FCDF en Campina middenmoters.

Hier verhaaltje uit het Agr.Dagblad.
Wat mij vooral opvalt is dat ondanks een gemeenschappelijke markt zonder grenzen het toch veel uitmaakt in welk land een zuivelonderneming opereert
Kijk naar Arla, in Engeland zomaar 4 cent¨per kg minder dan Arla elders uitbetaalt
<<<<<<<<<<<

Friesland Foods en Campina zijn de melkprijs-middenmoters van Europa
DOOR RENÿ VAN BUITENEN ACHTERGROND
De grote Nederlandse zuivelcoö­peraties Friesland Foods en Cam­pina betalen in Europees opzicht een gemiddelde melkprijs uit.
Dat doen ze al jaren en dat heb­ben ze ook het afgelopen boek­jaar weer gedaan. Dat wordt aan­getoond in het onderzoek naar de ontwikkeling van de Europese melkprijzen dat het Product­schap Zuivel in opdracht van LTO Nederland met behulp van de European Dairy Farmers heeft verricht.
In 2005 betaalde Campina een melkprijs van ? 28,87 per 100 kilo melk met 4,20 procent vet en 3,35 procent eiwit bij een jaarleveran­tie van 350.000 kilo exclusief BTW. De veehouders die deze melk aan Friesland Foods lever­den ontvingen over 2005 maar 3 cent per 100 kilo minder. Daar­mee bezetten de Nederlandse on­dernemingen in de LTO-ranglijst de zevende en achtste plek.
Over boekjaar 2004 stond Fries­land Foods ook al achtste. Toen prijkte Campina nog op de tiende plek. Bij Friesland Foods is de melkprijs dit jaar echter sterker gedaald dan bij Campina.
Waar de gemiddelde melkprijs­daling in Europa volgens LTO het afgelopen jaar 70 cent per 100 kilo bedroeg, hield Campina de scha­de beperkt tot 45 cent. Bij Fries­land Foods daalde de melkprijs met 78 cent bovengemiddeld.
LTO Nederland laat de melk­prijzen als sinds 1999 ontleden door het Productschap Zuivel. In het jongste rapport dat vrijdag verscheen is ook een prijsverge­lijking gemaakt op basis van de afgelopen zes jaar.
Ook op grond van die berekening blijken Fries­land Foods en Campina modale betalers. In al die jaren heeft Friesland Foods gemiddeld 19 cent per 100 kilo melk meer uitge­keerd dan Campina. Friesland prijkt in de ranglijst over de peri­ode 1999-2005 op de zevende plaats; Campina staat negende.
Het Franse Sociaal nestelt zich tussen de Nederlandse groot­machten.
Het minimale verschil tussen Friesland Foods en Campina is opvalland.
Beide coöperaties heb­ben immers een geheel andere melkprijssystematiek. Waar Friesland Foods de melkprijs als een kostenpost beschouwt, drukt Campina haar jaarresultaat uit in de melkprijs in plaats van de winst.
De melkprijsranglijst zegt ove­rigens niet alles over de presta­ties van de zuivelondernemingen. Het productschap heeft conform de opdracht van LTO alleen geke­ken naar de uitgekeerde melk­prijs. Over de financiële positie van de bedrijven zegt de ranglijst niets. Met eigen vermogen, schul­denlast of cashflow is bijvoor­beeld geen rekening gehouden.
Mede daarom kon het gebeuren dat de ranglijst in de beginjaren steevast werd aangevoerd door het Italiaanse Parmalat, dat ach­teraf de firma List & Bedrog bleek te zijn.
Na deze onthulling schrapte LTO Parmalat van de ranglijst. Sindsdien wordt de hoogste melkprijs in Europa vol­gens LTO uitgekeerd door de coö­peraties die leveren aan de Finse zuivelonderneming Valio. Een aantal van deze coöperaties was verenigd in de Kymppi Groep, maar nadat deze uiteenviel volgt LTO de melkprijs van een van deze coöperaties; Hameenlinnan Osuusmeijeri.
Meer weten? Bekijk de bronnen op www.agrarischdagblad.nl

Deel dit topic

Reacties

Onbekend

Ik heb de indruk dat de prijzen in Europa naar elkaar toe kruipen.
Als je van de 16 gepubliceerde ondernemingen de best-betalende en de slechtst-betalende zuivelfabriek niet meetelt krijg je een verschil tussen de nummers 2 en 15 van 4 cent. Voorwaar nog een heel verschil maar kleiner volgens mij dan ooit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , campina , europa , zuivel , productschap-zuivel , arla , europees , dairy , btw , zuivelonderneming en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0