RFF-DBB

Als RFF boeren nou wel of niet tekenen maakt niet uit,als de DBB slaagd dan gaat de melkprijs van de referentie ondernemingen naar boven en moet RFF volgen.Het melkprijssysteem van RFF is volgend ,als DDB zieltjeswinner kun je je beter concentreren op andere ondernemingen dan RFF

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
met wat voor aanleiding schrijf je dit bericht, ik dacht dat het al een uitgemaakte zaak was voor de RFF. Kijk de statuten maar na: de melkveehouder heeft een leveringsplicht en de RFF heeft een ontvangstplicht. Maar als anderen de kastanjes uit het vuur willen halen voor iedereen, prima ! Ik hou je niet tegen. Als je dan even gaat rekenen(dus zonder de RFF-leden) en wellicht nog meer weigeraars kom je nooit tot een sucsesvolle actie. Wil je tot een hogere prijs komen zul je het via de europese politieke kanalen moeten doen, dunkt mij.
Onbekend
Nav de discussie over wel of niet tekenen
Onbekend
Dus je denkt dat de NMV liegt?
Zij zeggen hier het volgende op:

"De NMV heeft juridisch laten onderzoeken of er mogelijkheden zijn om deze verplichting te omzeilen. Het blijkt op een uiterst risicoloze, legale en gemakkelijke manier te realiseren te zijn, om deze voorwaarde voor een bepaalde periode op te schorten."
Onbekend
Graats, ik neem aan dat je het tegen mij hebt.

Er zal een proefballon moeten worden opgelaten om te kijken wat de gevolgen zijn voor de melkfabriek, je leveringsplicht, handelsoverleg met retail en etc. Durf je dat aan met misschien alle gevolgen, wat ik denk dat de "melkwereld" niet hetzelfde meer zal zijn na zo'n actie elke vorm van clementie is dan helemaal weg of zeg je tot op heden zijn de prijzen nog aanvaardbaar. Kijk eens wat voor reacties er in de landelijke dagbladen zijn geweest nu blijkt dat we door (zo wordt het uitgelegd) de melkpremie een inkomensstijging hebben gehaald. Ga je daar nog overheen met een DBB actie dan denk ik dat je kaal(premie weg etc.) thuis komt. Ik zie meer in het principe van kostprijs verantwoording naar de consument, politiek(vooral die) en retail toe. Als ik een timmermman wil hebben voor een grote klus komt hij ook met zijn kostprijsverantwoording m.b.t uurloon naar mij toe en probeert hij mij te overtuigen waarom ik deze moet betalen. Persoonlijk vind ik de DBB-actie niet aanvaadbaar voor de boer, melkfabriek en de consument toe omdat er eerst andere wegen moeten worden bewandelt nl overtuigen van het waarom(kostprijs). Ik zie daar een taak voor de LTO, NMV en prod. van Zuivel.
Onbekend
Zolang er geen activiteiten plaatsvinden als melklozingen op het riool, denk ik dat je in ogen van de consument best ver kunt gaan en je zeker niets hoeft te verantwoorden.
Alleen alle goede bedoelingen van de DDB ten spijte, het is zeer naief om te denken dat op moment een melkleverings staking van een paar dagen kans van slagen heeft.
Solidariteit is best ver te zoeken op dit moment. LTO heeft bijvoorbeeld echt een groot ledenverlies. Hiervan wordt een gedeelte lid van NMV maar ook een groot deel zoekt "aansluiting" bij de ongeorganiseerden. Meeliften op de inspanningen van anderen.
Wanneer er Europees een groot (>60%?)draagvlak zou liggen voor een ...-dairyboard zou het kans van slagen hebben, maar op dit moment is de tijd er niet klaar voor.
Onbekend
"het is zeer naief om te denken dat op moment een melkleverings staking van een paar dagen kans van slagen heeft."

Een paar dagen vind ik ook te weinig, maar het mooie van het EDB-systeem is dat indien nodig per fabriek/afnemer de leveringen worden gestaakt. daardoor is er bij de opstart relatief veel buffer aanwezig, waardoor de stakingen langer kunnen aanhouden indien dit nodig is.

-----------------

"Wanneer er Europees een groot (>60%?) draagvlak zou liggen voor een ...-dairyboard zou het kans van slagen hebben, maar op dit moment is de tijd er niet klaar voor."

Klopt ten dele. Europees draagvlak is noodzakelijk. Maar dat mag geen reden zijn om nu al niet mee te werken. Als iedereen er zo over denkt komt er natuurlijk geen EDB. Neem zelf je beslissingen en laat ze niet afhangen van een ander.
Onbekend
Nee meneer Graats, wees jij maar de moraalridder die voor mij deze keer de kastanjes uit het vuur gaat halen. Ik hebNU geen vertrouwen in het slagen van de DDBen vertrouw NU op de kracht van mijn zuivelcooperatie. Daar geef ik uiting aan door er aandelen (- van te kopen.
Ik hebNU geen vertrouwen in het slagen van de DDBen vertrouw NU op de kracht van mijn zuivelcooperatie. Daar geef ik uiting aan door er aandelen (- van te kopen.
Onbekend
oei, daar ging wat mis met het plakken zojuist.
Onbekend
"Daar geef ik uiting aan door er aandelen (- van te kopen."

Dat is een keuze, en keuzes kan je respecteren.

------------------

"wees jij maar de moraalridder die voor mij deze keer de kastanjes uit het vuur gaat halen."

Wanneer je het zo ziet , tekend dat jouw zwakte.
Onbekend
tut-tut-tut graats, een ieder z'n keuze (het had jouw woorden kunnen zijn)
Ga je fijne kerstdagen vieren? Groetjes JHB
Onbekend
Ja.
Ik wens iedereen fijne kerstdagen toe, dus jou ook.
Onbekend
Het tekent niet de zwakte maar de realiteitszin van JHB
Onbekend
Realiteitszin?
Dan moet je het: "geen vertrouwen in het slagen van de DDB" kunnen onderbouwen.
Onbekend
Waarom moet dat nu weer velen hebben jou dit al uitgelegd heb je er echt behoefte aan om met deze discusie door te gaan. Maar jij bent onverbeterlijk.
Onbekend

Goed gezien koeboer !!!
Ik word dit ook spuugzat. Die DDB is gewoon trekken aan een dood paard. Ga je gang, maar doe het niet meer op dit forum. Er is al genoeg over gepraat. Een ieders mening is me nu wel een keer duidelijk. En nee Graats, ik ga niet onderbouwen waarom ik tegen de DDB ben want dat heb ik al tig keer gedaan.
Onbekend
helemaal mee eens
Onbekend
En jullie gezeur dan over de in jullie ogen veeeeeeeels te dure melkquotum.
Ook dat worden de meesten spuugzat hoor.
anonymous_1246
>maar het mooie van het EDB-systeem is dat indien nodig per fabriek/afnemer de leveringen worden gestaakt.

Dus als ik dat goed begrijp kunnen andere ondernemingen dat marktaandeel opvullen?

Blijf het trouwens raar vinden dat wanneer je als coöperatief melkveehouder je eigen fabriek door een leverstop gaat benadelen ..... snijden in eigen vlees noem ik dat.
Onbekend
"maar het mooie van het EDB-systeem is dat indien nodig per fabriek/afnemer de leveringen worden gestaakt.
Dus als ik dat goed begrijp kunnen andere ondernemingen dat marktaandeel opvullen?"

Bedoel je met "ondernemingen" de andere fabrieken/afnemers? Deze kunnen natuurlijk niet per direct méér gaan aanbieden onder andere i.v.m. lopende contracten en logistieke onmogelijkheden. Daarbij zullen eventuele leveringsstakingen van de boeren worden gecoördineerd.
*****************
"Blijf het trouwens raar vinden dat wanneer je als coöperatief melkveehouder je eigen fabriek door een leverstop gaat benadelen ..... snijden in eigen vlees noem ik dat."

Je marktpositie heroriënteren noem ik dat.
De DDB zegt dit hierover:

Het is ten eerste de bedoeling dat de hogere melkprijs uit de markt zal worden gehaald. Doordat de DDB alle Nederlandse melkveehouders wil bundelen in één vereniging zal de melkprijs in heel Nederland worden verhoogd. Op deze manier kunnen inkooporganisaties niet meer shoppen ten koste van de boerenmelkprijs, de melkfabrieken kunnen niet meer tegen elkaar worden uitgespeeld.

Ten tweede zal een vooraf vastgestelde minimumprijs voor de melk de melkfabrieken stimuleren tot een versnelde efficiëntieslag. De fabriek die zijn kostprijs het scherpste voor elkaar heeft, zal het meest concurrerend zijn product aan kunnen bieden aan de inkopers.
anonymous_1246
>Deze kunnen natuurlijk niet per direct méér gaan aanbieden onder andere i.v.m. lopende contracten en logistieke onmogelijkheden.

Niet direct natuurlijk maar zo'n zuivelonderneming hoeft niet meer op veel goodwill van de supermarktketens te rekenen en krijgt het moeilijk bij contractverlenging. Je verspeelt heel veel goodwill bij je afnemers door niet meer te leveren en vroeg of laat ga je daar de prijs voor betalen.

>de melkfabrieken kunnen niet meer tegen elkaar worden uitgespeeld.

Fusie tussen de twee grote Nederlandse coöperatie's lukt al niet en jij denkt de boeren op één lijn te kunnen krijgen....... wishful thinking

>Je marktpositie heroriënteren noem ik dat.

Vertrouwen opzeggen in je eigen coöperatie noem ik dat en er zijn andere wegen voor dan een DDB om dat te herstellen.
Onbekend
"Niet direct natuurlijk maar zo'n zuivelonderneming hoeft niet meer op veel goodwill van de supermarktketens te rekenen en krijgt het moeilijk bij contractverlenging. Je verspeelt heel veel goodwill bij je afnemers door niet meer te leveren en vroeg of laat ga je daar de prijs voor betalen."

Door dat besef zullen de fabrieken/afnemers eerder aan de (in eerste instantie lichte) verhoging van de melkprijs toegeven. Daarnaast weten ze dat ook de andere fabrieken/afnemers door de DDB/EDB zullen worden benadert.
***************

"Fusie tussen de twee grote Nederlandse coöperatie's lukt al niet en jij denkt de boeren op één lijn te kunnen krijgen....... wishful thinking"

Dit is wat de DDB hiervan zegt:
"Zolang we daar zelf het bewijs van willen blijven, zal dat inderdaad het geval zijn. Wanneer we denken ooit nog voordeel uit de bestaande situatie te kunnen halen, met een verlies van 50% van de sector binnen 5 tot 10 jaar en altijd als prijsnemer, dan is dat een keuze. De coöperaties zijn honderd jaar geleden ook ontstaan ondanks fikse tegenwicht en tegenstand van conservatief ingestelde mensen. De DDB, dus het verhogen van de melkprijs en het verbeteren van de structuur in de melkveehouderij, is een economisch belang. Die boodschap moeten we zien door te laten dringen bij de mensen, je kan en mag niet verwachten dat een dergelijke andere manier van denken, na honderd jaar coöperatie oude stijl, direct en binnen een paar maanden iedereen over de streep trekt. De DDB is een goed plan, dat zeker de melkprijs gaat verhogen, daar zijn ook de tegenstanders van overtuigd want hun bezwaren en kritiek richten zich niet op de stelling dat de DDB de melkprijs zal verhogen."
*******************

"Vertrouwen opzeggen in je eigen coöperatie noem ik dat en er zijn andere wegen voor dan een DDB om dat te herstellen."

De coöperaties hebben hun macht verloren. De inkooporganisaties zijn vele malen groter. Als voorbeeld hoe AH dat doet:

[www.prikpagina.nl]
Onbekend
"Durf je dat aan met misschien alle gevolgen"

Ja, wanneer de DDB voor eventuele gevolgen instaat. De statuten van de DDB moeten nog gemaakt worden, dus dat is geen reden om nu reeds af te haken.

0000000000000000

"of zeg je tot op heden zijn de prijzen nog aanvaardbaar."

Nee.

000000000000000000

"Ga je daar nog overheen met een DBB actie dan denk ik dat je kaal(premie weg etc.) thuis komt"

Dat is dan ook één van de uiteindelijke doelen: Zelf je inkomen uit de markt halen en niet meer afhangkelijk zijn van subsidies/toeslagen.

0000000000000000000

"Ik zie meer in het principe van kostprijs verantwoording naar de consument, politiek(vooral die) en retail toe"

Werkt niet omdat onze kostprijs allang bekend is bij consument, politiek en retail.
Consumentenbond wil niet meewerken, ze vind het zelfs geen probleem dat allerminst duurzaam geproduceerde producten van ver weg naast onze eigen veilige en duurzaam geproduceerde producten in de winkels ligt.
De politiek wil ook geen minimum prijs afdwingen.
De retail heeft lak aan onze kostprijs. Ze heeft zelfs lak aan ons als grondstofleveranciers. Ze zegt zelfs: "enkel en alleen interesse te hebben in de wensen van de consument".
Onbekend
De politiek heeft geen belang bij hogere voedselprijzen.
Onbekend
Wij wel.
Onbekend
Zij heeft belang bij economische groei. Geef mij een rapport welke onomstotelijk aantoont, dat wat hogere voedselprijzen de economische groei afremt. Daarmee kun je pas schieten op hogere voedselprijzen, mocht dat je doel zijn.
Onbekend
waarom gaan partieculiere fabrieken overstag en cooperaties niet met het idee van een edb kunnen de partieculiere fabriekken toch beter rekenen
Onbekend
Ja. Want de DDB zegt hierover dat de fabrieken rekenen met een winstpercentage van de omzet. En x procent van 40 eurocent is meer dan x procent van 30 eurocent.

Daarnaast zegt de DDB hier het volgende over:
"In gesprekken met particuliere directies hebben zij aangegeven dat ze ook gebaat zijn bij een hogere melkprijs omdat ze met deze lage prijzen geen rendement halen."

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs en ddb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN