Nu ook Chinese interesse voor de DDB

Voorjaar 2006 kwam er al een delegatie uit Korea langs en vandaagwas er een groepmelkveehouders en beleidsmakers uit China op bezoek bij het melkveebedrijf van de familie Wiering in Wognum. Hier lieten zij zich door het DDB (Dutch Dairy Board) bestuur informeren hoe Nederlandse melkveehouders hun belangen behartigen.

Op dit bedrijf worden de koeien sinds kort gevoerd door de zelfrijdende voermengwagen van Loonwerker Wilfried Smit uit Wognum

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
zorgt het verhaal van de ddb er voor dat de chinezen de ogen open gaan?

de toekomst zal het ons leren, ik ben benieuwd, al val ik bijna van mijn burostoel van het lachen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Ja Frits, lach maar om de DDB, de tijd zal het leren of de ".tijdelijke" opleving op de wereldzuivelmarkt ook werkelijk tijdelijk is.Maar de praktijk is dat de " vrijemarkt"ervoor zorgt dat alles in het groot wordt geproduceerd, en alles wat in het groot wordt geproduceerd uiteindelijk het punt naderd dat het voor niets wordt weggegeven. En dat is nou net de bedoeling van elke consument.
Onbekend
Die Chinese delegatie heeft blijkbaar een vooruitziende blik wat betreft de toekomstige problemen voor Chinese boeren.
Hoewel China omschakeld naar een markt-economie, is het nog steeds een plan-economie. Economische superioriteit is het doel, vrijhandel is het middel. Met het comparatieve voordeel en een enorme reserve aan goedkope arbeidskrachten is dat geen probleem. Tegen 2050 moet 80 procent van de 800 miljoen boeren een baan hebben buiten de landbouw. dat betekent voor de blijvende boeren moderniseren en schaalvergroting en concurrerende prijzen voor melk, want met een gemiddeld loon van 80 dollar per maand zullen de melkprijzen laag gehouden moeten worden.
Onbekend
het is onvoorstelbaar hoeveel melktanken en melkrobots op dit moment door Meko, De Laval en Lely naar China worden geexporteerd;
ze gaan in een sneltreinvaart misschien wel meer dan hun eigen consumptie produceren.
anonymous_1257
<b>Chinese delegatie op bezoek bij DDB

Vrijdagmiddag 12 januari jl. ontving het bestuur van de Dutch Dairymen Board (DD in Noord-Holland te Wognum, een Chinese delegatie van het landbouwministerie uit de provincie Gansu in het Noord-West China. Deze ontmoeting kwam tot stand door bemiddeling van de organisatie Cecec uit Rotterdam. De Chinese delegatie bezocht ons land om kennis te nemen en te leren van de manier waarop in Nederland de coöperaties in de landbouw zijn georganiseerd. De delegatie bezocht ook de bloemenveiling in Ede, het landbouweconomisch instituut (LEI), Saweco en PTC in Oenkerk.
</b>
De provincie Gansu is één van de vijf grootste melkveehouderij provincies in China.

In China staat de melkveehouderij echter op een heel ander peil dan in Nederland. Het grootste deel van de geproduceerde melk wordt gemolken door boeren die de melkveehouderij als één van de vele takken hebben, en slechts 3 tot 5 koeien houden. De boeren brengen de melk in ketels, zelf naar verzamelpunten waar de melkfabriek de melk ophaalt.

Gespecialiseerde melkveehouderijen komen eigenlijk niet voor hoewel er wel een aantal staatsbedrijven zijn. De heer Chen Duoij, de enige boer in het gezelschap, werkt op het staatsbedrijf Jing Tai Demonstration Farm, waar 300 koeien worden gemolken. Dit staatsbedrijf heeft 20 man personeel om de 300 koeien te melken. Een groot verschil met Nederland waar zo’n 65 koeien per persoon worden gemolken. In China is personeel echter zeer goedkoop, waardoor een efficiëntieslag op dat niveau niet nodig is.
Het merendeel van de Chinese melkproductie wordt door de kleine boeren gemolken.

De kostprijs om in China een liter melk te produceren ligt rond de 10 eurocent (zonder berekende arbeid), de opbrengstprijs van een liter melk is 16 eurocent voor de staatsbedrijven en 14 eurocent voor de zelfstandige boeren.

De Chinese markt is voor Europese melkveehouders geen lucratieve markt om in de nabije toekomst melkproducten op af te zetten; het prijsniveau op de wereldmarkt is immers nog meer dan het dubbele van de melkprijs in China.

De consumentenprijs voor melk ligt in China dicht bij de melkprijs voor de boeren.

De heer Xie Pengyun, agrarisch econoom en leider van de delegatie, legt uit dat we het Chinese prijsniveau met tien moeten vermenigvuldigen om het te vergelijken met de Europese levenstandaard en het Europese prijs- en kostenniveau.

Melk is daarom ook een luxe artikel dat vooral door stedelingen wordt gekocht om aan hun kinderen te geven. Op het platteland wordt nagenoeg geen melk gedronken, omdat het te duur is voor de doorgaans arme bevolking. Volwassen drinken in China geen melk, hoewel dit de laatste tien jaar aan het veranderen is.

De boeren in China volgen de stijgende vraag uit de markt, van tekorten is geen sprake. De markt bepaalt de prijs van de melk, hoewel de overheid deze markt voor een groot gedeelte stuurt door regelgeving. De overheid zet groot in op onderwijs om de melkveehouderij verder te ontwikkelen. Men kijkt qua innovatie sterk naar Nederland.

In China wordt binnenkort een nieuwe wet van kracht waardoor coöperaties mogen worden gevormd. De presentatie en uitleg die de DDB-woordvoerders over de DDB en de Europese samenwerking in de European Milk board (EM gaven, gaf de delegatie een helder beeld. De DDB werd door de heer Xie Pengyun, als de pure belangenbehartiger voor de melkveehouders binnen de coöperatie genoemd. “De DDB beschermt de boeren en richt zich op een goede prijs, en daar gaat het uiteindelijk om als je wilt voortbestaan”, vervolgde de heer Xie Pengyun. Het feit dat de DDB alle melkveehouders als leden telt en zich niet beperkt tot één coöperatie noemde hij daarbij een zeer sterk gegeven.

Aan de delegatie werd door een aanwezige verslaggever gevraagd waar ze na hun bezoek aan Nederland om hadden moeten lachen. De enige melkveehouder in het gezelschap, de heer Chen Duoji van de Jing Tai Demonstration Farm, reageerde daarop met zijn eigen duidelijke conclusie: “Hoe groter de coöperatie, hoe minder de zeggenschap van de boeren”. Dat was niet zozeer om te lachen, maar eerder belachelijk.

Xie Pengyun: ”Hoewel China en Nederland twee verschillende systemen hanteren qua melkveehouderij, is het doel, een goede melkprijs, hetzelfde. Verenigen is daarbij de enige weg, want als je je krachten bundelt, ben je sterk”.

Bron: DDB

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , voermengwagen , koeien , china , ddb , melkveehouders , loonwerker , dairy en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0