Illustratie van: Wilting NH

Er is hoop

Varkensmest omgezet in ruwe olie
Auteur: Onze verslaggever (195.240.125.---)
Datum:30-03-2004 14:43

Mest wordt omgezet in zwart goud:

Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de University of Illinois in Urbana zijn in staat om varkensmest om te zetten in ruwe olie. Ze maken daarbij gebruik van thermochemische conversie (TCC). Bij dit proces wordt de mest onder een hoge druk en temperatuur gebracht. Volgens de onderzoekers kan de verwerking van de mest leiden tot een productie van 80 liter ruwe olie per afgeleverd varken. Dat zou varkenshouders per varken ? 8,- tot ? 12,- aan extra inkomsten op kunnen leveren.
Het was al langer bekend dat mest via een TCC-proces kan worden omgezet tot ruwe olie. De onderzoekers hebben het proces een stuk weten te verfijnen, waardoor het proces sneller en efficiënter verloopt. Volgens onderzoeker Yuanhui Zhang heeft het proces een reeks milieuvoordelen. De mineralen uit de mest worden vastgelegd in de ruwe olie, de geuremissie blijft beperkt en de verwerking van mest vraagt minder zuurstof.

Voor het onderzoek is een speciale reactor ontwikkeld, waarin de mest in kleine batches werd omgezet. Er is gekeken naar de diverse factoren die de omzetting zouden kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk wist men de retentietijd van het proces tot 15 minuten terug te brengen. Er was geen katalysator nodig voor de omzetting en men was in staat om mest met een drogestofgehalte van 20% om te zetten. Bij omzetting van mest met een laag drogestof gehalte is wel meer energie nodig. Via het gebruik van een warmtewisselaar kan een belangrijk deel daarvan worden terug gewonnen. De onderzoekers waren in staat om gemiddeld 70% van de vaste bestanddelen van mest in ruwe olie om te zetten. De kwaliteit van de olie na raffinage heeft dezelfde verbrandingswaarde als dieselolie.

De onderzoekers willen nu gaan proberen om een continuvorm voor het TCC-proces te ontwikkelen. Het proces kan dan worden geautomatiseerd en daardoor nog efficiënter verlopen. Men kan met een kleinere reactor volstaan en er is minder arbeid nodig om het proces te bewaken. Ook wil men onderzoeken of de ruwe olie uit mest geschikt is voor de productie van plastics of inkt.

Bron: University of Illinois/ Agriholland

www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=43470

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
een paar gelden op excursie geweest bij een bedrijf in Balk(frl) die veel doet in waterzuiveringen. Onze vraag was toen, kun je van zout water zoet water maken. Het antwoord was: ja, alleen het water is nog te goedkoop om het te doen. Dit zal wel het zelfde wezen als met olie. Hoe duurder de olie(of melk) des te eerder zoeken ze naar alternatieven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , energie en dieselolie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN