?Bluetongue al meer dan maand in Nederland?

?Bluetongue al meer dan maand in Nederland?
Deventer ? Bluetongue is waar­schijnlijk al meer dan een maand in Nederland aanwezig. De twee besmette runderen op de export­stal van Bles in Hijlaard stonden al 4 weken in quarantaine.
Dit zegt rundveedierenarts Lin­da van Wuijckhuise. Zij sprak gis­teren op een persbijeenkomst van diergezondheidsdienst GD. Vol­gens haar vormden de runderen in Hijlaard geen groot besmet­tingsrisico voor de omgeving, om­dat de dieren waren opgestald.
Aangezien er echter geen rela­tie is tussen de herkomstbedrij­ven - een rund kwam uit Zuid-Hol­land en één uit Brabant - en omdat de dieren voor zover bekend geen relatie hebben met de uitbraakre­gio in Limburg, lijkt het erop dat de ziekte al langer op diverse plaatsen in Nederland is, aldus Van Wuijckhuise.
Volgens haar collega Peter Franken is dit gegeven niet verba­zingwekkend, omdat het ziekte­beeld bij runderen niet zo specta­culair is als bij schapen. ?De ham­vraag is nu of deze uitbraak een incident is dat onder controle kan worden gebracht of dat blueton­gue een ziekte is waar we mee moeten leren leven.? Ook GD-directielid Henk van der Zwaag benadrukt dat het van het grootste belang is dat Neder­land weer ?schoon? wordt. ?We moeten voorkomen dat dit elk jaar terugkomt. Het is zaak snel de bron op te sporen, zodat we weten hoe het zich heeft verspreid.? Op dit moment wordt nog on­derzocht hoe de ziekte het beste kan worden bestreden. Het rui­men van besmette dieren (virus­dragers) ligt gevoelig.
<<<<<<<<<<<<<
Grootste klappen bij lammerenexport
Doetinchem ? Veehandels- en ex­portorganisaties vrezen grote ge­volgen voor de export van levende runderen en schapen, nu heel Ne­derland restrictiegebied is. Vooral bij de export van levende slacht­lammeren zullen de klappen groot zijn.
De schapensector exporteert in deze periode normaliter 25.000 tot 30.000 slachtlammeren per week, voornamelijk naar Frankrijk. Hoewel het technisch mogelijk is om schapen te exporteren, na een bloedtest en een week quarantai­ne op de exportstal, kunnen de kosten daarvan niet uit, stelt voorzitter Piet Thijsse van de vee­handelsbond NBHV.
De handel heeft het ministerie van landbouw gevraagd in Frank­rijk te pleiten voor, onder voor­waarden, mogelijke rechtstreekse export van levende schapen naar slachterijen. ?Anders komen de schapenexportbedrijven in gigan­tische problemen. Het gaat om grote aantallen, die kunnen niet binnen het restrictiegebied wor­den afgezet?, meent voorzitter Toon Wassenberg van de Bond van Waaghouders.
Eén van de grootste schapenex­porteurs, Van Veen uit Zuilichem, zit momenteel met 25 man perso­neel waarvoor geen werk is, schetst Wassenberg.
Voorzitter Jan Venneman van vee-exportorganisatie Veepro Holland vreest dat veel landen hun grenzen sluiten voor Neder­landse fokvaarzen. Omdat de bin­nenlandse vervoersbeperkingen nu nagenoeg zijn verdwenen, heeft hij er bij het ministerie op aangedrongen dat nu alle energie wordt gestoken in het vlottrekken van de export. Venneman: ?Voor de export van rundersperma ben ik niet zo bang, maar voor de ex­port van levende runderen is de situatie zeer zorgelijk. Ook ande­re EU-lidstaten hebben binnen Scofcah-verband de mogelijkheid om in dergelijke situaties de gren­zen te sluiten.?


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 12/09/2006

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , frankrijk , stal , export , schapen , energie , sperma , dieren en bluetongue geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
2