Sieta en haar handelsmoraal


Ik heb nog even gezocht naar een fragment van een DDB avondwaar Sieta het woord voerde.
Hier onder kun je het verhaal van haar afluisteren.
En dan is ook duidelijk hoe hypocriet haar verhaal over teloorgang van ??christelijke boeren? is .
Ze hekelten betreurt de WTO afspraken over afbouw van subsidie binnen de EU
*******
?De Europese landbouwpolitiek heeft zich overgegeven aan de Wereldhandelsorganisatie WTO. En omdat de handelaren al lang geleden afstand hebben genomen van bijbelse normen voor rentmeesterschap, staat het voortbestaan van het ?christelijke boeren? op het spel.Dit zei dagelijks-bestuurslid S. van Keimpema van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond?

**********
Maar wat doet ze zelf?Althans wat wil ze, ?
Met alle mogelijke middelen, let wel, <u><b>kunstmatig de wereldprijs voor zuivel laag houden</u></b>, want dat ontmoedigd de productie buiten de EU zegt ze?
Christelijk boeren is dus alleen in haar optiek iets voor boeren binnen de EU?
Haar uitspraak dat in dehandel er geen moraal is wordt zo wel duidelijk, tenminste in de handel die Sieta voorstaat dan?

[www.prikpagina.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Moraal van haar verhaal: ''Eigen volk (boeren) eerst. ''

Zou ze dat bedoelen met christelijke landbouwpolitiek. Ben trouwens wel benieuwd wat voor politieke keuze (systeem) er volgens haar past bij deze zogenaamde christelijke landbouwpolitiek. Ik heb wel een vermoeden maar misschien wil je dat zelf liever even zeggen , Sieta.
Onbekend
Volledig met je eens, Arie j. Zondag (!) had ik al éénzelfde soort reaktie gegeven op dit bord: [www.prikpagina.nl]

Wolfje trekt haar schaapskleren uit?
Onbekend
ik ben moslim boer
Onbekend
Als je iets wilt ,wat niet mogelijk is, moet je er van alles bij halen.
nmv zou er beter aan doen om maar eens achter de grote groep boeren te gaan staan die veel anders wil als wat de nmv voorstelt en het christelijke er zeker buiten te houden,en doe niet zo geheimzinnig en maak gewoon bekend hoeveel er nu voor de ddb zijn.
dan kan W van Bakel dat ook in zijn lezingen verwerken
Veel melkveehouders,zijn van mening dat de ddb opgericht is door van Bakel uit de Peel met als dekmantel onder de NMV.
Onbekend
zeg wim, jij wou toch ook altijd iets wat niet mogelijk is.
quotum voor 25 cent/%vet !
Onbekend
Bij de lto zijn mensen die ongeloofwaardige verhalen kunnen vertellen.Maar op dit punt worden ze toch door de nmv overtroffen.
Onbekend
Wat is de reden van ARIE.INFOom de ddb af te kraken terwijlhij al gestopt is.
Onbekend
Arie, het blijkt toch dat je als lto lid jaloers op de NVM bent.
anders begin je er zelf niet elke keer over.
Onbekend
KanSietadit zelf even uitleggen dat zou verhelderend werken

Vedder is het heel gevaarlijk om op krantenverhalen iemand te bekritiseren,wil je een eerlijke mening vormen GAAT dan PERSOONLIJK naar eenDDB bijeenkomst en vertel maar of vraag maar watje niet duidelijk is.
Onbekend
Ben het helemaal eens met S,ieta goed en keihard zakelijk verhaal, de enige manier om onze markt te verdedigen anders verloopt het net zo als bij het rundvlees: van exporteur naar importeur met nog steeds geen prijs. De markt voledig overgenomen door die zielige Derde landen en kunnen we net als gedwongen afvallers (Arie?) de hele dag achter de computer zitten te orakelen over wat werkende boeren zo al verkeerd doen!
Onbekend
Peter ten Hoeve gaf gisteren in Kollum aan dat 30% deelname aan IM voldoende is voor oprichting DDB; het was toch altijd 50% ????
Opkomst was met 40 personen zeer laag; het meeste genoten van Willy van Bakel.
Sieta gebruikte haar tong wat minder scherp dan in andere bijeenkomsten.
Onbekend
ze zullen de datum wel weer opschuiven.
Onbekend
Coen, je moet er wel even bij vertellen waarom er maar zo'n 50 mensen waren: de bestuursleden van de NMv-Friesland hebben eerst overlegd met de LTO afdeling daar, of er niet gezamenlijk een avond kon worden georganiseerd omdat deze vraag geregeld uit de regio kwam. LTO heeft na na wat heen en weer gepraat besloten dat niet te doen en heeft vervolgens een avond in het naastgelegen dorp georganiseerd op dezelfde avond. Ze waren op de hoogte van de datum en plaats.
Een weinig frisse aanpak, er waren lto bestuurders in de zaal en die hebben dit niet tegengesproken. Dan weet ik genoeg.
Onbekend
blijkt integenstelling tot wat velen zeggen lto nog wel aanhang heeft.
Onbekend
Jacobus,

zelf stond ik ook in tweestrijd waarheen te gaan;
een kwestie van keuzes maken, het onderwerp ook van deze NMV-avond.
Omdat Willy van Bakel kwam verhalen over CWT heb ik gekozen voor Kollum.

Ga daarom volgende week naar LTO-bijeenkomst in Gorredijk.

BTW: zelfde onderwerp op de volgende 2 NMV-avonden: donderdag 2 maart in Bedum en dinsdag 7 maart in Donkerbroek.
Onbekend

Ik heb geen behoefte om te reageren op alle anonieme lasterijke en smadelijke leugens, aannames en fantasieën, die inmiddels op dit forum staan afgedrukt. Mijn bijdrage op het landbouwdebat in Leeuwarden, was volledig in overeenstemming met het verhaal van de DDB. Er zijn voldoende sectorvertegenwoordigers en journalisten aanwezig geweest die dat zullen bevestigen. De eigen invulling die een aantal mensen op deze site menen te kunnen geven over mijn bijdrage vind ik storend, ongefundeerd en lasterlijk bovendien. Al deze anomieme moraalridders daag ik uit mij persoonlijk (telefonisch of in persoon) te benaderen, telefoonnummer te verkrijgen bij het secretariaat van de NMV 0344 655336. Wanneer deze helden dat niet aandurven, raad ik ze aan te stoppen met laster en smaad. Wanneer men op leugens zijn gelijk wil halen is dat, in mijn ogen, misselijkmakend. Verdeeldheid zaaien op leugens en bedrog, is een ernstige zaak.

Tijdstip: 14.30-17.30 uur
Friese landbouw in Europa, Restaurant De Grote wielen, Butlan 1, 8926 XH Leeuwarden

Friese landbouw in Europakansen en bedreigingen

Kan men spreken van Friese landbouw in Europa: is landbouwbeleid provinciaal in te richten binnen het Europese landbouwbeleid? Het antwoord is nee. Friese boeren hebben te maken met internationaal en nationaal landbouwbeleid.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) buigt zich al langer over de toekomst van de Nederlandse melkveehouders nu door de WTO bepalingen en afspraken, de situatie in de landbouw drastisch zal wijzigen.
De toekomstvisie van minister Veerman laat wat dat betreft aan duidelijkheid niets te wensen over: De tijd van het garanderen van minimumprijzen voor een aantal belangrijke landbouwproducten is voorbij. De overheid laat de prijsvorming aan de markt over. De EU schaft de exportsubsidies af, halveert de invoerheffingen en verlaagt de toeslagrechten denkbaar met 20%.
Bovendien geven landbouwvertegenwoordigers aan dat zij maatregelen zullen nemen waardoor de melkprijs zal dalen met minstens 6 cent.

We moeten accepteren dat de overheid zich terugtrekt uit de landbouw en dat zal wanneer de melkveehouders niets ondernemen, een sterke inkomensachteruitgang tot gevolg hebben. Waar liggen dus de kansen voor de Europese boeren, moeten we gaan verbreden, deelnemen aan gesubsidieerde projecten, liggen de kansen in de vrije markt of in samenwerking?

Moeten we gaan verbreden, zoals vaak heel mooi wordt voorgesteld: richt je op toerisme, open een boerencamping, ga zelf zuivelen, sta fietspaden over je land toe, richt een skybox in enz. je woont immers in een fantastisch gebied met ongekende mogelijkheden, buit het uit.
Dat is echter niet de weg: Nederlandse dus ook Friese boeren hebben de meest efficiënte bedrijven ter wereld, ze draaien een werkweek van minstens 70 uur om een kwalitatief hoogstaand product af te leveren dan 100% gecontroleerd en gegarandeerd is.
Verbreding is een vanuit moreel standpunt onfatsoenlijke opstelling die uitbuiting vergoelijkt.
Er is geen enkele andere sector in Nederland die het hoeft te pikken dat door overheidsingrijpen hun inkomen sterk achteruit gaat, er is geen enkele sector of bevolkingsgroep in Nederland die hoeft te accepteren dat hij er een baan bij moet nemen bij een 70-urige werkweek om tot een fatsoenlijk inkomen te komen. Deze weg is immoreel.

Moeten we dan onze toevlucht zoeken in de cross compliance, de gesubsidieerde projecten? Het verleden heeft in deze al meerdere malen aangetoond dat de overheid een onbetrouwbare zakenpartner is, contracten over voorwaarden en uitkeringen, worden eenzijdig opgebroken en geschonden.
Het huidige kortingenbeleid op de toeslagrechten is een goed voorbeeld van de opstelling van de landbouwpolitiek: minimale futiliteiten en vergissingen worden buitenproportioneel en percentueel afgestraft. Blunders van de overheid komen overigens ook op het bordje van de gesubsidieerde producent. (afschieten Brussel Nederlandse bergboeren regeling, terugbetaling mestverwerkende bedrijven in kader Bijdrageregeling proefprojecten mestverwerking: niet goed aangevraagd in 1995 door LNV, bedrijven moeten terugbetalen) Deze weg is even onzeker als bouwen op ijs.

Wordt het dan de zogenoemde ‘vrije markt’ waar de sterk verenigde supermarktketens, de handel dus, momenteel de dienst uitmaken.
En bestaat er wel een vrije markt: wordt de markt wel gedicteerd door het markt mechanisme?
Van een markt mechanisme is geen sprake zolang de overheid blijft sleutelen aan het volume en de opbrengstprijs. De overheid stuurt de opbrengstprijs d.m.v het interventieniveau. En het volume door een melkquotering in te voeren die op structurele overproductie is ingesteld.

En hoe zijn de verhoudingen op de markt?
In Europa zijn er nog een handvol grote inkooporganisaties. Albert Heyn maakt onderdeel uit van de grootste inkooporganisatie, AMS, die voor bijna de helft van de Europese supermarkten gelijktijdig inkoopt.
Onze zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina hebben slechts een Europees marktaandeel van 3%. Onze individuele fabrieken kunnen voor de afzet niet om AMS heen, AMS wel om de individuele fabrieken.

Wanneer de overheid de landbouwsector aan de markt over wil laten, hebben zij de morele verplichting om een milieu te scheppen waardoor agrariërs de sterk verenigde supermarktketens het hoofd kunnen bieden.
Zij kunnen niet één van de marktpartijen, de producenten, ernstig beknotten in hun bewegingsvrijheid en mogelijkheden met een Mededingingswet die grote barrières opwerpt in de samenwerking, terwijl de andere partij, de machtige inkooporganisaties alle vrijheid geboden wordt om te bundelen, samen te werken en de prijzen te dicteren: omdat dit in het belang van de consument en dus de economie zou zijn.

Een melkprijs die lager ligt dan de kostprijs zorgt voor uitholling en afbraak van de boerenbedrijven, wat leidt tot verlies van volksgezondheid, banen, kwaliteitszekerheid, dierenwelzijn en leefbaarheid op het platteland.
Een sector die de Nederlandse Staat nu ieder jaar nog miljarden euro’s oplevert.

Voor de Europese boeren is er maar één kans om de vrije markt het hoofd te bieden en dat is bundelen in één organisatie. Een organisatie die zelf het volume op de markt wil reguleren en een kostendekkende prijs wil garanderen aan de melkveehouders. Dat wil de NMV met de Dutch Dairy Board bereiken binnen de European Milk Board, een samenwerkingsverband van Europese melkveehouderorganisaties.
Wat ik wil benadrukken is dat ik een immens vertrouwen heb in de Nederlandse melkveehouderij, maar ik ben ook realist en economisch ingesteld.

Toekomst voor de landbouw in elke provincie, in elk Europees land is er slechts wanneer de opbrengstprijs de kostprijs dekt.
Onbekend
Helemaal mee eens Sieta, ga zo door.

En voor wat betreft het hoge moppergehalte van dit forum, dat was me al wel vaker op gevallen. Het zijn ook steeds dezelfde die overal over te keer gaan. Alsof er niets mooier is dan steeds maar weer oude standpunten te vuur en te zwaard te verdedigen met allerlei misselijkmakende opmerkingen eromheen.
Begrijp me goed, niet een bepaald standpunt verdedigen vind ik verkeerd, maar de manier waarop een aantal mensen op dit forum reageren zonder de achtergronden goed te kennen vind ik zeer storend.

Zoals reageren op wat Sieta in een bijeenkomst zegt, zonder de achtergrond van bepaalde uitspraken te kennen. Dat kun je niet maken.

Bovendien lijkt het wel of menig forumlid tijd zat heeft, gezien het aantal berichten op dit forum....
Onbekend
Hoog mopper gehalte op dit forum,Ik vind de ddb als een zielig clubje over komen, de groot winkelbedrijven hebben de macht en de boeren worden uitgeknepen.Wij zitten hier in nederland in een goede positie. Zelfs zo goed dat we 6 cent quotumkosten per kg melk kunnen betalen.Als die weg vallen kunnen wij voor die 26 cent wel produceren.Want de europeese markt gaat open na 2010.En wil de prijs hoog houden door te denken dat jij de markt jou prijs kunt dicteren.Dan ben je de markt snel kwijt en heb je en de lage prijs en geen omvang.
Onbekend
belangenbehartigers zijn eerder op de hoogte van wijzigingen in het beleid, dan in de media wordt verkondigd. DDB is gebaseerd op toekomstontwikkelingen.
Onbekend
Ik neem aan dat jij je als belangenbehartiger wilt profileren? Kun je dan concreet zeggen op welke toekomstontwikkelingen de DDB is gebaseerd?
Onbekend
Beste mevrouw Keimpema,

Ik heb op mijn gemak uw betoog gelezen en ik vind dat er best een aantal dingen die u stelt, hout snijden. Waar ik nu benieuwd naar ben, heeft de NMV door een gerespecteerd bureau de haalbaarheid van de DDB uit laten zoeken? Bijvoorbeeld door een soort rekenkamer, LEI of desnoods een economische faculteit van een universiteit.
Het zou toch zonde zijn van al de tijd en geld die er in gestoken is als het plan toch niet haalbaar blijkt te zijn.Ik meen gelezen te hebben dat iemand anders dit ook weleens heeft gevraagd op dit forum.

Tussen productiekosten en opbrengstprijzen zit altijd een bepaalde bandbreedte, deze is per product anders. De bandbreedte wordt door de markt bepaaldt door vraag en aanbod. Ik ben van mening dat melkveehouders zelf voor een groot deel debet zijn aan deze bandbreedte. We zijn bereid om gemiddeld 6 eurocent per kg melk aan quotumkosten te betalen, dit is toch onze eigen schuld.

De melkprijs was in 2005 +/- € 0,32 incl. BTW en Melkpremie - 6 eurocent quotumkosten =kostprijs € 0,26. Dit komt al dicht bij de wereldmarktprijs.
Ik denk dat bij een hogere melkprijs de kostprijs mee zal stijgen en dat het inkomen van een boer niet veel zal veranderen.

Ik meen dat er elk jaar een half % meer melk wordt geproduceerd in de wereld en dat de concumptietoename mede door oa china op het ogenblik 2% . Niemand kan deze vraag bij benen Nieuw Zeeland, Australie, Canada en VS allemaal niet. Het zou toch zonde zijn als wij de boot gaan missen.

Mijn mening is dat de NMV en LTO samen moeten werken, om er voor te zorgen dat normen die gesteld worden op: voedselveiligheid, dierwelzijn en milieu wereldwijd gelijk zijn. Op dat moment krijgen we een eerlijke wereldhandel. Dit kan alleen via de WTO.

Arjen Heijkoop
Onbekend
Geen mens is volmaakt jacobus maar dat maakt het leven mooi
Onbekend
Ik ben op zo'n avond geweest, Sieta was daar weleenswaar niet maar ze omzeilen vragen en komen steeds met nieuwe slappe argumenten.

Er was een spreker die,toen ik vroeg wat ze er aan gingen doen als de EU de grenzen voor niet EU zuivel open zouden gooien, als antwoord gaf dat we ons toch niets van de politiek aan hoefde te trekken....
Onbekend
Ik ben voorstander van de ddb, maar ik had dat verhaal ook gelezen dat de wereldmarktprijs laag moet blijven. Ik heb mij hier wel over verbaast, vooral om dat wij een exporterend land zijn. Op een vergadering hier over een vraag gesteld, hierop werd geantwoord dat de wereldmarktprijs niet te snel mag stijgen.
Maar als de wereld marktprijs naar boven gaat is toch iedereen blij.
Onbekend
De DDB is toch geweldig wij als exporterend land 40 cent per kg melk ontvangen op een wereld markt van 25 cent .Maar als het niet lukt, dan zal Willy van Bakel weer op staan en zeggen dat zij voor ons de melk kunnen gaan vermarkten.De quotum handel is dan voorbij, dus een nieuwe markt voor hun.
anonymous_821


Nou je mag het aan mij rechtstreeks vragen hoor,
De reden is heel simpel, Ik vind het een onzin verhaal vol onjuistheden dat heb ik hier overigens al weet ik hoeveel keren geschreven.
Het is goedkope retoriek voornamelijk om de NMV te profileren en aanhang te krijgen.
Wie er overigens mee door wil gaan doet zijn best maar, mij doet het echt geen pijn of DDB doorgaat of niet.
anonymous_821
Nou een geluidsband met haar verhaal liegt niet hoor.
En zelf toelichten?
Nou ze leest dit prikbord, dat blijkt, dus hierbij is ze uitgenodigd
anonymous_821
Keihard? Ja dat was dus duidelijk
Alleen is het vreselijk hypocriet om dan gejammer te laten horen over teloorgang van christelijk boeren.

Is ze zakelijk? Nou nee, maar dat zal wel blijken.
Verder heeftjuist zij heel wat tijd buiten haar bedrijf nodig.
Haar tak van verbreding zeker....
anonymous_821
Nou als je mijn mening vraagt dan zegt ze wel dat het onder een bepaald percentage wordt afgeblazen maar het zou me zéér verbazen als het werkelijk dan 'Over en Uit is' zoals ze nu zelf zeggen
Waarschijnlijk blijven ze er wel op één of andere manier over bezig.
Met argumenten dat nú de tijd nog niet rijp was maar straks wel enz.

O ja, ze hadden het eerst over minstens 50% maar later over 30 tot 50%
Voor wat het overigens allemaal waard is, mensentekenen nu omdat het niets kost en tot niets verplicht.
Maar gaan die zelfde mensen straks hun eigen coöperatie bestuur en ledenraad dwingend voorschrijven wat ze moeten doen? Ik geloof er geen steek van.
anonymous_821
Leugens en bedrog.. wat een grote woorden
Als dat richting mij gezegd word verwacht ik toch minsten dat even gezegd wordt waaruit mijn leugens en bedrog dan wel bestaan.
Ikkan het in je reactie nergens lezen, wie bedrijft er dan laster?
Anoniem ben ik nooit geweest, ik heb hier zelfs verschillende foto’s van mijn boerderij hier op dit prikbord neergezet, dat mijn naam niet aanklikbaar meer is heeft te maken met vrees voor spam e.d.
Maar ik zal het vinkje nu wel weghalen dan kan je rechtstreeks naar mij mailen mocht je het nodig vinden.

Wat het verhaal over wegvallen van overheids en EU bescherming betreft, dat weten we allemaal.
Het was echter niet de reden om met de DDB te beginnen, nee jullie wilden een melkprijs richting 40 cent al lang voordat er een WTO besluit genomen was etc.
En over de haalbaarheid van die DDB doelstellingen en de aangegeven weg daarin verschil ik ernstig van mening
Als ik daarbij leugen en bedrog hanteer dan wil ik wel dat je dat concreet maakt, zo niet dan verwacht ik dat je die woorden intrekt.
Zo niet dan zal ik me bij Webmaster daarover moeten beklagen
anonymous_821
En wanneer komt er een onderbouwing over die leugens hier?
Personen leugenaars noemen zonder aan te geven wat de leugens dan wel zijn is wel érg zwak.

Verder is de reportage in het Friese Dagblad[www.frieschdagblad.nl]door de gehele Agr. Pers overgenomen plus nogal wat media daar buiten, ik heb het talloze keren gezien.
Wanneer dat verslag niet naar werkelijkheid was, nou dan heb je bepaald wel gelegenheid gehad voor reactie.
Zelfs nu kan dat nog, dus laat maar horen.
Maar mensen leugenaars noemen zonder argumentatie is niet zo als het behoort

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zuivel , ddb , politiek , sieta , uitspraak en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
2