Humana en Hocheifel leggen basis voor fusie

Humana en Hocheifel leggen basis voor fusie
Everswinkel/Pronsfeld ? De Duitse zuivelco?aties Humana Mil­chunion en Milchunion Hocheifel (MUH) willen fuseren. Beide be­drijven starten een samenwer­kingsverband dat de basis moet leggen voor een volledige fusie op de langere termijn. Dat heb­ben Humana en MUH gisteren meegedeeld.
De bundeling is volgens hen noodzakelijk vanwege de struc­tuurontwikkeling in de agrari­sche sector in het algemeen en met name in de zuivelindustrie. ?De Europese landbouwhervor­ming, de toenemende competitie binnen deze industrie en de glo­balisering van de markten stellen steeds hogere eisen. Samen is het gewoon makkelijker om de uitda­gingen de baas te blijven?, licht directievoorzitter Albert Grosse Frie van Humana Milchunion toe.
In eerste instantie zullen de concerns hun investeringsplan­nen en initiatieven op gebied van de vestigingsstructuur op elkaar afstemmen. Intussen wordt ge­werkt aan de vormgeving van de fusie die op den duur plaats moet vinden op basis van
een gedetail­leerd tijdschema.
Hoe de bundeling moet worden aangepakt is nu nog niet bekend, maar tot de mogelijkheden be­hoort dat de partners zich bij el­kaar inkopen. Einddoel met de hoogste prioriteit is versterking van de concurrentiepositie en daardoor waarborging van de juiste melkprijs voor de leveran­ciers, zo heet het verder.
Humana is na Nordmilch de grootste melkverwerker van Duitsland, met een jaarlijkse melkplas van 2,7 miljard kg van zo?n 6.000 leveranciers en een jaaromzet van ruim 2,5 miljard euro. MUH draaide in 2005 een omzet van 450 miljoen euro en verwerkt per jaar 920 miljoen kg melk van 2.600 leveranciers, waar­van ook een aantal in Belgi?n Frankrijk.
Bij een fusie zou de nieuwe com­binatie qua omzet Nordmilch voorbijstreven als de grootste Duitse zuivelonderneming. Hu­mana mikte ruim twee jaar gele­den nog op een fusie met Nord­milch, maar brak het overleg on­verrichterzake af.
Nordmilch blijft nog wel de grootste melkverwerker van Duitsland. Corr

Deel dit topic

Reacties

anonymous_821
Milchunion Hocheifel
DOOR WIM VERSEPUT ACHTERGROND
De tijden veranderen en daarmee maar al te vaak ook de inzichten.
Dat geldt wel heel duidelijk in het geval van zuivelconcern Milchu­nion Hocheifel (MUH), dat woensdag bekendmaakte dat het een fusie wil aangaan met de con­current Humana Milchunion.
MUH heeft zich eerder altijd verre gehouden van de roep om consolidering in de coöperatieve Duitse zuivelindustrie. Directie­voorzitter Rainer Sievers vond die ’fusiekoorts’ maar niets. Bun­deling van de krachten was vol­gens hem niet de weg om de leden een acceptabele melkprijs te ga­randeren. MUH kon dat alleen wel af en dat bleek ook wel, want het bedrijf presteerde een aan­zienlijk betere melkprijs dan zijn veelal grotere medespelers, waar­onder Humana. Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat Sievers deze uitspra­ken deed. Woensdag zei hij exact het tegenovergestelde. Fusie is nu toch ook voor MUH de oplos­sing om de uitdagingen van een zich verscherpende concurrentie aan te gaan en het risico op een verder dalende melkprijs te be­perken.
Humana Milchunion zal min­stens zo blij zijn met het nieuwe partnerschap. De op één na grootste melkverwerker van Duitsland, was altijd al in voor een consolidering. Daarvan gaf het blijk toen het concern in 2004 een fusiepoging ondernam met Nordmilch, de grootste melkver­werker. Nordmilch had de fusie op dat moment meer nodig dan Humana.
Nordmilch zat in een benarde positie met een weinig doelmatige vestigingsstructuur en te hoge kosten.
De verschillen bleken te groot en de met veel tam-tam aange­kondigde samensmelting werd door Humana afgeblazen. Het­geen tot grote irritatie leidde bij het Deutsche Raiffeisenverband (DRV), de overkoepelende organi­satie van de coöperatieve land­bouwindustrie.
Het DRV had toen in een beleidsstuk net bepleit dat het aantal melkverwerkers in Duitsland tot een handjevol moest worden teruggedrongen.
Het voelde zich daarom door de mislukking in het hemd gezet.
Dat de ’alternatieve’ bundeling Humana-MUH wat vertraagd te­gemoet komt aan de wensen van de georganiseerde landbouw staat tegen deze achtergrond vast.
De achterhaalde versnippering van de Duitse zuivelbranche is er desondanks nauwelijks mee ver­holpen. MUH is feitelijk ook maar één van de vele spelers en is met een omzet van 450 miljoen euro en een melkplas van 900 mil­joen kilo eerder een middenmo­ter dan een gigant.
Wel is MUH een sterke midden­velder. Het bedrijf kan het met één productievestiging af, te we­ten in Pronsfeld, één van de grootste en doelmatigste zuivelfa­brieken van Europa. Bovendien is het in hoge mate een specialist, namelijk op het gebied van lang houdbare melk, die niet onder meer in Nederland wordt afgezet. Bij de bundeling is het de be­doeling dat ’Pronsfeld’ nog ver­der zal worden uitgebouwd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melkprijs , fusie en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0