Qprijs: kunstmelk of koemelk

wat is beter voor opgroeiende kalveren kunstmelk of koemelk.
meestal is er wel biest, penecelinemelk of een koe met hoge cellen, maar worden hier de kalveren ook resistent van.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
vaarskalveren op poeder aan de automaat en stierkalveren volop koemelk van welke koe dan ook.
Onbekend
jaarrond altijd 2 stierkalveren aan de volle melk die niet geleverd wordt aan RFF; gaan meestal na 6 à 7 maanden in de diepvries --> heerlijk mals vlees.
Onbekend
De theorie zegt nadrukkelijk kunstmelk en als je rekent is het ook voordeliger.Dus ik gebruik Sprayfo. Bevalt redelijk. Maar als ik eens een stiertje koemelk geef is mijnervaring dat ze beter groeien en minder diarree krijgen.
Die koemelk is dan wel melk met hoge cellen of penicilline en dat stuit je wel een beetje tegen de borst maar nadelen daarvan heb ik nooit ondervonden.
Onbekend
Hou al mijn kalveren aan zowel stiertjes als vaarsjes,koop daarnaast nog 30 kalveren nuchter aan ieder jaar. Deze krijgen altijd koemelk zowel hoog celgetal als behandelde koeien,ongeveer 2keer3 liter.Ik gooi nooit geen melk weg en heb nog nooit enkel nadeel ondervonden door deze manier van werken,ondanks dit tegen het advies is van de voorlichting.Soms wel eens een kalf aan de diaree maar ze knappen na behandeling goed op. De stiertjes mest ik af tot 450 kg en de vaarsjes worden gewoon melkkoe ,ik zie geen verschil met de dieren van andere boeren.Ik moet er wel bij zeggen dat ik heel extensief boer en een hele lage kostprijs heb.Ieder jaar komt ons quotum makkelijk vol ondanks dat ik zoveel melk opvoer.Kortom dit systeem bevalt goed dus verander ik dit niet,mijn dierenarts ziet geen aanleiding om een ander advies te geven.
Onbekend
eerst een dag met hun moeder in afkalfstal.
daarna eerst paar dagen moeder overdag met koeien mee, `s nachts bij kalf.
dan daarna kalfjes gewoon in de loopstal tussen de melkkoeien laten lopen.

ze drinken meestal bij hun moeder, soms bij andere koeien.
ook mee het land in.
na 5 a 6 weken kalfjes in groepshokje met een paar die even oud zijn. (ver van de stal vandaan zodat koe en kalf elkaar niet kunnen horen).
dat is dan wel ff twee dagen wennen voor koe en kalf.

voordeel: gezond, natuurlijk, weinig werk, gebruik je eigen melk.
nadeel; sommige moeders laten melk slechter schieten in de melkput, (o.a. lord lily dochters!),
en ja, sommige koeien zijn al half uit voor ze de melkput in komen.
en kalfjes worden minder mak.
als kalf eenmaal gespeend is gaat koe volop in produktie, (ze gaf al meer omdat ze veel keren per dag gemolken werd!).

als je een beetje makkelijk bent: aanrader!!
Onbekend
penicilline melk heb ik gelukkig weinig maar gooi ze wel weg omdat als je dat aan je kalveren voert zij resistent worden met gevolgen voor toekomstige behandelingen.

door een nicht die inhet ziekenhuis werkt is me eens verteld dat er boeren zijn met kwalen die niet reageren op penicilline doordat ze vlees eten van gemeste stieren met penicilline melk,dus ik gooit ze weg in de mestput
Onbekend
Dit is volgens mij onzin ieder kalf dat penicilline op heeft zou zelf dan toch ook slecht reageren op een behandeling,en dit is dus niet het geval. Het is wel zo dat de meeste melk die ze krijgen gelukkig geen penicilline bevat.Zo ie zo zal een kalf in het slechtste geval maar 3 dagen een hele kleine hoeveelheid binnen krijgen.
Onbekend
op een bijeenkomst van veeartsen werd verteld dat in de medische wereld de ontwikkeling van een penicilline 8 tot 15 jaar kon duren en dat de agrarische sector in het verleden daar dankbaar gebruikt van maakten voor de veestapel met het gevolg dat binnen een termijn van 2 a 4 jaar de werking van de medicijn teniet werd gedaan

je kunt dit onzin vinden maar persoonlijk vind ik dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn met gebruik van medicijnen als je jezelf tenminste serieus producent van menselijke consumptie melkprodukten wilt noemen en blijven noemen
Onbekend
het resistentie probleem is echt heel erg klein. Sowieso geven koeien na een aantal melkmalen al bijna geen antibiotica meer in de melk, en de meeste antibiotica komt gewoon in de mest terecht. Tegen de tijd dat het kalf zelf aan de melk gaat (= na 2 jaar), zijn de bacterien als iets verandert en zijn er ook andere antibiotica in gebruik.
Onbekend
Wij voeren aan de kalveren koemelk. Maar in tegenstelling tot de meesten doen we dat maar 3 weken. Daarna alleen volop krachtvoer en ruwvoer.
Onbekend
De stierkalveren krijgen penicillinemelk als het er tenminste is maar meestal na 3 dagen kunstmelk. Ik probeer zoveel mogelijk melk in de tank te krijgen. De vaarskalveren krijgen na 3 dagen kunstmelk. Bij quotumoverschrijding geef ik de vaarskalveren weleens koemelk, maar sporadisch. Ik vind verder dat de kracht van koemelk wel onderschat wordt, de kalveren groeien zeker niet langzamer en hebben veel meer glans als met kunstmelk alleen nemen ze bij koemelk minder ruwvoer/krachtvoer op. Je moet alleen dan wel een koe pakken met laag vetgehalte in de melk
anonymous_188
Ik geef ze kunstmelk, met name de celgetalmelk heb ik slechte ervaring mee
anonymous_1250
vaarskalveren kunstmelk, stiertjes altijd koemelk. Indien er penicellinemelk is, krijgen zoveel ze opkunnen. Anders max 2 keer 5 per dag. Kunstmelk zal wel wat goedkoper zijn maar daar groeien ze minder hard van en op het eind van het quotumjaar mis je die paar liter toch niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melk , koe , kalveren en biest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN