ASG past prognose melkprijs aan

ASG past prognose melkprijs aan
Wageningen ? De Animal Sciences Group (ASG) heeft de verwach­ting over de melkprijs naar bene­den bijgesteld. Voor de middel­lange termijn rekent Wageningen op een melkprijs van ? 29,32 per 100 kilo melk.
Dat blijkt uit de Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2006?2007, die het onderzoeksinstituut heeft opgesteld. Deze zogeheten Kwin? norm kan door veehouders wor­den gebruikt bij het opstellen van bedrijfsbegrotingen voor de mid­dellange termijn. De normen wor­den ook gebruikt bij aanvragen voor het borgstellingsfonds.
Na raadpleging van het minis­terie van landbouw, de agribusi­ness en banken komt de Animal Sciences Group tot de conclusie dat de gemiddelde melkprijs in de periode 2006 tot 2010 ruim 3 euro per 100 kilo melk lager zal liggen bij de Kwin?normen uit het sei­zoen 2003/2004. Toen lag de inge­schatte melkprijs op ? 32,97 per 100 kilo.
De nieuwe melkprijsraming is gebaseerd op melk met 4,43 pro­cent vet en 3,47 procent eiwit bij een jaarleverantie van 450.000 kilo inclusief toeslagen, nabetalingen en BTW. De melkpremie en be­drijfstoeslagen zijn in dit bedrag niet meegeteld.
Bij de nieuwe prognose heeft de Animal Sciences Group zich laten leiden door de jaarlijkse verlaging van de interventieprijzen voor bo­ter en mager melkpoeder die de Europese Commissie doorvoert.
Vermoed wordt dat de zuivelon­dernemingen die prijsverlagingen voor een deel kunnen compense­ren. Veehouders zien de interven­tieprijsverlagingen daardoor be­perkt terug in de melkprijs die hun zuivelonderneming uitkeert, verwacht ASG.
De opstellers van de nieuwe Kwin?norm gaan er vanuit dat de zuivelindustrie de verlaging van de vetprijs in de Europese Unie met ongeveer een derde kan com­penseren. De verlaging van de ei­witprijs kan vermoedelijk voor de helft door de zuivelbedrijven wor­den goedgemaakt.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 06/07/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Positief ingestelde mensen bij het ASG lijkt mij. Ze houden echter nog geen rekening met toekomstige (en waarschijnlijke) quotumverruimingen.
Onbekend
Uitgangspunten voor bedrijfsbegrotingen melkveehouderij bijgesteld
In het overleg prijsindicaties melkveehouderij, waarin het ministerie van LNV, agribusiness, onderzoek en banken deelnemen, zijn de uitgangspunten en normen voor saldobepalende posten van de bedrijfsbegrotingen voor de middellange termijn vastgesteld. Deze normen worden onder andere gebruikt bij bedrijfsbegrotingen en bij aanvragen voor het borgstellingfonds. Er is nieuwe prognose gemaakt voor de verwachte opbrengsten en de ontwikkeling van de mestafzetkosten.
Melk
Ten aanzien van de melkprijs wordt in de komende 5 jaar een jaarlijkse verlaging van de uitbetalingsprijs voor vet en eiwit voorzien. Deze verlaging is gebaseerd op de jaarlijkse daling van de interventieprijs voor boter en mager melkpoeder. Vervolgens is ingeschat dat in de vetprijs 66,7% en in de eiwitprijs 50% van de verlaagde interventieprijzen tot uitdrukking komt in de vet- en eiwit uitbetalingsprijs. Verder is tot en met 2006 de premie als onderdeel van de netto melkprijs opgenomen. Vanaf 2007 wordt de premie ontkoppeld en zal deze onderdeel worden van de bedrijfstoeslag.

De ingeschatte melkprijs betreft de prijs per 100 kilogram melk inclusief BTW, toeslagen en nabetalingen voor een melkveebedrijf dat op jaarbasis circa 450.000 kilogram melk levert met 4,43% vet en 3,47% eiwit. In de berekeing is gewerkt met de melkprijsformule met een vetprijs van € 3,50 per kilo, een eiwitprijs van € 6,10 per kilo en een vaste korting van € 3,70 per 100 kilogram melk. De ingeschatte premiebedragen zijn gebaseerd op EU voorstellen met een premie uitgedrukt in euro's per 100 kilogram melkquotum.

Voor 2006 wordt de melkprijs ingeschat op € 29,84. Met een premie van € 3,41 zou dat leiden tot nettoprijs van € 33,25 per 100 kilogram. Dat is 28 cent hoger dan de netto melkprijs voor 2003/2004. De melkprijs zal in 2007 dalen naar € 29,01 en daarna € 28,80 gaan bedragen. Vanaf 2007 wordt de melkpremie vervangen door een bedrijfstoeslag. Er van uitgaand dat de bedrijfstoeslag dezelfde waarde heeft dan de melkpremie van 2006, komt de gemiddelde netto melkprijs tussen 2006 en 2010 uit op € 31,02 per 100 kilogram melk.

Vlees
Voor de uitstoot van gebruiksvee op een melkveebedrijf worden in begrotingen de volgende uitgangspunten geadviseerd:

Stierkalf (nuka) € 135
Vaarskalf (nuka) € 80
Vaarskalf 1 jaar € 450
Drachtige pink 2 jaar € 950
Drachtige koe, niet melkgevend € 1000
Melkgevende vaars € 925
Melkgevende koe € 1050
Voor slachtvee worden de volgende prijzen aangehouden:
Pink 2 jaar voor slacht (O3) € 500
Slachtkoe, worstkoe (P-kwaliteit) € 425
Slachtkoe, afgemest (O3-kwaliteit) € 615
Gemiddelde slachtkoe (55% worstkoe en 45% afgemest) € 510
Mest
De afzetkosten van mest zijn niet in het saldo opgenomen, maar is wel een post om rekening mee te houden in begrotingen. Op basis van de genoemde uitgangspunten is de begrotingsnorm voor kosten voor mestafzet naar derden middels lange transportafstanden op € 15,00 per m3 gesteld inclusief de kosten voor mestafzetovereenkomsten, mestbewerking, tussenopslag, rechten en bemonstering. De prijs voor mestafzet op korte afstand van het bedrijf kan gelijk gesteld worden aan € 10,00 per kuub. De post mestafzet kan van bedrijf tot bedrijf zeer sterk verschillen. De mestafzetkosten moeten daarom regio- en bedrijfsspecifiek worden begroot.

De normen en de uitwerking van de normen worden gepubliceerd in de bundel ‘Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2006-2007 (KWIN-V 2006-2007)’, een uitgave van de Animal Sciences Group. Deze komt omstreeks augustus beschikbaar en is te bestellen via www.kwin.nl.
Onbekend
hoi Coen,
heb jij de kwin?
kun je mij vertellen hoeveel vak een koe is tegenwoordig
een pink en een ha grasland?
Bij voorbaat dank

Groeten kees
Onbekend
Kees, veelal wordt vandaag de dag gerekend met NederlandseGrootteEenheid NGE. Ik heb het Handboek Melkveehouderij 2006 er weer eens even bijgenomen en zie voor de melkveehouderij het navolgende staan als indicatie voor bedrijfsomvang:
melk- en kalkfkoeien 1,207 NGE
vrouwelijk jongvee 1-2 jaar 0,242 NGE
vrouwelijk jongvee < 1 jaar 0,146 NGE
deze getallen is inclusief blijvend grasland, mits je geen ruwvoeroverschot hebt !

70 NGE wordt geloof ik algemeen beschouwd als één VAK
Onbekend
dank je coen,
Onbekend
site overNGE en BSS

[www.lei.wur.nl]
Onbekend
og zo'n site
[www.lei.wur.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melk , melkpoeder , melkprijs , btw en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1