Friesland Foods: "Ruim 20 procent meer melk na quotering"

Friesland Foods: ruim 20 procent meer melk
Meppel ? Zuivelonderneming Friesland Foods verwacht dat haar ledenmelkplas na afschaf­fing van de quotering in 2015 met 20 à 30 procent zal groeien. Het concern denkt dan ruim 6 miljard kilo melk te verwerken.
Dat blijkt uit de langetermijnvi­sie die het bestuur van de coöpe­ratie de komende weken aan de leden voorlegt.
De visie gaat er van uit dat na afschaffing van de melkquotering in 2015 de melkproductie geleide­lijk zal groeien. Op een snelle vo­lumestijging rekent het coöpera­tiebestuur niet. Het aantal leden zal naar me­ning van bestuur en directie van Friesland Foods met 30 tot 40 pro­cent afnemen. De coöperatie telt op dit moment 10.200 lidbedrij­ven.
De verwachte afname van het ledental is geringer dan de lande­lijke verwachtingen. Algemeen wordt aangenomen dat het aantal melkveehouders in Nederland na afschaffing van quotering met 40 tot 50 procent zal verminderen.
De beperkte afname van het le­dental bij Friesland Foods ver­klaart voorzitter Sybren Attema met de relatief gunstige omstan­digheden waarin de leden/vee­houders van de zuivelonderne­ming verkeren ten opzichte van melkveehouders die aan andere zuivelbedrijven leveren. ?In ons werkgebied is nog ruimte voor de ontwikkeling van de melkveehou­derij.? Friesland Foods staat op het standpunt dat de groei van het volume ?gecontroleerd? moet wor­den opgevangen. Dat acht Attema in het belang van de leden.
Met die langetermijnvisie wil Friesland Foods perspectief bie­den aan de leden die in 2015 en daarna leveren aan de coöperatie. ?Wie dat zijn, is niet aan ons om te bepalen. Daar treden wij niet in en daar willen we ook niet op wor­den aangesproken. Onze leden moeten zelf hun eigen keuze ma­ken. Wij willen ze alleen duide­lijkheid geven?, stelt de coöpera­tievoorzitter.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 30/05/2006

Deel dit topic

Reacties

anonymous_821
COMMENTAAR van het Agr. Dagblad
<<<<<<<<<
COMMENTAAR
Ruim baan en klare wijn
Natuurlijk, het is nog maar een visie die Friesland Foods dezer weken met de leden wil bespreken. Maar de koers die het concern na afschaffing van de quotering wil inzet­ten, is duidelijk. Niks geen marktregulering. De vrije markt zelf zal straks regelend optreden. Veehouders die op zo’n markt actief willen zijn, krijgen van Friesland Foods ruim baan.
De top van het zuivelconcern schenkt daarmee klare wijn. De leden weten nu – negen jaar voordat het moment maximaal daar is – waar ze aan toe zijn. Ze kunnen er op anticiperen.
Dat is nodig, want velen hadden gedacht dat de zuivelindustrie de quota zou vervangen voor waardevolle leveringsrechten. Deze boeren komen bedrogen uit.
De quotumprijs zou de komende tijd weleens rap kunnen dalen; straks zal het quotum niets meer waard zijn.
Dat is jammer voor de veehouders die rekenden op een goudgerande oudedagsvoorziening. Vanuit die hoek kan Friesland Foods dan ook enige weerstand verwachten. Maar als coöperatieve zuivelonderne­ming moet zij daar geen boodschap aan hebben.
Friesland Foods heeft de plicht het belang van de melkleverende vee­houder te dienen. Het is aan Friesland Foods de voorwaarden te schep­pen dat deze leden hun ambities in de vrije markt kunnen verwezenlij­ken.
Dat wordt ook voor Friesland Foods, dat nu nog volop profiteert van steunmaatregelen, een hele opgave.
Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 30/05/2006
Onbekend
Men moet eens met geitencooperatie amalthea gaan praten, die hebben ervaring mat een "vrije" markt en problemen met de onstuitbare groei van de leden tot spijt van de kleinere leden, als we deze kant ingaan dan maak je borst maar nat als melkveehouder, we krijgen dan echt met de varkens cyclus te maken, een voordeel de rotte appels vallen weg.
anonymous_821
Het is de taak van een coöperatie om alle melk van de leden tot de beste waarde te brengen.
Voor dingen als quotering moet je bij de EU zijn, daar gaat een coöperatie niet over
Onbekend
Ik wil alleen aangeven dat we dan met een forse daling van de melkprijs te maken krijgen omdat er een onbalans onstaat in de melkmarkt, quotum is altijd een randvoorwaarde geweest en dat wordt nu de vrije markt
Onbekend
Je hebt gelijk.
Ik heb eens met een melkhandelaar welke deze geitenmelk verhandelde gepraat. Hij gaf aan dat de handel de prijs aan de coöperatie op een gegeven moment kunstmatig hoger dan de marktprijs hield. Dit omdat bij een nóg lagere prijs de geitenboeren er massaal mee stopten. Verdienen is leuk, maar bij géén handel wordt er ook niets verdiend waren zijn woorden..... Naar deze grens zal de Europese zuivelprijs ook op zoek gaan. En verwacht in deze niets van de afzet op de wereldmarkt, daar dit een relatief kleine, en ook inelastische markt is welke ook snel zal zijn verzadigd.
Onbekend
vs 3% meer melk prijs daalling 30%
Onbekend
Als dat in de EU gebeurd is quotering overbodig geworden. En zal Frankrijk zijn boeren op een andere manier willen gaan steunen.
Onbekend
wij hebben naast koeien ook varkens en ik kan jullie vertellen dat een vrije markt ook voordelen heeft de slechte boeren vallen af
Onbekend
en jij bent een goeie?
Onbekend
Ik hoor die varkensboeren anders niet klagen over de varkensrechten. Volgens mij boeren die nu beter in de beschermde markt terwijl die varkensrechten alleen in nederland gelden.
Bij 20-30% meer melk valt er voor niemand iets teverdienen. Voor de grote bedrijven(met goede reultaten) waar een heel gezin meewerktvalt er misschien een min. loon uit tehalen Maar wie neemt zoiets over Boer zoekt vrouw kan wel even door gaan.

Groet Piet 2
Onbekend
Piet 2,
Die varkensrechten gaan pas pijn doen als de onderkant van de varkenscyclus aan de orde is.
Nu kan er alles,varkensboeren houden momenteel meer over dan ons , maar er komen ook weer andere tijden.
Neem maar van mij aan varkensrechten zijn voor de sector een regelrechte ramp , het is n.l. sterk kostprijsverhogend en alleen in Nederland
Onbekend
Nou nee resultaten iets boven gemiddeld.
Bedrijfsgroteiets onder gemiddeld.
Vrouw heeft eigen werk.
Kinderen nog klein.
Eigenlijk hebben we het heel goed en ik hoop dat we dat kunnen houden.
Onbekend
melluk schrijft:
Neem maar van mij aan varkensrechten zijn voor de sector een regelrechte ramp , het is n.l. sterk kostprijsverhogend en alleen in Nederland

ik neem graag iets van jou aan maar door die varkensrechten komen er geen extra varkens bij blijven de prijzen hoger en komt er minder mest op de markt.
Dat dit alleen in nederland is is een groot nadeel het zou in de hele eu moeten.
Onbekend
Ook voor het bestaan van varkensrechten heeft die sector wel heel goede tijden gekent toch, naast evengoed ook zware tijden. Ook toen er nog niet direct milieuproblemen speelden en aanbod niet werd beperkt op dat vlak.
Onbekend
varkensrechten in Ned. hebben niks of heel erg weinig met de prijsvorming van vlees in de wereld te maken.
Het is slechts een kostprijsverhoging.
Ik ben het wel met je eens dat er zodoende niet meer mest komt in Ned. en dat is ook het doel van de varkensrechten.
Voor de markt maakt het niks uit

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkproductie , melkveehouders , coöperatie en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0