Verhoging voorschotmelkprijs met 1,28 euro RFF

Ik had het gisteren (vanacht) al even gemeld in een ander topic dat dit er aan zat te komen:

<b>Verhoging voorschotmelkprijs met 1,28 euro </b>

Friesland Foods heeft de voorschotmelkprijs met ingang van juni 2007 met 1,28 euro per 100 kilo melk (incl. BTW) verhoogd. De eiwitprijs bedraagt nu 5,47 euro per kilo eiwit (was 5,49 euro) en de vetprijs 3,07 euro per kilo vet (was 2,78 euro).
De verhoging van de voorschotmelkprijs is een gevolg van de ingeschatte ontwikkelingen bij de indexondernemingen Arla Foods (Denemarken), Campina (Nederland), Humana Milchunion (Duitsland), Milcobel (België) en Nordmilch (Duitsland).
Het is de derde verhoging van de voorschotmelkprijs van Friesland Foods in 2007. In januari is de voorschotmelkprijs verhoogd met 0,40 euro en in april met 0,30 euro per 100 kilo melk.
Friesland Foods toetst minimaal vier keer per jaar de ontwikkeling van de marktconforme melkprijs. Van de geraamde marktconforme melkprijs wordt 95 procent als voorschotmelkprijs aan de leden uitbetaald.

<img src="[www.frieslandfoods.com];

<b>Toelichting</b>

De reden voor de verhoging van de melkprijs is de positieve ontwikkeling op de zuivelmarkt voor melkpoeders, boter en weipoeder. Het effect van de marktontwikkelingen is dat de stijgende opbrengstprijzen in de markt leiden tot hogere voorschotprijzen bij een aantal indexondernemingen. Op basis van de MCM-systematiek wordt deze stijging doorvertaald in een hogere voorschotmelkprijs van Friesland Foods.
De prijzen van de poederproducten zijn nu bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De boterprijs is het afgelopen jaar met zo?n 17 procent gestegen. Vooral de laatste maanden stijgen deze prijzen hard. Andere zuivelproducten als kaas, condens en consumptiemelkproducten zijn de eerste vijf maanden van 2007 niet tot nauwelijks in prijs gestegen. Wel is het gelukt de prijzen van deze producten bij het afsluiten van nieuwe contracten (met ingang van juli a.s. of soms nog later) te verhogen. De stijging van deze prijzen is echter minder spectaculair, maar wel van groot belang voor Friesland Foods en de indexbedrijven. Immers er wordt veel meer kaas, dagverse en langhoudbare zuivel door de indexondernemingen geproduceerd dan melkpoeder en boter.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Kijk, en dit is tenminste de moeite waard!
Het zal me niet verbazen dat het eeuwige geleuter om het verloop van de quotumprijs zal weg ebben, maar zich zal richten op het prijsverloop van melkvee en drachtige vaarzen.
Onbekend
een stagnatie van de kaasprijs geloof ik wel, maar dat de eiwitprijs zelfs naar beneden wordt bijgesteld mag toch wel verrassend worden genoemd. Eenmalig of zou er toch iets van een bepaalde tendens zijn te bespeuren?
Onbekend
zit je eerst maar te fokken op eiwit en niet op vet want dat zou moeilijker weg te zetten zijn komt weer anders, mooie boel. Aan de andere kant is vet makkelijker en goedkoper te voeren dan eiwit in de melk.
Onbekend
bij de vorige verhoging van de MCM werd eiwit al lager gewaardeerd, toen is detrend al gebroken
Onbekend
Ik ben erg erg benieuwd wanneerde 1e``luchtballonen``worden opgelaten over de melkpremiedie nu ook wel omlaag kan.
Want daar kan je nu op wachten.

Vanmorgen was op Radio Rijnmond ook al een gesprek overde hogere prijzen voor melk in de supermarkten.Ik heb geen boer aan het woord gehoord......
Onbekend
Melkpremie bestaat reeds niet meer, dus kan deze niet meer worden afgeschaft.
Onbekend
pffffffffffffff gelukkig maar
Onbekend
melk komt ook van de fabriek velen weten helemaal niet dat melk van de koe komtrijnmond is toch rotterdamkees V schreef:
>
> Ik ben erg erg benieuwd wanneerde 1e``luchtballonen``
> worden opgelaten over de melkpremiedie nu ook wel omlaag kan.
> Want daar kan je nu op wachten.
>
> Vanmorgen was op Radio Rijnmond ook al een gesprek overde
> hogere prijzen voor melk in de supermarkten.Ik heb geen
> boer aan het woord gehoord......
Onbekend
Het klopt dat RFF 4 keer per jaar de indexondernemingen beoordeeld. Nu al 3 gehad begin juni.
Betekent dit dat er nog maar 1 verhoging in de pen zit?
Onbekend
Dit is een quote uit het bericht van J.R.: " Friesland Foods toetst minimaal vier keer per jaar de ontwikkeling van de marktconforme melkprijs."

Minimaal staat er, vaker is dus mogelijk?! Wie zegt trouwens dat de volgende wijziging weer een verhoging is?
Onbekend
Dat zie je nu eigenlijk al met de eiwitprijs van RFF: verbazingwekkend dat die niet stijgt, maar zelfs iets daalt.
Onbekend
Een aantal kleinere melkverwerkers heeft besloten de melkprijsverhoging, die Friesland Foods vorige week aankondigde, te volgen.

Kaasproducent Bel Leerdammer verhoogt met terugwerkende kracht per 1 mei de melkprijs; Cono Kaasmakers heeft per 1 juni een verhoging van de melkprijs aangekondigd. Ook melkverwerker Nemelco laat weten dat er spoedig een forse verhoging kan worden verwacht.
Onbekend
super coöperatief; de kostenstijgingen van het laatste jaar worden eindelijk aan de melkveehouders vergoed via een hogere melkprijs 😉
Onbekend
dit is gewoon de afspiegeling van de markt coen anders niets.
Grasbaal
In Oostduitsland waren ze ook blij met de hogere melkprijzen maar waren ook zeer bevreesd voor het jojo effect.
anonymous_602
Meer prijsstijgingen zijn te verwachtingen volgens mijn zeer goed ingelichte bron.
anonymous_602
Goed voorbeeld doet goed volgen....
anonymous_821
Ik kan op dit moment niet inloggen bij Agr. Dagblad (ze hebben hun site vernieuwd) maar hier iets van gisteren wat ik opgeslagen had
<<<<<<<<<<<<
ZMP: voor melkveehouders begint het feest na de zomer pas echt
DOOR RENÉ VAN BUITENEN
ACHTERGROND
Dat het goed gaat op de zuivel­markt is inmiddels genoegzaam bekend. Als we de analisten van ZMP moeten geloven, gaat het feest voor de melkveehouders binnenkort pas echt goed begin­nen.
Tot op heden hebben veehou­des nauwelijks iets gemerkt van de jubelstemming op de interna­tionale zuivelmarkten. Veelal omdat hun melkverwerker de ge­stegen prijzen voor basiszuivel­producten slechts met moeite aan zijn afnemers kan doorbereke­nen. Dat lukt vaak slechts voor een deel en meestal met veel ver­traging.
Na maandenlange prijsstijgen voor met name melkpoeder, wei­poeder en boter gaat het nu ein­delijk crescendo met de melkprij­zen. De voorschotmelkprijs kroop de afgelopen weken bij de meeste zuivelbedrijven omhoog, zowel in Nederland, als in ons omringende landen.
Volgens ZMP is dat nog niets vergeleken bij wat de veehouders te wachten staat. Het bureau be­legde deze week in Berlijn zelfs een bijeenkomst om journalisten bij te praten over de ontwikkelin­gen op de zuivelmarkt. Daar ver­klaarde Erhard Richarts, al ja­renlang de zuivelspecialist van ZMP, dat de melkprijs na de zo­mer flink zal stijgen.
Richarts gaat uit van een melk­prijs van minimaal 30 cent per kilo melk. Dat geldt dan voor melk met ’Duitse’ gehalten: 3,7 procent vet en 3,4 procent eiwit.
Op deze gehalten baseren de Duitse zuivelondernemingen hun basismelkprijs.
In Beieren is de grens van 30 cent per kilo inmiddels al gepas­seerd. Gisteren werd bekend dat de particuliere zuivelbedrijven Frischli en Jäger de komende tijd 30,65 cent betalen aan een aantal leveranciersverenigingen. In de contracten is de clausule opgeno­men dat de prijs naar boven kan worden aangepast indien andere melkverwerkers hun veehouders de komende tijd een nog hogere melkprijs uitkeren. Dat tekent de huidige situatie op de melk­markt.
Een prijsstijging naar 30 cent per kilo melk of hoger is ronduit spectaculair. ZMP heeft berekend dat de Duitse veehouders in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 27,50 cent hebben ont­vangen. Daar zou dus in de twee­de helft van dit jaar komt zeker 10 procent bij komen. Dat is een on­gekende stijging. Indien een dergelijke prijsstij­ging ook in Nederland mogelijk is krijgen de melkveehouders straks een voorschotmelkprijs van ongeveer 29 à 30 euro per 100 kilo.
Waarbij het natuurlijk maar de vraag is in hoeverre de situatie zoals ZMP beschrijft naadloos op Nederlandse situatie toepasbaar is. Die vraag is uitermate rele­vant omdat de Nederlandse melk­verwerkers zich van de meeste Duitse branchegenoten nogal on­derscheiden.
In zijn analyse baseert ZMP’er Richarts zich begrijpelijkerwijs voornamelijk op de extreme prijsstijgingen van melkpoeder en boter. Die leiden sinds kort tot prijsstijgingen bij zuivelproduc­ten in de supermarkten. De op­brengst van de melk die tot kaas wordt verwerkt, blijft volgens ZMP nog achter bij de positieve ontwikkelingen.
Daar zit voor Nederland het probleem. Ruim de helft van de Nederlandse melkplas belandt in de kaasbak. Nederlandse melk­veehouders trekken dus pas echt volop profijt van de hausse op de zuivelmarkt als de kaasprodu­centen er in slagen hun product tegen hogere prijzen te verkopen aan de afnemers. Daar begint het langzaam op te lijken getuige de stijging van de kaasverkoopprij­zen die Friesland Foods (de grootste kaasproducent) zegt te hebben gerealiseerd. Maar of dat de voorbode is van Nederlandse melkprijsstijgingen van 10 pro­cent of meer in het najaar, is twij­felachtig.
ZMP rekent op spectaculaire stijging Duitse melkprijzen Kaasmarkt bepaalt omvang prijsstijging in Nederland
Powered by TECNAVIACopyright (c)2007 Agrarisch Dagblad, publicatie 31/05/2007

Te weinig aanmeldingen voor studie melkveehouderij
DOOR TJITSKE YPMA
ACHTERGROND
Volgens vakexaminator Johan den Hartog van het Helicon Col­lege in Geldermalsen zal de vee­houderij in 2014 met een ernstig tekort aan opvolgers te kampen krijgen. Dit wordt bevestigd door cijfers van de AOC Raad, die tot vorig jaar al een sterke daling in het aantal leerlingen veehouderij lieten zien.
De cijfers lijken deels te verkla­ren uit het kleinere aantal bedrij­ven en daarmee geringere aantal bedrijfsopvolgers. Maar er is meer aan de hand. ”Het aantal melkveebedrijven krimpt van 22.000 nu naar 12.000 in 2014, maar zelfs hiervoor zijn te weinig bedrijfsopvolgers. Per jaar zijn er 400 studenten nodig, terwijl zich er maar 300 aanmelden”, zegt vak examinator
Den Hartog van het Helicon College.
Volgens hem beseffen veel po­tentiële bedrijfsoplvolgers dat ze met een 40-urige werkweek el­ders evenveel kunnen verdienen als met een 70-urige wekweek op de boerderij. Anderzijds zijn er ook best jongeren van buiten de agrarische sector die graag boer willen worden, maar heel moei­lijk een bedrijf over kunnen ne­men .
Door het tekort aan belangstel­ling dreigen ook veehouderijop­leidingen te verdwijnen, al is dat nu nog niet het geval. Aan het ni­veau is al wel iets gedaan: ver­schillende MBO-opleidingen vra­gen nu een proeve van bekwaam­heid, na klachten van veehouders dat het niveau te laag was. Dit wordt volgend jaar verplicht voor alle MBO-opleidingen.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2007 Agrarisch Dagblad, publicatie 31/05/2007
anonymous_821
Nu iets van vandaan.
Helemaal hier onderaan zal het Agr. Dagblad wel niet zo erg vinden.
Maar de stijgingen van melkpoeder beginnen (zoals verwacht) nu toch door te trekken naar andere producten
<<<<<<<
Consumentenmelkprijs België stijgt 15 procent
Brussel – België volgt nog deze maand het voorbeeld van Frank­rijk, Duitsland en Nederland voor wat betreft de verhoging van de melkprijs als gevolg van de we­reldwijde stijging van de melk­poederprijs.
Om te profiteren van de stijging van de melkpoederprijs zijn ook de zuivelfabrieken in België bezig meer melkpoeder te produceren, waardoor er ook van een groeiend tekort aan consumptiemelk op de Belgische markt sprake is. Vol­gens de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie zal de ver­hoging van de consumentenmelk­prijs in België rond de 15 procent schommelen ”zoals ook in de buurlanden het geval is”. De Con­federatie wijst erop dat behalve melk ook zuivelproducten als kaas, kwark en yoghurt deze maand duurder zullen worden.
Nu wordt voor een liter melk in België gemiddeld 65 cent betaald. In België wordt van de 3 miljard liter geproduceerde melk ruim 1,2 miljard tot melkpoeder verwerkt. Omdat die hoeveelheid toeneemt, heeft dat ook een verhogend effect op de prijzen van de andere melk­producten. Daarbij komen nog de sterk gestegen kosten voor ener­gie en verpakking gedurende de laatste vier jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkpoeder , melkprijs , campina , kaas , zuivel , arla-foods , boter , arla , milcobel , voorschotmelkprijs en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2