Mestvergisting

Hoe kijken jullie aan tegen mestvergisting? Volgens mij heeft het in Nederland niet veel toekomst.

- De grondprijs is veel te hoog om energie gewassen te telen.
- Het creeert mest op een markt die al verzadigd is.
- Wanneer de quotumprijs verdampt zullen bedrijven meer gaan melken waardoor het niet meer interessant is om energiegewassen te telen.
- Energie is uniform, energie uit het oostblok is van dezelfde kwaliteit als in Nederland gemaakte energie. Het transport is veel makkelijker en goedkoper dan het transport van Agrarische producten. Een koperdraadje of gasleiding versus vrachtwagens.
- Het oostblok/Rusland zal in de toekomst op grote schaal groene energie gaan produceren omdat het eenvoudiger is dan koeien melken of vleesproductie. Het is zelfs eenvoudiger dan graan verbouwen voor voedsel omdat fusarium en onkruiden ook vergist kunnen worden.

Subsidie is altijd eindig dat hebben we gezien met de MEP.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Mestvergissing
Onbekend
maatschappelijk niet verantwoord. Zoveel honger en dan de mais en graan in de stront mikken of bio-ethanol van maken absurd!
Ben wel benieuw hoeveel het de belastingbetaler kost al deze subsidies hierop en als dit bekent is/wordt hoe ze zullen reageren. Of zullen ze zwijgen omdat ze in dit geval wel doorhebben dat het uiteindelijk in hun voordeel doorwerkt? (dit in tegenstelling tot de landbouwsubsidies)
Onbekend
Het is volledig afhankelijk of de politiek wel of niet die kant op wil wanr die bepalen met subsidies of het wel of niet rendabel is in Nederland. Daarnaast kan het volgens mij het snelst op de goedkope mindere gronden in Nederland.
Onbekend
en een biogasinstallatie, die van mest energie maakt ?
Onbekend
Dat is mestvergisting
Onbekend
Direct alles afschaffen hier in West-Europa.
Subsidie is belastinggeld en sommige grondstoffen (granen, snijmais en strooisel) worden ook duurder.
Over kostprijsbewaking gesproken.
Onbekend
Als je subsidies voor groene energie wilt afschaffen, hoe wil je dan de melkpremie dan verantwoorden? Dit is toch ook subsidie, of zie je dit anders!
Onbekend
Voedsel is een belangrijker zaak dan energie maar subsidie is subsidie. Daarom: Afschaffen van ALLE subsidies is het beste en het eerlijkste. Maar ja....
Onbekend
Ik vrees dat mestvergisting juist wel toekomst heeft in nederland tov oost europa:
het ontbreekt oost europa aan de financiele middelen om te subsidiëren en aan investeerders die erin willen investeren.
Daarnaast is de "voederwaarde' van mais voor de vergister volgens artikelen hier en daar verschenen tot ongeveer €60 euro per ton dus is het eerder interressant om dit in de vergister te stoppen dan in de koe. En 2015 is nog ver weg. Deze discussie wordt in duitsland al volop gevoerd. Voorstanders zeggen dat slechts 2% van het landbouwareaal voor energieproductie gebruikt wordt. Maar ethanol is ook nog in opkomst en aan de andere kant van de oceaan gebeurt ook van alles. Zeker effect op krachtvoerprijs en ruwvoer is afhankelijk of er vergisters staan in een straal van kilometer of 25 ivm transportkosten.
Onbekend
Je slaat de spijker op z'n kop, Jos. Er is alleen toekomst wanneer er gesubsidieerd wordt. Waarom wordt er tot nu toe niet meer dan 3 x de waarde voor toeslagrechten betaald??? omdat niemand gelooft in subsidie en dat het lang blijft. In Duitsland schieten die dingen uit de grond omdat de subsidie voor 20 jaar vast staat.
Wanneer vergisters zonder subsidie rendabel waren stonden er in oost Europa al veel meer, dan gaan de grote energie bedrijven er massaal in investeren.
Ik heb nog nooit gelezen dat het 60 euris per ton waard is maar in dat geval is die straal van 25 km veel te klein want voor 60 euris komen ze van uit het hele land de mais bij je brengen.
De opmerking van Pieter dat het werkt op de mindere gronden klopt ook niet want het enige dat goed rendement van de vergister geeft is mais en dat groeit niet op die mindere gronden.
Onbekend
Helemaal mee eens richard
Ethisch totaal onverantwoord.
Politiek werkt echter langzaam en zodoende zal subsidie op dit soort brandstoffen nog wel een jaar of 5 ,6 blijven en dan komt men tot de conclusie dat het toch beter is wat meer te investeren in zonne en windenergie en eventueel kernenergie of gewoon waterstof.
En daar staan die waanzinnige installaties dan.
En de eigenaar van deze afzichtelijke fabriek ??????????????????????
Onbekend
er zit voor ongeveer 36 € aan gas in een ton mais, dit is afhankelijk van het rendement dat de vergister haalt, vergelijk het met rantsoenefficiëntie/voederconversie.
Onbekend
60 kilometer is inderdaad geen probleem:

Größte deutsche Biogasanlage am Netz - vollständig bis Mitte 2007
Das erste Modul der künftig leistungsstärksten deutschen Biogasanlage ist am Dienstag in der Nähe von Penkun an der deutsch-polnischen Grenze ans Netz gegangen. Bis Mitte 2007 soll die gesamte 20-Megawatt-Anlage Strom liefern, teilte die NAWARO Bioenergie AG (Leipzig) am Dienstag mit. In der Penkuner Anlage sollen erstmals in industriellem Maßstab aus Mais, Gülle und Getreide Strom erzeugt und aus den Abfällen patentierter Dünger hergestellt werden. Laut NAWARO wird die 78 Millionen Euro teure Anlage "weltweit die größte ihrer Art sein." Die Rohstoffe liefern Landwirte aus Polen, Brandenburg und Mecklenburg-Vorpommern.

Die riesige Biogasanlage an der A 11 Berlin-Stettin (Szczecin) besteht aus 40 kreisrunden Modulen zu je 0,5 Megawatt, die gegen Einspeisevergütung Strom ins Energieversorger-Netz einspeisen. In solchen Anlagen werden Pflanzen zusammen mit Gülle in Fermentern vergoren. Dabei entsteht Biogas, das verbrannt wird. Daraus wird wie in anderen Kraftwerken Strom und Wärme gewonnen. In Penkun sollen jährlich 300.000 Tonnen Maissilage und 20 000 Tonnen Getreide verarbeitet werden. Die nächste Anlage dieser Größe soll ab 2007 im brandenburgischen Jocksdorf (Spree-Neiße-Kreis) gebaut werden, hieß es. Planungen gibt es auch für eine Anlage nahe Güstrow./ww/DP/ne

AXC0162 2006-11-28/17:14
Onbekend
Die 60 euro per ton is bij 9.7 cent mep premie. Als ik op mijn melk 2/3 subsidie krijg kan ik mais van 60 euro ook rendabel maken
Onbekend
Kan het zo zijn dat ik ergens gelezen heb dat er maïsrassen zijn speciaal voor de vergisting? Zéér hoge ds. opbrengsten/ha en voor koeien een veel te lage voederwaarde.
Onbekend
Ja, Die rassen zijn er
ruim 20% meer opbrengst dan middenvroege rassen
Onbekend
Waarom hoor ik niemand over energie prijzen ?? De rentabiliteit van zo'n vergister of biogasinstalatie heeft na subsidies ook veel te maken met de vraag naar energie. Deze wordt steeds groter. Meer vraag = hogere prijs. Nederland heeft dure grond maar niet duur genoeg dat er niet op geboerd wordt. Ook de produktie van biodiesel zal op de markt drukken.
Onbekend
Je kunt het gas in een buffer, een grote zak opslaan, zoals op Nij Bosma Zathe, Een tussenopslag van gas is altijd nodig i.v.m. onderhoud en reparatie van de gasmotoren.J.R. Jalvingh schreef:
>
> Dat gas wordt toch de gehele dag geproduceerd? Het lijkt me
> dat je dan de motor ook de gehele dag moet laten draaien. Je
> kunt de vergister niet even overdag uitzetten.
Onbekend
voordeel van mestvergisting is dat op die grond nooit weer een koe zal lopen
nadeel zijn stijgende pacht prijzen tarwe gerste en mais en als wij dat als melkveehouder dat bij kunnen benen met deze melk prijzen dat betwijfel ik
alles wordt duurder behalve de melk
Onbekend
melk vergisten ?
Onbekend
Ook de melk word duurder .Als je maar tijd van leven hebt.
Onbekend
Omdat mee te maken moet je hopen dat je 100 jaar wordt.
Of je moet massaal met de DDB meedoen en in geval van aktie ook je melk laten weglopen. Geen probleem toch! Doen!
Grasbaal
Ik was afgelopen zaterdag bij iemand met een vergister en die vertelde dat ze de installatie zo gaan ombouwen zodat ze alleen in de piekuren (overdag) stroom gaan produceren.

Voor piekuren brengt de stroom nu al 12 cent (ex MEP) op en voor daluren is dat maar 4 cent (ex MEP).
Grasbaal
Ik zie hier meer in:

Nedalco onthult tweede generatie bio-ethanol

De ingrediënten: keutels, stro en overheidssubsidie

Wereldprimeur voor Sas van Gent: 200 miljoen ethanol per jaar uit cellulose
door: Arjen Dijkgraaf

donderdag 1 maart 2007
Koninklijke Nedalco uit Bergen op Zoom kondigt vandaag de bouw aan van de eerste fabriek ter wereld, die op commerciële schaal bio-ethanol gaat maken uit cellulosehoudende grondstoffen. Hij komt in Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen) te staan, hij kost 150 miljoen euro en hij krijgt een capaciteit van 200 miljoen liter per jaar. Eind 2008 moet hij klaar zijn. De grondstof is productie-afval van het naburige graanbedrijf Cargill.

Deze zogeheten ‘tweede generatie bio-ethanol’ geldt als de heilige graal van de biobrandstofwereld. De huidige bio-ethanol wordt gewonnen uit eetbare gewassen en concurreert dus rechtstreeks met de wereldvoedselproductie. Celluloseresten zijn niet eetbaar, en bovendien is er op de wereld veel meer van beschikbaar.

De nu in Sas van Gent toegepaste technologie is ontwikkeld door het Kluyver Centre van de TU Delft. Details worden streng geheim gehouden, maar het proces berust hoogstwaarschijnlijk op genetisch gemodificeerde bakkersgist die in staat is om houtsuiker (xylose) af te breken. Hoogleraar Jack Pronk deed daar eerder succesvolle proeven mee. De extra genen komen uit een schimmel die eerder door Nijmeegse wetenschappers werd geïsoleerd uit olifantenkeutels.

Op een foto van Pronks lab in de Volkskrant is intussen prominent een speelgoed-giraf in beeld, dus wellicht is die olifantenmest het uiteindelijk toch niet geworden.

Om de wereldprimeur te kunnen binnenhalen slaat Nedalco bewust de pilotplantfase over. “We moeten wel, we hebben geen tijd in deze race om technologie en markten”, aldus directeur Ger Bemer in de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij verwijst daarmee vooral naar de VS, waar op verschillende plaatsen hard wordt gewerkt aan concurrerende processen.

Nedalco hoopt op een fikse overheidssubsidie. Het kabinet heeft 60 miljoen euro gereserveerd voor innovaties op biobrandstofgebied.

bronnen: de Volkskrant, Provinciale Zeeuwse Courant

[www.c2w.nl]
anonymous_602
Dat gas wordt toch de gehele dag geproduceerd? Het lijkt me dat je dan de motor ook de gehele dag moet laten draaien. Je kunt de vergister niet even overdag uitzetten.
anonymous_1257
Ook professor Rudy Rabbinge waarschuwt voor te hoge verwachtingen op dit gebied, zie video:
video.google.nl/googleplayer.swf/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , rusland , koeien , melken , energie , grondprijs en mestvergisting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0