QPRIJS: keuze melkrobot

Ik zit in de eindfase om een melkrobot te kopen.
Ik vind de keuze erg moeillijk.
Het gaat tussen de Lely ( A3) en Delaval.
Ik zou graag van anderen willen horen waarom ze nou juist voor Lely dan wel voor Delaval hebben gekozen.
Er van uitgaande dat de prijzen niet mee tellen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik melk ruim 6 jaar met de Lely A2, en dat bevalt uitstekend. Destijds was de VMS nog niet op de markt. Er was eigenlijk geen concurrentie, nu wel en dat kun je alleen maar toejuichen.
Zonder de Delaval tekort te doen, wil ik wel de sterke punten de Lely noemen.
- volledig gespecialiseerde servicemonteurs, die alle dagen met robots werken.
- de meeste ervaring met robotmelken.
Onbekend
Vorig berichtje even te snel geplaatst, daarom nog dit erbij:

- aansluittechniek van Lely is sneller, zeker van de nieuwe A3.
- celgetalmeting op de A3, heb ik niet op de A2, volgens mij ook niet op VMS
- lage storingsgevoeligheid, maar misschien is dat bij de VMS ook wel goed.

Bij Dalaval kun je trouwens ook koeling kopen, dat is bij volledig nieuwbouw nog wel eens doorslaggevend. Alhoewel de samenwerking tussen Lely en Meko bij ons nog geen enkel probleem heeft gegeven.

Hoe zit het trouwens met het energieverbruik van beide systemen, heb je daar een beetje zicht op? En liggen de prijzen zo'n beetje gelijk of is er veel verschil?

1 tip: probeer eens de jaarlijkse kosten van onderhoud en energie op een rij te krijgen. De operationele kosten zijn op termijn belangrijker dan een paar duizend euro op de aanschafprijs.

Succes met de afweging. Laat het tzt even weten wat het geworden is
Onbekend
Melk een poosje met galaxy. ben supertevreden, Ik weet niet hoe groot je bent Hans maar als ik niet voor galaxy gekozen had, was ik voor de laval gegaan.
juist omdat lely de"meeste" langste ervaring heeft met robotmelken zou je verwachten dat hun ontwikkeling al veel verder was. Terwijl de vms technischer beter werkt en meer mogelijkheden biedt, (niet over meerprijzen gesproken natuurlijk van lely) en de galaxy is eenvoudiger, doeltreffend en vele malen goedkoper. Om een voorbeeld te noemen, 4 elektronische melkmeters (per kwartier) dat klinkt wel mooi maar moetje kijken wat daar voor onderhoud achterweg komt de komende jaren. Galaxy meet de melktijd per speen, dus voor dezelfde data veel minder poespas. Tis maar net waarvoor je wil betalen.
Bij lely zijn ze meesters in de marketing maar daar moet je doorheen prikken, het gaat per slot van rekening om wat er onder de streep over blijft.
Onbekend
Je veronderstelt wel heel veel, met name over de Lely, maar het gaat Hans waarschijnlijk om echte cijfers. In een eerder topic op dit forum heb ik al eens aangegeven wat mijn werkelijke onderhoudskosten zijn, maar ik heb, desgevraagd, nog steeds geen cijfers gekregen van onderhoudskosten van de VMS en de Galaxy.

Tot die tijd haal ik mijn schouders op over dit soort vage
verhalen . kijk hier eens

[www.prikpagina.nl].
Onbekend
dit zijn geen vage verhalen, dit zijn gewoon dingen die je met elkaar kunt vergelijken. Ook onderhoudscontracten kun je gewoon naast elkaar leggen, en die zullen elkaar niet zoveel maken. Het gaat om de simpele reden dat alles wat erop zit stuk kan gaan, dus is het ook logisch dat wanneer er geen 4 melkmeters aanwezig zijn er ook geen onderhoudskosten voor zijn.
Wij doen niet vaag jullie doen vaag,
Degelijk en goed,kwalitatief 1e klas melk in de tank, alarm bij afwijkingen en verder niets. Iedere melking celgetal meten is klinklare onzin. Doe de 6 weekse
melkcontrole, veel goedkoper en minstens zo doeltreffend. Het gaat erom dat de robot een alarm geeft als er iets afwijkends aan de hand is, en op wat voor een manier hij daarachter komt maakt niets uit, als het maar werkt en goedkoop is.
Onbekend
Cijfers, cijfers , cijfers, daar vroeg ik om. En weer kwamen er verhalen.
Onbekend
hoeveel melk kun je met een galaxy melken,bij een tweeboxsysteem?
En wat kost ie?
Onbekend
1,4 miljoen op z'n sloffen. wat hij kost weet ik niet want er staat nogal wat te veranderen geloof ik. In ieder geval veel goedkoper dan 2 boxen van delaval of lely waarmee je dan iets meer kan melken.
Onbekend
Conclusie; alles waarin fleur investeerd is altijd het beste. punt.
Onbekend
Ruud ik heb je cijfers gegeven op de pagina van Co Scholten over de prolion robot
Onbekend
Ik heb het even opgezocht en je hebt gelijk. Er stond het volgende:

Het onderhoudsbedrag is € 283 in de maand voor 2 boxen, elke 8 weken onderhouds beurt.

Mijn vraag is dan, hoe vaak heb je een storingsbezoek nodig gehad over de laatste jaren, en wat waren je totale onderhoudskosten? Na garantietermijn natuurlijk.
Onbekend
je kunt pas cijfers met elkaar vergelijken als alle omstandigheden ook vergelijkbaar zijn en anders vergelijk je appels met peren. Plaats in de stal, melkproduktie per koe, gedrag van de veestapel, karakter van de boer, speenplaatsing, afkalfpatroon, handigheid van de boer en zo nog 100 dingen meer die invloed hebben op het onderhoud van een automatisch melksysteem en dat weet jij ook.
Onbekend
Het lijkt me dat alleen de faktor 'boer' enige invloed heeft op het onderhoud van een robot. Alle andere faktoren kan ik in dat verband niet plaatsen.
Blijf het daarom toch merkwaardig vinden dat er op dit forum (nog) geen openheid komt over de variabele onderhoudskosten van de Galaxy en ook van de VMS van Delaval.
Onbekend
afgelopen jaar 4 keer een monteur gehad, buiten onderhoudsbeurt gerekend.
compressor kapot, door stroomstoring bandkabel kapot,computer kapot alles weer instaleren en reinigingsklep vervangen, dat waren alle variabele kosten
Onbekend
Hoi herman,
wat was de aanschafprijs van een dubbel systeem herman?
Mij was vertelt de eerste 110 en de tweede 90, klopt dit?
Hoeveel koeien kun je maximaal met een dubbelsysteem melken?

met vriendelijke groet
kees
Onbekend
de aanschafprijs ligt ongeveer € 40 000 duizendgoedkoperdan lely of delaval voor een 2 box, omdat je een arm nodig hebt.
je kunt er tussen 1,2 en 1,4 miljoen mee melken.
vergeet niet dat de ontwikkelaar van de galaxy Insentec is, deze firma maakt zelf alle software, dat is printplaten, stappentellers, koeherkenning hetzij om de hals als om de poot, enz enz.
Ze hebben bewust een robot uit de industrie gekozen omdat deze zich jarenlang heeft bewezen.
De blauwe individuele voederbakken op de proefbedrijven in Nederland als over de hele wereld is van Insentec.
Waar de andere robotverkopers Nedap nodig hebben, heeft Insentec zelf alles in huis, daarom is de prijs ook goedkoper
De verkopende partij is Sac-Senior.
Onbekend
hoe gaat die celgetalmeting eigenlijk,ik heb gelezen dat het gaat dor viscositeitsmeting na toevoeging van een een soort T-pol (californiatest)
mijn vraag is hierbij ;hoe gaat dit on-line in zijn werk?
Onbekend
Ik melk bijna 5 jaar met een Galaxy, naar volle tevredenheid.
Onbekend
Werk nu 4 jaar met 2 Lely's naar volle tevredenheid. Let op onderhoudskosten, vind ik meevallen. Ik zou weer voor Lely kiezen omdat zij geld verdienen aan het product. Dit is een garantie dat het systeem verder wordt ontwikkeld. De samenwerking tussen Meko en Lely is goed, heb nooit problemen op dit onderdeel. Succes, vragen kan altijd. Groet Cor.
Onbekend
bedankt voor jullie reactie's.
maar ik zou ook graag willen weten welke aansluittechniek beter is.
ze zijn namenlijk totaal vershillend.
Delaval sluit aan tot de punt van de speen en laat dan vacuum zuigen.
Lely drukt ze er gewoon onder.
Geeft dit problemen of niet.
En met het onderhoudscontract zit veel verschil.
Welke bedragen zijn normaal en wat is aan te raden????
Onbekend
Het verschil in aansluittechniek heb ik nog nooit gesignaleerd. Ook de Lely brengt de beker tot aan de speen en geeft dan vacuum.

In mijn onderhoudscontract zitten 6 servicebeurten per jaar. Kosten ca € 152,- /maand. Bij mijn weten hebben de nieuwste robots nog slechts 4 beurten per jaar nodig. Misschien wordt het dan wat goedkoper.
Daarnaast heb je nog variabele onderhoudskosten, voor storingsbezoeken en te vervangen onderdelen. Gemiddeld was ik de laatste 3 jaren hiervoor ongeveer € 1500,- per jaar kwijt.
Als je goed wilt vergelijken let dan ook goed op de garantietermijnen van de vitale onderdelen zoals vacuumpomp, pulsatie, melkpomp, robotarm, software etc. Voor een aantal delen rekent Lely 5 jaar, misschien anderen ook wel, maar dat weet ik niet. Het scheelt je in de kosten de eerste jaren, maar het zegt ook iets over het vertrouwen wat de fabrikant er zelf in heeft. En krijg je ook weer garantie als een onderdeel wel vervangen moet worden?

Succes, Ruud
Onbekend
1 robot ?
Onbekend
ja

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , melkrobot en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
181
TREFWOORDEN