Qprijs: Melkrobot en voeren

Zijn er mensen, op het prikbord die een melkrobot hebben en geen mengwagen??
Mijn gevoel is dat de meeste robot melkers een mengwagen hebben? Klopt dit en wat zijn de ervaringen??

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
ik heb vroeger stage gelopen bij een boer met robot zonder mengwagen en evem denken ik weet er een met een weelink hek
Onbekend
ik heb een melkrobot en geen voermengwagen, ik gooi het voer met een shovel voor de koeiendruk het een beetje heen en weer en klaar is het.
Onbekend
Mijn koeien worden door de VMS gemolken. Ik heb geen mengwagen. Al vele jaren voer ik de koeien met een blokkendosseerwagen van Strautmann met een dertig jaar oude Ford 3600 er voor. Ondanks dat het voeren van de koeien erg belangrijk is en meer tijd van me vraagt dan voorheen, lukt dat best. Ik durf dan ook niet te beweren dat ik met een mengwagen niet meer melk zou hebben. Maar de kostprijsverhoging die ik minimaal op 1,5 eurocent verwacht bij een volledig gemengd rantsoen, staat mij niet aan. En ook de factor tijd moet niet onderschat worden.
Wanneer je een fris voer voor het hek hebt liggen, tegelijkertijd meerdere voerdelen over elkaar gedraaid, doet dat weinig onder voor een gemengd rantsoen. Naast het brok voeren in de robot hebben de koeien ook de mogelijkheid brok op te halen bij een krachtvoerstation die in de stal is blijven staan. Zowel bij dat station als de VMS zijn er 2 voersoorten te halen. Ideaal voor de nieuwmelkte dieren.
Onbekend
Dat is ook wat mij wat tegen staat, de kosten van een mengwagen. Momenteel zetten we blokjes kuil tegen het voerhek en draaien er mais overheen met een vijzelbak! Dit doen we na melken, als alle koeien aan het hek staan, met een melkrobot heb je minder dat de koeien allemaal aan het hek staan, dus hoe krijg ik nu de mais in alle koeien daarbij komt soms voeren ook nog wat soya aan het hek bij!
Onbekend
Ik ken genoeg die een robot hebben en niet gemengd voeren. Ik doe het al meer dan 7 jaar zo, en was van plan ermee door te gaan. Waaromzou het niet werken, het enige waar je voor moet waken met een robot is dat je het rantsoen wat aan het voerhek ligt niet te rijk maakt. Daarnaast is voldoende structuur belangrijk maar dat onderkent tegenwoordig zowat iedereen.

Zelf voer ik een basisrantsoen bestaande uit 70 procent kuilgras en 30 procent snijmais met een blokkenwagen. De mais, waarover ik nog ca 1,5 kg mais/sojamengsel strooi, verspreid ik met de blokkenwagen over de kuil. Gemengd voeren zou wellicht minder selectie door de koeien tot gevolg hebben, maar de kosten liggen aanzienlijk hoger, en het kost meer tijd. Beide zit ik niet op te wachten. Verder voer ik b-brok en een opstartbrok in de robot en een aanvullende a-brok in een krachtvoerbox.
Simpel, makkelijk, en goedkoop. Bovendien is het bedrijf makkelijker over te dragen aan een vervanger in vakanties e.d.
Onbekend
Er moet volgens mij even een onderscheid gemaakt worden tussen niet gemengd voeren en voorraad voeren ed. Wanneer je niet gemengd voert maar met handig omgaan met je machines het voer in laagjes of min of meer mengt voor het voerhek moet je dat volgens mij onder gemengd voeren verstaan. Dan is het arbeidstechnisch zeker makelijk om een mengwagen te kopen. veel minder gerij door die stal en veel exactere verdeling. Wanneer een ander moet voeren en hij weet hoe het spul werkt dan is het een kwestie van kilo's erin en een keer door de stal. De smakelijkheid neemt ook duidelijk toe bij mengen. Je kan meer ruwvoer in die koe stoppen.
Onder niet gemengd voeren valt volgens mij voorraad voeren en boeren die alleen gras voeren.
Onbekend
een hoog basisrantsoen aan het voerhek stimuleert de melkkoeien niet om naar de melkrobot te gaan waar ze het krachtvoer kunnen halen; ik zie daarom weinig heil in een voermengwagen icm een melkrobot.
Onbekend
Ik zie mijn systeem toch echt niet als gemengd voeren hoor. Het is waarschijnlijk meer te vergelijken met het voeren met een Feedo van Schuitemaker of een Schouten voerwagen. In lagen vullen met een lader en lossen maar. Ook dat valt niet onder gemengd voeren. Het is echter wel goedkoper en voldoet over het algemeen uitstekend als je alleen gras en mais en geen bijprodukten voert aan het voerhek.
Met teveel bijprodukten maak je het rantsoen al gauw te rijk, waardoor de bezoekfrequentie aan de robot omlaag gaat.
Daarom zie ik ook niet veel in een voermengwagen in combinatie met een robot. Tenminste niet uit kostenoogpunt. Als je alleen gras en mais in een mengwagen dondert, lijkt me dat namelijk weggegooid geld (lees: diesel- en machinekosten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , melkrobot , prikbord en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
10