DDB

Carel de Vries verwacht weinig heil van Dutch Dairy Board

Het initiatief van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) om de krachten onder veehouders te bundelen ten einde een hogere melkprijs af te dwingen, zal weinig opleveren. Dat is de verwachting van Carel de Vries, projectleider van Courage, de stichting die innovatie in de melkveehouderij tracht te stimuleren.

De Vries, sprak gisteren op de jongerendag van Friesland Foods over samenwerking in de melkveehouderij. Hij hield een pleidooi voor samenwerking tussen veehouders. Tijdens de discussie met de jongeren wees hij echter een samenwerkingsvorm zoals de vakbond van melkveehouders die beoogt met de Dutch Dairy Board resoluut van de hand.
?De waarde van het initiatief zit vooral in het wakker houden van de veehouders. De Dutch Dairy Board zet de mensen in de veehouderij op scherp. Dat is positief. Maar het is de vraag of je de sector met dit initiatief op termijn een dienst bewijst. Ik zou er voor kiezen om de marktmacht die veehouders hebben in de coöperaties verder te versterken.?

De Vries kreeg bijval van Sybren Attema, voorzitter van de zuivelcoöperatie. Hij herhaalde tijdens de discussie zijn eerder ingenomen standpunt over de Dutch Dairy Board. ?Het is positief dat men aandacht vraagt voor het inkomen van de veehouders, maar over de manier waarop dat gebeurt heb ik grote vraagtekens. Het doel is niet helder, het initiatief is niet zakelijk en ook bij de veronderstelde loyaliteit onder veehouders zet ik grote vraagtekens. Het initiatief is niet realistisch?, aldus Attema.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
De Vries ziet spoken:

"de marktmacht die veehouders hebben in de coöperaties verder te versterken"

Die "marktmacht" is er dus niet.

Heeft het jongerenbestuur deze kortzichtige man zelf uitgenodigd?
Onbekend
Graats gelooft in sprookjes
Voor markmacht; Zie [www.prikpagina.nl]
Onbekend
En Arie blijft doofstom:

[www.prikpagina.nl]

Dat Grolsch hierin is jouw grote voorbeeld is zegt alles over jou kortzichtigheid.
Dat deze bierbrouwer haar eigen merk verdedigd, daar is zij niet op te veroordelen. Dit kun je echter niet als voorbeeld zien voor de DDB/EDB. Grolsch heeft namelijk niet een georganiseerd systeem om ook de prijzen van het bier van de concurrenten te verhogen.
Onbekend
DDB........... gaan we weer, gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap !!!!!!!!!!!!! tot over 5 jaar dan is de tijd er misschien rijp voor
Onbekend
Blijf je gapen tot wij nóg afhankelijker van toeslagen zijn geworden?
Wakker worden!
Onbekend
liever tot dat moment afh. van premies dan oorlogje voeren en versnelde afbouw van premies omdat de politiek vind dat de melkprijs te hoog is (voor melkpremies) en met in de achterhoofd dat DDB misschien meer schades opbrengt dan ons lief is. Ik wil wel eens weten hoe de Campina-directie hier over denkt. De RFF heeft een standpunt ingenomen dat zij de DBB niet actief gaat steunen om de hierboven redenen.
Onbekend
Campina directie denk het zelfde als FF
Onbekend
ja wim je bedoeldt toch eigen zakken vullen eerst
Onbekend
Er bestaat op dit moment geen direct verband tussen de hoogte van de melkprijs en de premie:

[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Die fanatieke vragensteller moet Graats hebben geheten, kan niet missen.
Onbekend
Mis. Ben geen FCDF-boer, dus ik was daar niet.
Onbekend
Beste Ruud we hebben nog brood maar ik zou graag een reactie horen van je als je nagedacht hebt over de aangevoerde argumenten
Onbekend
....ik doe al een jaar niet anders, ik blijf niet aan de gang................
Onbekend
En steeds loopt dat weer uit op een fiasco......
Onbekend

Graats, op sommige terreinen ben je geen domme jongen.
Maar op sommige andere terreinen moet je nog heel veel leren voordat je weet dat je dom bent. !!
Onbekend
................de tijd zal leren dat de DDB het grootste fiasco wordt..........
Onbekend
Zoals blijkbaar wel meer tegenstanders van de DDB, kun jij je ook scharen achter deze mensen welke uiteindelijk geen argumenten meer overhebben om de DDB af te kraken, waarna ze de hulp van de tijd inroepen om te trachten hun gelijk te halen.

Zielig.
Onbekend
Waarom respecteer jij een ander zijn mening niet?
Zoals het nu geregeld is ga ik er ook niet voor,omdat ik dan mijn eigen cooperatie de voet dwars zet.
De krachten zullen eerst verder gebundeld moeten worden(lees Europees),en de fabrieken zullen ook mee moeten werken
Onbekend
Respect hebben voor meningen is wat mij betreft niet wenselijk wanneer deze meningen gestoeld zijn op onwaarheden danwel wanneer deze een ten doel hebben anderen te demotiveren om voor elkaar op te komen (wereldwijd).
Afgunst verdient ook geen respect.
Daarbij heeft het natuurlijk een hoog theater-gehalte, wat de discussie hier doet leven.

"De krachten zullen eerst verder gebundeld moeten worden(lees Europees)"

Dat kan geen reden zijn om er niet voor te gaan. Als we allemaal op elkaar wachten komen we nooit ergens.
En dat de DDB slechts goed kan functioneren bij een krachtig EDB wordt door niemand betwist. In de te maken statuten van de DDB zal m.i. dan ook moeten worden opgenomen dat de DDB slechts haar dwangmiddelen mag gebruiken bij een nader omschreven Europese bundelingsgraad.

"en de fabrieken zullen ook mee moeten werken"

Dat gaan ze dus ook doen bij voldoende deelname aan de DDB.
Ze hebben dan geen keus:

[www.dutchdairyboard.nl]
Onbekend
Wat zal dat lekker slapen, met zo'n vast geloof in de heilige zaak! Heb je nu nooit een moment dat er enige twijfel rijst over de haalbaarheid van dit alles, zeker als je de bescheiden deelname aan de voorintekening in ogenschouw neemt? Je zult het toch met me eens zijn dat er slechts sprake is van een pressiemiddel als een eventuele aktie niet kan worden gebroken door collega's met andere prioriteiten: kortom de deelname moet europees gezien dermate groot zijn dat de stakingsbrekers niet in staat dienen te zijn om de europese markt voor consumptiemelk gedurende een eventuele leverantiestaking te beleveren. Ik weet niet precies hoeveel procent van de europese melk in dagverse melk wordt omgezet, maar dit zal hooguit 15% zijn. Er zal dus een europese deelname aan het "dairy board"-plan van minimaal 85% moeten zijn. Een utopie lijkt me! Of zie ik dit nu weer verkeerd?
Onbekend
Gelukkig zit het iets anders in elkaar. De DDB/EDB is niet voornemens om alle Europese melkfabrieken in één keer te dwingen om meer voor de melk te gaan betalen. De melkprijs verhogingen zullen per fabriek/afnemer worden afgedwongen door de verplichting door de leden aan het bestuur van de coöperaties, en slechts indien noodzakelijk (bij onvoldoende deelname bij een coöperatie en bij particulieren) door melkstakingen.
Bij voldoende (minstens 30 tot 50%) samenwerking van de melkveehouders zullen er dus waarschijnlijk helemaal geen melkstakingen plaatsvinden.
Onbekend
Snap helemaal niets van deze strategie: leg eens duidelijker uit!?
Onbekend
Begrijp je de uitleg van de NVM dan ook niet?

"Dat heeft vooral te maken met het feit dat meer dan 80% van de melkveehouders lid zijn van één van de twee grootste coöperaties van Nederland. Wanneer je 30 tot 50% van de coöperatieve leden binnen de DDB hebt, kan je koerswijzigingen afdwingen in het bestuur van deze ondernemingen. Gaat het bestuur niet mee met de voorgestelde koerswijzigingen, dan kunnen de leden passende maatregelen nemen door een vergadering te beleggen waarbij de positie van het bestuur wordt voorgelegd aan de leden. Bij blijvende tegenstand kan een nieuw bestuur worden geïnstalleerd."
Onbekend
Nee! Ik snap het niet meer! De NVM heeft het hier over Nl, maar wij waren het er toch al over eens dat het zuivelbeleid een europees gebeuren is. Volgens mij zul je in heel europa op hetzelfde moment dezelfde melkprijsverhoging af dienen te dwingen, om concurrentievervalsing te voorkomen: dit krijg je nooit voor elkaar d.m.v. bestuurlijke dwang van onderuit de cooperatieve organisatie, dit trajekt is veel te lang. Daarnaast zijn er in europees verband meer dan genoeg particuliere zuivelverwerkers, die deze ontwikkeling als een uitgelezen kans zien om hun marktaandeel fors te vergroten ten koste van de, zich dan uit de markt prijzende, cooperatieve fabrieken. Het DDB-plan draait op deze manier de cooperatieve zuivelverwerkers de nek om.
Onbekend
Je hoeft niet op het zelfde moment alle coöperaties en particulieren onder druk te zetten omdat er op dat niveau langdurige afzetafspraken gemaakt worden. Ik heb te weinig technische kennis in huis om een exact termijn hiervoor aan te geven, maar ik verwacht dat de meesten wel binnen een jaar benaderd zijn geweest. Daarbij is het relevant te weten dat de afgedwongen verhogingen stapsgewijs zullen plaatsvinden, dus niet in één keer 5 cent extra.
Daarbij zullen de particulieren de coöperaties in de melkprijs volgen, daar ze anders op termijn hun aanvoer verliezen, gelijk dat velen al jaren doen.

Hier de aanvulling van de NMV betreffende de vermeende uitholling van de coöperaties:
"Het is ten eerste de bedoeling dat de hogere melkprijs uit de markt zal worden gehaald. Doordat de DDB alle Nederlandse melkveehouders wil bundelen in één vereniging zal de melkprijs in heel Nederland worden verhoogd. Op deze manier kunnen inkooporganisaties niet meer shoppen ten koste van de boerenmelkprijs, de melkfabrieken kunnen niet meer tegen elkaar worden uitgespeeld.
Ten tweede zal een vooraf vastgestelde minimumprijs voor de melk de melkfabrieken stimuleren tot een versnelde efficiëntieslag. De fabriek die zijn kostprijs het scherpste voor elkaar heeft, zal het meest concurrerend zijn product aan kunnen bieden aan de inkopers."
Onbekend
"Daarbij zullen de particulieren de coöperaties in de melkprijs volgen, daar ze anders op termijn hun aanvoer verliezen, gelijk dat velen al jaren doen."

Een particulier gaat de melkprijs pas verhogen als de markt hem dat oplegt, ik zou echter niet weten waarom ze aanvoer zouden verliezen: bij mijn weten zitten de cooperaties niet te wachten op extra ledenmelk, een leverancier bij een particulier zal dus niet zonder meer bij een cooperatie terecht kunnen.

Verder valt mij steeds weer de simplistische gedachtengang bij de NMV op: Nederland en haar cooperaties vormen slechts een zeer beperkt aandeel van de europese zuivelmarkt. De nederlandse markt staat dan ook niet op zichzelf. (niet wat betreftaanvoer van boerderijmelk, maar gelukkig ook niet wat betreft afzetmarkt.) Het lijkt me al moeilijk om in Nederland alle zuivelverwerkersde NMV-richting op te sturen, laat staan alle overige europese verwerkers.
Onbekend
"Een particulier gaat de melkprijs pas verhogen als de markt hem dat oplegt, ik zou echter niet weten waarom ze aanvoer zouden verliezen: bij mijn weten zitten de cooperaties niet te wachten op extra ledenmelk, een leverancier bij een particulier zal dus niet zonder meer bij een cooperatie terecht kunnen."

Nee. Als het zo in elkaar zou zitten zouden de particulieren op dit moment een veel lagere melkprijs uitbetalen dan de coöperaties.
-----------------------------------
"Het lijkt me al moeilijk om in Nederland alle zuivelverwerkers de NMV-richting op te sturen, laat staan alle overige europese verwerkers."

Zal inderdaad niet vanzelf gaan, maar dat is nog geen reden om dit initiatief geen kans te geven. Het zou een reden kunnen zijn om juist mee te werken aan de opbouw van deze nieuwe structuur in de melkveehouderij.
Onbekend
"Daarnaast zijn er in europees verband meer dan genoeg particuliere zuivelverwerkers, die deze ontwikkeling als een uitgelezen kans zien om hun marktaandeel fors te vergroten ten koste van de, zich dan uit de markt prijzende, cooperatieve fabrieken"

En waar halen deze hun grondstof dan weg? Wanneer de coöperaties meer gaan uitbetalen dan de particulieren dan keren de melkveehouders echt hun coöperatie de rug niet toe.
Onbekend
Indien het NMV-plan echt gaat werken en de melkprijs gaat substantieel omhoog, dan komt er meer dan voldoende melk vrij: de cooperaties kunnen in NMV-ogen de prijs op de europese markt dan doorbereken aan de inkooporganisaties, voor de wereldmarkt-produkten is dit een heel ander verhaal. Nieuw-zeeland en dergelijke landen trekken zich echt niets aan van onze plannen, maar nemen dan gewoon onze afzetin poeder e.d. over. De melk die op deze wijze werd weggezet buiten europa blijft nu hierbinnen. Voor de cooperaties dus kiezen uit twee kwaden, met verlies afzetten op wereld- of spotmarkt of deze melk gewoon niet accepteren en dus overlaten voor andere marktpartijen.
Onbekend
"De melk die op deze wijze werd weggezet buiten europa blijft nu hierbinnen."

Ik kan geen reden bedenken waarom de NVM het niet juist zou hebben met haar uitleg hierover:

"Absoluut onjuist. Ten eerste wordt een groot deel van deze afzet beter betaald dan de afzet binnen Europa, aldus vertegenwoordigers van Nederlandse coöperaties. Een klein deel van de afzet naar de wereldmarkt wordt tegen een lage prijs verhandeld; de Europese melkprijs moet de lagere melkprijs compenseren. In Europa woont een heel koopkrachtige consument die een hogere prijs prima kan betalen. Ook in Nieuw Zeeland of de Verenigde Staten financiert men de minder lucratieve afzet naar de wereldmarkt met een hogere consumentenprijs in eigen land."

Daar kan nog aan toegevoegd worden dat met name melkeiwit inmiddels internationaal praktisch concurrerend is zonder steun, zoals dat is te lezen in de nieuwjaarsrede van ir. G.A. Koopstra, voorzitter van het Productschap Zuivel, op 3 januari 2006 in het Kurhaus te Scheveningen.

Verder ben ik het om principiële redenen niet met de NMV eens dat wij als Europese Unie onze afzet op de wereldmarkt dienen te behouden, Maar dit hoeft niet vóór de invoering van de EDB bediscussieerd te worden.
Onbekend
Kort samengevat denk jij dat de cooperatieve melkveehouders de zuivelmarkt kunnen reguleren, wanneer zij maar de handen inéén slaan, om via een meerderheid binnen de cooperaties een hogere uitbetalingsprijs af te dwingen. Deze prijs dient dan doorberekend te worden naar de inkopers en alle particuliere verwerkers dienen zich aan deze prijs te conformeren. Dit verhaal lijkt mij iets te mooi om waar te zijn, ik geloof hier dan ook niet in, maar dat begreep je al. Iedereen heeft uiteraard het recht om naar eigen inzicht een strategie voor de toekomst uit te stippelen: jij gelooft in het afdwingen van een redelijke opbrengstprijs, ik zie kansen voor een gezinsbedrijf met een stevige financiele basis in een liberale markt. Daar komt de doodoener weer: de tijd zal leren wie het gelijk aan zijn zijde heeft.
Onbekend
Mijn complimenten voor jou discussiëren!
Met jou opmerking dat de tijd het zal leren wie het gelijk aan zijn zijde heeft, heb ik geen problemen. Dit is namelijk een totaal andere opstelling dan van enkelen op dit prikbord welke menen dat de tijd zal leren dat alleen zij gelijk hebben:

[www.prikpagina.nl]

[www.prikpagina.nl]

Je hebt ook correct geconcludeerd dat ik verwacht dat de particulieren mee zullen gaan met de melkprijsverhogingen, omdat zij anders op termijn hun aanvoer verliezen, al was het maar omdat er dan wel een nieuwe particulier opstaat welke tevreden is met iets minder dan de spectaculaire winsten welke de bestaande particulieren in die situatie maken.
Een enkele anders denkende particulier zou dan eventueel uiteindelijk met melkstakingen kunnen worden gedreigd.

Daarbij zouden de particulieren volgens jouw theorie nu reeds minder moeten betalen dan de coöperaties. Dat is niet het geval.
Dus jij vind de huidige particulieren allemaal dom.
Ik beslist niet.
Onbekend
Nog even over die vrije markt.
Jij ziet kansen voor een gezinsbedrijf met een stevige financiele basis in een liberale markt. Kansen zie ik ook wel, maar naast principiele bezwaren (zoals overigens de kerk deze hiertegen ook heeft), heeft de geschiedenis ons geleerd dat het geen systeem is om naar uit te kijken. Welke omstandigheden zijn volgens jou dan tegenwoordig anders dan in het bedoelde verleden?

Hier is deze geschiedenis al eens beschreven:

[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Mijn principes gaan niet verder als mijn nabije omgeving, dus dierenwelzijn op mijn erf en het redelijke in het oog houden bij zakelijke kontakten. De wereldpolitiek staat wat dat betreft veel te ver van mij persoonlijk af om daar gewetensbezwaren aan te koppelen. Coca Cola bijvoorbeeld heeft bij mij ondanks alle negatieve publicaties nog steeds een zoete smaak!

Een systeem met een gereguleerd inkomen lijkt mij geen verkeerde situatie: zekerheid en brood voor iedereen. Ik zie dit echter niet als realiteit, omdat de politieke onderlaag op het wereldtoneel (niet de leiders: die spelen theater, als morgen een andere mening beter uitkomt, verkondigen ze die mening) zich in het hoofd heeft gehaald dat een liberale wereldhandel de enige mogelijkheid is om de welvaart eerlijk over de wereld te verdelen. Lijkt mij erg kortzichtig, maar zo liggen de kaarten. Deze gevestigde orde zal alles doen om zijn gelijk te halen, wij kunnen alleen maar op deze situatie inspelen. Het beeld dat ik schets van de toekomst is dus niet mijn streefbeeld, maar het realistische toekomstbeeld in mijn ogen.
Onbekend
"omdat de politieke onderlaag op het wereldtoneel zich in het hoofd heeft gehaald dat een liberale wereldhandel de enige mogelijkheid is om de welvaart eerlijk over de wereld te verdelen. Lijkt mij erg kortzichtig, maar zo liggen de kaarten."

Zo liggen de kaarten niet.
Ook deze politieke onderlaag op het wereldtoneel is alsmaar afhankelijk van de kiezer, waardoor deze net zo hard meedraaien dan haar leiders. En deze kiezer wordt steeds vaker geconfronteerd met de werkelijke feiten:

Liberalisatie zal de prijzen van tropische landbouwproducten meer doen dalen dan de niet tropische landbouwproducten.
De reden voor de liberalisatie is dat er een stijging van het wereldinkomen mee wordt verwacht waarbij bij een liberalisatie van 50% slechts 25% van deze te verwachte winst ten gunste komt aan de arme landen en 75% ten prooi valt aan de rijke landen.
Daarbij moet nog worden opgemerkt dat deze te verwachte stijging van het wereldinkomen relatief erg weinig voorsteld.

En dat de Cola ons nog steeds zoet smaakt, komt omdat we ook consumenten zijn, niks mis mee. Politiek zie ik hier als verantwoordelijke, daar je m.i. niet van consumenten mag verwachten dat zij in die hoedanigheid anders handelen dan ze doen.
Onbekend

Goed gezien Sjakie. Maar Graats zal dat natuurlijk nooit en te nimmer beamen.
Onbekend
Ik ben Sjakie niet, WV.

En wie moest ook al weer nog zo veel leren?
Of heet jij ook Graats.

Ik kan mij de gedachten van sjakie goed voorstellen, maar ik hou er tot nu toe een andere visie op na. Dat geeft jou echter nog niet het recht om sjakie te trachten te demotiveren om mijn visie aan te vechten.
Wat jou niet lukt zou een ander (o.a.sjakie) misschien wel kunnen lukken, of acht je jezelf onovertrefbaar, maar zie je des al niet te min de bui al hangen?
Onbekend
Ach, jij weet zelf ook wel dat de doorsnee kiezer niet verder kijkt dan z'n neus lang is: de keus voor een politieke richting wordt bij het merendeel van de kiezers bepaald op basis van slechts enkele punten uit een programma. Dit zijn meestal de punten die het dichtst bij de eigen belevingswereld liggen, dus geen zaak als liberalisering van de wereldhandel. Daarnaast blijven bij een politieke wisseling van de wacht meestal alle ambtenaren op hun post. Deze ambtenaren vullen het beleid in dat is ingezet door de politieke leiders en hebben hier dus veel invloed op. Ik ben dus bang dat deze rollende bull-dozer niet meer te stuiten is!
Onbekend
Juist omdat de liberalisering van de wereldhandel zo ver van de kiezer afstaat, maar de aantoonbare gevolgen hievan beslist niet, zullen deze door de leiders absoluut worden gebruikt om zich te profileren. Het gaat hier om werkelijke feiten, waabij je o.a. kunt denken aan de leegloop en verpaupering van grote delen van het platteland in de EU (wordt een zwaar probleem voor o.a. zwaargewicht Frankrijk ná de eventuele afbouw van de toeslagen).

Blijkbaar heb ik meer vertrouwen in de democratie dan jou.
Onbekend
DDB standpunt een doordacht plan ook als we zien dat bij een onderschrijding op dit moment van2,4procent er al positieve vooruitzichten voor2006 gemeld worden.
Jammer dat de,,wijsheren,, dit niet onder ogen willen zien nog minder willen erkennen.
De beleidsmakers lijken bewust een overproductie te verkiezen met als gevolg een DALENDEzuivelprijs.
In welke sector is men bereid om harder te werken voor het zelfde geld.??
Onbekend
Wat let je om je brood te gaan verdienen in een andere sector als het daar veel beter is. Je kunt, als je nu casht, in ieder geval met een mooi eigen vermogen starten.
Onbekend
Beterevooruitzichten voor 2006 door de onderschrijding van nu?
Beter kun je de onkunde van jezelf niet demonstreren.
Onderschrijding van nu is vooral iets van mindere productie van het vorig kalenderjaar.
Dat wordt nu tot 1april (grotendeels) ingehaald, dus dat geeft dit kalenderjaar meer productie.
Daarna is het quotum weer hetzelfde.
Onbekend
JuistARIE je begint het te snappen de onderschrijding van dit moment is een gevolg van de mindere productie van het vorige kalenderjaar,juist daardoor een van de oorzaaken van een positiever beeld opde zuivelmarkt
Over onkunde gesproken:Wie de schoen past trekt hem aan.
Onbekend
Je had het over vóóruitzichten voor 2006, die zouden dan slechter door meer melk moeten zijn.
Onbekend
je denkt zeker dat de melk die in nederland geproduceerd wordt hier ook geconsumeerd wordt.als dat zo zou zijn heb je gelijk.kijk ook even in de boerderij van deze week foto bij zuivelfabriek doc en je weet genoeg
Onbekend
Ik ben blij dat er in de media steeds positiever tegen de DDB wordt aangekeken en ook steeds meer boeren realiseren zich dat ze niks te verliezen hebben.Zo las ik ook in het vakdeel veehouderij in een column van een jonge melkveehouder die eerst twijfelde maar nu meedoet met de DDB.Ik hoop dat velen dat voorbeeld volgen. Ook in het forum van MyCampina.com zijn er veel voorstanders van de DDB.
Kortom het is nog niet afgelopen met de DDB.
Onbekend
Persoonlijk denk ik dat de andere leveranciers wel de kastanjes uit het vuur halen voor de melkveehouderij. Nu er steeds meer fabrikanten tegen de Albert Heijn in het geweer komen verwacht ik een andere benadering naar hun leveranciers(kostprijsoverleg). En als er 1 schaap over de dam is dan....... Ik denk (hoop) dat er een achterkameroverleg komt van verschillende leveranciers hoe nu verder, zoals ik al zei, hoop. Dan is er kans van slagen voor de DBB anders zie ik het als een kamikazeactie.
Onbekend


Beetje vreemd zo jij er tegenaan kijkt, volgens mij heeft heel die onenigheid met A-H niets met DDB van doen, al willen ze bij de NMV dat wel beweren.
Grosch is evenals Pijnenburg een merk en dat is wel even iets anders dan een totaal product.
Gaan andere biermerken en leveranciers soms Grosch bij A-H steunen? En leveren ze ook niet meer?
Zijn alle koekfabrieken tegen A-H in het geweer gekomen? Nee toch? En bij Pijnenburg ging het ook nog maar over één artikel.
Totaal iets anders dan DDB wil, die wil alle zuivel ongeacht welke van welke fabrikant en welk merk (of geen merk) duurder verkopen.
<<<<<<<

Wel typisch dat het alleen bij A-H zo in de publiciteit komt, misschien vind A-H het nodig om van haar dure imago bij de klant af te komen?
Onbekend
Grolsch is evenals Pijnenburg een merk, Campina niet dan Arie?
Gaan andere biermerken Grolsch steunen ? Nou Heineken denkt over dezelfde actie als Grolsch heb ik ergens gelezen, als ik het artikel nog kan vinden zal ik het plaatsen.
Nee niet alle koekfabrikanten zijn in het geweer gekomen, maar deze acties geven wel aan dat levensmiddelenfabrikanten in het geweer komen tegen de veel te lage prijzen voor hun produkten. En wat willen ze beweren bij de NMV arie?

De redenatie van Pvi vind ik erg goedkoop om de andere maar de kastanjes uit het vuur te laten halen.
Onbekend
Wat de NMV beweert?
Nou dat kun je hier lezen [www.nieuwsgrazer.nl]
Maar waar haalt de NMV vandaan dat A-H zich vergaloppeerd?
Is die dan soms de grote verliezer? Volgens mij is daar nog niets van te zien
Onbekend
Waar staat het dat A.H zich vergaloppeerd?
En er staat nergens te lezen dat AH de verliezer is !
Alleen dat de NMV het een goede zaak vindt!
Onbekend
Lees dan even de kop boven het artikel...
Onbekend
Ja heeft de NMV dat geschreven ? Ik vind die kop nogal misleidend want in de rest van het artikel kan ik er niks van terug vinden.
Onbekend
en wat zien jullie daar aanvoer van duitsemelk goed he van de duitsers jullie krijgen het quotem niet vol dan doen wij het voor jullie en de melk prijs is gevallen als een baksteen in nl vandaag in de boerderij gelezen en wie betaald het meest natuurlijk niet een cooperatie maar leerdammer en partieculiertje
Onbekend
En waar gaat dit nu over als ik vragen mag?
Onbekend
ik bedoel die lossende vracht auto met duitsemelk george
emsland en humana
Onbekend
Als ik bij Farm Dairy langsrij zie ik ook auto's van Campina en RFF staan
Onbekend
In de melkveehouderijsector natuurlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Ik geloof niet in sprookjes! DDB kan alleen bestaan bij een zeer hoge deelname in EUROPEES verband, dan pas is er sprake van "marktmacht". Dit lijkt mij een utopie: sprookjes dus!

Volg jullie prikbord nu een paar dagen, valt mij op: Jullie doen geregeld erg onaardig tegen elkaar of is dit slechts theater van vrienden onder elkaar?

Naar mijn mening hebben de meeste melkveehouders op dit moment een redelijke boterham, zal dit nu zoveel veranderen als de melkprijs fors daalt, maar de quotumkosten daarentegen wegvallen? Mijn mening (als jonge boer, AJK- en LTO-lid en niet-deelnemer van de DD raden jullie al: quotum zo snel mogelijk afschaffen en als er toch een liberale markt moet komen, dan liefst zo snel mogelijk. Dit is de enige manier om de huidige geldstroom vanuit de sector richting pensioenfondsen en handel te doen stoppen: de sector kan dan weer investeren in keiharde produktiemiddelen i.p.v. gebakken lucht.

Hoop dat jullie hier geen nachtmerrie aan overhouden!
Onbekend
Ja jouw verhaal is een nachtmerrie.
Onbekend
Het DDB-verhaal lijkt mij eerder een natte droom: het vooruitzicht is geweldig, eindigt in een teleurstelling!
Onbekend
Ik heb liever een natte droom dan een nachtmerrie
Onbekend
Grappig allemaal natuurlijk, maar je reageert niet echt op m'n stelling: houden wij als melkveehouder wel zoveel minder over aan een kg melk, wanneer je de quotumkosten wegstreept tegen een toekomstige melkprijsdaling?
Onbekend
Quotumkosten doe je jezelf aan , een veel te lage melkprijs niet.
Laat ik het daar maar ophouden.
Onbekend
Dat noem ik nog eens een goed onderbouwde stelling, zo kun je een interessante diskussie opzetten!

Kosten maken voor quotum is idd een keuze, maar melken voor een veel te lage prijs ook! Niets moet, (bijna) alles mag!
Onbekend
Het kan niet de bedoeling zijn dat je als melkveehouder totaal wordt uitgemolken,daar ben je geen boer voor geworden. Bovendien wordt ik ziek als ik hoor dat we beter op onze kostprijs moeten letten. Afgelopen week 2 brieven gehad,een van de betoncentrale die genoodzaakt waren de prijs voor beton gemiddeld met 4.30 euro per kuup omhoog te zetten vanwege de hoge brandstofkosten en de loonsstijgingen en meer blabla. En nog een brief van de loonwerker over de voorjaarswerkzaamheden en meer blabla,maar vooral dat de tarieven over 2006 flink omhoog gaan vanwege de hoge brandstofprijzen. Ik denk dat ik ook maar eens een brief ga verzenden naar Campina dat de melkprijs echt omhoog moet vanwege de hoge brandstofkosten en meer blabla.
Onbekend
Kijk dat bedoel ik nou , omdat jezelf afgeknepen wordt moet je dat andere ook maar aandoen. Als dat de mentaliteit is zijn we op een doodlopende weg!
Onbekend
Wat doet die loonwerker toch ook?
Grote kans dat die andere loonwerker zijn tarieven ook heeft verhoogt , en verschil zal er altijd wel blijven ,maar mensen die voor niks moeten werken blijven niet aan de gang of je nu loonwerker of wat dan ook bent. Het blijven zoeken in de kostprijs is een doodlopende weg! Een ander afknijpen omdat je zelf niks verdient is geen excuus. Daarom ben ik voor de DDB , ik wil ook een eerlijke prijs voor mijn werk (melk).
Onbekend
ik ben het weer met je eens george
Onbekend
Zo gaat dat in de zuivel nou ook Sander... jij niet ? dan zoeken we toch een ander.
Wat gij niet wilt dat u geschied,doe dat ook een ander niet
Onbekend
beste sjakie zoals je weet heb je in nl niet veel te zeggen en hou je er ook ff rekening mee dat nl een land is zonder grond
en als in 2013 de subsiedie er af is moet je voor 20 cent kunnen produceren en ik weet dat dat niet kan als jonge boer zijnde
Onbekend
Zeg 711, waar haal jij de wijsheid vandaan dat de melkprijs in 2013 20 cent wordt? En als dit al zo is, hoeveel europese (dus ook duitse) melkveehouders houden dan hun hoofd nog boven water? Zonder quotering regelt de markt het aanbod en dus ook de melkprijs: we zullen pieken en dalen krijgen, maar ik schat de gemiddelde melkprijs hoger in dan jouw 20 cent!
Onbekend
Niemand die het weet ,711 heeft het over 20 cent , jij schat de melkprijs hoger in maar het is gewoon niet te voorspellen. Als de quotering daadwerkelijk wordt afgeschaft gaat de melkprijs heel zeker naat beneden. Het is beter dat de melkaanvoer gestuurd wordt doormiddel van het quotasysteem en dat er een bodem wordt gelegt in de melkprijzen doomiddel van de DDB. De boeren moeten meer markmacht krijgen zodat we nog met de weinige die nu nog maar over zijn aan de gang kunnen blijven en een eerlijke boterham kunnen verdien met ons bedrijf. En dan bedoel ik niet dat we moeten leven van de vrouw haar inkomen die buitenshuis werkt en zelfs haar brutoinkomen overhoudt omdat manlief totaal niks verdient met zijn miljoenenzaakje.
Onbekend
er is maar een land in de wereld waar de quotering goed werkt en een goede melkprijs wordt gerealiseerd george.het is maar de vraag hoelang zij dit nog kunnen volhouden en wat er in onze afzetmarkt (eu)moet gebeuren om dit te bereiken maw welke maatregelen wij de eu (oude en nieuwe lidstaten)op moeten leggen.dus geen import en export van alle zuivel en zuivelprodukten en dan deproduktie afstemmen op de consumptie binnen de totale eu.ik wil best voor de ddb tekenen als ik de garantie heb dat italie en spanje en een aantal nieuwe lidstaten er voor de volle 100% aan meedoen
Onbekend
Italie heeft ook quotering,maar daar trekken ze zich ook niks van aan
Onbekend
George, wanneer je het nieuws wat in de gaten houdt, weet je inmiddels dat quotering door de lopende WTO-onderhandelingen geen houdbare zaak is: het is niet de vraag of de quotering verdwijnt, maar wanneer! Melkaanvoer sturen op deze manier kun je dus op je buik schrijven. Verder wil jij een bodem in de markt leggen m.b.v. de DDB: het bekende sprookje. De deelname is na ruim anderhalf jaar zieltjes winnen zelfs niet groot genoeg om het aantal deelnemers bekend te maken, zonder af te gaan. De deelnemers die wel hebben getekend, doen dit voornamelijk onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. Het is maar de vraag hoeveel steun je krijgt van deze sympathisanten wanneer het DDB-formuliertje wordt omgezet in een echt contract metrechten en plichten, zoals volmacht om over de ledenmelk te onderhandelen en verplichte deelname aan het ultieme dwangmiddel: de leveringsstop (in de put melken dus). Ik verwacht dat de animo hiervoor fors minder is.

Wij zijn het dus wel eens dat we ieder gezinsbedrijf in Nederland een gezond belegde boterham gunnen, alleen zie ik de toekomst iets anders als jij: juist minder regulering en een fluctuerende melkprijs. Ik zie dit juist als een kans voor het gezinsbedrijf: meer flexibel in arbeidsinzet en lichter gefinancierd als de snel groeiende mammoetbedrijven die nu een "voorbeeldfunktie" hebben.
Onbekend
beste sjakie hoe oud ben je en hoeveel zussen of broers heb je hoe groot is jullie bedrijf
Onbekend
Ben 32 jaar jong, al tien jaar met ouwelui in maatschap, heb mezelf zeven jaar als ZZP-er in de wegenbouw verhuurd (goeie business!), vader sinds drie jaar voor 80% afgekeurd, dus sindsdien full-time boer, melk 584.000 kg melk met 4,408% vet, rollend jaargemiddelde is 8400 kg met 4,59% vet en 4,63% eiwit, 31 ha eigen land en huur 12 ha los bij, vier ha verhuurd voor bollen, de loonwerker rijdt het gras op een hoop, overig machinewerk doe ik zelf.
Onbekend
Oh ja, nog vergeten: één zuster, werkt bij m'n hoofdsponsor: Abn Amro!
Onbekend
4.63 eiwit?
Onbekend
oplettende lezer! uiteraard 3,63%, melk geen jersey's.
Onbekend
Sjakie, hier sla je de spijker op de kop. Deelnemers die meedoen onder het motto ''baat het niet, dan schaadt het niet'' kun je net zo goed niet meerekenen.
De bereidheid om daarwerkelijk een vuist te maken en melk te laten weglopen, is bij die mensen nagenoeg nihil.
Onbekend
Helemaal mee eens,meelopers zijn het,als het echt erop aan komt tot actie dan zijn zij de eersten die uit het circus springen en de rmo met open armen ontvangen.

Onlangs sprak ik iemand die er een andere visie op nahield en die vertelde me dat DDB beter een soort estafette melkstakings levering kon instellen,bv op post code gebied bedrijven 3 dgn geen melk laten leveren,na een ronde zonder effect op rekken naar 4 of 6 dagen en dan weer leveren,voordeel is een indammen van levering voor fabrieken geeft krapte,geen gevolgen voor publieke opinie omdat er een soort van verzorgende taak vanuit gaat maar met een vorm van protest en niet te radicaal en het geeft naar de melkveehouders toe meer een verdeelde solidaire pijn teweeg.

Ik gaf hem een beetje gelijk en kon me in zijn plan vinden.

Graats??
Wie nog meer of geefje mening??

DDB??
Onbekend
Goed,goed jij je zin

Je zegt meneer Essent,je electra is te duur,de volgende morgen kom je in de stal en alles donker en je moet met hand melken,radicaal ??nee,volgens jou.

Je kunt de bal kaatsen of het spel spelen.
Onbekend
Dat is een dom plan. Je doet net alsof een melkleverstop het enigste dwangmiddel is om de melkprijs te verhogen waarbij deze leverstop dan ook nog eens slechts als een kietelend veertje wordt gebruikt.
Advies: lees de antwoorden op de vragen op de DDB-site nog eens door:

[www.dutchdairyboard.nl]
Onbekend
dank u, je zal mij wel bedoelen maar jij praat als een leek over mijn bedrijfstrategie. Je kunt ook bewust een laag inkomen creeren. Cash-flow en solvalibiteit etc dat zijn getallen waar je wat mee kunt. belastbaar inkomen is maar een getal. Maar never mind. Een ieder zijn meug niks mis mee.
Onbekend
Jou bedrijfstrategie verschilt niet veel met de mijne. Echter de opmerking van George is niet gericht tegen deze strategie, maar tegen de eventuele gedachte dat er in de sector voldoende zou worden verdiend middels zo'n strategie.
Onbekend
Nou ik heb het niet specifiek over jouw , maar ik zie het overal om me heen bij jonge boeren waar de vrouw voor het inkomen moet zorgen. Vindt het niet zo'n geweldige ontwikkeling ,je moet gewoon een goed inkomen met zo'n miljoenenzaakje zonder dat je vrouw gaat werken!
Onbekend
geen een sjakie daarom is het belangerijk dat we nu onze cooperaties ondersteunen ook als ze dat niet willen het gaat mij om mijn melk prijs en niet om het salaris van de directeur of andere hoge pieffen
of de directie moet ook zeggen we gaan onze salarissen koppelen aan de melk prijs
en dan bedoel ik een salaris van 30000euro bij een melkprijs van 30 cent enz
dan wil ik met jullie wedden dat de melkprijsen omhoog gaan
ik wil niet dat de mensen die de producten maken de dupe worden van onze lage melk prijs en dan bedoel ik de mensen die op de werkvloer staan
Onbekend
sander je hebt gelijk
Onbekend
Er is hierover al meer op dit forum geschreven, maar omdat jij daar toen waarschijnlijk nog niet was, hier mijn al eerder gegeven reactie op zo'n standpunt:

[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Je gaat volledig voorbij aan het feit dat de politiek het landbouwbeleid al als wisselgeld heeft ingezet op de WTO-onderhandelingen. Vechten voor quotering is strijden voor een verloren zaak.
Onbekend
Lees dit ook even Sjakie,

[www.prikpagina.nl]

Bespaar je de moeite om te proberen Graats van je gelijk te overtuigen. Hij leeft in zijn eigen fata morgana. De realiteit gaat volledig langs hem heen.
Onbekend
En natuurlijk had je reeds mijn reactie dáárop gelezen:

[www.prikpagina.nl]

En omdat menigeen de bijzondere positie van de landbouw onderkent, was deze hier getracht uit te leggen:

[www.prikpagina.nl]
Onbekend
Het onderste gedeelte van de opmerking van Ruud is de meest wijze van deze hele topic
Onbekend

he jongens, beetje onaardig, en dat net in het nieuwe jaar. Waar zijn jullie goede voornemens gebleven ??
maar,.......................................................................ik ben het helemaal met jullie eens.
Onbekend
Verstand komt met de jaren sjakie.
Komt bijjouw misschien ook nog wel een keer.
anonymous_821
Het is een keuze George.
Pvi wenst geen inkomen te hebben en stelt zijn bedrijfsontwikkeling daarop af.
Daar kun je alleen negatief over zijn als de vermogens/waarde groei van zijn bedrijf net zo slecht is dan zijn inkomen.
Dus hij zal een vergelijking moeten maken tussen de (werkelijke) waarde minus schulden van 1996 en nu.
En daar zal dan uit moeten komen of het werkelijk slecht gaat.
anonymous_821
koeboer schreef:
>
> Het onderste gedeelte van de opmerking van Ruud is de meest
> wijze van deze hele topic
*******
Dit dus; "Bespaar je de moeite om te proberen Graats van je gelijk te overtuigen. Hij leeft in zijn eigen fata morgana. De realiteit gaat volledig langs hem heen.
****
100% mee eens!
Waarbij Graats eindeloos in zijn kringetje wenst rond te draaien
En als je daarop niet dezelfde argumenten eindeloos wenst te herhalen dan roept Graats; " Argumenten op"
Gewoon verschil van inzicht hebben, dat schijnt hij niet te kunnen bevatten
anonymous_1250
Heb weinig nuttige dingen gehoord gister op de jongerendag. Samenwerken is ook inmiddels een wat uitgekauwd onderwerp. De fanatieke vragensteller over ddb maakte zichzelf compleet belachelijk. Hij dramde maar door en toen dat niets uithaalde probeerde hij Joop Alberda nog uit de tent te lokken, gelukkig heeft die man wel verstand.
anonymous_1250
van de laar is ook een goede optie.
anonymous_1250
volgens mij gaat er ook melk(produkten) naar duitsland, dus zie het probleem niet
anonymous_1250
andere loonwerker zoeken.
anonymous_1250
doet die loonwerker toch ook? Kreeg vorig jaar met de mais ook opeens de mededeling van een dieseltoeslag per hectare. Nu vind ik kwaliteit erg belangrijk en swits ik heus niet zomaar over maar ik ga nu wel loonwerkers vergelijken en de prijzen laten vastleggen in de komende weken.
anonymous_1250
die loonwerker knijpt mij toch ook uit, zwart wit gezegd. Ervan uitgaan dat je als trouwe klant tegen het scherpste tarief wordt geholpen is niet meer van deze tijd. Dat blijkt maar weer. Ben het helemaal met je eens dat de snoeien in de kostprijs een keer ophoudt. Maar je moet wel scherp blijven. Opbrengst verhogen is zeer belangrijk. Jij vestigd je hoop op ddb, ik ga voor een hogere omzet en aanwas.
anonymous_1250
Daar schuif ik de hier genoemde columnist van de Boerderij ook onder. Gelul in de ruimte, als je tekent moet je er volledig achterstaan. Daarom vind ik het ook zo'n slap verhaal van de nmv dat je eigenlijk 2 inschrijfrondes hebt. Dat doen ze niet voor niks wanrt als je direct moet tekenen waar de genoemde noodmaatregelen als melk weg laten lopen aan vastzitten, hadden ze nu nog geen 15% van de boeren gehad.
anonymous_1250
dus jij gunt die beste man maar 10.000 euro salaris verhoging als hij het voor elkaar krijgt dat jij een melkprijs krijgt van 0,40 cent. Ik geloof er geen barst van dat de melkprijs 20 cent wordt. De melkprijs gaat fluctueren en gemiddeld komen wij gewoon weer op een zo'n 30 cent uit. En daar kun je goed van boeren. Zeker zonder quotum.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , innovatie , melkprijs , ddb , melkveehouders , zuivelcoöperatie , coöperatie , dairy , coöperaties en courage geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0