Friesche Vlag schakelt over op weidemelk

Friesche Vlag schakelt over op weidemelk
20-02-2007 11:26

WOERDEN - Friesland Foods schakelt in april volledig over op weidemelk. Het zuivelconcern garandeert dat het hele dagverse zuivelassortimernt van het merk Friesche Vlag afkomstig is van koeien die van de lente tot in de herfst in de wei lopen.
Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Friesland Foods gaat op de verpakkingen communiceren dat de melk in bijvoorbeeld melk, karnemelk, vla, yoghurt, Milk & Fruit en Breaker afkomstig is van weidekoeien. Het zuivelbedrijf grijpt de introductie aan om de prijzen van zijn gangbare producten te verhogen.

Bonus voor boeren
Tegelijkertijd richt het bedrijf samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en de Vereninging Natuurmonumenten een weidegangfonds op dat koeien in de wei moet stimuleren. Uit het fonds krijgen veehouders die hun koeien in de wei laten lopen een bonus van 5 cent per 100 kilo melk. Friesland Foods stort jaarlijks 2 miljoen euro in het fonds. Ook het ministerie van Landbouw en de Rabobank hebben toegezegd het fonds te willen steunen
[www.distrifood.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Tsjonge, dat wordt voor een bedrijf met 5 ton melkhet respectabele bedrag van wel 250 euro. Tenminste , als ze het overde hele jaarproduktie gaan uitbetalen. Als het alleen over de zomerproduktie uitkeren hebben we het over de lieve som van 125 euro. En dan moeten de ophaalschema's ook nog worden aangepast........., en de nodige administratie en controles, waar beginnen ze aan ............
Onbekend
Niet zo negatief,ruud.Ergens moet je beginnen,als de bal 1 x rolt kan het meer worden.FF begint wakker te worden.
Onbekend
Wat een stimulans voor de boer, 250 euro, een paar rol prikkeldraad en palen zijn nog duurder!! Of zou het een schrijffoutje zijn, 5 cent per liter.......???
greetz.
Onbekend
Wedden dat ze niet gescheiden gaan ophalen?
Veel melk gaat naar de kaas etc.
Het gaat alleen om dagverse zuivel. 80% rond fabrieken dagvers levert al weidemelk, dus het is dan slechts wat schuiven met ophaalschema's.
Het lijkt eerde op imago verhogen (prima trouwens) dan weidegang stimuleren.
Dus imago verhogen met slechts zeer lage kosten!
Onbekend
Het heeft even geduurd maar dit is dus de reactie op de Omega 3 melk van Campina. Lijkt mij een beetje paniekvoetbal.
Onbekend
wat een onzin, je bedoeld zeker dat Campina en de RFF reageren op de Cono. Het is wel de eerste die afspraken maakt met CBL en Natuurmonumenten ofschoon ik het allemaal nogal overtrokken vindt gezien het aandeel van Friesche Vlag. Ze hadden ook wel afspraken met een cluster boeren rond een bepaalde fabriek kunnen maken over zoiets. Wat nu nog met vergoeding en bijzonder is zal straks wel standaard en zonder vergoeding gaan en als je niet mee doet gekort wordt op je melkgeld. Vanmorgen zoals eerder vermeld vergadering gehad, heren boeren maak u borst maar nat, u staat nog maar aan het begin van een lange weg van onbetaalde eisen allemaal voor een zgn IMAGO. Bah wat wordt dat dan toch een vies woord.
Onbekend
Goeie stap, weinig kosten toch bericht in de media. Dat hele circus van Campina koste veel meer en klinkt een stuk onbegrijpelijker voor de consument. De friesen maken geld van iets dat ze al leveren. Die hebben het marketingtrucje door.
Onbekend
Zo zit het precies John.
Slimmerds daar bij Friesland Foods.
minimale kosten, groot resultaat.
Onbekend
Nou Sjakie, sinds wanneer heb jij verstand van consumenten en marketing. Ach ja, het is iets nieuws dus weer moeilijk te begrijpen. Het moet ingewikkeld zijn daar heeft de cunsument tijd voor ??????
Onbekend
Nou john, consumenten zijn wij allemaal en marketing is het aan je binden van consumenten door een onderscheidend produkt (smaak, gezondheidsclaims, verpakking etc.) in de markt te zetten. Zoals Campina probeert met de omega-3 melk: zeer eenvoudig uit te leggen aan de consument en echt onderscheidend. Dit is nu precies wat RFF niet doet: de gewone zuivel komt al voor het merendeel van weidende koeien en daarnaast is dit concept al gelanceerd door de Cono en in combinatie met de omega-3 door Campina.

Over deze uitspraak van je:"Ach ja, het is iets nieuws dus weer moeilijk te begrijpen."

Dit plan van RFF is dus zeker niet nieuw! Moeilijk te begrijpen is pas het posten van een reaktie op de juiste plaats, dus onder degene waar je op reageert.....
Onbekend
Neem toch nog maar eens een cursusje marketing Sjakie want met deze huis, tuin en keuken uitleg kom je er niet. Ik zal je eens vertellen wat echt onderscheidend is. Mac Donalds Deze formule geeft onderscheiding, poppetjes en frutsels voor kinderen. Als campina nou zegeltjes bij de melk gaf die je bij inlevering een gratis toegang gaf bij de boer waar je een echte koe kon melken dan hadden ze een onderscheidend produkt. MARKETING is kijken wat de cunsument wil, niet zelf denken iets hips te hebben uitgevonden.Natuurlijk is het RFF plan niet nieuw maar het is wel een nieuw bericht in de media voor weinig kosten. Campina maakt het weer moeilijker dan het is. In plaats zich te richten op winst (weinig kosten, veel omzet) is campina zich uit de markt aan het prijzen. Maar de produkten zijn o, zo speciaal. Wat koop je ervoor.

Op de nichemarkt willen werken is leuk maar de grootste winst zal toch uit de massa moeten komen als je deze omvang hebt. De mensen willen lekker en veel voor weinig. Zie Aldi succes. Maar heb vooral geen kritiek op je cooperatie. Ik heb zo weinig mogelijk geld in campina zitten omdat ik een beter rendement kan halen dan deze proffesionele organisatie. Ik laat mensen betalen voor een goed produkt en voor weinig geld. Er zit veel meer waarde in een landbouwbedrijf dan alleen vee en melkgeld. Het wordt tijd dat alles wat waarde heeft ook zijn geld oplevert. Er wordt geen geld gemaakt van de plattelandsbeleving terwijl dit de grootste toegevoegde waarde is.
Onbekend
Blij dat jij zo tevreden bent met jezelf en de manier waarop jij je bedrijf runt, ik wil niet ruilen.

Ik sta zeker niet kritiekloos tegenover de coöperatie die onze melk verwerkt, maar zie ook geen veel betere alternatieven of alternatieve afzetstrategie. Een coöperatie heeft de afnameplicht als grootste handicap, daarom is het niet redelijk te vergelijken met particuliere ondernemingen: ik denk dat de doorsnee 'prikker' raar op zal kijken als er een brief in de bus valt dat hun coöperatie vanaf morgen 20% minder melk ophaalt, omdat die melk nauwelijks rendabel is te verwerken.

Ik lees veel kritiek van jouw kant en steun voor onrealistisch marktdenken, maar verder dan het afzeiken van mensen die bezwaren tegen deze plannen inbrengen, kom jij niet, helaas...................
Onbekend
Al zou je willen ruilen Sjakie, met jouw manier van denken zou je het niet kunnen. Wel gek dat je zo vlug tot die conclusie komt terwijl ik een beter rendement draai. Ik dacht dat jij ook een beter rendement zou willen. Positief voor mij, lekker weinig concurrentie op de markt.

Beste Sjakie, als je zelf geen betere alternatieven hebt waarom denk je dan verstand te hebben van marketing ?? Ik zou het heel fijn vinden als je dat uit zou kunnen leggen.
De afnameplicht voor campina is geen probleem. De marge is het probleem. Zolang campina op den vreemde melk gaat kopen is dit een slecht exuus. Laten we het trouwens niet over ons als persoon hebben want dat is helemaal niet belangrijk. Katten laten we over aan meisjes van 12 ...........

Voor de duidelijkheid, ik ben al verder, dat had ik al uitgelegd. Maar ik zal voortaan proberen mee te discuseren op het nivo van het "oude denken" zodat ik je niet in verwarring en angst breng.
Onbekend
John, wanneer ik rendement met weinig geinvesteerd vermogen zou willen draaien, pakte ik m'n oude stiel als ZZP-er weer op: erg leuk verdiend in die jaren. Jij richt je meer op de sociale sektor, dit ligt mij minder, dus wil ik niet ruilen; ik heb bewust gekozen m'n brood te verdienen als melkveehouder, wil dus doodgewoon geen tweede tak. Tot nog toe is het rendement van onze enige tak voldoende voor een acceptabel inkomen. Mocht ik op de lange termijn hier mijn brood niet mee kunnen verdienen, is een tweede tak om gaten te vullen bij de eerste in mijn ogen ook zeker geen optie: dan zal het roer om moeten.
Je geeft zelf al aan dat de marge het probleem is bij Campina, dat is echter zeker niet los te zien van het coöperatieve gedachtegoed en de daarbij behorende afnameplicht; jij ziet dat anders, zoals jij toch al een ander (maar beter??) beeld hebt op de melkveehouderijsektor en de krachten die daar invloed op hebben.
Op dit forum wordt meer dan eens gediskussieerd op het scherpst van de snede en wie kaatst kan de bal terug verwachten, had niet de indruk dat je daar problemen mee zou hebben. Waarom ook, jij zit toch op een ander niveau?
Over marketing: ik heb nooit aangegeven daar echt verstand van te hebben, maar heb wel duidelijk willen maken dat het in de markt zetten van melk die in niets afwijkt van de overige melk op termijn geen manier is consumenten aan een produkt te binden, dit in tegenstelling tot de diverse produkten met allerhande gezondheidsclaims met een bijbehorende eventuele korting op ziektekostenverzekeringen als hoogtepuntje.
Het merendeel van de bezoekers hier wil een inkomen halen uit de primaire sektor, zonder zich te richten op neveninkomsten. De diskussies spitsen zich dan ook toe op zaken die hiermee verband houden. Regelmatig komen daardoor ook de resultaten van de zuivelverwerkende industrie ter sprake: doorgaans met een negatieve insteek. Ook ik sta behoorlijk kritisch tegenover de behaalde resultaten, zou zaken wel eens anders willen zien, maar de verhalen over mismanagement en zakkenvullerij lijken mij toch wat overdreven. Degenen die dergelijke taal uitslaan zouden toch eens bij zichzelf te rade moeten gaan of zij niet eens bij een particuliere fabriek aan zouden moeten kloppen, dan wel zelf initiatieven zouden moeten ontplooien om hun melk te gaan vermarkten. Het is van buitenaf zonder verdieping in de achtergronden namelijk wel erg gemakkelijk commentaar leveren.
Onbekend
Je hebt gelijk Sjakie, wie de bal kaatst kan hem terug verwachten, daarom zal je ook geen moeite hebben met de "meisjes van 12 opmerking. Even naar de kern.....

Ik vindt de termen van zakkenvullerij ook te ver gaan want ik denk dat er voor de mensen die bij de Campina werken (bijvoorbeeld Sanders) op andere plekken in het bedrijfsleven wel meer te verdienen valt. Maar we kunnen toch ook niet stellen dat we hoge eisen aan onze werknemers stellen. Ik heb het al vaker gezegd, we hebben de zeggenschap door onze vingers laten glippen. We zijn de baas maar hebben geen vat meer op ons personeel. Dit komt omdat we met te veel zijn en te ongeorganiseerd. Ik zie de DDB (ook al vindt jij het nog steeds niks en onhaalbaar) dan ook als een belangrijke boerenstem die naar buiten treed. Er zal best het een en ander aan te merken zijn op het DDB maar het wel de enige partij die echt aandacht vraagt voor de economie in onze sector. Die ook aandacht geeft aan de macht die we eigenlijk hebben. Want ben nou eerlijk. Via ledenvergaderingen lukt het gewoon niet om naar voren te brengen wat er nu echt leeft in de sector. We kunnen lang discuseren aan wie dit nu ligt maar daar schieten we ook niks mee op.

Of het merendeel zijn inkomen wil halen uit de primaire sector weet ik ook niet, ik heb daar nooit onderzoeken van gezien. Ik weet wel dat er veel meer mogelijkheden zijn om omzet uit je bedrijf te helen dan alleen vlees en melk.

Jij sprak van het roer om moeten, wat bedoel je daarmee?? (weer ZZP er)
Ik heb zelf ook als zzp er gewerkt en weet dat dit ook een goede verdienste was. Ik merk na veel investeringen in melk het toch wel erg dunnetjes is als veeboer. We kunnen ook rondkomen zonder de 2e tak maar ik vindt het dan allemaal wel lang duren voor je eens echte leuke dingen kunt gaan doen.

Mijn bedrijf is mijn kindje en ik zie dat graag groeien en bloeien. Ik vindt het dan ook in triest dat je na een overname en kwotumuitbreiding de eerste jaren bijna geen lucht krijgt om lekker te verdienen. We zijn van de 2,25 naar de bijna 6 ton melk gegaan en met een melkrobot gaan werken. En dan wil je verder. Van de 6 naar de 1,2 miljoen was de volgende wens. Als je merkt dat daar het rendement gewoon niet hoog genoeg voor is dan ga je andere dingen zoeken om in te kunnen ondernemen. De recreatie was voor ons ideaal. Met dezelfde middelen meer omzet maken. Zo maakt ieder zijn keuze's en ik ben er trots op en breng dat graag op dit forum.

Sjakie jouw beurt, vertel ook eens wat over jezelf. En hoe jij denkt in de toekomst een goed inkomen te genereren. Heb je fors geinvesteerd. Haal je echt heel je inkomen uit de melk (geen vrouw erbij die werkt enzo) En wat zou er moeten gebeuren voor jij je ook aansluit bij de DDB?

Ik ben benieuwd !!

Gegroet John (de andere eigenwijze boer)
Onbekend
Zo john, ff tijd maken voor een praatje:

Campina is zo groot geworden dat individueel zeggenschap voor de leden een utopie is geworden. Denk dat je het systeem nu moet vergelijken met de politiek: eens in de zoveel tijd geef je bepaalde mensen je stem om voor jou je belangen te behartigen, na verloop van tijd kan er opnieuw gestemd worden en worden de behaalde resultaten dus door de leden gewogen. De reden dat jij pal achter de DDB staat is het feit dat zij luidkeels aandacht vragen voor de financiele situatie in de melkveehouderij (daarover zodirekt meer), maar ook zij pakken niet de handschoen op en laten zich niet in de coöperatieve bestuursstruktuur verkiezen: een gemiste kans, dat is de enige manier om direkt invloed uit te oefenen! Als je deze benadering volgt, is het onzin te stellen dat de zeggenschap niet meer bij de leden ligt door hun grote aantal en het gebrek aan organisatie: bij Campina zijn er eens in de drie jaar verkiezingen, zorg dan dat je op dat moment mensen in het bestuur stemt die jouw mening (kunnen) verwoorden.Toch niet zo moeilijk, eens in de drie jaar een afdelingsvergadering bezoeken om op iemand te stemmen waar jij het vertrouwen in hebt dat jouw mening wordt gehoord? Neem gelijk wat buurtgenoten mee, nog een gezellige avond ook! Want naast een gezellige avond heeft de afdelingsvergadering alleen nog maar een informatief karakter, de mening van de leden wordt zeker niet gevraagd en slechts zelden gehoord, daar zijn wij het wel over eens.
Wat ik ga doen wanneer ik met ons bedrijf m'n brood niet kan verdienen, dat hangt van zoveel factoren af, dat ik daar nu niets over kan zeggen. Heb het goed naar de zin gehad als ZZP-er, kan bij diverse weg- en waterbouwbedrijven ook zo weer aan de gang. Wanneer zich op termijn geen opvolger aandient is zelfs langzaam opeten van het bedrijf een optie, maar weinig motiverend lijkt mij.

Jij zei:"Mijn bedrijf is mijn kindje en ik zie dat graag groeien en bloeien. Ik vindt het dan ook in triest dat je na een overname en kwotumuitbreiding de eerste jaren bijna geen lucht krijgt om lekker te verdienen. We zijn van de 2,25 naar de bijna 6 ton melk gegaan en met een melkrobot gaan werken. En dan wil je verder. Van de 6 naar de 1,2 miljoen was de volgende wens."

Ik wil nu totaal geen waardeoordeel geven over jouw strategie etc, maar wel een beetje prikkelen. Het komt op mij heel simplistisch over: in een paar jaar tijd bijna drie maal zo groot geworden en een ams aangeschaft, dit alles met hulp van de bank neem ik aan en dan mopperen dat een nieuwe verdubbeling er niet 1-2-3 in zit. Ik hoor vaker zulke verhalen van groeiers die zich erg geremd voelen, maar ga nou eens kijken naar andere sektoren: de snelle groeiers zijn hoofdzakelijk de ondernemers die tegen minimale marges werken of zeer innovatief zijn. Melken tegen minimale marge wil/kan je niet en melk produceren is nou bepaald geen innovatief gebeuren.
Ook vraag ik mij af wanneer je dan wèl tevreden bent; stel je had de financiele ruimte om naar 1,2 miljoen te springen met eenzelfde of misschien iets hoger inkomen. Jij haalt dan waarschijnlijk de voldoening uit een mooi bedrijf, groter dan de buurman, met voldoende toekomstperspektief. Gaat het dan na twee jaar weer kriebelen en meldt je je hier op het bord met een verhaal dat een nieuwe verdubbeling er niet inzit, omdat de marges zo krap zijn?

Over mijzelf: ik noem me zeker geen ondernemer, meer hobby-boer. Boer nog steeds in maatschap, m'n vader is 80-100% afgekeurd, maar kan geen afstand nemen en is ondanks z'n beperkingen elke dag aanwezig en produktief. M'n vriendin doet de huishouding en heeft een baan; zij betaalt de boodschappen, ik de rest. Ze springt een enkele keer (met plezier) bij op ons bedrijf, maar is nu nog gewoon 'te veel'. Eén zuster met goede baan, wel commercieel aangelegd.
M'n vader begon met 164.000 kg quotum, gaandeweg gegroeid naar de huidige 627.000 kg, de laatste jaren alleen gekocht van de lopende rekening. Onze bedrijfsfilosofie is sober en doeltreffend, wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen: weinig luxe, maar ook weinig werk uitbesteden. Ik zei het al, hobbyboer, wij doen dus vrijwel al het landwerk zelf, pieker niet over jongveeopfok uitbesteden en ook meeste onderhoud doen we zelf: vreemde arbeid is relatief duur en hier hebben wij schik mee. Financiering is minimaal en gebouwen worden volkomen benut. Kortom klaar voor een spronginvestering naar 'groter en beter'. Zelf weet ik ook wel dat een levensvatbaar bedrijf minimaal met de inflatie mee moet groeien, dat is ook altijd gelukt, maar met de quotumprijzen van de laatste paar jaar konden wij een forse vergroting van stalruimte en het direkt benutten hiervan niet rondrekenen. Quotum verhuren daarentegen was een mooie business: weinig kosten, toch opbrengsten.
Nu er waarschijnlijk een quotumloos tijdperk aan zit te komen gaan de gedachten rustigaan weer naar een flinke sprong in stalruimte en dus vergroting van de veestapel. We houden nu al ons jongvee aan (voorheen minimaal met slechts 15 tot 20% vervanging), mocht er over een paar jaar geen quotum meer zijn, dan is de mogelijkheid aanwezig te gaan bouwen en vervolgens te groeien. Zo niet, dan kan het vee voor export of vers weg. Ik ben van nature dus geen durfinvesteerder, maar loop rustig achter de feiten aan: pas bouwen wanneer ik daar met behoorlijke zekerheid marge op kan maken.
Naar mijn mening zijn er behoorlijk wat bedrijven die zich diep in de schulden hebben gestoken in de ratrace naar groter, grootst, daarna de bedrijfsvoering moesten wijzigen om de arbeid gedaan te krijgen en nu met deze melkprijsdaling tegen hun financiele grenzen aanlopen. Ligt dit nu aan de markt of aan het marktinzicht van deze ondernemers? Waarschijnlijk beide, maar het wordt slechts aan de markt geweten, wel erg makkelijk.
Lid van de DDB zie ik mij niet snel worden doordat ik vind dat de verkeerde strategie wordt gevolgd (neem zitting in de coöperaties ipv stuurman aan de wal) en de marktsturende maatregelen op de voorgeschotelde manier doodgewoon onmogelijk zijn, maar toch als redmiddel worden genoemd. Ook het pedante toontje dat altijd wordt gebruikt en de logica " wie tegen de DDB is, is tegen een goede melkprijs" doet mijn nekhaar overeind komen. Als laatste: de 60 euro inschrijfkosten zijn geen belemmering maar wanneer ik teken, dan rekenen de bestuursleden er op dat wij de melk in het ultieme geval weg laten lopen; dit zal in ons geval niet gebeuren, dus tekenen voor deelname vind ik geen optie! De vrijblijvendheid waarmee veel melkveehouders tekenen is in mijn ogen ook erg groot, ben benieuwd hoeveel procent nu daadwerkelijk de melk weg zou laten lopen, wanneer de DDB aktie gaat voeren met bijvoorbeeld een 60% ondertekenaars. Misschien leuk om hierover een poll op dit bord te openen; gezien de anonimiteit zal de uitkomst misschien niet helemaal realistisch zijn.

Mooi opstel? Meer vragen, dan hoor ik ze wel! Oh ja, eigenwijs zijn de meeste prikkers, zonder mening heb je hier weinig te zoeken.
Onbekend
Nou Sjakie,leuk dat je wat over jezelf verteld. Ik had al vaak gekeken naar een reactie maar die bleef uit. Heb nu toch je opstel gelezen. Fijn dat je in de situatie zit van een maatschap en dat je je daarom nog niet in de schulden hebt hoeven steken. Ook fijn dat melk kunt kopen van de lopende rekening. Ik denk niet dat je een hobbyboer bent maar een ondernemer waar gewoon nog niet veel van gevraagd wordt. Je hebt (als ik het zo mag zeggen) 2 goedkope knechten en weinig verplichtingen bij de bank. Wij hadden dezelfde opzet. Ik veel buitenshuis als zzp-er en mijn vader nog mee in het bedrijf. Van de omzet buitenshuis lekker de winst opkrikken en dan zachtjes vooruit. Echter viel mijn vader plotseling uit ons midden en stond ik als 25- jarige alleen voor. Je kunt dan niet meer buiten de deur werken en met 4 ton melk. Ik heb toen het bedrijf overgenomen en mijn huis in het dorp verkocht. We zijn in een woonunit gaan wonen en hebben alles op melk gezet. Ik had op dat moment dus alleen de grond en de ligboxenstal overgenomen en de hoeveelheid melk die op de balans stond. Op basis van de verwachting dat de melk zijn waarde bleef houden een goed plan. De timing is achteraf slecht geweest maar voor mij op dat moment heel logisch.

Ik ben dus een ondernemer die veel risico neemt en grof inzet. De investering in melk is geen groot succes geweest aangezien de waardedaling het afgelopen jaar. Maar dat is ook ondernemen, het heeft geen geld gekost maar ook niks opgeleverd. Het recreatiestuk was echter wel een gouden zet. Ik heb nu ook minder de behoefte om te groeien met de melkveetak.

Wat betreft de DDB zullen we nooit op een lijn komen te zitten. Er is gewoon een groep die afwacht en een groep die verandering wil. Ik hoop dat de laatste groep het grootste is. Ik denk wel dat de laatste groep ook de groep is die inderdaad de meeste schulden heeft. Dan is de drive ook groter. Jij komt er toch wel heb ik het idee. Dus dan is het ook te begrijpen dat je je niet druk maakt. Jij leunt achterover in je luxe positie en weet dat je altijd wint omdat je weinig risico loopt.

In de boerenstand zit veel vermogen en weinig rendement. Jullie bedrijf is daar denk ik een goed voorbeeld van. Het heeft wel humor, boeren te zien die het zo makkelijk hebben. Ik hoop dat er niet teveel van zulke bedrijven zijn. Dan wordt het voor de durvers wel heel moeilijk. Het zou fijn zijn als je ook is in de schoen zou gaan staan van de mensen die wel veel verplichtingen hebben. En zou je het dan niet een beetje arrogant vinden om de DDB geen kans te geven?

De persoon bepaalt ook het bedrijf. Ik ben een persoon met weinig rust heeft in de kont en houd van beweging in het bedrijf. Ik klaag niet dat ik niet vooruit kan in de melk. Laat dat duidelijk zijn. Ik heb de uitdaging gezocht in de nieuwe tak. Zo'n nieuwe tak brengt ook veel nieuwe inzichten met zich mee.

Ik loop op dit moment met het idee om een 150.000 kg melk te verkopen. Dat zou mij op jaarbasis 30.000 euro schelen in banklasten. Aangezien ik niet meer kan verdienen met deze melk dan 21.000 euro/ jaar lijkt me dit een reele keuze. 9000 euro meer verdienen met minder werk lijkt me ook weer een mooie vernieuwing.
Onbekend
Leuk zo ff meer achtergronden te weten, ook dat je als één van de weinigen gewoon onder eigen naam (niet anoniem dus) je mening geeft. Ik wilde de tijd nemen voor een reaktie en heb ook wel eens andere leuke dingen te doen, dus vandaar dat het enkele dagen duurde. We zullen nog wel eens van mening verschillen, dat is de basis van dit forum. Ook zal mijn reaktie wel eens prikkelend zijn, vaak express om iets uit te lokken; uiteindelijk zijn en blijven we beiden baas op eigen bedrijf!

Misschien heb je dat al gedaan, maar zo niet: klik eens op 'inklappen' bovenaan de beginpagina, dan is de opbouw van het forum veel duidelijker en mis je minder snel een reaktie
Onbekend
Ok goeie tip. Maar ik zie geen reactie op mijn schrijven. Ik vind het geven van mijn naam doodnormaal. Iedereen mag me op straat aanspreken op mijn mening. Ik sta achter wat ik zeg.
Onbekend
Over DDB ga ik niet meer met je redetwisten, ik zie er op deze manier niets in, heeft niets met arrogantie te maken.
Vanuit jouw positie kan ik me de enigszins cynische kijk op andermans bedrijfsvoeringen denkwijze wel voorstellen, de zaken liggen uiteraard wel iets genuanceerder als jij voorstelt.
Aangezien jij 21.000 euro overhoudt aan deze partij quotum en 30.000 weet te besparen bij verkoop, lijkt op het eerste gezicht verkoop een goede beslissing; ik heb geen inzicht in jouw fiscale boekhouding, maar ik kan mij voorstellen dat dit belastingtechnisch behoorlijke gevolgen heeft die deze beslissing in een ander daglicht kunnen stellen. Uitstel van afrekenen met de belasting is voor drie jaar mogelijk (HIR), afstel niet

Zit nog ff de getallen op me in te laten werken: hoe kun jij 30.000 euro rente besparen met de verkoop van 150.000 kg quotum? a 1,10 euro = 165.000 euro => 18 % rente? Reken je mij dat even voor?
Onbekend
Rente en afschrijving=aflossing. Ja dat ben jij niet gewend he? Zul je ook niet erg vinden. (ik zal het zelf maar zeggen). Er stond ook banklasten. Fiscaal heb ik nog wel wat verlies staan en we hebben natuurlijk een robot gekocht. Herinvestering. Misschien wat voor jouw trouwens. Als je het straks ook alleen moet doen. Begrijp me niet verkeerd, ik hoop dat je vader nog lang mee mag lopen.
Onbekend
Snapte wel dat je de aflossing er bij in rekende, hoor..... wilde je dit alleen zelf ff zien schrijven want die aflossing is geen besparing zoals dat bij de rentelasten wel het geval is: je gaat nu immers vervroegd aflossen. De rekensom op zich is dus niet juist. Grote vraag is of de aflossing en de afschrijving van melkquotum gelijk op blijven lopen, gezien jouw overdenking ga jij uit van een snellere waardedaling dan je aflost, dan is dit waarschijnlijk een juiste beslissing.
Boekhoudkundig zul je dan, zolang er quotum bestaat, van deze beslissing niet erg blij worden, heb ik het idee: 21.000 euro minder opbrengsten uit melk, terwijl er slechts een 7.500 euro lagere rentelasten tegenover staan. Je bent je vaste kosten aan het indikken over minder af te leveren melk, dat geeft geen motiverende meerjarenvergelijking. Wanneer de zaak lekker doorrolt (op een enkel melkziektegeval na ), dan molk ik lekker zo door: maar ja, ik ben hobbyboer, hè!
Onbekend
Er stond in het begeleidend schrijven niks over controle. Of stelt het allemaal niks voor en is het alleen maar een publiciteits stunt zoals hier geopperd werd?
Onbekend
vanmiddag even gebeld over hitte/natte perioden, controles en gescheiden ophalen van de melk. Het is allemaal echt waar, echt waar hoor !!!!!!!!!!!!!!!

Punt 4 van de overeenkomst heb je deze wel eens goed door gelezen.
Onbekend
Heb ik gelezen. Daar staat dat ze ten alle tijden mogen eindigen met weidemelk of de voorwaarden mogen veranderen. Maar niks over de controle of sancties.
Iedereen die een paar droge koeien of een zieke koe in de wei heeft vraagt natuurlijk aan.
Onbekend
Cono leden, hoe zit bij jullie, wat zijn daar de eisen etc.
Onbekend
slimme zet !!!,dat omega 3 gebeuren van Campina, snapt de consument toch niet
Onbekend
Of toch niet zo slim?

De omega-3 melk heeft aantoonbare gezondheidsvoordelen, terwijl de weidemelk helemaal niets afwijkt van de overige melk. Kortom, pure marketing waar de consument na verloop van tijd doorheen prikt tegenover echte innovatie!
Onbekend
Maar neem nou Ativia van Danone volgens mij gewoon yoghurt met muesli maar een slimme media campagne erachter en alle (blonde) vrouwtjes kopen het!Zeer slim en niemand prikt er nog door heen!
Onbekend
Jippie, omega-3 vetzuren, wat? vet... ik als gemiddelde consument wil toch graag zo weinig mogelijk vet. Ik ga toch ook niet constant "gezond", d.w.z. in veel onverzadigde vetzuren, frituren omdat dat zo gezond is? De gezondheidsclaim van een fractie hogere omega-3 vetzuren is zo goed als nihil en Campina en RFF zijn dus in beide gevallen de consument aan het bespelen. Juist, dat heet marketing.
Onbekend
ze hebben alvast aangekondigd dat de prijs voor zuivelprodukten omhoog gaat i.v.m. weidemelk.
dat zal ook wel moeten he, de boer krijgt een halve cent per liter meer....!
en dat fonds wordt ook nog grotendeels gevuld door anderen dan friesland foods.
er veranderd voor ff verder niks, (niet apart ophalen en verwerken v.d. weidemelk) dus goedkoop je imago oppoetsen, maar zoals gezegd wel slim.
Onbekend
5 ct per 100 kg is toch geen halve cent per liter, harm?
Onbekend
bij 80% deelname, is de deelname meer zakt de toeslag of het andersom ook geldt is mij niet duidelijk
Onbekend
Je kunt het ook omdraaien. rente+aflossing=21 eurocent daar kun kun je makkelijk voor leasen. Je dekt het risico af van de waardedaling en je hebt het schaalvoordeel ook nog steeds. Ik denk gezien de prijzen van het afgelopen jaar (7,5 eurocent lease-5cent melkpremie) dat je dus voor 3 a 4 eurocent kunt gaan leasen. Zeker als de superheffing omlaag gaat. En dat denk ik zeker. Je bent op deze manier minder gebonden. Het is ook weer een risico-move maar als je hem redeneert niet eens zo gek. Was de politiek maar wat minder vaag. Met enkele uitspraken kunnen ze de markt ontzettend overhoop zetten. De koe staat trouwens weer (net nog dan). Dit is natuurlijk de eerste winst. Zo'n geval koste je bijna 1000 euro als het een goede melkkoe is en ze moet afgeschoten worden. Hoe ver ben je trouwens met je Campina ledenblok?? Wil je jezelf verkiesbaar stellen?
Onbekend
Wanneer je speculeert op een spoedige afschaffing of verwatering van het quotum, handel je goed. Ikben minder zeker van verwatering en verwacht dit jaar een hogere leaseprijs dan jij, doordat meer melkveehouders op dezelfde wijze gaan speculeren met hun quotum. Wij verhuren dus waarschijnlijk ook dit jaar gewoon weer zo'n 100.000 kg en ik verwacht een leaseprijs die ruim boven de 5 ct uitkomt. Kan ik nog steeds geen spanten voor zetten! Zo heeft iedereen weer zijn eigen kijk op ondernemen en inkomen genereren.....

Het Campina-verhaal borrelt wel wat, ik ben niet zo impulsief, moet eerst alles goed helder hebben, maar overweeg inderdaad sterk me eens verkiesbaar te stellen. Met steun van wat veehouders uit de buurt moet dat toch lukken. Een andere optie is doodgewoon in overleg treden met het afdelingsbestuur, vergrijzing slaat behoorlijk toe, waarschijnlijk steunen zij mijn kandidatuur dan zelfs. Zij kennen me immers: wel eigenwijs en kritisch, maar toch voor rede vatbaar Zoals gezegd stimuleren zij wel het volgen van een cursus besturen e.d., dat trekt mij niet, maar zal niet verplicht zijn. Ik heb echter nog totaal geen idee om kontakten te leggen met andere niet-vergaderboeren, in andere regio's, met een uitgesproken en kritische mening over hun coöperatie. Maar zoals gezegd, verkiezingen duren nog twee jaar....
M'n houding is ook wel wat dubbel: ben van nature niet erg coöperatief (wist je al...), toen wij van leverancier lid werden, is alleen mijn vader lid geworden, zodat ik bij overname helemaal vrij ben om eventueel op te stappen. Wij boeren vrijwel naast de Cono, die betaalt al vijf jaar meer uit als Campina en vraagt geen financiering door de leden, dus misschien ga ik te zijnertijd nog wel eens verderop kijken?!
Grasbaal
De voorwaarden:

Wel of geen weidegang: Keuze van de veehouder

De melkveehouder staat centraal in de weideganginitiatieven. Het besluit weidegang al dan niet toe te passen besluit u zelf. Friesland Foods biedt u de mogelijkheid op vrijwillige basis mee te doen.
Dit kan op twee manieren:
- U verklaart, op vrijwillige basis, dat uw melkkoeien gedurende een bepaalde periode weidegang hebben. Als u weidegang toepast staat daar een weidegangbonus tegenover.
- U krijgt de gelegenehid gebruik te maken van een gratis deskundig advies/begeleiding om de mogelijkheden van weidegang op uw bedrijf in beeld te brengen.

Weidegangbonus
Met het tekenen van de verklaring geeft u aan dat uw koeien tijdens het weideseizoen minimaal 120 dagen minimaal 6 uren per dag weidegang hebben. De hoogte van de bonus hangt af van de omvang van het weidegangfonds en het aantal deelnemers. Jaarlijks is minimaal 2 miljoen euro beschikbaar. Bij een deelname van 80% van de melkveehouders komt de bonus neer op 0,05 euro per 100 kilogram geleverde melk gedurende het gehele jaar. De weidegangbonus wordt na afloop van het jaarin april uitbetaald.

Verklaring inzenden voor 5 maart
Alle leden melkveehouders zijn per brief van 19 februari geinformeerd over de weideganginitiatieven. Past u weidegang toe of wilt u met ingang van 1 april 2007 weidegang gaan toepassen dan kunt u gebruik maken van de meegestuurde verklaring. Wilt u in aanmerking komen voor de weidegangbonus over het jaar 2007, dan moet de verklaring uiterlijk 5 maart 2007 in het bezit zijn van Friesland Foods.
anonymous_821
Sorry , ik had het bericht van maxxum nog niet gelezen
anonymous_821
Stimulans? Waar is dat voor nodig?
In Friesland hebben de meeste boeren hun koeien toch zomers in de wei?
En consumptie melk is maar een kleine gedeelte van de FCDF melk.
Dus boeren genoeg die niks hoeven te doen dan alleen een paar honderd euro extra beuren.

De kosten voor de rest van het gescheiden ophalen etc.zullen wel "iets" meer zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , koeien , melk , rabobank , zuivelconcern , bank en weidemelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0