DBV, Spotprijs, Melkprijs

Enkele regels uit diverse berichten van het Agr. Dagblad
<<<<<<<<<<
Het Duitse Bauernverband (DBV) haalt fel uit naar de co?ratieve zuivelindustrie. Ze vind het onbegrijpelijk dat ze er niet in slagen om ? front te maken
Veehouders lopen een verhoging van de melkprijs mis­
Volgens DBV zou uitgaande van de waarde van de grondstof de melkprijs 31,8 cent kunnen zijn
<<<<<<<<<<
Spotprijs naar 33 cent
De prijzen voor basiszuivelpro­ducten zijn op dit moment zo hoog dat de melkprijzen op Duit­se spotmarkt circa 33 cent per li­ter bedragen, zegt marktanalist Theo G?l in het Duitse vak­blad Top Agrar. Dat is 8 cent meer dan de gemiddelde melk­prijs die Duitse veehouders mo­menteel ontvangen. Hij ver­moedt dat op de spotmarkt circa 1,5 miljard kilo melk omgaat.
<<<

Prijsverhoging Friesland Foods krijgt navolging
In navolging van Friesland Foods heeft ook Cono Kaasmakers besloten de voorschotmelkprijs te verhogen. Over april be­taalt dezecirca ? 0,75 per 100 kilo meer dan vorige maand.
Volgens de Cono-directie is dat een gevolg van met name de flink aangetrokken prijs voor weipoe­der.
Als gevolg van de aangekondig­de prijsstijging komt de voor­schotprijs van Cono Kaasmakers na vier maanden dit jaar gemid­deld 70 cent lager uit in vergelij­king met dezelfde periode vorig jaar.
De melkprijs van de Belgische co?atie Milcobel is in
de eerste drie maanden van dit jaar een halve euro per 100 kilo melk ho­ger. Milcobel betaalde de veehou­ders in het eerste kwartaal een gemiddelde basismelkprijs uit van ? 25,33 per 100 liter. Het be­drijf is een zogenoemde indexon­derneming van Friesland Foods.
De Duitse indexbedrijven waar­op Friesland Foods zijn melkprijs baseert, laten tot dusver een wis­selend beeld zien. Zowel Nord­milch als Humana Milchunion houden de voorschotprijzen van maart gelijk aan de voorafgaande maand. Als gevolg daarvan ligt de basismelkprijs van Nordmilch over het eerste kwartaal een hal­ve euro lager dan vorig jaar. Hu­mana keerde tot dusver 67 cent per 100 kilo meer uit aan de leden. Campina betaalde in het eerste kwartaal bijna 40 cent minder.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
je kunt rustig het hele artikel plaatsen,heben ze zelf ook maar gekopieerd uit topagrar
Onbekend
het wachten is nu op de lto voorman met zoon gelijke reatie het wordt tijd
Onbekend
met het verhaal vande pz heb ik niks te maken de nmv predikt dit ware verhaal al jaren nogmaals waar blijft de lto is toch ook een boerenbond net de nmv
Onbekend
Nee, niet zoiets.
Dat Koopstra en Schenk zeggen dat die lagere melkprijs echter zijn langste tijd heeft gehad, is wel érg zachtjes uitgedrukt. Het waarnemen van feiten is wat anders dan fel uithalen.

Maar ja, we zijn inmiddels wel gewend dat je voor het opkomen van het inkomensbelang van de melkveehouders, van de LTO niets te verwachten hebt.
Kwestie van tijd dus alvorens we de berekeningen betreffende de verschillende melkfabrieken, volgens bijvoorbeeld de reeds eerder geposte analyse, van de NMV kunnen verwachten:

[www.prikpagina.nl]

Of doe jij dat -gezien jouw minder knellende tijdsbehoefte-even voor ons?

We zijn jouw hier bij voorbaat erkentelijk om.
Onbekend
ja jongens de druk word steeds hoger boeren pikken het niet meer
het is ook belachelijk die melkprijzen op ditmoment kijk maar in de boerderij , zo rond de 25- 26 eurocent ,schandaligtoch.. DDB EN EMBGA ERVOOR EN VOER DE DRUK MAAR VERDER OP.. zelfs de grote boerenbonden voelen nu de hete adem
Onbekend
Aan de tegestanders van de d d b de vraag als het de d d b lukt de prijs om hoog te krijgen blijven de tegenstanders toch wel voor de lage melkprijs werken want dat zou de tegenstanders sieren en niet meeliften want dat is wel erg goedkooprene schreef:
>
> ja jongens de druk word steeds hoger boeren pikken het niet
> meer
> het is ook belachelijk die melkprijzen op ditmoment kijk
> maar in de boerderij , zo rond de 25- 26 eurocent
> ,schandaligtoch.. DDB EN EMBGA ERVOOR EN VOER DE DRUK
> MAAR VERDER OP.. zelfs de grote boerenbonden voelen nu de
> hete adem
Onbekend
Nee die zullen altijd blijven zeggen dat het ergens anders door komt/kwam,net als de melkfabrieken natuurlijk!!
Onbekend
waarom kan het niet wat in engeland gebeurd de supermarkten en melkfabrieken en de boeren om gezamelijk fatsoenelijke kostprijs prijs voor de melk te krijgen in deze zeer goede zuivelmarkt dit moet toch kunnen ga eens een keer op de uitnodeging van de ddb of emb om hier gezamelijkover te pratendit moet toch kunnen de tijd dringt de embwacht niet en gelijk hebben ze
Onbekend

Ja Dirk, jij hebt gelijk !!
Wij als anti DDB-ers, niet uit principe maar puur omdat het niet gaat werken, zouden inderdaad 'meeliften' als de DDB wel gaat werken.
Wij zouden dan een hogere melkprijs moeten afwijzen zoals jij zegt. Daar zit een kern van logica in.
Als tegenprestatie zou ik van de pro-DDB-ers willen verwachten dat zij alle kosten voor hun rekening nemen die een verminderde melkaanvoer onze zuivelfabrieken gaat kosten.
Als je in het ene consequent bent moet je het ook in het andere zijn !!!!
Onbekend

Wie zegt dat zij dan niet solidair zijn?

Maar wat doe jij als het plan wel lukt?

Het is niet de melkfabrieken tegen elkaar uitspelen, dat doen ze zelf al veel
te vaak. Nee gewoon een vuist maken tegen de inkopers van de grote inkoopcombinaties. Zich niet meer laten uitspelen ten koste van iedereen.
Waarom kunnen andere vakbonden wel wat bereiken, stakers of hun bonden vergoeden die ook de kosten die zij veroorzaakt hebben door hun stakingen?
Nee, alleen hiervan kunnen wij leren dat je door gezanenlijk optreden wel iets bereiken kunt.
Onbekend
ja wv,en dan even dit al die jaren wat de fabrieken elkaar kapot concureren ten op zichte van de retail en wat ons dat aan melk geld heeft gekost en nog kost dat compenseer jij wel even ? ik dacht het !
Onbekend
Je hoeft niet voor of tegen te zijn.Die paar liter van jouw wordt gewoon opgehaald.

Er komt een staking of meer dan 35 cent.
Duitse boeren zijn het gewoon helemaal zat dat hun collega akkerbouwers met dezelfde mais in de biogasinstallatie en een nieuwe vario en meer pacht kunnen betalen en meer verdienen dan zij met 2 keer daags melken.
En gelijk hebben ze.
Dan nog de slechte prestaties van de zuivelaars,en het is geen vraag meer maar een feit.Daar hebben ze die paar nederlanders helemaal niet bij nodig.

En over de extra-kosten (berekening zul je wel niet hebben),die kunnen ze nou mooi reserveren want uitbetalen doen ze toch niet.
Onbekend
Als tegenprestatie zou ik van de pro-DDB-ers willen verwachten dat zij alle kosten voor hun rekening nemen die een verminderde melkaanvoer onze zuivelfabrieken gaat kosten.
Als je in het ene consequent bent moet je het ook in het andere zijn !!!!

Hebben de zuivelverwerkers destijds ook Brussel verantwoordelijk gesteld voor de kosten van de verminderde melkaanvoer als gevolg van de superheffing?
Onbekend
Denk dat de baten vele malen groter zijn dan de kosten,dus kijk uit wat je zegt

Denk dat vele "anti" DDB ers er veels te krampachtig over denken!!
Feit is wel als alle verwerkers een week lang 30 of 50% minder aanvoer hebben ze wel samen een groot probleem hebben,dan zul je zien hoe snel ze samen dat probleem zullen proberen op te lossen,dus ook samen bij de retail zullen aankloppen om tot een oplossing te komen,welke heel eenvoudig is!!!

P.s. je doet zoiets niet tegen je fabriek maar voor je fabriek zodat zij macht kunnen creeren tegen onze uitzuigers de retail!
Dan zul je zien dat (een) kat(ten) in het nauw rare sprongen maken!!!!

1 ding is zeker er gaan dit jaar nog rare dingen gebeuren,dus bereid je er maar vast op voor Coen en consorte, of ja ik zit ook vast in dromeland
Onbekend
in onze ogen zijn voor de (naaste) toekomst primair 2 zaken belangrijk voor melkprijs:

* vraag en aanbod; omdat bij een langzaam stijgende vraag het aanbod van boerderijmelk in de huidige EU beperkt is zal de zuivelmarkt zich positief gaan ontwikkelen, in diverse belangrijke EU-landen wordt de laatste 2 jaar het beschikbare melkquotum al niet meer volgemolken en dat is de primaire oorzaak van de stijgende melkprijs op dit moment.

* de opbrengstprijs van boerderijmelk zal zich, met vertraging, altijd richten naar de kostprijs; omdat onze kostprijs op dit moment behoorlijk stijgt (denk alleen maar eens aan de voerkosten, de mestverwerkingskosten en de rente) is een stijgende opbrengstprijs voor boerderijmelk natuurlijk zeer welkom.
Onbekend
Coen schreef:
>
> in onze ogen zijn voor de (naaste) toekomst primair 2 zaken
> belangrijk voor melkprijs:
>
> * vraag en aanbod; omdat bij een langzaam stijgende vraag het
> aanbod van boerderijmelk in de huidige EU beperkt is zal de
> zuivelmarkt zich positief gaan ontwikkelen, in diverse
> belangrijke EU-landen wordt de laatste 2 jaar het beschikbare
> melkquotum al niet meer volgemolken en dat is de primaire
> oorzaak van de stijgende melkprijs op dit moment.
>
> * de opbrengstprijs van boerderijmelk zal zich, met
> vertraging, altijd richten naar de kostprijs; omdat onze
> kostprijs op dit moment behoorlijk stijgt (denk alleen maar
> eens aan de voerkosten, de mestverwerkingskosten en de rente)
> is een stijgende opbrengstprijs voor boerderijmelk natuurlijk
> zeer welkom.

Dan zullen we dus altijd hetzelfde blijven verdienen.??''Een stijgende opbrengstprijs is zeer welkom.'' Het is zelfs nodig! Maar ik denk niet dat het altijd met de kostprijs mee gaat.
Onbekend
jij bent volgens mij gisteravond vroeg te bed gegaan en goed uitgeslapen!

juiste constatering, ben het volledig met jou eens.
Onbekend
boys, blijf maar lekker in dromenland 😉
Onbekend
jij ook coenen steek je kop maar in het zand
en dan ???
Onbekend
Wat zijn we toch weer lekker bezig met de mooie weer. Zet nutoch eens allemaal de neuzen dezelfde kant op. Dan pas kunnen we wat bereiken. Elkaar niet afbreken!En waarom kunnen de vakbonden van de ambtenaren of van andere werknemers wel wat bereiken? Ambtenaren niet meer staken jongens, dan kunnen jullie10,5% loonsverhoging in 3 jaren verwachten. Dus ruim1 % boven de inflatie, waarvan ik gemakshalve aaneem dat deze ongeveer 2% is.Waar blijven onze compensaties vooral de gestegen kosten, voer,mest, enegie etc. Uit het bovenstaande volgt m.i. dat een keer de poot strak houden, dus leverantiestop, wel degelijk wat oplevert voor ons met elkaar. Teveel melk zeg je? Hebben we dan ambtenaren te weing, dat een plus op hunsalaris nodig is?
Onbekend
Jullie zullen wel hebben begrepen dat ik bedoelde met allemaal de neuzen dezelfde kant op bedoelde EUROPA breed. Onze Duitse collega's zijn al goed op weg. HENK schreef:
>
> Wat zijn we toch weer lekker bezig met de mooie weer. Zet nu
> toch eens allemaal de neuzen dezelfde kant op. Dan pas kunnen
> we wat bereiken. Elkaar niet afbreken!En waarom kunnen de
> vakbonden van de ambtenaren of van andere werknemers wel wat
> bereiken? Ambtenaren niet meer staken jongens, dan kunnen
> jullie10,5% loonsverhoging in 3 jaren verwachten. Dus ruim
> 1 % boven de inflatie, waarvan ik gemakshalve aaneem dat deze
> ongeveer 2% is.Waar blijven onze compensaties vooral de
> gestegen kosten, voer,mest, enegie etc. Uit het bovenstaande
> volgt m.i. dat een keer de poot strak houden, dus
> leverantiestop, wel degelijk wat oplevert voor ons met
> elkaar. Teveel melk zeg je? Hebben we dan ambtenaren te
> weing, dat een plus op hunsalaris nodig is?
Onbekend
Maar zolang er geen fabriek is die voor de korte termijn zijn melk in poeder draaid en dus de lucht aan een ander gunt blijven we concureren
dit is iets wat we zelf toch ook doen met alles quotum, grond, mest, enz. we verkopen cq kopen het voor de prijs die wij denken te kunnen betalen / verdiennen we moeten nu echter goed op gaan letten dat zuur verdient boerengeld in de cooperaties niet door een stel cowboys wordt verkwanseld. ieder bedrijf zal zelf moeten bepalen hoe hij zijn melk vermarkt ik heb gekozen voor een cooperatie omdat dit op de lange termijn de bestye garantie is op een goede melk prijs kijk maar in engeland daar hebben ze jarenlang een melkboard gehad wat niet werkte de vrijere markt werkte nog minder
dus zijn er nu weer afspraken gemaakt
ik denk dat het investeren in de markt de beste oplossing is op een zo goed mogelijke melkprijs ook op de langere termijn en hiervoor moeten ze eerst eens in duitsland wakker worden en de krachten gaan bundelen !!! in nederland moeten de grote cooperaties elkaar het licht in de ogen gunnen en niet met een goedkope taktiek een goed initiatief op een hogere melkprijs vertragen, dan kan de retail onsook minder uitspelen !!!
anonymous_821
Hier dan het hele artikel
Maar zonder betaalt abbonnement valt er weinig op Topagrar te lezen.
<<<<<<
Duitse boerenbond haalt fel uit naar coöperaties
Berlijn – De Duitse landbouwfe­deratie Deutscher Bauernverband (DBV) haalt fel uit naar de coöpe­ratieve zuivelindustrie. De boe­renorganisatie verwijt de zuivel­coöperatie ongecoördineerd marktgedrag.
Volgens DBV-voorzitter Gerd Sonnleitner is het onbegrijpelijk dat de melkverwerkers er niet in slagen om één front te maken te­genover de detailhandel.
Hij signaleert verdeeldheid, waardoor de melkveehouders een verhoging van de melkprijs mis­lopen. Die is volgens Sonnleitner al lang mogelijk, gezien de aan­houdende stijging van de prijzen van basiszuivelproducten.
Uitgaande van de waarde van de grondstof zou de melkprijs 31,8 cent per liter kunnen zijn, maar in de praktijk ligt de prijs die de Duitse melkveehouders krijgen daar nog ver onder.
Dat is naar het oordeel van het DBV volledig de schuld van de verwerkers. ”De coöperatieve zui­vel heeft een aandeel van 75 pro­cent bij de afzet en dan mag je er­van uitgaan dat ze zich niet hoe­ven te laten uitspelen tegen el­kaar”, aldus Sonnleitner, die meent dat de bedrijven zich te veel laten leiden door een pessi­mistische instelling.
”Als bijvoorbeeld Nordmilch vanwege interne problemen de melkprijs verlaagt, zien de ande­ren dit als een signaal om de prijs eveneens te verlagen. Dat hoeft helemaal niet en zou ook niet mo­gen gebeuren.”
anonymous_821
Zoiets? dat is al van maanden terug
[www.prikpagina.nl]
Maar LTO voormannen betalen geen melkgeld hoor, net zomin als DBV voormannen
anonymous_821
Heb het op dit moment erg druk.
Maar je bedoelt de berekende zuivelwaarde?
Of die nog berekent wordt weet ik niet, zoek hem anders zelf maar op.
Tot 2003 stond die in het jaarverslag van Campina.
In het verleden lag de uitbetaalde melkprijs vrijwel altijd boven de berekende zuivelwaarde, werd toen te veel betaald?

Overigens zie ik bij het verhaal van zowel die spotmelkprijs als van de DBV voorzitter geen gehaltes, dat maakt rekenen ook daarmee niet wel mogelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , campina , cono , spotmarkt , milcobel , voorschotmelkprijs en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0