70 procent zonder opvolger

Hier een bericht en het commentaar uit het Agr. Dagblad
Jammer dat er geen uitsplitsing is naar sector.
*********************************
70 procent zonder opvolger
CBS: animo loopt verder terug
Voorburg ? De animo om een agrarisch bedrijf over te nemen loopt steeds verder terug, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS). 23.000, ofwel 70 procent, van de 40.000 ondernemers van 55 jaar of ouder zit zonder opvolger.
Op 23.000 bedrijven van deze groep zit één bedrijfshoofd, waarvan 4.000 met opvolger.
De overige 17.000 hebben meer dan één bedrijfshoofd, veelal maatschappen. 8.000 hebben een opvolger.
De cijfers hebben betrekking op 2004. Van álle 83.500 boeren en tuinders heeft bijna 15 procent iemand klaar staan om de komende tien jaar het roer over te nemen.
In 1996 had nog 23 procent een opvolger.
Bedrijfsopvolgers worden niet alleen schaarser, ze worden gemiddeld ook steeds ouder. In 1996 was nog ongeveer de helft van hen jonger dan 30 jaar, in 2004 was nog maar een derde jonger dan 30 jaar.
Het CBS constateert dat het kennelijk steeds moeilijker wordt om het bedrijf van de ouders of van familie over te nemen. Ook omdat het lastiger wordt om eerst voldoende kapitaal op te bouwen. Overigens spelen ook andere afwegingen. De bedrijfsopvolging wordt steeds minder gestuurd vanuit de traditie en is het steeds vaker een rationele afweging. Ook de vaak matige tot magere economische resultaten, de ingewikkelde regelgeving en het onregelmatige werk spelen een grote rol. kijk voor meer informatie op www.agrarischdagblad . nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 09/05/2006

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Hoop voor de toekomst
COMMENTAAR Onheilspellend zijn ze, de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS). Zeventig procent van de agrarische bedrijven met een ondernemer van 55 jaar of ouder zit zonder opvolger.
Van alle 83.500 boeren en tuinders heeft slechts 15 procent iemand klaar staan om in de komende 10 jaar het roer over te nemen. Hoe onheilspellend de cijfers zijn, zeker als de afkalving van het bedrijfsbestand in ogenschouw wordt genomen, blijkt wel uit een vergelijking met een peiling van tien jaar geleden: toen had 23 procent van de 111.000 agrariërs een opvolger.
Er zijn meer indicatoren die weinig goeds voorspellen. Zo stijgt de leeftijd van de opvolger: in 1996 was de helft van hen jonger dan 30 jaar, nu is dat nog maar eenderde. Bedrijfsopvolging wordt dus steeds moeilijker, alleen al om financiële redenen.
Ook de algehele economische ontwikkeling van de sector, de regelgeving en het harde, onregelmatige werk spelen een rol.
Maar er gloort ook licht aan het einde van de tunnel. Er blijft een groep van meest grote, toekomstgerichte agrarische ondernemers over. Dit zijn de gemotiveerde professionals, die de naam van Nederland als landbouwnatie hooghouden. Ook daarvoor bieden de cijfers aanwijzingen: het opleidingsniveau van de opvolgers stijgt spectaculair.
Boeren ? en tuinderszonen en - dochters laten zich niet kisten, maar gaan de toenemende uitdaging aan. Met kennis en creativiteit. Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 09/05/2006

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bedrijfsopvolging en opvolger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
4