De slijtageslag in de Amerikaanse melkveehouderij

De slijtageslag in de Amerikaanse melkveehouderij
DOOR KLAAS SJOERD MEEKMA
BESCHOUWING
Wie zoals ik in de gelegenheid is om eens op wat Amerikaanse mega?melkveebedrijven rond te lopen raakt aanvankelijk ge?o­neerd door de omvang van de be­drijven, de koeien en de melkpro­ductie. Je komt er echter ook snel achter dat de melkveehouderij in het land van Uncle Sam met de nodige problemen kampt.
Het meest in het oog springen­de probleem is de vruchtbaar­heid. Vier inseminaties om een koe drachtig te krijgen is meer regel dan uitzondering en er wordt inmiddels op grote schaal gebruik gemaakt van hormonen om koeien tochtig te spuiten.
??Het is een drama om de koeien hier drachtig te krijgen??, om­schrijft emigrant Klaas van der Ploeg, de fokker van onder meer F16 die nu zestien jaar in Michi­gan boert, de situatie.
Omdat de problemen het grootst zijn in hitteperiodes, en de opwarming van onze planeet maakt het alleen maar erger, schrijven veel mensen de proble­men toe aan het klimaat. Het lijkt mij echter zonneklaar dat er meer factoren spelen, zoals daar zijn, de combinatie van een hoge melkaanleg met allerlei ingrepen om die aanleg maximaal te be­nutten. Dat gebeurt onder meer met super-melkdrijvende rant­soenen met weinig structuur die snel tot vervetting leiden, drie­maal of zelfs vier- of vijfmaal melken en BST. De Amerikanen zijn helemaal gefixeerd op maxi­male melkproductie, ook al gaat dat ten koste van onder meer vruchtbaarheid en levert het veel vroegtijdige uitval op. We kennen deze problemen hier ook wel, maar in de VS zijn ze er in het kwadraat.
Het tweede grote probleem vormt mest. Daar heb je er nogal wat van met een paar duizend koeien die 12.000 kilo melk geven. Op veel bedrijven wordt de mest in grote vijvers geschoven en moet vervolgens met het nodige regenwater erbij worden
getrans­porteerd, omdat je dit soort mest­meren natuurlijk niet allemaal rond de deur kwijt kunt.
De vet- en eiwitgehalten zijn hier en daar ook een probleem, omdat ze ?s zomers zakken tot rond de 3,20 procent vet en 2,80 procent eiwit. Met zulke dunne melk schijnen zuivelfabrieken verwerkingsproblemen te krij­gen.
Het is niet voor niks dat de ty­pische Noordamerikaanse pro­ductiestier in ons land niet hoog komt qua netto melkgeld.
Ook in het oog springt dat de Amerikanen groot vee hebben.
Om die in de benen te houden hebben ze ligboxen nodig met zand en dat zand is weer niet handig in de mest. Op bedrijven die zaagsel in de boxen hebben zie je direct dikke gewrichten en andere beenproblemen. Dat het misschien handig zou zijn om wat compactere koeien te fokken die zich beter kunnen handhaven in een ligboxenstal komt bij velen niet op. Op de show in Madison is een hoogtemaat van 1,60 meter heel gewoon, maar de meeste Amerikanen geven wel toe dat deze showkoeien niet geschikt zijn voor doorsneebedrijven.
De trend naar mooiere koeien is wereldwijd en zeker ook in de VS nog in volle gang, maar intus­sen sneuvelen er wel erg veel koeien met prachtige uiers die lang mee hadden gekund en ze sneuvelen gemiddeld eerder als ze erg groot zijn. Klaas van der Ploeg: ??Waar je hier eerst aan moet wennen zijn dooie koeien.??
In de VS sneuvelt volgens hem jaarlijks achttien procent van de koeien.
Een Nederlandse emigrant ver­telde me dat hij zijn stieren voor­selecteert op drie kenmerken; dochtervruchtbaarheid, celgetal en levensduur. In de stieren die dan overblijven selecteert hij pas op productie en exterieur. Dat lijkt me een goede strategie, om­dat je in de ?survival of the fittest? in de Amerikaanse melkveehou­derij eerst en vooral de ?fittest? nodig hebt.
?Het is een drama om de koeien hier drachtig te krijgen? ?Waar je hier eerst aan moet wennen zijn dooie koeien?


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 14/10/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Mooi voorbeeld wat een verwoestende uitwerking een vrije markt heeft op de melkveehouderij aldaar.
Willen we dat hier ook???
Onbekend

Volgens mij zijn de grootste boosdoeners van al die ellende in de Amerikaanse melkveehouderij daar het gebruik van extreme melkstieren en BST.
Als de erfelijke aanleg van de koeien voor melkproductie veel harder vooruitgaat dan het management bij kan sloffen en dat ook nog eens in combinatie met het gebruik van BST dan kunnen problemen toch niet uitblijven.

In Nederland hebben we het vaak over die veel te hoge quotumkosten per liter melk maar in Amerika zijn de kosten voor de vervanging van de melkkoeien even hoog als onze quotumkosten.
Velen zijn 'bang' voor Amerika als melkveehouderijland, het is toch het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar in de toekomst kon best nog wel eens blijken dat deze vrees, als zou het land een giga-concurrent zijn van de Europese zuivel,niet terecht is. Integendeel zelfs !!!!
Onbekend
Er is nog een ander probleem waar Amerikanen in toenemende mate mee te maken krijgen, gebrek aan zoet water. Al enkele jaren pompt men hier en daar al ongezuiverd rioolwater in de bodem om het bodemwater enigsszins op peil te houden. Kan nog nijpend worden als de "klimaatsverandering" doorzet.
Onbekend
Waar heeft het dan wel mee te maken Arie?
Onbekend
Arie en jij haalt alles erbij om de bobo`s maar te ondersteunen.
In Nieuw-Zeeland is er wel vrije markt, maar daar moeten melkveehouders ook shares kopen om te mogen melken. Daarbij weten NZ melkveehouders hoe de markt werkt, zij spreken aan het begin van het melkjaar minimum prijzen af met de zuivelfabriek. Zij willen ook niet leveren tegen elke prijs. Fonterra wil graag dat de melkveehouders meer gaan melken, maar melkveehouders geven aan, alleenbereid te zijn meer te melken als de uitbetalingen beter worden.
NZ melkveehouders krijgen geen subsidies, maar hoeven ook geen belasting te betalen als ze staken. Dat is eerlijke vrije markt. Hier worden agrariërs alleen maar kaal geplukt.
Onbekend
volgens mij hebben we het hier maar over 1 staat van de 50 staten
Onbekend
Ook in NL is de levensduur volgens mij groter naarmate de koeien kleiner zijn. Tenminste op mijnbedrijf wel. Nu kan dat te maken hebben met de boxmaten die nog uit de zeventiger jaren stammen, maar koeien van 1 meter 50 en groter houden het bij mij niet lang vol.
Onbekend
Net als in Nederland is ook de spreiding tussen de bedrijven in de VS erg groot.In Nederland leeft het idee zoals in dit artikel beschreven. Willen de meesten ook graag geloven want er is niets zo goed voor het zelfvertrouwen als het in de grond praten van een ander.In dit geval de Amerikaanse boer.
We willen toch graag geloven dat we in Nederland alles beter doen, maar ik denk dat de meesten wat betreft efficiency wel wat kunnen opsteken van onze Amerikaanse collega.
Met name het verhaal van weinig structuur is dikke lariekoek.Meeste bedrijven voeren veel luzernehooi.En bst zie ik alleen als een handig managementmiddel voor koeien die te laat drachtig worden en dreigen te vervetten.
Maar ja zoals overal doen negatieve verhalen het beter en zuigen ons er lekker mee vol. Kijk naar wat je bij een ander kan leren.Ik zie dit verhaal dan ook niet anders dan een stukje propaganda voor de tegenstanders van een vrijere markt.
Onbekend
Ben je wel eens in Amerika geweest dan?
Heb je dan daar ook gesproken met melkveehouders van mega bedrijven en gezins bedrijven?
Of baseer je jou mening alleen op dit artikel.
Onbekend
3 keer
Onbekend
Dat BST omstreden is, daarhoeven we niet omheen te draaien. Er is ontzettend veel lobbywerk voor verricht om het toegelaten te krijgen, maar het wantrouwen tegen BST neemt toe. Onlangs is nog een zuivelverwerker gestart die alleen BST-vrije melk verwerkt. Als BST dan zoonschadelijk is, waarom is een rapport over de negatieve effecten van BST dan door de minister van landbouw ( tevens bestuurslid van Monsanto) op duistere wijze onder de tafel gemoffeld? Over eerlijke voorlichting gesproken.
Onbekend
Volgens mij speelt de warmte, en in sommige staten ook de koude nachten, een grote rol. En de mega bedrijven staan toch voor een groot deel in de warmste staten.
Bij zo'n megabedrijf is er vaak een persoon die de voeding regelt. Die zal toch wel weten dat een koe een herkauwer is en geen varken.
Onbekend
Het klopt dat veel grote bedrijven in warme streken staan, zoals California, Arizona, New mexico en Texas, maar er staan er ook genoeg in Zuid Dakota, Washington, Wisconsin en de van Bakelstaten. Maar de koude nachten geeft bij de grotere bedrijven geen problemen doordat deze op en top geisoleerd zijn, top koeklimaat in deze streken.
Het is gewoon knap klote als het zoals van de zomer meer dan drie weken meer dan 100 graden fahrenheit (38C) is en je hebt daar 3500 koeien staan zoals zovelen in California. Als elke dag er 9 koeien afkalven + 4 vaarzen en je hebt 4 inseminaties nodig om een koe drachtig te krijgen, dan kan een eigen stiertje al gauw uit!!!
Onbekend
Leuk verhaal voor Marianne Thieme, jammer dat dit niet in NL gebeurt hè!

Dat de vruchtbaarheid een probleem is in de VS is al langer bekend bij de hoogproductieve koeien. Synchronisatieprogramma's waar per keer 100 koeien behandeld worden en enkele dagen later blind geinsemineerd worden maakt het alleen maar slechter. De VS koe is veel te extreem. Wanneer je een VS Holstein koe kruist met een Skandinavisch ras kom je meer richting onze Holsteinkoe. Het structuurverhaal is lariekoek en sommige boeren gebruiken BST op alle koeien als de melkprijs stijgende is. Dit resulteert in Wrakken van koeien met veel melk en lage gehaltes + veel uitval. Dat de gehaltes verder zo laag zijn komt meer door de voeding die alleen maar op productieverhoging is gericht ( krachtvoer/ruwvoer 50/50 tot 60/40) met veel BST en het gebruik van melkstieren. Ook de Industrie vraagt deze melk voor consumptie, met andere woorden hoge gehaltes worden niet extra uitbetaald, althans bij Class 1 melk.
Het mestprobleem is voornamelijk in Californie, Washington en met name de van Bakelstaten. In ander staten als Iowa, Zuid Dakota, Minnesota en Wisconsin zit men nog steeds te schreeuwen om mest en wordt die meestal ook zuinig bewaard.

Wat mij opvalt dat meestal (niet altijd dus) de Nederlandse boeren goede resultaten kunnen behalen in de VS door beter koemanagement. Minder uitval door gezondere rantsoenen, daardoor gaan koeien langer mee en produceren minder kg melk met evenveel kg vet en eiwit. Helaas blijft de vruchtbaarheid een groot probleem en wordt er momenteel volop geinsemineerd met andere rassen om sterkere koeien te krijgen. Verder moet je niet vergeten dat de VS enorm groot is, vergelijk maar Zuid Spanje maar met Finland!
anonymous_821
Toestaan van BST en andere hormonen( voor vleesvee) heeft daar weinig met vrije marktte maken sikke.
Evenals het hele mestverhaal enz.
In Nieuw-Zeeland hebben ze ook met de vrije markt te maken maar daar is het verhaal weer heel anders.
Jij zoekt graag alles wat tegen afschaffing is
anonymous_821
Met de overheid en de de maatschappij.
Hier in Europa is dierwelzijn , milieu e.d. veelmeer een thema.
Maar vrijgeven van BST staat volstrekt los van melkquotering , dat zal de EU echt in Europa op geen enkele manier aan elkaar koppelen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , stal , koeien , melk , melken , koe , ligboxenstal , stier , zaagsel , ligboxen , melkproductie , celgetal , lei en klimaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
18