Melkprijsdifferentiatie

Debat over melkprijsdifferentiatie

Voorzitter Sybren Attema van Friesland Foods, heeft de discussie geopend over differentiatie van de melkprijs die de zuivelonderneming betaalt. Tijdens de jongerendag vandaag in Zwolle, daagde hij de aanwezige jongeren uit een voorschot te nemen op de discussie die de coöperatie dit jaar zal houden.

De afgelopen jaren hebben met name jongeren er regelmatig bij het bestuur op aangedrongen onderscheid te maken in de beloning voor veehouders die extra maatregelen nemen op hun bedrijf op het gebied van bijvoorbeeld diergezondheid en dierwelzijn. De coöperatie start dit jaar in het kader van de kwaliteitsborging van boerderijmelk een discussie over een dergelijk systeem van melkprijsdifferentiatie. .
Veel reacties maakte de aansporing van Attema gisteren nog niet los. De weinige leden/melkveehouders die op de aansporing van Attema reageerden, gingen er al van uit dat de zuivelonderneming binnenkort daadwerkelijk overgaat op het aanbrengen van verschil in de melkprijs.

?Voor de jongeren is het nauwelijks een onderwerp van discussie meer; die zijn er wel uit?, constateerde de coöperatievoorzitter dan ook na afloop van de discussie. Volgens Attema wordt het steeds noodzakelijker dat de coöperatie gaat praten over differentiatie van de melkprijs. ?In de coöperatie is iedereen gelijk. De beloning is gelijk en ook de kosten worden gelijk verdeeld, in die zin dat we ze daar neerleggen waar ze gemaakt worden. Al die regelgeving binnen de coöperatie kan als knellend worden ervaren. Zowel voor de individuele ondernemer als voor de onderneming kunnen de regels in de toekomst een beperking vormen als we ons willen vernieuwen. Dan staat het ons ondernemerschap in de weg. Dat kan niet de bedoeling zijn.?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Laat die jongeren haar kop houden. Je ziet het met de KKM al, de voorlopers hadden het al, nu hebben we het allemaal en we zijn allemaal weer gelijk met als gevolg nog meer regeltjes want de voorlopers voelen zich bekneld, wat een onzin. De marges staan zo onder druk en gaan ze ook nog meer regelstjes eisen. Ze krijgen echt niet meer melgeld als een ander, maar je krijgt dan minder melkgeld als je het niet hebt. Het bekende sigaar uit eigen doos.
Onbekend
We kunnen niet altijd wachten op de laatsten.
Onbekend
oeps, ook al een NAJK-lid. Aan de ene kant de quotum willen afschaffen maar aan de andere kant wel finacieeelgesteund willen worden onder het mom van: we zijn zo zielig.
Onbekend
Wel ajk steunend lid (plaatselijk )ook geen lto lid maar gewoon jonge vooruitstrevende ondernemer. En ik ben niet zielig hoor, ik ben geen klagende oudere boer.
Onbekend

Geen LTO-lid, dus iemand die op de zak van een ander teert. Heb daar zeer weinig waardering voor !! We hebben ALLEN belang bij collectieve belangenbehartiging en dus moeten we ook met zijn ALLEN meebetalen !! LTO zal best (veel) fouten maken maar als er niets ondernomen word komt er ook niets tot stand.
Onbekend
Jij vindt alleen dat jij meer verdient dan een ander?
Onbekend
Mee eens pvi, er moesten veel fabrieken dicht om alles efficienter te maken,en nu wil die ... van een Attema alles weer splitsen en apart verwerken.
Onbekend
Wat een gezeur zeg, ik zeg maar zo, stroom is stroom van het nu van kernenergie is gemaakt of niet, dat maakt het stopcontact niets uit. Met melk net zo 'grupstal' melk of 'ligboxenstal' melk, maakt niks uit, kkm is kkm, groeten JP
Onbekend
Een vorm van differentiatie zou kunnen gelden voor bijv. weidegang. Het bestuur van RFF heeft echter meerdere malen uitgesproken hier tegen te zijn omdat dit geen zaak voor de zuivel zou zijn. Tja, dan komt Attema nu (ook) wel weer heel ongeloofwaardig over

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , gezondheid , diergezondheid , ondernemerschap , melkveehouders , coöperatie en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1