Biest

Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die bij de geboorte van een jong dier de biest controleren op kwaliteit, en zo ja hoe ze dit dan doen/laten doen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
opsturen, in het noorden kun je dat wel bij melkcontrole Nijland, ik neem aan dat je cel, lactose, vet en eiwit bedoeld. Ik weet van een prettig gestoorde boer die de "biest" van z'n vrouw had opgestuurd, kreeg direct een telefoontje. Die grap kenden ze al. Wat de gehaltes waren wou hij niet vertellen. Of misschien de GD
Onbekend
De dierenarts kan deze controleren op antistoffen.
Onbekend
Wat is daar de nut van eigenlijk? Is het niet zo dat op het moment dat de uitslag binnen is de beschermende waarde van de biest al niet veel meer voor stelt? Of is het meer te doen om wat meer over de gehele veestapel te weten te komen?
Onbekend
Dat bedoel ik dus, snelheid is zeer belangrijk.
Ik heb een totaal ander achtergrond, maar ben per toeval bij een paardenfokker terecht gekomen die mij wist te vertellen dat je dit dus wel snel en eenvoudig zelf kunt testen mist je hiervoor de juiste apparatuur hebt. Middels onze gezamelijke kennis + achtergrond info die op internet heb gevonden zijn we nu zover dat deze mensen dit snel en goedkoop zelf kunnen doen en zo de kosten en risico´s voor een ziek of dood beest sterk terug hebben gedrongen.
Onbekend
Wuj meten altijd de antistoffen van de biest, dit doen we omdat we het overtollige biest van de eerste melking verkopen. Wat ons wel opvalt is dat als je voor of direkt na het afkalven de koe melkt de biest van de beste kwaliteit is. Dit gaat snel achteruit naarmate je langer wacht met melken, + de opname van de antistoffen is veel minder dus het gaat dubbel op.
Onbekend
Ik geef het kalf zolang mogenlijk biest van de 1ste keer melken.Ik melk de 1ste keer de koe ook uit zodat ik veel biest heb.Als je de 1ste keer maar een halve liter melkt is de tweede keer melken toch al van veel mindere kwaliteit.Ik heb de koeien apart staan als ze moeten kalven en kan ze daar ook gewoon met een ketel melken.Het kost op deze manier niet echt veel moeite meer als is het midden in de nacht.Zo word diaree bij de kalveren haast uitgebannen.
Onbekend
Staan diie koeien aangebonden geert ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN