Aansprakelijksdocument kwaliteit

Ik heb hier een aansprakelijkheidsdocument van RFF gekopieerd. De bedoeling hiervan is dat zowel de melkveehouder als de voerleverancier dit ondertekenen.
Ik had deze wel eerder onder ogen gehad, maar er toen niets mee gedaan. Hebben juliie ervaring met de bereidwilligheid van de voerfirma's betreffende het ondertekenen? Ik mis in dit stuk het noemen van maximale hoeveelheden of bedragen.
____________________________________________________________________

Servicedocument 3 | Voorbeeldovereenkomst veehouder - diervoederleverancier

De ondergetekenden:

MelkveehouderDiervoederleverancier
Naam:Naam:
Adres:Adres:
Woonplaats:Woonplaats:

Melkveehouder en diervoerleverancier hierna aan te duiden als 'Partijen' en elk als 'Partij'

In aanmerking nemende:

dat Partijen onder de in deze overeenkomst aan te duiden voorwaarden afspraken hebben gemaakt onder welke randvoorwaarden veevoeder door de melkveehouder wordt afgenomen van de diervoederleverancier;
dat de cultuur bij de diervoederleverancier gekenmerkt dient te worden door een proces van openheid, continue kwaliteit(s)verbetering en pro-activiteit. Veiligheid en zekerheid met betrekking tot het product zijn uitgangs- punten in beleid en de uitvoering daarvan. Dit blijkt onder andere uit: het directiebeleid, leverancier audits, communi- catie over fouten en afwijkingen en objectief meetbare en toetsbare criteria;
dat kwaliteit en veiligheid van diervoeders (zoals omschre- ven in de Europese Algemene Levensmiddelen Verordening: alle stoffen en producten, inclusief additieven, verwerkt of gedeeltelijk verwerkt of onverwerkt, die bestemd zijn om te worden gebruikt voor orale vervoedering aan dieren) een cruciale factor is in het produceren van een veilig eindproduct.
Komen overeen als volgt:

Artikel 1 Borging

1) De diervoederleverancier heeft een GMP+ erkenning als basis en voldoet aantoonbaar aan de eisen die in GMP+ en in deze overeenkomst zijn gesteld.

2 De diervoederleverancier neemt zelf verantwoordelijkheid voor fysieke borging, controle en beheersing van door de diervoederleverancier ingeschakelde leveranciers en transporteurs van grondstoffen.

3) De toetsing van de voortbrengingsketen van grondstoffen tot product geschiedt op inhoud (fysieke controle) en niet alleen systeemcontrole. Grondstoffen en producten en de manier waarop deze worden voortgebracht worden beoordeeld op basis van een risicoanalyse:

daartoe is van alle grond- en hulpstoffen, processen en producten de voortbrengingsketen door de diervoeder- leverancier in kaart gebracht;
binnen de voortbrengingsketen is door de diervoeder- leverancier per grondstof, product, proces en leveran- cier een diepgaande en objectieve risicoanalyse vanaf bron van herkomst ? in land van herkomst ? tot wer- kelijke levering gemaakt;
op basis van de risicoanalyse is voor elke grondstof, product, proces en leverancier vastgesteld aan welke eisen deze grondstof, product, proces en de manier waarop deze worden voortgebracht moeten voldoen. Deze eisen zijn transparant en inzichtelijk vastgelegd en toegankelijk voor de melkveehouder.
4) Productiebedrijven/locaties van de diervoederleverancier zorgen voor uitlevering van producten op Food Niveau (HACCP) en zijn hiertoe gecertificeerd.

5) Er vindt door de diervoederleverancier een continue moni- toring plaats m.b.t. (contaminatie)-risico?s en gevaren voor de productieketen. Hiertoe is een uniform en inzichtelijk monstername protocol voor alle grondstoffen en eindpro- ducten bij de diervoederleverancier aanwezig. Uitvoering vindt plaats volgens een uniform analyse schema. De monitoringsgegevens worden in een databank vastgelegd, en zijn ter inzage beschikbaar voor de melkveehouder (indien Friesland Foods hierom verzoekt).

6) De diervoederleverancier heeft haar kwaliteitsborgingspro- gramma vastgelegd in een kwaliteitshandboek en heeft de voor voedselveiligheid relevante onderdelen gecertificeerd, welke door een geaccrediteerde certificeringsinstelling regelmatig wordt geaudit bij de diervoederleverancier. De auditrapportages zijn voor wat betreft de voor voedsel- veiligheid relevante onderdelen inzichtelijk indien de vee- houder op verzoek van Friesland Foods hierom vraagt.

Artikel 2 Calamiteitenplan

1) In geval van een (dreigende) calamiteit zullen partijen zo snel mogelijk elkaar volledig en direct informeren.
2) De diervoederleverancier beschikt over een systeem van tracking en tracing waarbij binnen een periode van vier uur relevante contact- en leverantiegegevens (een schakel vooruit en een schakel achteruit in de voortbrengingsketen) kunnen worden opgeleverd.

3) Onder nadere voorwaarden wordt aan de melkveehouder en Friesland Foods toegang tot de data base - snelle recall data base (Early Warning System (EWS)) verschaft. In de database is duidelijk:

a) aan welke klant geleverd is (type klant = welke melkveehouder, zuivelorganisatie aan wie klant levert);

b) welk product aan de klant geleverd is.

Hierbij geldt voor de diervoederleverancier:

c) een meldingsplicht wanneer er van de eisen, zoals in Artikel 1, lid 1 zijn omschreven, wordt afgeweken;

d) een volledige informatieplicht aan de melkveehouder (en de door hem bij deze overeenkomst gemachtigde zuivelonderneming Friesland Foods) bij calamiteiten en incidenten binnen 4 uur.

4) Toegang tot de database is voor de melkveehouder beperkt tot de relevante individuele gegevens van de melkveehouder en voor de gemachtigde Friesland Foods beperkt tot de relevante gegevens van de aan Friesland Foods verbonden melkveehouders.

Artikel 3 Aansprakelijkheid

1) De diervoederleverancier heeft in het kader van wettelijke productaansprakelijkheid een adequate verzekering afge- sloten voor risico?s in verband met de wettelijke productaansprakelijkheid in de voortbrengingsketen, inclusief voor mogelijke hiermee samenhangende aansprakelijkheid voor schade in verband met de verwerking en afzet van produc- ten door Friesland Foods.

2) De relevante onderdelen van de afgesloten verzekering zijn aan de melkveehouder verstrekt of zijn op verzoek van de melkveehouder (en de door hem bij deze overeenkomst gemachtigde zuivelonderneming) inzichtelijk.

Artikel 4 Overig

1) De diervoederleverancier beschikt over een database, zoals opgenomen in deze overeenkomst, welke inzage geeft in:

processen van aanvoer van grond- en hulpstoffen, verwerking tot en distributie van diervoeders;
uitgevoerde audits;
leveranciers- en grondstoffeninformatie;
monitoringsprotocol.
2) De melkveehouder heeft de zuivelonderneming Friesland Foods gemachtigd om relevante gegevens en informatie die in deze overeenkomst zijn aangeduid ter borging van de productkwaliteit van het diervoeder voorzover betrekking hebben op de voedselveiligheid bij de diervoederleverancier in te zien dan wel op te vragen.

3) De diervoederleverancier verschaft te allen tijde de door de melkveehouder (indien deze hierom door de bij deze over- eenkomst gemachtigde zuivelonderneming Friesland Foods) of Friesland Foods gevraagde relevante gegevens en infor- matie die in deze overeenkomst zijn aangeduid ter borging van de productkwaliteit van het diervoeder voorzover betrekking hebbend op de voedselveiligheid.

4) De melkveehouder en de door hem bij deze overeenkomst gemachtigde Friesland Foods garanderen de diervoeder- leverancier in alle gevallen de vertrouwelijkheid van de inzichtelijke gegevens en informatie.

Artikel 5

De looptijd van deze overeenkomst is voor onbepaalde tijd en kan ieder jaar per 31 december met een opzegtermijn van twee kalendermaanden worden opgezegd waarna de overeenkomst per 31 december van dat jaar zal eindigen.

* Diervoederleverancier: de producent, verkoper en/of distributeur die diervoeder aan de veehouder levert.

Melkveehouder:Diervoederleverancier:
Datum:Datum:
Handtekening:Handtekening:

Disclaimer
De door Friesland Foods verstrekte modelcontracten zijn ontleend aan bronnen die betrouwbaar mogen worden geacht, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. De verstrekte modelcontracten zijn uitsluitend indicatief. Aan de verstrekte modelcontracten kunnen geen rechten worden ontleend.

Friesland Foods is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de inhoud van de modelcontracten en de daarmee verstrekte informatie. De afnemer van de modelcontracten is verantwoordelijk voor de keuze en het gebruik van deze modelcontracten.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Leuk document waarvan de meeste voorwaarden al zijn geborgd via GMP, het enigste wat nieuw is dit stuk:

<i>Artikel 3 Aansprakelijkheid

1) De diervoederleverancier heeft in het kader van wettelijke productaansprakelijkheid een adequate verzekering afge- sloten voor risico’s in verband met de wettelijke productaansprakelijkheid in de voortbrengingsketen, inclusief voor mogelijke hiermee samenhangende aansprakelijkheid voor schade in verband met de verwerking en afzet van produc- ten door Friesland Foods.

2) De relevante onderdelen van de afgesloten verzekering zijn aan de melkveehouder verstrekt of zijn op verzoek van de melkveehouder (en de door hem bij deze overeenkomst gemachtigde zuivelonderneming) inzichtelijk. </i>

Wat ik mis is de hoogte van het bedrag waarvoor de diervoederleverancier verzekerd moet zijn, zoals FF dit nu eenzijdig steld is dit een onbeperkt bedrag. En dat kan je mijn inziens niet maken. Ook de WA verzekering van bijvoorbeeld mijn auto heeft een grens 2,5 miljoen.Voordat een diervoederleverancier deze overeenkomst zal tekenen moet RFF eerst aangeven wat de risiko's precies zijn en wat de hoogte van het te verzekeren bedrag is. En wat ook niet onbelangrijk is wat zij zelf doen om te voorkomen dat "besmette melk" en hun productieproces beland.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , voedselveiligheid , melkveehouder , bank en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
8