Illustratie van: de-wit

Friesland Foods wil geen eigen quotering

"Friesland Foods zal na de afschaffing van de melkquotering niet met een eigen quoteringssysteem komen. Dat heeft de voorzitter van de zuivelcoöperatie, Sybren Attema, meegedeeld.
Het zuivelconcern kiest ervoor dat een mogelijke groei van de melkaanvoer na afloop van de quotering in 2015 zo gecontroleerd mogelijk plaatsvindt. Voor quotering is daarbij geen plaats, aldus Attema.
De coöperatie zal haar visie de komende weken met de leden/veehouders bespreken. Later dit jaar neemt Friesland Foods een definitief standpunt in."

Bron:[www.zibb.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Een verstandige insteek van het concern. Feitelijk is er ook geen keuze om het anders te doen. Als ze al te stringent de leveranties onder controle zouden willen houden, krijgen ze te maken met concurrenten die de melk ook graag willen afnemen. En dat wil FF natuurlijk niet.
Maar ze zullen wel ledenbewijzen willen gaan uitgeven aan diegenen die willen opschalen. Als die te duur worden komen de concurrenten alsnog. De extreme quotumprijzen zijn over 10 jaar dus echt geschiedenis.
Onbekend
Als we als lid van de coop. kiezen voor ledenbewijzen dan wordt uitbreiden wel moeikijker doordat je dan verplicht bent om ze te kopen van je eigen coop.
als de cooperatie het met de ledenbewijzen wil regelen is de beste weg eerst fuseren FF en Campina
Onbekend
Prima dat er nu een keuze is gemaakt. Ik ben er volledig mee eens dat het bedrijf geenkeuze heeft. Ik ben wel erg benieuwd hoe de feitelijke verandering zal verlopen. RFF verwacht aan inclusief 10 % toegezegde quotumveruiming aan autonome groei 25 tot 30 % meer melk van de leveranciers! Gezien de vele produktiebeheersende zaken als de mestwet, milieuvergunningen, vogel en habitatrichtlijn en arbeid (etcetera), lijkt mij dat ambitieus. Zal er na 2015 zoveel meer melk op de markt komen? De discussie zal wel doorgaan.
Onbekend
Kunnen ze gerust zeggen want de Quotering zal toch niet afgeschaft worden volgens ABAB en Alfa!!!!!!!!!
Onbekend
Ben erg benieuwd hoe FF de groei 'zo gecontroleerd mogelijk' wil laten plaats vinden. Dat horen we in de loop van de volgende weken als ik het goed begrijp.
Onbekend
Dat is heel simpel........... lage melkprijs

we kennen nu 23 jaar van warme sanering!!

Als het quotum eraf gaat dan .... gaat de melkprijs enorm verlaagd worden (door in eerste instantie overproductie)

en vervolgens komt de koude sanering eraan.

In NL kun je niet heel goedkoop melk maken.

Afgezien van quotum zijn er andere beperkende factoren die de kostprijs te hoog maken.

gr ZV
Onbekend
Ik denk hetzelfde als ZV.
Het Quotum zal er zekers afgaan.
Alleen de melkprijs zal giga kelderen.
Ik denk dat velen dit giga zal tegenvallen.
Alleen de hele grote melkveeboeren blijven dan nog over .
Koppels van honderden koeien.
Zijn wij daar allemaal blij mee ???????????????
Onbekend
Ik denk niet dat grote koppels koeien de oplossing is , degene met de laagste kostprijs zal overleven. Dit is niet automatisch met de meeste keoien.
anonymous_821
Als je in Nederland niet goedkoop kunt produceren zie ik het in andere EU ookniet.
Waar komt dan die enorme extra melkplas in de EU vandaan?
Onbekend
die had ik nog niet gelezen Arie.j, toen ik mijn bericht plaatste
Onbekend
Niet te negatief ZV en janjaap.
Nederland doet het echt nog zo slecht niet in de melkveehouderij.
Positieve zaken zijn tov andere landen zouden b.v. deze kunnen zijn.
-hoog opleidingsniveau van de boeren
-hoge produktiecapaciteit van de koeien
-hoge produktie van de grond
-lage voerkosten
-dichtstbevolkte rijke afzetgebied van de wereld
-sterke zuivelverwerking en goede infrastructuur.
Ik denk zelfs dat wanneer er geen quotumkosten zouden zijn Ned. weleens het beste van Europa zou kunnen zijn, net als de varkenshouderij
Onbekend
op zich goede punten die je hebt melluk

echter ik zie de bedrijging meer van de nederlanders in de rest van de wereld

gr zv
Onbekend
Waarom?
samen de wereld veroveren!!!!!!!!!!
Onbekend
Ik denk dat de politiek juist aanstuurt op het omgekeerde van wat jij vreest, ZV. Jij gaat uit van verdwijnen van de quotering met een melkexplosie en ongekende prijsdaling tot gevolg.
Ik heb sterk de indruk dat de politiek dit juist om wil keren: men doet er momenteel alles aan om de melkprijs te laten zakken. De animo om melk te produceren zal dan vanzelf minder worden, totdat de melkproduktie tot onder het niveau van de quotering zakt. De quotering is dan nutteloos geworden, omdat dat plafond toch niet gehaald wordt. Op deze manier heeft men een geruisloos einde van de quotering geregeld en kan men de gehele regeling schrappen zonder protesten uit de sektor.
Naar ik begrepen heb is deze ontwikkeling in Zweden al gaande: het quotum daar komt struktureel niet vol doordat de opbrengstprijs van de melk niet kostendekkend is.
Onbekend
geheel juiste conclusie. Alhoewel het zeer waarschijnlijk voor Nederland niet op zal gaan. Dit volk blijft melken tot het bittere eind.
Onbekend
de nederlandse melkveehouders zijn net varkens,als je ze aan de staart trekt dan....
het grote direkte gevaar wat er volgens mij aan zit te komen de verhandelbaarheid van mq over de landsgrenzen.de premievaststelling is voor het grootste deel binnen de eu-landen vastgesteld wat voor beletsel is er nog om quotum niet te verplaatsen
Onbekend
Gaat m.i. niet gebeuren. Een te groot aantal landen zal hier niet vóór zijn daar hierdoor quotum verdwijnt uit deze landen, zodat daar de melkveesector in de volle breedte wordt opgedoekt en/of de quotumprijzen daar sterk zullen gaan stijgen.
Onbekend
dat is het gevolg van de premierechten(ontkoppeling) het maakt niet uit of je produceert ,de basis premie ontvang je toch maw de subsidiegelden blijven via de grond in het betreffende land. krijgen die boeren die niet meer willen melken een hogere verkoopquotumprijs, zullen ze alleen maar toejuichen lijkt mij.alleen de zuivelfabrieken hebben er een hekel aan en ik kan niet inschatten hoe groot die lobby is maar ja het zijn onze fabrieken nietwaar
Onbekend
Het geeft niet alleen problemen voor de zuivelfabrieken aldaar, de gehéle zuivelkolom krijgt er dan klappen of valt weg. Vergeet daarbij ook niet dat deze zuivelkolom in sommige landen een grotere rol.van betekenis heeft voor deeconomische ontwikkeling dan bij ons. Er zal meer worden gesleept met voedsel -milieu onvriendelijk- en het meer afhankelijk worden van je voedselvoorziening is natuurlijk altijd dom.
Onbekend
integendeel graats,wat willen wij nu met elkaar.een hogere boerenmelkprijs uiteindelijk.hoe zou je dat kunnen bereiken.de ddb wil een hogere melkprijs bedingen bij de zuivelfabrieken door oa leveringstop van melk.je zou het ook op een andere manier kunnen bewerkstellingen door melk weg te halen bij jou eigen fabriek en te leveren aan een ander(slepen noemden we dat op de vorige pagina)je creert ahw een vacuum bij jou eigen fabriek en die moet op de spotmarkt duurder aan de bak.je ziet het nl in engeland.door quotum te verplaatsen naar italie klagen de fabrieken nog harder als de boeren.ze stellen dat daardoor het quotum duurder wordt en daardoor het saldo terug loopt in de melkveehouderij aldaar, maar als zij geloof hadden in de edb moesten zij dit gebaar omarmen van de uitbetaalde melkprijs kan hierdoor omhoog
Onbekend
Ik begrijp je punt, echter dat gaat in de landen met de laagste quotumprijzen niet op. Deze worden uiteindelijk het eerst leeggekocht.
Onbekend
Friesland zegt het zelf , na afschaffing van het Quotum, dan komen die maatregelen.

Alleen het quotum is er nog steeds, ik denk in iedergeval tot 2015, als ik jullie bijdragen lees is het al rond, het quotum is weg.
Ik denk dat dat feitelijk gewoon een verkeerde conclusie is, volgens mij beslist dat de europese raad van ministers.
Deze hebben tot nu toe alleen nog maar beslist dat het zuivelbeleid in 2007 wordt geëvalueerd. Dat moet eerst nog gebeuren en dan volgen verdere besluiten.

We weten allemaal dat die politieke besluiten soms om hele vage politieke redenen
hele rare wendingen kunnen nemen, een goed voorbeeld is hiervan ons eigen kabinet Balkende II, bv. dat onnozele Paas akkoord waar ook heel rare besluiten uit kwam.
En wie weet gaat die Remmelink nog de politiek in, dan is de kans wel erg groot dat het quotum blijft.
Verder gaat de quotum handel er ook gewoon van uit dat het melkquotum nog vele jaren blijft, als ik kijk naar de prijzen.

We zien wel wat er gaat gebeuren .
Onbekend
Inderdaad we zien het wel , niemand die het nu al weet!
Onbekend
Als iedereen denkt:" het gaat er af", wil nog wel eens precies het omgekeerde gebeuren. Maar ik denk dat het er wel af gaat om de simpele reden dat meer of minder melk de EU straks niks extra's kost. Alleen als de prijs zo ver onderuit gaat dat het platteland verpauperd is een optie het quotumstelsel als prijsondersteuning in de benen te houden. Eigenlijk dus wat de DDB ook wil.
anonymous_1257
Ruim baan en klare wijn

Natuurlijk, het is nog maar een visie die Friesland Foods dezer weken met de leden wil bespreken. Maar de koers die het concern na afschaffing van de quotering wil inzetten, is duidelijk. Niks geen marktregulering. De vrije markt zelf zal straks regelend optreden. Veehouders die op zo’n markt actief willen zijn, krijgen van Friesland Foods ruim baan.

De top van het zuivelconcern schenkt daarmee klare wijn. De leden weten nu – negen jaar voordat het moment maximaal daar is – waar ze aan toe zijn. Ze kunnen er op anticiperen.
Dat is nodig, want velen hadden gedacht dat de zuivelindustrie de quota zou vervangen voor waardevolle leveringsrechten. Deze boeren komen bedrogen uit. De quotumprijs zou de komende tijd weleens rap kunnen dalen; straks zal het quotum niets meer waard zijn.

Dat is jammer voor de veehouders die rekenden op een goudgerande oudedagsvoorziening. Vanuit die hoek kan Friesland Foods dan ook enige weerstand verwachten. Maar als coöperatieve zuivelonderneming moet zij daar geen boodschap aan hebben.

Friesland Foods heeft de plicht het belang van de melkleverende veehouder te dienen. Het is aan Friesland Foods de voorwaarden te scheppen dat deze leden hun ambities in de vrije markt kunnen verwezenlijken. Dat wordt ook voor Friesland Foods, dat nu nog volop profiteert van steunmaatregelen, een hele opgave.

<a href=agrarischdagblad.nl/di_pe/agrarischdagblad.portal/… target=0>Door: Agrarisch Dagblad</a>
Onbekend
LTO tevreden over visie Friesland Foods

De visie van het bestuur van Friesland Foods om na afloop van de huidige quotering niet met een eigen systeem van productiebeperking te komen, valt in goede aarde bij LTO Nederland. ”Het is een logische keuze”, meent Siemjan Schenk, voorzitter van de vakgroep Rundveehouderij van LTO.
Schenk ziet in de voorlopige opstelling van Friesland Foods de bevestiging van zijn veronderstelling dat de zuivelindustrie de melkaanvoer straks niet kan reguleren. ”Het is nu volstrekt duidelijk geworden dat de zuivelindustrie zelf geen strikte volumebeperking zal toepassen, zoals dat in geen enkele bedrijfstak het geval is. De markt zal dat zelf doen.”
Voor Schenk is tevens duidelijk dat veehouders die de afgelopen tijd quotum hebben gekocht, in de veronderstelling dat quota na 2015 nog waarde vertegenwoordigen in de vorm van een leveringsrecht aan de fabriek, op het verkeerde paard hebben gewed. ”Het wordt duidelijk dat historische rechten straks niet tellen.”

Vraag: wanneer en hoe zullen de quotumprijzen hier op reageren?
Onbekend
Hier hebben we al ellen lange discussies over gevoerd,maar zoals nu ook al weer blijkt laat de industrie (cooperatie of niet) het over aan de markt van aanbod,want vraag heeft men blijk niet meer, en is dat een groeiend aanbod dan heeft zij slechts een nog goedkopere grondstof met andere woorden............................puntje,puntje,puntje..



melkveehouderij.nl-apestaartje-punt-sloes
Onbekend
Of we het nu leuk vinden of niet,het zal toch wel voor iedereen duidelijk zijn dat de zuivelindustrie geen andere keuze heeft.
Indien men melkaanvoer beperkt en daardoor een hogere prijs zou kunnen betalen,prijst men zich onmiddellijk uit de markt.
Kan alleen op europees niveau!!
Dus "hoera voor DDB als men dit europees voor mekaar krijgt".

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , zuivelconcern , zuivelcoöperatie , coöperatie en melkaanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2