Hennepteelt

Misschien wat buiten het onderwerp
Maar het is goed om te weten dat er eeuwen naast de veehouderij op de nu alleen voor weidegrondgrondsoort nog een andere opbrengstbron voor de boeren op
Vanavond naar een lezing over de hennepteelt in het Groene Hart en in het bijzonder de Alblasserwaard geweest.
[www.verlichteboerderijen.nl]
Vele eeuwen (tot het einde van de zeilvaart) was dat een minstens even grote inkomstenbron als de melkveehouderij, hetwerd op tuinbouwachtige manier bedreven en alle wintermest ging er heen.
Natuurlijk wel de vezelhennep voor touw, netten, zeil etc. alsmede het oliehoudende zaad. en niet de tegenwoordige illegale voor de drugs
Leuk om dan te horen dat uit mijn dorp de meeste hennep uit heel de omgeving kwam.
Voor velen, zeker als ze niet uit het westelijke veengebied komen, en onbekend iets.
Maar de melkkoeien zijn in groene hart van Holland (en west Utrecht)pas echt van overheersend belang geworden na de hennepteelt, rond 1800 was een halve koe per ha ongeveer het gemiddelde.
En dat niet op schrale zandgrond, maar op het mineraliserende en dus voedselrijke veen en klei op veen.
Het was hier overigens ook niet alles met de nodige overstromingen maar toch duidelijk anders danin het zuiden of oosten waar boeren in vroeger eeuwen allen maar armoede was.
voor informatie b.v. [www.touwmuseum.nl]
of[www.touwmuseum.nl]
en [www.hetutrechtsarchief.nl]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , koeien , koe , lei en groene hart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0