Duits bureau signaleert herstel melkprijzen

Duits bureau signaleert herstel melkprijzen
Bonn ? De melkprijzen in Duits­land herstellen zich van de eerde­re daling. Dat signaleert het Duit­se markt- en prijsbureau ZMP. De gemiddelde melkprijs in Duitsland kwam in september al iets boven het niveau van een jaar geleden uit en volgens de analisten van ZMP zal dat in oktober en novem­ber vermoedelijk niet anders zijn.
De hogere prijzen vloeien voort uit de gunstiger ontwikkelingen op de zuivelmarkt, hetgeen al eni­ge tijd zichtbaar is in de stijgende noteringen voor diverse basiszui­velproducten.
De trend in Duitsland staat haaks op de ontwikkeling van de Nederlandse melkprijzen. In Ne­derland hebben de hogere zuivel­noteringen voor met name mager melkpoeder en sinds kort in lich­tere mate ook voor boter, nog niet geleid tot een verhoging van de melkprijs.
Dat is volgens de Nederlandse zuivelondernemingen op den duur wel mogelijk, maar dan zal de positieve trend op de interna­tionale zuivelmarkt langer moe­ten aanhouden. Friesland Foods­topman Luc Dahlhaus maakte dat vorige week tijdens de openbare vergadering van het Product­schap Zuivel nog eens duidelijk naar aanleiding van vragen van LTO-vakgroepvoorzitter Siem Jan Schenk.
Volgens Dahlhaus wordt slechts de waarde van een betrekkelijk geringe hoeveelheid melk daad­werkelijk beïnvloed door de ont­wikkeling van de zuivelnoterin­gen.
Het overgrote deel van de Ne­derlandse melkplas is volgens hem echter afhankelijk van lang­durige prijsafspraken die zuivel­bedrijven met hun afnemers ma­ken.
<<<<<<
Prijs Nederland stabiel
De voorschotmelkprijs van de meeste zuivelbedrijven is in ok­tober onveranderd gebleven. Al­leen bij Friesland Foods kwam de prijs voor melk geleverd in okto­ber iets lager uit, omdat de vet­waarde werd verminderd. Dat gebeurde in september bij Leer­dammer Company, Hoogwegt Milk en Hochwald. Zij lieten de prijs voor oktober onveranderd.

Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 11/11/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
In Nederland hebben de hogere zuivelnoteringen ,...,nog niet geleid tot een verhoging van de melkprijs.
Dat is volgens de Nederlandse zuivelondernemingen op den duur wel mogelijk,maar dan zal de positieve trend op de internationale zuivelmarkt langer moeten aanhouden.....Volgens Dahlhaus wordt slechts de waarde van een betrekkelijk geringe hoeveelheid melk daadwerkelijk beinvloed door de ontwikkeling van de zuivelnoteringen.
Het overgrote deel van de Nederlandse melkplas is volgens hem echter afhankelijk van langdurige prijsafspraken die zuivelbedrijven met hun afnemers maken.

De internationale zuivelmarkt heeft dus weinig invloed op de Ned melkprijs.
Het overgrote deel van de Ned. melkplas ligt aldus het verhaal vast onder contracten!
Als nu en in de toekomst langdurende conracten worden vast gelegd als de markt prijzen internationaal laag zijn,vang je nooit een goede melkprijs,ook niet als de internationaleprijzen pieken,{contracten breek je zomaar niet open}want uit bovenstaand blijkt dat de afnemers van de zuivel gehaaider zijn dan de zuivelindustrie zelf.
Een melkveehouder wordt op zijn huid gezeten om voor een zo laag mogelijke kostprijs te produceren
Het is nu tijd om de zuivelindustrie op de huid te gaan zitten voor hogere opbrengstprijzen, ze zijn blijkbaar in slaap gevallen!!!
Onbekend
En dan wordt het ook nog gebracht alsof het bijna eeuwig-durende contracten zijn. Laat de zuivel gebruik maken van het sentiment wat nu in de markt heerst. De 25 van RFF is nu toch nog geen voldwongen feit? In de hersenkamers van het bestuur blijkbaar wel.
Onbekend
Ik meen dat er doorgaans halfjaarskontrakten worden afgesloten (Arie?!), dan lijkt mij een prijsverhoging op korte termijn niet echt moeilijk. Maar ik gaf het al eerder aan: wanneer je te bang bent om eens de kont tegen de krib te gooien, loopt de tegenpartij elke keer weer over je heen..........

Het is trouwens toch verbazingwekkend dat bij een matige melkprijs door alle bestuurders naar de zakkende zuivelnoteringen wordt gewezen, maar nu deze daalt dit opeens geen invloed zou hebben op de melkprijs. Dit verhaal over kontrakten begint erg te lijken op de wurgkontrakten die de akkerbouwers tekenen met de aardappelverwerkende industrie: wel de lasten, niet de lusten.
Onbekend
Het is trouwens toch verbazingwekkend dat bij een matige melkprijs door alle bestuurders naar de zakkende zuivelnoteringen wordt gewezen, maar nu deze daalt dit opeens geen invloed zou hebben op de melkprijs. Dit verhaal over kontrakten begint erg te lijken op de wurgkontrakten die de akkerbouwers tekenen met de aardappelverwerkende industrie: wel de lasten, niet de lusten.

Je bedoelt : nu de zuivelnoteringen stijgen heeft het ineens geen invloed op de melkprijs.

Het lijkt inderdaad op de contracten uit de aardappelindustrie! En ik denk dat als de quotering eraf gaat we ook met zo'n systeem gaan werken , nou dan kun je je lol op! Wat vrije markt?
Onbekend
Scherp, George. Zoiets zit in je hoofd, we zijn eraan gewend: prijzen en noteringen dalen alleen maar............
Onbekend
Dus de contracten tussen zuivelaars en supermarkten komen binnen een 6 maanden open te staan? Dat de zuivelmarkt internationaal aan het opleven weten we nu wel, nu nog de daden.

Afgelopen week zijn de melkcontracten in de VS voor het gehele volgende jaar gestegen met 1,25 dollarcent per liter (31,7 dollarcent per liter gemiddeld zonder toeslagen en transport). Kaas- en boterprijzen trekken aan, melkpoeder stabiel op en vrij hoog niveau. De overheid overweegt nu om de vergoedingen door het extreme jaar (nat voorjaar en droog groeiseizoen regionaal) in combinatie met de te lage melkprijzen te bevriezen.
Hiertegenover staat dat de voerkosten behoorlijk stijgen door de gigantische vraag naar mais en canola voor de ethanol/biodieselindustrie.
Onbekend
Als goed betaalde werknemers in de cooperatieve zuivel alleen maar zorg hoeven te dragen voor het feit dat alle produktenverkocht moeten worden voor elke prijs,en ze weten zich afgeschermd door een bestuur,waar zouden zij zich dan druk over hoeven te maken?
Het lijkt er op dat hoofdbesturen het erg belangrijk vinden om het volk,in dit geval de veehouders,"dom" te houden.
Ik vind dat die grens al een tijd overschreden is!
anonymous_821
Voor hoelang en onder welke voorwaarden contracten worden afgesloten weet ik niks van.
Campina levert het leeuwendeel van de kaas niet aan supermarkten maar aan de tussenhandel dat is weer een apart verhaal.
Dat hoge prijzen voor basisproducten iets later doorwerken in b.v. consumptiemelk is logisch maar ik heb het gevoel dat contracten niet langer dan een halfjaar zijn.
Nu ik toch wat in oude jaarverslagen zat te lezen (bewaard ter wille van een foto die ik hieronder zet) zag ik dat in 1987 vijf Nederlandse consumptiemelkbedrijven een boete van 15 miljoen kregen.
Melkunie kreeg daarvan 7,4 miljoen, datvanwege onderlinge prijsafspraken afspraken.
Dus voor demensen die denken dat Campina en FCDF maar gezamenlijk wat moeten regelen, dat mag en kan niet.
Hieronder die foto ergens uit 1984/85 denk ik, inmiddels staat er al weer sinds ergens 1991 een hele nieuwe kaasfabriek.
Die boerderij op voorgrond woon ik, is niet al te veel veranderd maar wel gerestaureerd even als de molen naast me
Onbekend
vandaar dat je zo "dicht" op het campina nieuws zit.
Ten tijde van schaatsen leuke plek Arie!
Onbekend
Jij kreeg zeker wel extra voor de melk Arie?,kan zo de slang in de kaasbak leggen.
anonymous_821

Nee, variabele prijzen naar afstand tot fabriek is nog nergens dacht ik.

Fabriek heette tot 1984 de "Graafstroom" en was een zelfstandige coöperatie
Is met de nodige toestanden in 1984 naar Melkunie overgegaan.

Melkprijs bleef enigszins achter.
Ze wilden samengaan met de "Samenwerking" een ander kleine coöperatie elders in de Alblasserwaard.
Maar die kwam nog verder achter met de prijs.
Graafstroom dacht die echter min of meer in te lijven, en de fabriek daarvan te sluiten
De Samenwerking had Graafstroom uiteindelijk, naar bleek, alleen nodig om het eigen fabriekje langer open te houden.
Twee besturen die al "samenwerkend" elkaar in de haren vlogen.
Een directeur die wel wat véél aan zichzelf dacht.
Opstandige leden die dreigden weg te gaan.
Anderen die het eigen fabriekje van dorp ten kostte van alles wenste te houden
Wat een toestanden.
Een raad van commissarissen, van 3 nog jonge boeren, bij Graafstroom die het bestuur sommeerde om op te houden met ruzie maken en met Melkunie over samengaan te gaan onderhandelen.
Maar die Melkunie wel liet weten dat er met minstens 3 cent over de brug moest gekomen worden om de achterblijvende melkprijs goed te maken.

Uiteindelijk overgegaan-
Maar het was 1984--- Súperheffingsjaar
Alle fabrieken in paniek over onderbezetting.
En massaal vielen de particulieren fabrieken de Waard binnen om met een zak met geld boeren over te halen, dit was een kans, die boeren zaten niet meer vast.
Uiteindelijk meer als 30% van de melk naar particulieren.
Van die 3 commissarissen…
Onbekend
Leuk (vis)stekkie, Arie. Waarom is de boerderij zo aan het water gebouwd, vroeger allemaal vaarland? Is dat weggetje een openbare weg? Mag je wel goed uitkijken als je over je 'erf' wandelt. Heb je vanuit het woonhuis uitzicht op de fabriek of kijk je de polder in?

Ik wist niet dat in 1987 de mededingingsautoriteit al aktief was, zou de situatie nu niet wat anders zijn qua marktaandelen? En nog altijd geld: wat niet weet, wat niet deert. Ook in andere branches worden er herenakkoorden afgesloten, zolang hier geen fors misbruik van wordt gemaakt, is dit moeilijk aan te tonen.
anonymous_821
Veenland metwat klei op de meeste plaatsen door de bovenste laag, dat is de Alblasserwaard.
Zand zit variabel maar ±10á12 diep.
Het water dat je ziet is het veenriviertje de Alblas en verderop de Graafstrooom (gegraven dus)
Hier is zo ongeveer de overgang er van
Dat was vanouds de manier voor vervoer, zeker in vroeger tijd was de weg, is overigens een dijkje, in de winter vrijwel onbegaanbaar
Geen echt vaarland, dat is iets van Noord-Holland
Vanouds lintbebouwing langs het water, dat was vervoermiddel plus dat er meestal iets klei door de bovenlaag vlak langs het water zat, dat werd wat opgehoogd om wat stevigheid te krijgen, heien was vroeger onbekend.
Maar door klink zakt het nog steeds en wordt het waterpeil verlaagd wat funest is voor de oudere gebouwen, die scheuren etc.
Voorste land was vroeger hennepland, dat werd zo ongeveer op tuinbouwmanier bedreven, dat is honderden jaren naast de melkveehouderij hier de inkomstenbron geweest.
Daar werd veel voor gebaggerd, dat geeft voedingswaarde, mede vandaar brede sloten in het voorste land

Jij ik kijk op de fabriek, beetje schuin, maar uit mijn kantoor achter de pc kijk ik er recht op.

Jou reactie was dezelfde als destijds op de districtvergadering, boeren veranderen niet hoor.
Maar stiekem afspreken schijnt vrijwel onmogelijk te zijn.
Er moet eerst onderhandeld worden over marktaandeel en concurrentie.
Vervolgens over prijzen, contracten (hoe lang etc.) de houding bij onwillige afnemers en noem maar op.
Als dat niet op papier staat kan niemand later de ander op zijn plicht wijzen.
Want er moet evaluatie en overleg zijn, zo niet dan verwatert het heel snel.
Kijk naar de bouw, als het stiekem kon dan gingen ze nu nog volop door, maar ook daar is dat erg moeilijk.
Trouwens alle grote ondernemingen konden dan volop afspraken maken.
Dat zullen ze wel eens proberen, maar zonder structuur schijnt zoiets bijzonder moeilijk te zijn.
Onbekend
wel veel water arie j.

anonymous_821
Gevonden!
Maar je kunt ook zien hoe vertekent zoiets overkomt.
Kijk b.v. naar de veeschuur die aan het huis vaststaat, daar ziet riet op
Nou dat zou jemet Google Earth er nooit uithalen
anonymous_821
Wist je dat je alle eerste kadastrale kaarten op
[www.dewoonomgeving.nl] kunt inzien?
Sinds vorig jaar ook met de legger, dus je kunt zo zien wie begin 1800 eigenaar was
Erg leuk om er wat rond te neuzen
Ik heb onze polder opgeslagen en zal hier het betreffende gedeelte laten zien
Op de site zelf kun je grotere kaarten zien d.m.v. heen en weer schrollen
Bij al dat water boven aan de kaart stonden 2Watermolens en dan kom je al gauw naar beneden mijn boerderij tegen ( toen woonhuis en schuur nog los van elkaar)

anonymous_821
Oei niks te zien, TinyPic maakt het veel te klein, nou ga zelf maar eens op de ste kijken
Onbekend
Volledig mee eens, op afdelingsvergadering werd Holman gevraagd naar de discrepantie tussen marktberichten en besluit voor verlaging marktconforme melkprijs. Tot mijn verbijstering beantwoorde hij zelf deze vraag niet maar liet dit over aande toevallig aanwezige RFF woordvoerder Rob van Dongen. Deze kwam dus ook met het mooie 'directie' verhaaltje van langdurige contracten.
Zo'n Holman staat erbij alsof hij zelf directeur is. Ik mis elke vorm van fanatisme als bestuurder jegens de directie, over het verkeerd inschatten van de markt door alleen maar langdurige contracten. Ik betwijfel overigens hun verhaaltje over allemaal langdurige contracten, als ik de produktiecijfers van kaas en andere produkten zie, die toch echt reageren op de veranderende marktomstandigheden.
Onbekend
Je hebt volledig gelijk.
Er kan nog aan toegevoegd worden dat deze verklaring van lopende contracten, niets meer dan een leugen kan zijn. Hiermee bewijzen alle afnemers van onze melk gezamelijk dat zij niet doorlopend contracten aangaan, maar voor ale producten tegelijk, op vrijwel hetzelfde moment. Dat ruikt naar herenaccoorden. Gezien het huidige prijsniveau was dat niet aan de orde.
Overigens wél opmerkelijk dat vrijwel ál onze afnemers met dezelfde leugen komen. Dat bewijst dat er onderling overleg is (over hoe de boeren dit keer tevreden/dom te houden).
anonymous_821
Natuurlijk joh,
Elke 14 dagen overleggen alle zuivelondernemingen hoe ze zo slecht mogelijke contracten kunnen afsluiten,omdat ze boeren graag een zo laag mogelijke melkprijsuitbetalen...
Onbekend
Ik merk alleen maar op dat het wel érg toevallig is. Daarbij geef je met jouw reactie geen argumenten/feiten welke aantonen dat deze contracten doorlopend worden aangegaan, en niet op vrijwel hetzelfde moment.
anonymous_821
Hoe contracten worden aangegaan en per wanneer weet ik niet, en jij ook niet.
Ik kan wel een bepaalde verklaring bedenken voor het feitdat ze nu scheef zitten met contacten.

Als de rente stijgt en iedereen denkt dat die verder stijgt hebben de meeste mensen de neiging om hun rente lang oflanger vast te zetten.
Als dan naderhand de rente daalt profiteren ze er niet van, maar zitten voor langere tijd scheef.
Zoiets kan ook met contacten in de zuivel, als de prijzen dalen en iedereen denkt dat ze volgend jaar nog lager zijn, wat zullen ze dan proberen?
Ik denk contacten voor langere tijd proberen af te sluiten ook al betekent dat iets op contractvoorwaarden toegeven.
Als dan de zuivelmarkt precies de andere kant op gaat zitten ze scheef.
Of het zo is weet ik niet, het lijkt me wel mogelijk.
Contracten in de zuivel duren natuurlijk nooit jaren zoals met rente.

De verklaring van Campina over 60 miljoen minder steun voor de casëinaat en dat zoiets niet direct in de markt kan worden goedgemaakt lijkt me niet ongerijmd.
Eveneens dat dure wei(poeder) bijkopen voor DMV geld kost.
Onbekend
Je kan me niet overtuigen.
Feitelijk geef je aan dat er de laatste tijd geen enkel contract afliep. Ook de zuivel doet aan risicospreiding. Daarom zie ik jou verklaring als een gelegenheidsargument.
anonymous_821
???
Waarom geef ik aan dat geen contracten aflopen?
Als er nu een contract afloopt heb je toch al verreweg het grootste gedeelte van het jaar achter je?
Onbekend
Wanneer er contracten aflopen kunnen er toch nieuwe, op een hoger niveau worden afgesloten? Dit vertaald zich dan toch direct in een hogere voorschotmelkprijs?
anonymous_821
Voor de laatste paar centen die b.v. in de nabetaling zitten kijk men naar jaarresultaat.
Maar nogmaals , ik weet het niet precies.
De gedachte echter dat zuivelondernemingen hun best doen om zo slecht mogelijke resultaten te halen is te gek om los te lopen
Onbekend
Hoeveel melkgeld zou de keiharde concurrentie tussen Campina en FF op de Ned markt kosten?
anonymous_821
Dat weet ik niet.
Wel weet ik dat erenerzijds door diversen (van Bakel in zijn DDB propaganda maar ook recent b.v. mansie) wordt gezegd dat er voor een betere melkprijs er meer zuivelondernemingen moeten komen, want meer concurrentie geeft een betere melkprijs.
En vervolgens gaan boeren dan weer roepen dat ze moeten samengaan voor nog een betere melkprijs

Maar de Nma zou een fusie niet direct slikken denk ik.
Bovendien willen grote supermarkt ketens meer dan een leverancier
Onbekend
Andere vraag: wat zouden de melkprijzen doen wanneer er totaal geen concurrentie zou zijn?
Onbekend
Het ging er niet over dat zuivelondernemingen het liefst zo slecht mogelijk presteren, onzin natuurlijk, maar om het feit dat verbetering van de resultaten zich niet direct vertalen in een hogere voorschotprijs. Dit terwijl een verslechtering van resultaten (verslechterende marktomstandigheden) wél direct een negatieve invloed heeft op de voorschotprijs. En omdat zuivelondernemingen nu amass de smoes van de lopende contracten gebruiken, mag je jou afvragen wat er zich nu allemaal onder de tafel door afspeelt in deze onderhandelingen tussen de zuivelondernemingen en de retail. Zolang er geen andere verklaring van deze ondernemingen komt, kun je het voor feit aannemen dat er enkelen wel beter worden van de huidige verbeterde marktomstandigheden, maar het zijn niet de boeren.....
Onbekend
Krijg ik hier geen reacties op omdat iedereen het met mij eens is, of omdat het inmiddels een "achterhoede-discussie" is?
In het eerste geval wordt het tijd om dit op de vergaderingen te uiten en indien er geen bevredigend antwoord komt de pers ermee te bestoken, eens zien wat het antwoord van onze zuivelafnemers dan zal zijn.
Onbekend
Tja, Graats, iedereen wil graag meer geld voor zijn melk. Op de vergaderingen (ik heb deze week weer geborreld op kosten van..... onszelf) wordt bij dit onderwerp doorgaans verwezen naar de fors gekrompen exportsubsidies en hoe knap het al niet is dat de cooperatie de melkprijs+melkpremie stabiel weet te houden. Nog steeds maken zij melding van zeer moeizame onderhandelingen met de retail. Zoals al eerder naar voren kwam in de diskussie: wij hebben totaal geen zicht op de afgesloten kontrakten en wijze van onderhandelen, dit hebben we als melkveehouders uit handen gegeven aan de cooperaties. Het is dus een kwestie van vertrouwen op je cooperatie of een andere afnemer zoeken.
Onbekend
De oorzaak van de tegenvallende voorschotprijs wordt, zoals Dijkstra ook opmerkte, op de regiovergaderingen van Friesland Food slechts gelegd in het gegeven dat het bedrijf haar afzet regelt middels langdurige contracten. Jij merkt op dat op jouw regiovergadering de “fors gekrompen exportsubsidies” en de “zeer moeizame onderhandelingen met de retail” als oorzaken werden genoemd. Dat zijn andere oorzaken.

Het enige wat ik wil bereiken is dat onze zuivelondernemingen het argument van de langlopende contracten niet misbruiken om de voorschotmelkprijs niet te verhogen, dan wel te verlagen. Je zei dat het een kwestie van vertrouwen in je coöperatie is of een andere afnemer zoeken. Het vertrouwen wordt op deze wijze wel aanzienlijk geschaad. Maar ja, alsof het vinden van een andere afnemer voor onze melk zo eenvoudig is. En ook dát weten onze zuivelondernemingen, een voedingsbodem voor bedrog..
Onbekend
Tis allemaal 1 groot complot om de boeren te pesten.Je voelt je net Calimero zeker.
Of is het "zo de waard is, vertrouwd ie z'n gasten".?
Onbekend
Wat jij wil.
Voor de rest zie m'n reactie op arie.
Onbekend
Niet zo belangrijk wat ik wil,alleen als fabriek doe je het nooit goed.
Met de contracten dekken ze bepaalde risico's in. Achteraf natuurlijk makkelijk bekritiseren,ook een kwestie van instelling,loopt het financieel niet zoals je wil op je bedrijf kijk eerst wat je zelf kan verbeteren voor het op anderen te schuiven.
Hopelijk een les voor volgende onderhandelingen dat de zuivelmarkt niet alleen naar beneden kan. Maar als iedereen dat roept handelt men er ook naar en gebeurt het ook.
Onbekend
Welke coöperatieve zuivelvoorman zei pas nog dat het noemen van een toekomstige lagere melkprijs géén effect heeft op de onderhandelingen met de retail......

Dus of jíj zit ernaast, of.....hij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melkpoeder , melkprijs , zuivel , boter , voorschotmelkprijs en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0