Accountants voorzien forse krimp marges

Accountants voorzien forse krimp marges
Wageningen ? De marges in de melkveehouderij slinken de ko­mende jaren fors. Onder meer door afschrijving van het melk­quotum moeten veehouders reke­ninghouden met een halvering van de marge. Dat valt af te lei­den uit een studie die accoun­tantsbureau Alfa heeft verricht naar de financiële situatie van melkveebedrijven in 2010.
In de studie die gisteren ver­scheen, zet Alfa de ontwikkelin­gen op een rij aan de hand van de resultaten die 200 gespecialiseer­de melkveebedrijven de afgelopen vijf jaar hebben behaald. De re­sultaten worden doorgetrokken naar 2010.
Op basis daarvan denkt Alfa dat de melkveehouderij het in 2010 moet doen met een uiteindelijke opbrengst van ? 28,27 per 100 kilo melk. De kritieke opbrengstprijs die in dat jaar nodig is om aan alle financiële verplichtingen te kun­nen voldoen, wordt geraamd op ? 26,00.
De marge die zodoende resteert, bedraagt niet meer dan ? 2,27 per 100 kilo meetmelk. Het afgelopen jaar bedroeg die marge ? 5,27. In 2000 becijferden de boek­houders van Alfa voor hun klan­ten nog een marge van ?7,35 per 100 kilo melk.
De krimp van de marge is in lichte mate het gevolg van de da­lende melkopbrengsten.
De groot­ste aanslag op de marge vormen de kosten van de afschrijving van het melkquotum. Alfa is er bij de prognose van uitgegaan dat het quotum in 2015 verdwenen zal zijn en dat het dan ook is afgeschre­ven.
Met een eventueel oplopende rente is geen rekening gehouden. Volgens Alfa kent 40 procent van het vreemd vermogen in de melk­veehouderij een korte rentevaste periode. Een rentestijging van 2 procent zou een gemiddeld bedrijf volgens de boekhouders ruim 3.000 euro aan extra rentelasten bezorgen.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 14/06/2006

Deel dit topic

Reacties

anonymous_821
Hier het commentaar op bovenstaande bericht in het Agr. Dagblad.
<<<<<<<<

Gestage groeiers blijken het beste tegen stootje te kunnen
DOOR RENÉ VAN BUITENEN ACHTERGROND
Bedrijven die nooit quotum koch­ten, zijn er niet meer. Dat is een vaak gehoorde kreet in de melk­veehouderij. Veehouders bezigen deze woorden nogal eens om de aankoop van quotum te recht­vaardigen. Schaalvergroting is namelijk noodzakelijk om de stij­gende kosten op te vangen. Toch?
De accountants van Alfa heb­ben onderzocht wat de beste ma­nier is om de komende jaren te groeien. Met grote stappen of juist gematigd? Of is het mis­schien toch niet zo’n slecht idee om geen quotum te kopen?
In het gisteren verschenen rap­port Cijfers die Spreken zet Alfa de verwachtingen op een rij voor drie bedrijfstypen: de niet–groei­ers, de gestage groeiers (jaarlijks 20.000 kilo melk erbij) en de grote groeiers, zij die jaar na jaar 40.000 kilo quotum aankopen.
Alfa gaat er bij de berekening vanuit dat het quotum in 2015 verdwijnt en dat de quotumprijs daalt omdat de afschrijvingster­mijn wordt verkort. Ook ver­wachten de accountants dat de technische resultaten en de kos­tenontwikkeling van de afgelo­pen jaren doorzetten.
Een van de conclusies is dat de niet–groeiers het hoogste be­drijfssaldo realiseren in 2010. Dat is te danken aan neveninkom­sten, hetzij inkomsten die afkom­stig zijn van buiten het bedrijf hetzij inkomsten uit het bedrijf door verlease of uit schapen en vleesvee.
De (grote) groeiers hebben die extra inkomsten niet. Zij hebben daarnaast te kampen met relatief hoge voerkosten.
Daar staat natuurlijk tegen­over dat de groeiers lagere vaste kosten per 100 kilo melk hebben.
Zeker de grote groeiers profite­ren volop van de schaalvoorde­len. De niet–groeiers en de gesta­ge groeiers hebben die voordelen niet of in beperkte mate. Zij zijn dan ook relatief meer kwijt aan arbeid, loonwerk en machines.
De resultaten per 100 kilo melk duiken bij de grote groeiers in 2010 echter wel in het rood, met name door investeringen in melkquotum. Dat hoeft niet slecht te zijn, vinden de accoun­tants. ”Het hangt af van de doel­stelling van de ondernemer met betrekking tot continuïteit en ri­sico.” Cruciaal in dit verband is de marge. De ruimte die een bedrijf heeft om tegenslagen op te van­gen. Deze zogenoemde risicomar­ge verschilt in de drie scenario’s nogal. De langzame groeiers blij­ken het beste tegen een stootje te kunnen. Zij hebben naar ver­wachting van Alfa Accountants in 2010 een marge van 4 euro per 100 kilo. De grote groeiers en de bedrijven die een pas op de plaats maken, ontlopen elkaar niet zo­veel. Alfa raamt hun marge voor 2010 op ongeveer € 1,00 tot € 1,20 per 100 kilo.
Om te overleven moeten de niet–groeiers hoe dan ook neven­inkomsten zoeken. Daarnaast moeten ze hun technische resul­taten opvijzelen om het resultaat uit de melkveehouderij op peil te houden.
De gestage groeiers hebben een andere opdracht willen ze er in 2010 nog zijn. Ze moeten iets aan hun stijgende vaste kosten doen.
”Om dit te bereiken moet op enig moment worden geïnvesteerd in productiecapaciteit”, menen de accountants.
Grote groeiers krijgen het ad­vies eens na te denken over een langzamer groeitempo tot er meer duidelijkheid bestaat over de melkquotering. Ook kan extra aandacht voor risicomanage­ment op deze bedrijven geen kwaad.
Eigenlijk komt Alfa tot de slot­som dat alle drie scenario’s suc­cesvol kunnen zijn. In alle geval­len moeten de ondernemers wel iets extra’s doen.
’Niet–groeiers realiseren hoogste bedrijfssaldo in 2010’


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 14/06/2006
anonymous_821
Hier nog even het tabelletje dat bijhet artikel hoorde
Onbekend
Ze hebben daar alleen kleineboertjes als klant neem ik aan. Dat blijkt uit de rente stijging van 2 % . Deze zou 3000 euro aan extra lasten geven.

Dus gemiddeld 150.000 euro geleend?

Of kan dit boekhoudbureau niet zo goed rekenen?,
Of zie ik iets over het hoofd?

Frank
Onbekend
Dit is hetzelfde kantoor wat onlangs iets had te melden over het jaar 2015:

[www.prikpagina.nl]

Dat verklaart misschien iets.
Onbekend
Het mag wezen dat deze organisatie hele goede kontakten heeft in Brussel en Den Haag. Aannemelijker lijkt me, dat ze vallen onder de beroepsgroep die in vroegere tijden reisden met een grote glazen bol van kermis naar kermis.
Onbekend
"Volgens Alfa kent 40 procent van het vreemd vermogen in de melk­veehouderij een korte rentevaste periode. Een rentestijging van 2 procent zou een gemiddeld bedrijf volgens de boekhouders ruim 3.000 euro aan extra rentelasten bezorgen."

Gemiddeld wordt er 375.000 geleend. De 3.000 euro is gebaseerd op 40 procent van het vreemd vermogen en niet op de gehele 100 procent. Een gemiddelde financiering van 375.000 is heel normaal.

Dus Frank je ziet wat over het hoofd.
Onbekend
Helaas Jop,
Maar over 5 jaar is een groot gedeelte, van de 5 en 10 jarige leningen afgelopen, en moeten worden overgesloten, tegen het dan geldende tarief.

Wat dan waarschijnlijk ook hoger is.

Maar als het zo is, dat de meeste(dus de andere 60 😵, voor 30 jaar vast hebben, dan gaat hun visie wel op.

Frank
Onbekend

Zoek liever een goedkope boekhouder dan die dure kantoren , doe je
gelijk wat aan je marges.

Ben van Accon naar een kleine een manszaak gegaan , scheelt jaarlijks
3000 euro , mijn boekhouding veel eerder klaar en een hoop blaaskakerij
minder.
Onbekend
Ik heb precies hetzelfde gedaan als adrie, ik ben nu bij een kleine zaak, en heb een prijs voor drie jaar afgesproken. En inderdaad de boekhouding is veel eerder klaar. De nota krijg ik nu een keer per jaar en verder geen gezeur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , melkquotum , rente en meetmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1