Reken je arm?

<a href="[landbouw.paginablog.nl]; onclick="window.open('landbouw.paginablog.nl/landbouw/…'); return false"><img src="[landbouw.paginablog.nl]; width="150" height="209" alt="" /></a>
Door <a href="[www.Alicebooij.nl">Alice,<];

Het kapitaal van melkveehoudend Nederland is in de loop van 2006 flink gekelderd door de halvering van de waarde van het melkquotum. Tonnen aan euro?s zijn er in rook opgegaan, verdampt, weggewaaid. Natuurlijk, het was ook ?gekregen?, maar wie fantaseert er niet even over wat je met dat geld had kunnen doen. Stel u had alle melk verkocht en weer terug geleasd. Maar het kan nog. Toch?

Eerst even een paar keiharde feiten: tot nu toe zijn er dagelijks drie melkveehouders die per dag stoppen, oftewel 1100 melkveehouders per jaar, <a href="[www.cbs.nl] maakte het CBS bekend</a>. Het betekent dat er nog 22.300 melkveehouders over zijn in Nederland. Een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland heeft ongeveer 500.000 kilo melkquotum. Bij een gemiddeld vetpercentage van 4,3 % betekent dat zo?n 21.500 kilo vet. Zet dat maar eens op waarde. Op het hoogtepunt (september 2005) kon je zo?n quotum verkopen voor ongeveer 1,2 miljoen euro. De recordprijs bedroeg toen 55 euro per kilo vet.

Een jaar later was er van dit bedrijf nog 860.000 euro over. Kortom 340.000 euro is er verdampt. Wie de teller <a href="[www.quotum.nu] de quotumbeurs</a> er januari 2007 op nakijkt, komt uit op een waarde van ruim 510.000 euro. Daarmee bedraagt het ?verlies? 690.000 euro. Hoelang duurt het nog dat de waarde van het melkquotum 0 euro bedraagt? Dan is die 1,2 miljoen helemaal verdwenen. De echte speculanten (ondernemers?) hebben het quotum verkocht en leasen het terug, of ze wachten rustig af tot de prijs nog verder daalt en kopen dan weer productierechten. In de tussentijd passen ze hun stal aan en breiden de huisvesting uit voor het quotumvrije tijdperk. Al het jongvee wordt aangehouden en het insemineren met BWB sperma is nihil. Het komende jaar behoudt het quotum zijn waarde, terwijl de prijsdaling verder doorzet. Wie volgt?

Groeten van <a href="[www.Alicebooij.nl">Alice<];

<a href=nieuwsgrazer.nl/ target=0><img src=nieuwsgrazer.nl/images/banner468.gif/ border=0></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Beste Alice,
Zo kan je wel rekenen, maar dat qutoumm is niet zoveel waard, als je het verkocht hebt, moet je het of snel weer investeren, of de helft naar de belasting brengen.
En als je dan 2005 als referentie pakt, en het verlises zou dan 600000 zijn, de helft ervan naar de belasting , is nog 300000 over.
In die twee jaar is nog weer 80000 euro verdiend. dan is dat nog maar 220000 euro, en voorlopig krijg je ook nog een x aantal jaren melkpremie.Enveel quotum is voor niets van vader op zoon gegaan. Het zou nog wel zo zijn, dat er nog diverse jonge veehouders zijn die dan weer aan de familie moeten betalen.

Dan denk ik niet zeuren , je bent ondernemer of niet.

Ga lekker (put)opties schrijven op de beurs, hier hoef je niets voor te hebben , en kun je lekker speculeren.
Onbekend
mijn oom kocht ooit een keer een nieuwe Mercedes voor 45000 gulden, hij rijd er al zo'n 15 jaar in. De dagwaarde zal nu rond de 500 euro liggen. Alleen hij redeneerd even makkelijk als wij, zolang je het niet verkoopt is het nog steeds een Mercedes van 45000 gulden. En iedereen in zijn omgeving praat nog steeds, kijk die patser eens in zijn dikke Mercedes, terwijl hun eigen autohet veelvoud waard is.
Jou verhaal heeft waarde voor diegene die binnen 10 jaar willen stoppen, de rest dendert vrolijk(of iets minder vrolijk) door.
Onbekend
Tuurlijk gewoon doorgaan maar wat wel zorgelijk is dat de sector armer is geworden.Al het geld dat voor quotum is betaald is uit de sector verdwenen,bijna alle stoppers hebben het geld buiten de landbouw desteed,daar hoort ook de belasting bij natuurlijk.Maar we roeien maar door ik wil nog niet met een stopper ruilen.
Onbekend
Gelukkig zijn er nog boeren in dit land
Onbekend
Nou Alice, nou moet je niet zo flauw doen. wat jij vertelt is natuurlijk wel waar,
maar dit prikbord is helemaal niet bedoeld voor echte ondernemers die kansen zien.
Dit prikbord is vooral bedoeld om te zeuren. Over melkquotumhandelaren die teveel verdienen, of over LTO-bestuurders die niets doen en zuivelbesturen die er niets van snappen. Maar zelf kansen grijpen ? Hou toch op, veel te eng!!
Sommigen hier zijn zelfs lid geworden van een Vakbond. Nou, duidelijker kun je denk ik niet aangeven dat je je eigen ondernemerschap niet helemaal serieus neemt!
Dus Alice, doe weer net als in je vorige bijdrage (over de zuivelfabrieken) en zeur lekker mee, en ga anders ergens anders spelen.
Onbekend
Johan for president!
Onbekend
Johan is boos erg boos.
Onbekend
volgens mij heeft die vakbond zelfs reflectie in de hoogste campina directiekamers.
Onbekend
Alice je hebt volkomen gelijk, dit is het zoveelste bewijs dat boeren niet kunnen rekenen.
Elke keer dat er bij een boer weer geld op de bankrekening wordt gestort wil hij weer melkquotum kopen zodat hij weer meer werk en stront heeft.
Dan kan hij weer zeuren dat een boer altijd moet werken en bijna niets verdient.
Een ander heeft altijd vrij en hij niet, in hun vrije tijd fietsen of lopen ze over het platteland en kunnen ze de milieupolitie of de dierenbescherming waarschuwen voor elke kleinigheid(in de ogen van die boer).
Maar ja, een boer die niet zeurt is dood.
Onbekend
Ha, ha nee hoor een boer die niet zeurt onderneemt!!
Onbekend
hier meldt zich een dooie boer, Ik heb vorig jaar m'n quotum niet verkocht, echter ik heb nog wat gekocht en m'n veestapel produceert inderdaad meer stront en melk. Echter houdt me dit van de straat, helaas wordt het langzamerhand wel een uit-de-kluiten-gegroeide hobby. Misschien wordt m'n volgende investering wel een rekenmachine, maar de kans is erg klein!!
Onbekend
Van achteren kijken wij een koe in de kont. Het is net als met aandelen achteraf weet je precies hoe het had gemoeten. Als ik naar mijn eigen toko kijk heb ik met de aankoop van quotum, en zit er niet over in ik heb heel veel gekocht, tot op de dag van vandaag geld verdient.
Onbekend
alice, wil je jou berekening nog een keer opnieuw maken en de meenemen dat we ondertussen op het quotum hebben kunnen afschrijven=minder geld naar de fiscus brengen. je zult tot een andere conclusie komen!
Onbekend
Boeren en rekenen, tja dat is een verhaal apart. Voor mensen buiten de sector ook niet te begrijpen. Boer zijn is natuurlijk geen economische bezigheid. Maar.......
Draait het allemaal om de centen ?
Hoeveel mensen hebben hun dure vakantie echt nodig ??
Hoeveel mensen hebben dure kleren echt nodig ??
Speelgoed, auto's , verbouwen, cursus dit cursus dat en hobby's te over.
Met je pappagaai naar de psychiater. Naar de albert hein terwijl je ook naar de aldi kunt.

Wat zeuren we nou over rendement. Een boer kijkt wat ie nodig heeft om de rekeningen te betalen en de rest gat hup terug naar het bedrijf.

EEN BOER INVESTEERT WAT HET LEIE KAN en niet op basis van rendement.
Waarom denkt je dat het kwotum zo duur is geweest. Omdat het geld er was en omdat de boer vooruit wilde.

Natuurlijk had je het goed gedaan om vorig jaar te verkopen en nu terug te kopen maar achteraf is makkelijk lullen. Jammer de bammer !!! Op papier is het leuk maar het gaat toch over de lange termijn. Als we zo onszelf gaan kwellen dan moeten we helemaal verdrietig worden van het feit dat we in 1981 geen stal hebben gezet van 200 koeien voor maar 100.000 euro. 200 * 5000 liter = 1 miljoen liter (toemalige produktie en korting). Maal 2 euro = 2 miljoen euro

Au au, hadden we dat toen gedaan dan waren we nu binnen geweest. Hadden we toch mooi 72.000 euro per jaar verdient. En zo kun je door gaan tot je een ons weegt.

Laten we doorboeren en doen zoals we het leuk vinden en niet ALLEEN maar naar de centen kijken. Het boeren is een prachtig leven en rendement is daar ook maar een onderdeel van. Het is ondernemen Soms pis je langs de pot en soms val je met de neus in de boter. Dat is ook het mooi evan het vrije ondernemersschap.

Op naar de toekomst, op naar een kwotumvrij tijdperk. Zijn we ook eindelijk verlost van alle gebakken lucht berekeningen.

Gegroet John
Onbekend
volgens vele berekeningen heeft quotum kopen nooit uit gekunt.
maar de boeren die nooit gekocht hebben zijn er nu niet meer.
en de kopers bleken blijvers.
Onbekend
op een na dan !!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Dit gaat lang niet altijd op,vele die gekocht hebben zijn gestopt en vele die gekozen hebben om dit niet te doen zijn er nog.Je moet de catogerie stoppers die toch gestopt zouden zijn omdat ze geen opvolgers en niet wilde investeren hierin niet meenemen.In het verleden stopte ook boeren omdat ze b.v. geen tank aan wilde schaffen o.a.Dit is door de jaren altijd zo geweest,toen mijn opa begon was de helft van de mensen boer.
Onbekend
Juist dat wordt vaak gezegd,maar is niet altijd zo.
Het geldt misschien wel voor puur melkveebedrijven,maar dat zijn vaak van die gemengde bedrijven en die molken "toen" 30/40 koetjes en nu nog!
Hebben vaak van die halve dikbillen,trekken er een kalf van 500 tot 700 euro af,de afgemolken koeien brengen 3 keer zoveel op,lage krachtvoerkosten en weinig trammalant!
Kopen ook om de 5 jaar een nieuwe trekker of een stuk grond,dan denk ik wie is er gek!!
Sprak er laatst nog een die zei:door dat tie een gemengt bedrijf (koeien/varkens)had nog steeds koeboer was,maar dat het nog niet lang geleden andersom was!!!
"Lang leve de gemengde bedrijven"
Onbekend
Zomaar een gedachte. Is het een idee om als boeren een blok te gaan vormen en meer druk uit te oefenen op de nuka prijzen. Graag reactie's

John
Onbekend
Een blok vormen voor een hogere melkprijs lijkt me makkelijker en meer opbrengen!
Onbekend
Nou JR ze willen ons laten geloven dat we overal blij mee moeten zijn dat we ergens nog geld voor krijgen. Sommige zijn zelfs blij dat Campina iedere drie dagen de tank leegzuigt omdat hij anders vol is.
Onbekend
Dit is het omgekeerde verhaal van de tachtiger jaren van de vorige eeuw.
Met het instellen van het melkquotum heb ik weleens gezegd:'met het quotum ben ik een miljoen rijker geworden, maar geen cent gelukiger".
Het is de manier van verhandelen, welke door onze landbouwvoormannen is voorgesteld, dat het quotum zo'n hoog prijskaartje gekregen heeft.
Zelf heb ik altijd gezegd dat er te weinig is gedacht aan de continuteit van de bedrijven, maar meer het mooi geld maken voor de stoppende boer.
Nu het einde van het melkquotum nadert worden er boeren armer als ze te veel daarin hebben geïnvesteerd.
Onbekend
je hebt gelijk Alice, ik heb ook altijd spijt van dingen die ik NIET gedaan heb.
Onbekend
En dat is pas erg !
Onbekend
het eerste verlies van die mogelijke 2 €uro opbrengstprijs per kg melk heb je al te pakken via de extreem hoge leaseprijs (circa 40 €urocent) van hedendaags en als je niet snel herinvesteert ben je van de opbrengstprijs ook nog circa 50% kwijt aan de belasting.

Daarnaast ben je dus echt aan het speculeren met je inkomen en of dat soort lieden "echte ondernemers" worden genoemd kunnen worden is voor mij de grote vraag; ik heb er teveel gezien die daarmede "flink op hun bek" zijn gegaan.

Wij zitten niet op dat vermogen te kijken, wij hebben graag een bedrijf met goede continuiteitsperspectieven want daar komt ons dagelijkse brood uit.
Van vastgelegd vermogen in melkquotum (maar ook grond) kun je geen brood kopen.
Onbekend

Heel aardig verhaal Alice maar ik wou enige kanttekeningen zetten bij de volgende zin:

”De echte speculanten (ondernemers?) hebben het quotum verkocht en leasen het terug, of ze wachten rustig af tot de prijs nog verder daalt en kopen dan weer productierechten”.

Het impliceert immers dat boeren die niet aan deze quotum(wind)handel doen geen (echte) ondernemers zijn.
Om te speculeren moet men een bepaalde mentaliteit hebben, zoals destijds een mentaliteitsverandering nodig was voor de opkomst van het kapitalisme.

( Naast de technologische vooruitgang was er volgens Max Weber ook een verandering nodig in de levensvisie van de bevolking. Een levensvisie die mensen de motivatie gaf om kapitaal niet meteen uit te geven, maar hen aanspoorde het te investeren met het doel nog meer kapitaal te vergaren. Bron: Wikipedia)

[nl.wikipedia.org]

Zoals ook het `individualisme`, en de hebzucht, dat waarmerk van westerse cultuur,een belangrijke rol speelt.

Beursspeculanten geven dat ook ronduit toe, hebzucht is de enige deugd die telt. Die (beurs)speculanten waar jij op doelt kunnen hun slag slaan, juist omdathet gros van de beleggers, (veehouders) het aan de mogelijkheden, de kennis, maar vooral de mentaliteit ontbreekt. Juist omdat zo velen de kennis en mentaliteit ontbreekt geeft het die enkelen de mogelijkheid zich zo (schaamteloos)te verrijken. Zie ook:

[www.nieuwsgrazer.nl]

De benaming van ”roversbende” en ”rovershol” voor dit soort beleggers c.q.”de beurs” is dan ook niet ver van de waarheid.

Want ”Boer zijn” is voor de meeste agrariërs echter een manier van leven waar de economie weliswaar een grote rol speelt maar niet zo nadrukkelijk aanwezig is als bijde ”echte ondernemers” zoalsbedoelt in jouw verhaal.

Hier een goede analyse van het begrip ”hebzucht”, door Andreas Kinneging.

”Hebzucht is de excessieve verknochtheid aan bezit, die zich kan manifesteren als een onmatig streven naar bezit. In het laatste geval spreken we van gierigheid. Haar dochters zijn onder meer verharding van het hart tegenover behoeftigen, fraude en bedrog. In de praktijk komt hebzucht vooral tot uiting in de omgang van de mens met geld. Hebzuchtis derhalve veelal een preoccupatie met geld verdienen of, in het geval van gierigheid, een buitensporige afkeer van geld uitgeven en, vooral, weggeven. De consequenties zijn niet gering. Om te beginnen zet hebzucht de mens aan een te groot deel van de dag te besteden aan het verdienen van geld. Hij krijgt daardoor onvoldoende rust en teert in op zijn geestelijke en lichamelijke reserves. Hij verwaarloost zijn sociale leven in het bijzonder zijn gezinsleven, waardoor hij van zijn vrienden, levenspartner en kinderen vervreemdt. En hij heeft geen tijd om zich te verdiepen in de muzen, de letteren en de schone kunsten-, die bij uitstek het leven uittillen boven het platte niveau van productie en consumptie. Kortom, hebzucht maakt de mens vermoeid,asociaal en vulgair. Dat is echter nog niet alles. Want hebzucht leidt er ook toe dat alles en iedereen in het teken van de mammon komt te staan. Hebzucht bewerkstelligt dat zaken voorwerp van koop en verkoop worden die dat eigenlijk niet zouden moeten zijn, zaken die in wezen onbetaalbaar zijn, van grotere waarde dan welke prijs dan ook: Eer, integriteit, wetenschap, rechtvaardigheid en vrijheid. Hebzucht verleidt tot oneervol gedrag: onderdanigheid, kruiperigheid, vleierij, naar de mond praten. Hebzucht maakt omkoopbaar. Hebzucht prostitueert de wetenschap: kennis is alleen kennis als het wat oplevert. Hebzucht maakt blind voor wat anderen toekomt:diefstal, fraude, afpersing lonken. Hebzucht deinst er zelfs niet voor terug de mens tot slaaf te maken, als het maar rendeert”.
anonymous_602
Hoewel ik ook graag hogere nukaprijzen zie, moeten we nog steeds blij zijn dat dit 'restproduct' geld opbrengt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melk , jongvee , melkquotum , sperma , melkveehouders , melkveebedrijf en huisvesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0