Qprijs: Ventilatoren

In onze nieuwe stal maken wij gebruik van verticale ventilatoren maar nu willen wij in onze oude ligboxenstal ook mechanische ventilatie toe gaan passen.
Hierbij denken wij erover om horizontale ventilatoren te gaan plaatsen, de zgn. propellers. Hebben sommigen van jullie hier al ervaring mee ??
Wij zijn op één adres wezen kijken en het stond ons wel aan.
Ze maakten nagenoeg geen lawaai, gebruiken weinig stroom (lichtnet), en de luchtverplaatsing is enorm met ca. 460.000 m3 voor de propeller met 7,30 meter doorsnede. In vergelijking met onze verticale ventilator is dit veel, deze zet circa 36.000 m3 lucht per uur om.

Wij hebben de volgende vragen:

Welk merk en wat zijn jullie ervaringen daarmee ?

Wij gebruiken zeer droog zaagsel en boxenkalk.Word dit uit de boxen weggeblazen of valt dat mee ?

De collega die wij bezocht hebben liet ook in de winter de propeller draaien. Wat zijn jullie eventuele ervaringen daarmee. ?

Tips met betrekking tot de ophanging kwa hoogte's e.d.

Het advies luidt 1 propeller per 45 meter stallengte. Is dit wel genoeg ?

Het bedrijf dat we bezocht hebben heeft een stal van 30 meter breed. Hun verhaal was dat de propeller geen bereik heeft bij de buitenste rij ligboxen. Is dat ook jullie ervaring ? Onze stal is 20 meter breed en zal daardoor dit probleem niet hebben. Is dat conclusie juist ?

bij voorbaat dank voor jullie opmerkingen !!!!

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Ik heb er geen ervaring mee, maar als een ronde ventilator (dat zijn ze namelijk 😄 ) geen 30 meter breed kan "waaien" waarom zou hij dan wel 45 meter langkunnen waaien.
Het stroom verbruik is volgens mij een kwestie van watts vergelijken en niet volt.

In oude stallen is de hoogte ook vaak een probleem want ze moeten een ongeveer een halve meter onder het dak hangen omdat de wieken ook vertikaal bewegen. en bij een spanwijdte van 7,5 meter moet je stal dus een meter of 4 uit het midden nog 4 meter hoog zijn, je wil er neem ik aan ook onderdoor kunnen rijden.
Onbekend
ik zou zeggen wacht even een weekje, dan is het (hopelijk)weer wat frisser en dus niet meer nodig
Onbekend

Hij blaast inderdaad van boven naar beneden.

Volgens de collega waar we geweest zijn is het bereik van de ventilator geen 30 meter, wat zijn stalbreedte is.Dit word volgens hem veroorzaakt doordat de wind tegen de gordingen slaat.
Onbekend
duwt dit type ventilatoren de warme lucht van onder de golfplaten naar beneden?
Onbekend
Omdat de lucht via de zijkanten binnenkomt botst de langzame lucht van de grote ventilator en is het zijdelings bereik minder.
In hogere stallen is het bereik groter.
Voor een 7.30 meter ventilator heb je een nokhoogte van ongeveer 7 meter nodig.
bereik maximaal 45 x 30 meter Het ding gebruikt 1 kw/H en ongeveer 4 ampere.
Bij het opstarten bijna 10 ampere.
Superzuinig en stil en duurzaam, geen tocht.
Maxxfan komt ook met kleinere plafondventilatoren en verkopen ook axiaals.
anonymous_1246
Ben een paar jaar geleden al eens bezig geweest met zo'n ventilator maar doordat ik een lage stal heb wordt het allemaal erg krap. Nu bezig met nieuwbouw bij de stal aan plus daarbij melkrobots. Zit eraan te denken om voor de robots eventueel kleine verticale ventilatoren te hangen. Misschien ook een optie in jou stal ? zie ook :

[www.maxxfan.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , stal , ligboxenstal , zaagsel en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
9