Nederland zet de toon

Nederland zet de toon
COMMENTAAR
Ook Campina wil veehouders de mogelijkheid geven na af­schaffing van de quotering hun melkproductie gecontro­leerd op te voeren. Coöperatievoorzitter Kees Wantenaar zegt dat de zuivelonderneming in het najaar een concreet plan klaar hoopt te hebben.
Eerder al kondigde Friesland Foods aan te kiezen voor gecontroleer­de groei. Het voornaamste verschil tussen beide concerns zit er in dat boeren bij Campina wel moeten investeren in de onderneming en dat Friesland dat doet niet. Dat is ook logisch, gezien de coöperatieve vorm. Friesland Foods heeft de koppeling tussen levering en financie­ring al langer losgelaten, Campina houdt dus ook in de toekomst vast aan haar systeem.
Beide Nederlandse zuivelondernemingen zetten duidelijk wel de toon in Europa voor de periode na 2015, ofwel het tijdperk zonder quo­tering. Aanvankelijk was er het idee dat de Europese zuivelconcerns samen misschien zelf een nieuwe vorm van productiebeheersing in het leven zouden roepen. Niet dus.
Nu Campina en Friesland Foods kiezen voor gecontroleerde produc­tiegroei, kunnen hun Europese concurrenten niet achter blijven. Zou Arla bijvoorbeeld wel de productie beperken en haar leveranciers dus op slot zetten, dan zou dat de uitbreidende Nederlandse boeren een aanzienlijk deel opleveren. Dat gebeurt dus niet. Daarmee is de toon gezet in Europa.
Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 13/06/2006

Deel dit topic

Reacties

anonymous_821
Campina zoekt evenwicht tussen groei melkplas en coöperatieresultaat
<u><b>‘Quotum tot waarde brengen is niet de doelstelling’ </u<</b>
DOOR RENÉ VAN BUITENEN ACHTERGROND
Het is nog een eind weg, maar de kans dat de melkquotering in 2015 ten einde zal zijn, is groot.
De zuivelcoöperaties gaan daar­om nu al met hun leden in ge­sprek over hoe om te gaan met de te verwachte groei van de melk­plas. Friesland Foods startte vo­rige maand een informatieronde met haar leden, Campina begint de beraadslagingen na de zomer.
Kees Wantenaar, voorzitter van Campina, vindt dat de veehou­ders na afschaffing van de quote­ring de gelegenheid moeten krij­gen om hun bedrijf uit te brei­den, maar wel op gecontroleerde wijze. “Wij zoeken naar een sy­steem dat ruimte geeft aan de le­den om te groeien, maar op een geordende wijze om er voor te zorgen dat de resultaten van de onderneming niet onder druk ko­men te staan. De extra melk mag niet ten nadele gaan van het re­sultaat”, legt hij uit.
Dat de Campina-veehouders hun bedrijven versneld zullen op­schalen na afschaffing van de quotering, daar twijfelt Wante­naar niet aan. “Ook nu merk je al dat bedrijven zich willen ontwik­kelen. Het lijkt me dat wanneer er geen quotering meer is en wanneer de quotumkosten ver­dwenen zijn, dat de behoefte om te groeien nog groter is. Of die groei dan 10 tot 15 procent zal be­dragen, dat lijkt me voor de dis­cussie niet zo relevant. ” Wantenaar relativeert de ra­mingen van zijn collega bij Fries­land Foods, Sybren Attema. Die houdt zijn leden tijdens de infor­matiebijeenkomsten dezer weken een scenario voor waarbij de melkplas met 20 tot 30 procent zal groeien na 2015. De veehouders in het werkgebied van Friesland Foods zouden betere mogelijkhe­den hebben om te groeien dan in andere delen van het land.
Volgens Wantenaar hebben ook de veehouders in het werkgebied van Campina
wel degelijk moge­lijkheden om te groeien. “Sommi­gen trekken dat in twijfel ja, maar dat gaat mij echt te ver. Er zullen best gebieden zijn waar de groei wat moeilijker te realiseren is, maar er bestaan ook wel gebie­den waar groei nog zeker moge­lijk zal zijn.” Uitgewerkte plannen om die groei in goede banen te leiden heeft Campina nog niet. Een van de opties is de introductie van een systeem met A- en B-melk, waarbij de A-melk geleverd wordt op basis van volledige fi­nanciering van de coöperatie conform het huidige Campina-sy­steem van ledenbewijzen.
De B-melk vertegenwoordigt dan dat deel van de melkplas waarvoor de veehouders minder geld in de onderneming willen steken. Het verschil in bijdrage aan het vermogen van de coöpe­ratie moet tot uitdrukking komen in de uit te keren melkprijs.
“Hoe groot de prijsafstand dan moet zijn weten we nog niet”, zegt Wantenaar. “We hebben nog geen voldragen standpunten, maar dit is wel een model, waar je aan kunt denken.” Een ding staat voor Wantenaar als een paal boven water: aan de koppeling tussen de levering van melk en de financiering van de onderneming wordt niet getornd. “Ik wil op geen enkele manier de indruk wekken dat we die bin­ding loslaten.” Een punt dat zeker discussie binnen de Campina-gelederen zal opleveren is de waardering van het huidige quotum. Wil de coö­peratie proberen de waarde van het quotum op peil te houden?
“Het kan nooit de doelstelling van een zuivelcoöperatie zijn om quotum tot waarde te brengen.
De coöperatie dient de melk tot waarde te brengen”, stelt Wante­naar onomwonden. “We willen in elk geval naar een systeem toe dat voldoende draag­vlak heeft onder de veehouders. Dat staat voorop.”


------------------------------------------------------- -------------------------


Kees Wantenaar Foto AgD


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 13/06/2006
Onbekend
volgens FF is het al zeker het Quotum gaat er per 2015 vanaf, dat werd ons gister
vertelt op een voorlichtings avond, hoe denken jullie daar over?, is het quotum per 2015 weg?
anonymous_821
Hoogst waarschijnlijk wel, er wijst eigenlijk niets op voortzetting
Maar Graats zal wel komen vertellen dat het pas zeker is als het in 2015 is vervallen.
Onbekend
Tenzij er eerder een besluit wordt genomen inhoudende geen verlenging ná 2014/2015.
Onbekend
Campina en FF bepalen niet wat er in EEGgebeurt.
Canada kent toch ook nog een quotum systeem dat nog 10 tal jaren ouder is.
Daar hebben ze het toch ook niet over afschaffen.

Campina en FF houden de leden/leveranciers mooi tevreden met deze uitspraken terwijl ze de beslissing aanBrussel over moet laten.
In 2015 zullen ze dan zeggen "aan ons heeft het niet gelegen maar helaas er is toch voor het quotumsysteem gekozen".
Dat voorkomt een hoop gezeur van de leden/leveranciers.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina , europa , melkproductie , arla en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0