken die de supermarkten en de melkverwerkers deze zomer hebben gemaakt over de verhoging van de melkprijs voor de boeren. "Gecoördineerde prijsafspraken zijn immers illegaal", klinkt het.

"Hoezeer we ook begaan zijn met het lot van de veehouders, er is geen legale manier om met elkaar afspraken te maken over hogere prijzen. Dat kan alleen worden bereikt door zelf onze concurrentiepositie op de markt te verbeteren", zegt Curry. De voorman van FFA, David Handley, is woedend over de uitspraken. "Hij zou moeten proberen te begrijpen wat ons tot dit soort acties aanzet". Volgens Handley heeft de Office of Fair Trading geen problemen met afspraken over een hogere prijs voor de boer. "Waar zij tegen zijn is samenspanning die ten koste gaat van de consument. Ik wil Curry graag uitnodigen voor een vergadering met de OFT zodat hij dat zelf kan horen".

In Vlaanderen werd recentelijk de Belgian Dairy Board boven de doopvont gehouden, een initiatief kat kwam overgewaaid uit Nederland. Bedoeling is om zoveel mogelijk melkveehouders te verzamelen die bereid zijn om bij lage melkprijzen een leveringsstop te hanteren. Net zoals de Dairy UK in Groot-Britannië zijn niet alle marktspelers bij ons gewonnen voor die idee. Het grootste zuivelbedrijf Milcobel zoekt zijn bedrijfszekerheid in de markt. "Een staking is nu eenmaal geen actiemiddel dat past bij melkveehouders", aldus voorzitter Guido Veys. "Vergeet niet dat het stuk voor stuk zelfstandige ondernemers zijn".

Bron:[www.vilt.be]
anonymous_821
Het enige wat ik gelezen hebt, is dit bericht dat ik hier al eens geplaatst had.
Zoals je kunt lezen was het niet de eerste melkleverstop actie van melkveehouders daar.
Overigens is ondanks dat alles de melkprijs in Engeland nog steeds lager dat het gemiddelde in de EU.
[www.prikpagina.nl]
anonymous_1252
Zat ik me ook al eens af te vragen, ik heb er nooit meer iets over gehoord

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ddb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN