Quotumkosten jonge boeren

95% van de jonge boeren, krijgt zijn quotum doorgeschoven via de ouders en hoeven deze niet te kopen op de vrije markt. Schuld van de ouders gaat over op de opvolger, wil die boer worden. Daarin zit ook een deel quotumkosten van quotum aangekocht na 1984. Gemiddeld zijn de bedrijven 150.000 kg gegroeid in 20 jaar tijd, dus dat kan niet veel meer zijn, gemiddeld. Als het quotum wordt afgeschaft, blijven de kosten tot ze afgelost zijn en heten dan in de economie "goodwillkosten", dat klinkt niet alleen heel flitsend maar is ook algemeen goed in het bedrijfsleven. Friesland Foods gaf 1.6 miljard gulden goodwill voor Nutricia. Goodwillkosten kom je overal tegen. Een andere voorbeeld van goodwill kosten is de meerwaarde van grond boven gebruikswaarde; niemand die daar over klaagt, momenteel.
Eerst moest het leasen worden verboden"omdat het zo veel kostte voor de praktiserende boeren", nu we daar de kater van te boven zijn, menen we door afschaffing van melkquotering, weer een nieuwe ontsnappingsroute te hebben gevonden. De kater daarvan zal veel heviger zijn, omdat de discussie en de redenatie niet klopt. Hierna gaan we zeuren over de hoge grondprijzen of de dure koeien omdat we geen jongvee meer opfokken. Of we zeuren over de hoge mestafzetcontracten, enz. enz. We pakken echter het probleem niet aan, we lopen alleen achter onze eigen staart aan. Afschaffing van de subsidies lijkt een even grote schock voor ons te zijn, als het neerhalen van de Oost Europese muur voor de communisten. We zijn geen ondernemers meer, slechts koemelkers. We denken niet creatief meer na over het werkelijke probleem: de lage melkprijs die doordaalt naar 20 à 24 cent. Maak jezelf toch niets wijs. In Groot Brittannië hebben de boeren een lage quotumprijs, 9 cent per liter, ze hebben het grootste melkquotum per melkveehouder, 8 ton, lage grondkosten, geen hogere kosten verder in de bedrijfsvoering dan wij en een melkprijs van 26 cent. Is het daar halleluja in de gloria: NEE HET IS DAAR ÿÿN GROTE ELLENDE!! De supermarkten hebben daar de sector volledig in de klauwen, de prijzen voor de consument zijn in tien jaar met bijna 1000% verhoogd (ja duizend procent) en de boeren beuren in tien jaar tijd geen cent meer. Nog een voorbeeld voor de struisvogels: in de VS kappen de megabedrijven ermee als de prijs beneden de 24 dollarcent komt per liter. Lagere kosten dan hier voor arbeid, voer, grond, overheid enz. Dus ook daar geen bestaansrecht bij lage prijzen op werelmarktniveau.
Als men in Europa wat zinnigs wil ONDERNEMEN t.a.v. het quotum, ga dan voor Europees verhandelbaar quotum, een Brusselse quotumbeurs; dan gooi je het kind niet met het badwater weg en dalen toch de quotumkosten. Overproductie, die je krijgt na afschaffing vanuit landen met genoeg potentieel, zullen onze positie totaal ondermijnen. Ik denk dan aan landenals Polen, Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Italië. Er is geen land dat gezien zijn positie qua beschikbare grond en overheidsverplichtingen zo veel behoefte heeft aan productiebeheersing in Europa, als de Nederlandse melkveehouderij. Wij kunnen niet uitbreiden, slechts onze boeren exproteren zodat ze ons volop kunnen overspoelen met melk.

Het probleem is onze positie en de prijs die daar nu bij hoort. Wanneer het spel verandert, pas je de spelregels aan. Dat getrut over bijverschijnselen biedt geen oplossing, quotumkosten zijn zo'n bijverschijnsel. Kijk naar de wereld om je heen, naar die landen die lage kosten hebben: is daar de situatie echt beter of is de situatie beter in landen waar de boeren een beter systeem hebben ontwikkeld?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
goed gezien en zeer verstandig, en velen denkener net zo over
Onbekend
INvesteren jonge boeren graag in lucht ???
Hoelang denkt de stoppende boer dat nu nog vol te houden
Onbekend
wim zijn stoppende boeren dan jonge boeren, denk het niet
Onbekend
Jannes en Jacobus zjin misschien jonge boeren met heel veel quotum ,dat gewoon doorgeschoven wordt, bij de meeste is het anders
En als jullie toch gewoon door boeren dat maakt het niet uit je hebt het doorgeschoven gekregen met een beetje goedwill of zelfs niets
Onbekend
Jacobus heeft een juist en helder verhaal!
Onbekend
Dat heeft hij, ben alleen van mening dat het verhandelbaar maken van het melkquotum binnen de EU over de landsgrenzen heen politiek onhaalbaar is.
Had ik echter al eerder uitgelegd.
Blijft de enigste beste optie voor de jonge boeren over: behoud van het quotumsysteem in combinatie met een hogere melkprijs.
Onbekend
Graats, waarom denkt iedereen dan dat het afschaffen van melkquotum wel een haalbare optie is in de Europese politiek?
In de uitzending van Radio 1, enkele weken geleden zei Braks dat er geen politieke steun in de EU is voor afschaffing en dat het een geluk is dat de schreeuwers die dat momenteel willen, het niet in Europa voor het zeggen hebben. LTO moet dat ook ter harte nemen en meer doen danroepen dat het quotum er af moet tot 2014. Dat is trekken aan een dood paard en heel duur betaalde belangenbehartiging. LTO moet zich mee inzetten voor de hogere melkprijs.
Onbekend
Niet iedereen, wel velen.
Ik denk dat dat komt omdat het standpunt van afschaffen van een bestaand systeem een veel grotere nieuwswaarde heeft dan de instandhouding ervan (sensatie). Slechte politicie en organisaties gebruiken dergelijke methoden om de aandacht op hun te vestigen.

Daarbij moet je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.
Onbekend
Nou, nou, ons struisvogels noemen??
Het lijkt net of dit stuk door een struisvogel zelf geschreven is!!
Denk jij werkelijk dat door het behouden van het quotumsysteem de Europese melkprijs significant hoger komt te liggen dan de wereldmarktprijs??
Ik weet niet of jij het al meegekregen hebt, maar in Brussel wordt er voor geijverd om subsidies, importheffingen en exportrestituties af te schaffen, danwel sterk te verminderen.
Onbekend
Dat is geen probleem wanneer er (beter laat dan nooit) efficiënter gebruik wordt gemaakt van het quotumsysteem. Dus de productie verder beperken. Daarna kunnen tevens de huidige subsidies afgeschaft worden. Iedereen blij (behalve Wim met zijn volgelingen).
Onbekend
Wat bedoel je met "Exportrestituties zullen daar naar mijn mening als wisselgeld gebruikt worden"?
Onbekend
ben je echt zo dom of lijkt dat maar
Onbekend
Ik ga ook erg ver in het uileggen naar domme mensen toe. Dan mag ik dat op zijn minst ook van anderen naar mij toe verwachten.
Onbekend
Wanneer door al eerdere verminderde importbelemmerde maatregelen de helft van de diepvriesbakken in de supermarkt al vol ligt met vlees uit Argentinie, Brazilie en Kenia (!), dan is het een illusie om te verwachten dat er bij de zuivel geen opvulling van de markt zal plaatsvinden. Het gat tussen de zgn. wereldmarkt en de Europeesche zuivelprijzen zal niet te groot moeten zijn. Dat zuivel bederverlijker is, is een groot plus punt maar o.a. de poeders, kaas en boterprodukten zijn daar veel minder gevoelig voor.
Het aanhalen van het Engelsche voorbeeld is van alle tijden. Met alle respect, maar dat land is toch economisch al tientallen jaren is recessie. Dat daar toch nog geld wordt verdiend komt door de lage kostprijs.
Wel quotering, wel politiek en maatschappelijke beperkingen, maar geen prijsondersteuning?
Nee, bedankt.
Onbekend
Prijsondersteuning is bij een goede uitvoering van de quotering niet nodig.
Overigens vind ik dat de landen afzonderlijk eisen mogen kunnen stellen aan de veiligheid van voedselproducten welke er verkocht worden in de eerste plaats. En ook aan andere duurzaamheidsvoorwaarden.
Onbekend
wat een gezeur,weet je wel hoeveel van de in nederland geproduceerde melk naar het buitenland gaat.
Onbekend
Weet ik wel.
Doe die oogkleppen eens af, of kijk alsjeblieft eens af en toe eens opzij.
Onbekend
Ik vraag me af of jij dat wel doet Graats?
Onbekend
Wees eens wat specifieker. Wat zie ik volgens jou dan niet, of niet goed?
Onbekend
Jij hebt idealen bv Quotering in stand houden en het is mischien wel de beste optie.
maar het is niet reeel als je de ontwikkelingen ziet met het openstellen van de grenzen kunnen we beter zorgen dat we op ontwikkelingen inspelen .
i.p.v er strijd tegen te leveren die je toch verspeelt
Onbekend
Ik neem aan dat je bedoelt dat die veiligheidseisen aan de buitengrens mogen worden gesteld? Daarmee ben ik het volledig met je eens. Maar hoor vaak kreten al zou het kwa voedselveiligheid in o.a. Zuid-Amerika ver te zoeken zijn. Dat geloof ik niet zo vast.
Maar wanneer je wel een vaste produktiequotering wilt houden en geen prijsondersteuning, dan zal dat vacuum dat je wilt creeeren in Nederland wel heel erg snel zijn verdwenen zijn.
Hebben we altijd geprofiteerd van Nederland-transitoland, dan zal onze ligging tegen ons gaan werken.
Onbekend
Je vergeet een groot deel van mijn pleidooi. Ik ben ook voor een betere prijs voor voedselproducten op wereldniveau. Daar had ik reeds de oplossing voor gegeven.
Daardoor zal jouw bedoelde vacuum niet toenemen.
Onbekend
"daar had ik reeds de oplossing voor gegeven"
Ze moeten jou meenemen naar de WTO onderhandelingen...
Onbekend

melk is volstrekt anders dan vlees, ben in Zuid-Amerika geweest , en koeien melken vinden ze echt veel lastiger dan een duizend vleesbeesten in de wei jagen.
Nieuw-Zeeland heeft beslist geen oneindige groei ( te weinig grasland) , hun melkhoeveelheid is nauwelijks groter dan de onze. Uit Afrika komt het ook niet, Oost- Europa hebben we mooi gevangen in een beperkt melkquotum. Ik voorspel jou dat over 2 a 3 jaar blijkt dat Brussel die melkprijs niet echt onderuit krijgt, en dat wij de komende 3 a 4 jaar een zeer goed rendement hebben.

Zeg vertel mij eens JHB waar moet die zogenaamde zuivel vandaan komen??
Onbekend
Ben het volledig met je eens! Ik heb niet beweerd de "wereld" oneindig melk kan produceren en heb zelf geen moeite met afschaffing quotering.
Ben het daarentegen volstrekt oneens met de stelling dat quotering zonder prijsondersteuning wel kan.
Als de markt dan goed is door krapte wil ik dan ook ten volle profiteren.

Dat de situatie van zuivel ten opzichte van vlees veel anders is, is in de toekomst zeer zeker de vraag.
Onbekend
Het quotum mag er af,maar quotering zonder ondersteuning kan volgens jou niet.
Deze kronkel vat ik niet
Onbekend
Dan moet je voorgaande stellingen doornemen Einstein.
Onbekend
JHB had deze kronkel inderdaad al eerder geopperd:
[www.prikpagina.nl]
hij/zij is echter de onderbouwing ervan schuldig gebleven:
[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Het profiteren door krapte waar jij het over hebt,komt in een vrije markt vaak wel na een dip.
Maar deze dip zal JHB met zijn verstand ongetwijfeld overleven...
Onbekend
Dat klopt.
Hieronder is dat nog wat specifieker uitgelegd door H.Schelhaas, waardoor je zult inzien dat die "vrije markt" waar je het over hebt, geen markt is om naar uit te kijken, en je er op te verheugen.

De marktpositie
van de landbouw is zwak. Een
klein overschot kan leiden tot langdurig
lage prijzen. Op den duur zullen
de lage prijzen wel leiden tot enige
aanpassing van de productie. Er kan
dan schaarste ontstaan met een korte
periode van hoge prijzen. Deze is natuurlijk
wel gunstig voor de inkomens
van de boeren, maar de prijsstijging is
lang niet voldoende om de langdurig
lage prijzen van de voorafgegane
periode goed te maken.
De historie heeft geleerd dat de perioden
met hoge prijzen kort zijn, want al
spoedig herneemt de productie-uitbreiding
weer haar normale loop.
Perioden met schaarste en hoge prijzen
zijn vooral slecht voor de armen
op de wereld. Zoals de Indiase econoom
Kirit S. Parikh opmerkte: “Waar
ook misoogst optreedt, het aantal
hongerenden in de ontwikkelingslanden
zal stijgen; zelfs als het te weinig
regent in het Noorden, zal de honger
in het Zuiden stijgen.”
Onbekend
Graats, je hebt het nog steeds niet begrepen. Zet die oogkleppen nou eens af!
Door produktiebeperking middels een quotumsysteem zal de melkprijs echt niet stijgen. De afschaffing van de subsidies e.d. zorgt ervoor dat de melk zeer vloeibaar wordt en onze melkprijs richting de wereldmarktprijs evolueert.....
Of het moet zo zijn dat jij een werelwijd quotumsysteem wilt invoeren, maar dat lijkt mij een utopie
Onbekend
Niet wereldwijd maar niet alleen Europa.
En wie heeft er nou oogkleppen op, diegene wie mogenlijkheden ziet, of diegene voor wie mogelijkheden slechts een utopie zijn?
Onbekend
Dan zou je wel de productie en consumptie op elkaar af kunnen stemmen
Onbekend
Je ziet nu al dat melkprijs veel minder daalt dan Brussel wil en voorspelt had ten gevolge van afname exportrestituties. Dit is louter en alleen het gevolg van "beperkte " aanbod.
Onbekend
Achter de politiek aan lopen heeft dus geen zin, dat zie je zelf ook in. Wanneer jij denkt dat je een levensvatbaar bedrijf overeind houdt met 24 cent dan ben je inderdaad een struisvogel en al heel snel één zonder veren om je warm te houden. De wereldmarktprijs heeft niks te maken met een reële melkprijs, het is een dumpmarkt voor overheden. Je kan er alleeen vanaf lezen hoeveel melk er is.
waarom wil jij van het quotum af? Niet omdat het te duur is, maar omdat je het niet meer kunt betalen. Iedereen die van het quotum af wil, wil dat om uit te breiden. Meer melk dus waar geen ruimte voor is, wat denk je dat er met de prijs gebeurt? Maak jezelf niets wijs. En hoeveel liters moet je meer melken om je schulden af te lossen wanneer de melkprijs nog een 10 cent daalt? Een ondernemer rekent en kijkt naar zijn afzet, blind melken is niet voor de wijzen.
Onbekend
Wie heeft het over 24 cent? als we als landbouw altijd van Quotering en ondersteuning. moeten leven blijven we politieke speelbal. en om er af te komen zal best pijn doen. voor de markt een evenwicht vind. maar onze omstandigheden hier zijn dusdanig dat er melkveehouderij overblijft. en ik melk liever 1.000.000 voor een vrijemarkt waar ik mijn inkomen uit kan halen dan 4ton als semie ambtenaar
Onbekend
En waarom denk jij dat je aan 1.000.000 genoeg hebt om een inkomen te halen?
Als iedereen zo denkt als jij heb je bij een vrije markt aan 10.000.000 nog niet genoeg voor een inkomen
Onbekend
Wereldmarkt is dumpmarkt...dat verhaal heb ik hier ook al eens verteld,maar de meesten hier snappen dat blijkbaar niet
Onbekend
ik heb het over vrije markt
Onbekend

Volledig mee eens,
Onbekend
quotum er af dan kunen de meesten niet meer groeien dankzij de mestwetten.dan is stront en land nog duurder
Onbekend
Je kan aanschuiven bij smit:
[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Jacobus jij hebt het helemaal begrepen! Maar als het quotum niet blijft zou het toch verekte mooi zijn als de Europese dairy board zoveel invloed zou kunnen krijgen dat die de aanvoer kan reguleren en de melkprijs op een aanvaardbaar nivo kan houden. Anders krijgen we beslist de ellende die jij beschrijft.
Onbekend
Kijk, het probleem is gewoon dat de wereldmarkt verziekt wordt door gesubsidieerde export. Het quotum kan alleen afgeschaft worden bij een werkelijk vrije wereldhandel. Daarvoor moet eerst de subsidie geheel ontkoppeld worden, handelsbelemmeringen afgeschaft. De melkprijs zal dalen naar een evenwichtsniveau. Dat niveau zal zo laag liggen dat er een sanering plaats vindt die zijn weerga niet kent. Pas dan ontstaat een evenwichtsituatie tussen vraag en aanbod en stabiliseert de prijs.Pas dan kun je het quotum definief vaarwel zeggen.Vervolgens gaan boeren meer melken om hun inkomen te verbeteren waardoor de prijs wederom daalt tot de volgende saneringsronde etc. etc.
Je krijgt het de zgn varkenscyclus in de melkveehouderij.
Ik denk niet dat wij boeren het tij kunnen keren. De politieke neuzen staan die kant op, de boerenbelangen kunnen het beste behartigd worden door vooral de boeren en politici op dit scenario te wijzen en de scherpe kantjes af te schaven.
Onbekend
Jou annalyse klopt, echter met de conclusie dat de politieke neuzen deze neo-liberale kant opstaan ben ik het niet eens. Als dat zo was, dan hadden er binnen de EU onlangs nieuwe besluiten moeten zijn genomen.
Ook H.Schelhaas is deze mening toegedaan:

"Het algemene politieke klimaat is overigens
inmiddels opnieuw veranderd.
De gloriejaren van het neo-liberalisme
zijn ten einde gekomen door de sluipende
crisis na het jaar 2000 en de
Enron-schandalen."
Onbekend
Wij denken er hetzelfde over
anonymous_1249
Graats,

Je bent je volgens mij niet helemaal bewust van het feit dat er WTO onderhandelingen plaats vinden. Exportrestituties zullen daar naar mijn mening als wisselgeld gebruikt worden, heeft Nederland niet erg veel over te zeggen. Want Nederland is in de rest van de wereld niet echt van belang. Je kunt doen wat je wilt, maar de handel zal open gaan. Niet dat ik dat leuk vind ofzo, dat moet je ook niet denken.Dus of er nu wel of geen quotum is in dat geval, er zal toch ergens melk worden geproduceert. Hier of ergens anders.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , duitsland , frankrijk , koeien , melk , melkprijs , voer , jongvee , europa , grondprijzen , melkquotum , overheid , bedrijfsvoering , melkveehouder , boer , europees , economie , opvolger , goodwill , jonge boeren en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0