Lto laat boeren barsten

lto laat boeren barsten en wil dat we voor deze melkprijzen blijven produceren
dus gaan ze nu maar over quota verruiming praten
ze praten de zuivelindustrie naar de mond (RFF)
ik zal zeggen :eerst 5 eurocent erbij en dan praten we weer verder
kosten veevoer ,diesel ,zaagsel enz 15 procent duurder
en wij worden afgescheept met een minimale prijsstijging andere landen profiteren veel meer van gestegen zuivelprijzenSOMMIGE MET 35% en dat hangt echt niet alleen af van volume kaasZeelandse zuivelbedrijf Fonterra heeft aangekondigd de melkprijzen voor het nieuwe seizoen (vanaf juni 2007) . Dit komt neer op een melkprijsverhoging met met liefst 27%.

NEDERLANDSE ZUIVELCOOPERATIES PRESTEREN ONDER DE MAAT

LTO: Oplevende zuivelmarkt leidt tot trendbreuk in melkprijs voor boeren
De sterk oplevende internationale zuivelmarkt begint zich te vertalen in een hogere prijs, die de boeren krijgen voor hun melk. Na een reeks jaren met dalende prijzen laten de opbrengstprijzen, gemiddeld over april 2007, in vergelijking met een jaar daarvoor een stijging zien. "Dit is een trendbreuk en een eerste, voorzichtig herstel van de melkprijs", zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO vakgroep Rundveehouderij.
Internationale Melkprijsvergelijking
In de LTO Internationale Melkprijsvergelijking worden de prestaties van veertien grote Europese zuivelondernemingen vergeleken. In april 2007 kwam hun gemiddelde voorschotmelkprijs uit op 26,46 euro per 100 kg melk. Vergeleken met een jaar eerder komt dat neer op een stijging van 0,55 euro oftewel 2,1%. Het is voor het eerst sinds begin 2002 dat de melkprijsvergelijking een stijgende trend laat zien over het afgelopen jaar.

Campina en Friesland Foods
De Nederlandse zuivelco?aties Campina en Friesland Foods nemen in de april-vergelijking een bescheiden positie in. ?s Zomers is de melkprijs hier echter lager dan ?s winters; over het hele jaar genomen verkeren beide bedrijven in de middenmoot.

De melkprijs (april 2007) van Campina steeg naar 25,59 euro per 100 kg melk, die van Friesland Foods naar 24,68 euro. Friesland Foods maakte onlangs wel bekend dat de melkprijs voor de boeren voor juni met maar liefst 1,48 euro per 100 kg melk wordt verhoogd (ca. 6 😵. Overigens kan de gemiddelde prijs, die een zuivelonderneming uitbetaalt aan melkveehouders, afwijken door kwaliteit, samenstelling en geleverde hoeveelheden melk.

Toenemende vraag op wereldmarkt
De positieve ontwikkeling op de wereldmarkt komt door een toenemende vraag en een beperkt aanbod van vooral mager melkpoeder en de laatste tijd ook van boter. Oorzaken daarvan zijn onder meer de droogte in Australi?n de toegenomen kaasproductie (en -consumptie) in Europa. Hierdoor blijft er minder melk over voor productie van melkpoeder en boter, want de EU kent een melkquotering.

Kaas
De doorwerking van de goede wereldmarktprijzen in de melkprijs van Nederlandse rundveehouders wordt gedempt omdat ruim de helft van de Nederlandse melk in kaas verwerkt wordt. De grote prijsstijgingen van de laatste tijd zitten echter in melkpoeder en, in mindere mate, boter. Aan de andere kant heeft wei, een restproduct van kaasbereiding, de laatste tijd ook veel opgebracht dankzij groeiende vraag in Oost-Azi?Juist de laatste tijd zijn er ook signalen dat ook de kaasprijzen stijgen en dat de zuivelindustrie in hun contracten met handelshuizen en supermarktketens prijsverhogingen hebben kunnen bedingen.

Versnelde verruiming melkquotering
De opslag en export van zuivelproducten kost de EU nauwelijks geld meer omdat de voorraden zijn verdwenen. Op dit moment ondersteunt de EU alleen export van kaas en boter, en schoolmelkprogramma's. Melkpoeder, wei en ruwweg de helft van de exportkaas gaat nu al zonder steun de grens over. Zo'n 20% van de Nederlandse melk vindt zijn weg naar de wereldmarkt - vooral in de vorm van kaas. Voorspeld wordt dat die wereldmarkt voorlopig met 2-3% per jaar groeit. Om hier optimaal op in te kunnen spelen, wil LTO versnelde verruiming van de melkquotering. De EU komt begin 2008 met voorstellen.

Amerika en Nieuw-Zeeland
Op basis van de nu beschikbare informatie over uitbetaalde en/of door de zuivelbedrijven aangekondigde melkprijzen lijkt de tendens van stijgende melkprijzen voor de boeren zich voort te zetten. De melkprijzen van de Ierse bedrijven Glanbia en Kerry Agribusiness zijn - naast Milcobel - relatief het meest gestegen. Niet verwonderlijk gezien de relatief grote afhankelijkheid van de Ierse zuivelindustrie van boter en mager melkpoeder en de extreme prijsstijgingen van deze bulkgrondstoffen. Amerikaanse en Nieuw Zeelandse melkveehouders profiteren nog veel sterker van de goede wereldmarktsituatie. Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra heeft aangekondigd de melkprijzen voor het nieuwe seizoen (vanaf juni 2007) nog verder te verhogen naar rond ? 0,22 per kg melk. Dit komt neer op een melkprijsverhoging met met liefst 27%.

LTO, 08/06/07

Copyright ©2007 AgriHolland B.V.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Kennelijk aan de LTO
Onbekend
LTO is toch belangenbehartiger,
Het grootste belang van melkveehouders is de melkprijs.
daar ligt de link.
Onbekend
Op de korte termijn wel ja maar op de langere termijn komt er meer bij kijken
Onbekend
melkprijs is voor alle termijnen belangrijk,
het is toch ons brood. !!
Onbekend
Alle zuivelverwerkers in ons land willen meer kilos melk verwerken, het maakt dus niet uit aan wie Rene levert.
Het gaat erom dat er struktureel een hogere prijs gerealiseerd wordt voor het basisprodukt melk. Indien quotumverruiming dit in de weg staat moet je hiermee terughoudend zijn.
Onbekend
Juist,dus ze/we kunnen beter iets bedenken om structureel een krapte te creeren!
Om te beginnen een (verplichte) cursus voor alle boeren "Leren andersdenken"
Onbekend
het maakt toch geen donder uit aan wie je levert de melkprijsen zijn gewoon te laag punt
het maakt mij niet uit als ^rene aan een coop of private levert hij en ik moetten gewoononze boterham kunnen verdiennen
ên daar bij poeder was een probleem boter was een probleem en er is te veel melk dat is nu gebleken dat dat een grote leugen is waar is die 20% dan nu
we hebben ons gewoon voor de gek laten houden
Onbekend
de gene diede macht op de markt heeft bepaald de prijs niemand anders en dat zijn nietde zuivelverwerkers.
Onbekend
Zeg ik dan dat ik niet naar die cursus wil ?
Ik ben nog op een leeftijd dat ik van gedachte "wil" veranderen.............!Arie
Onbekend
rene ik ben het helemaal met je eens deschaalvergroting is ten einde zoals lto dit voorstelt want dit kan niemand meer opbrengenwant de melkprijs verhoging zoals lto onlangs bekend maakte is een wassen neus trouwens waar jij de melk aan levert maakt geen barst uit inkomen daar draait het om en dat zal ergens vandaan moeten komengijs schreef:
>
> Zeg ik dan dat ik niet naar die cursus wil ?
> Ik ben nog op een leeftijd dat ik van gedachte "wil"
> veranderen.............!Arie
Onbekend
Arie, quotering is inderdaad het kunstmatig regelen van produktie. Dus is het niet verkeerd na jaren van krappe melkprijzen een bepaalde tijd van een "kunstmatige" krapte te profiteren.
Onbekend
Aha, dat verklaard dus jouw aversie tegen de DDB/EDB.
Mag ik vragen wat jij hedentendage dan een goede melkprijs vindt, en belangrijker nog: hoe denk je dat wij deze -zonder zelf de markt te regelen- kunnen realiseren?
Onbekend
Een veel vrijere markt, en het risico van prijsdalingen welke deze met zich meebrengt, vermijden middels de DDB/EDB. Daar ben je dus niet op tegen zolang dit maar niet gebeurd middels uitsluitend het eigen inzicht van de sector, maar in samenspraak met een democratische overheid.
Onbekend
Politiek is niet altijd logisch.
Of zullen wij soms gewoon wat minder wijs zijn?
Onbekend
< maar ben er beslist op tegen dat zij, of anderen, de bevoegdheid zouden krijgen om zelf de markt maar te regelen naar eigen inzicht.>

Waarom denk je nu altijd gelijk zo zwaar, iedere grote onderneming probeert toch de markt zo te beinvloeden zo het hem het beste uitkomt!
Daar hoeft deze echt geen "bevoegdheden" voor te hebben met "boerenslimheid" kom je ook heel ver,bespelen van de consument (reclame) bespelen van bestuurders (politiek) bespelen van de markt (productiebeheersing)
P.s. zie jullie coop zuivelfabriek als grote onderneming die dat dus zou kunnen regelen (de boeren dus) je doe toch niets illegaals als je zegt we produceren dit jaar 5% minder melk!

Pfff wat die warmte al niet met je doet Frits ha ha.
Onbekend
zeg arie wat denk je nu zelf wat is lto nu aan hrt doen ik dacht het zelfde of zie ik dat verkeerdarie.j schreef:
>
> Nee, dat is niet door de boeren zelf geregeld of veroorzaakt,
> daar zit nu net het punt.
> Dat is door de hele maatschappij in de EU goedgekeurd en
> wettelijk geregeld
> Ik gun de boeren (en nog vele andere zelfstandigen) een goed
> inkomen en een goede prijs, maar ben er beslist op tegen dat
> zij, of anderen, de bevoegdheid zouden krijgen om zelf de
> markt maar te regelen naar eigen inzicht.
Onbekend
ze willen toch de melkqutering verruimen of zelfs afschaffen zou dat geen doorwerking hebben wat dacht je??????????arie.j schreef:
>
> LTO de markt regelen???
Onbekend
nu er ieder jaar meer landen in de eu het quotum niet meer volmelken hoef je het quotum maar een keer te verruimen met het gevolg voor de nederlandse melkveehouderdat de quotumkosten op meer geproduceerde liters nihil zijn. ik heb sterk het idee dat dirk meent dat de gemiddelde nederlandse melkveehouder ook de gemiddelde europese melkveehouder is.
Onbekend
Degene die jij noem kunnen heel gemakkelijk elders hun diensten verlenen dat is onze grote handicap!
Onbekend
Jou argumentatie snijdt geen houd.
De quotering is immers gewoon ingevoerd ondanks dat er andere sectoren waren welke ook (aldanniet terrecht) middels kunstmatige krapte hun opbrengst naar een eerlijker niveau konden beuren.
Onbekend
zo te lezen blijkt dat de warmte dit maal sneller z'n tol gaat eisen als anders; de prikkers hier zijn al behoorlijk "de weg kwijt'/geïrriteerd/prikkelbaar zo te lezen.

mijn advies; maak je niet druk, aan het eind van het lied zal blijken dat niet LTO, niet DDB, niet NMV, maar de Markt de melkprijs bepaald al dan niet gestuurd door een overheid (brussel/WTO). En hierover hoeven we niet somber te zijn (mijn gedachte).

zo nu ga ik lekker onder de boom zitten en een pilsje met vrienden drinken.
Onbekend
helemaal mee eens, ik kap er ook mee, genietennnnn!
Onbekend
Mee eens Frits, alleen de producent beslist of hij meer produceert.
Onbekend
Wordt het vast een dooie boel hier op het prikbord,wachten wachten en niets te zeiken wat saai
Onbekend
goedidee, alleen het is bij ons onder de boom een beetje nat, dus toch maarwat zappen op dit forum!!
Onbekend
hier in overijsel nog geen drup gehad, wel erg broeierig!
Onbekend
nu nog geen druppel, geeft niets hoor, gras zat (ZW-Dr)
Onbekend
<b>Bijna hetzelfde bericht met een iets andere kop:"

Oplevende zuivelmarkt leidt tot trendbreuk in melkprijs voor boeren

De sterk oplevende internationale zuivelmarkt begint zich te vertalen in een hogere prijs, die de boeren krijgen voor hun melk. Na een reeks jaren met dalende prijzen laten de opbrengstprijzen, gemiddeld over april 2007, in vergelijking met een jaar daarvoor een stijging zien. ,,Dit is een trendbreuk en een eerste, voorzichtig herstel van de melkprijs”, zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO vakgroep Rundveehouderij. ,,Gezien de gunstige marktontwikkeling is er al enige tijd ruimte voor een hogere melkprijs. De zuivelbedrijven kunnen de komende periode laten zien of ze op de internationale markt goed mee kunnen.’’ LTO heeft dit jaar al meerdere keren het signaal afgegeven dat de gunstige zuivelmarkt in de melkprijs voor de boer zichtbaar moet worden.
</b>
In de LTO Internationale Melkprijsvergelijking worden de prestaties van veertien grote Europese zuivelondernemingen vergeleken. Zeven hiervan behoren tot de twintig grootste zuivelconcerns in de wereld. In april 2007 kwam hun gemiddelde voorschotmelkprijs uit op 26,46 euro per 100 kg melk. Vergeleken met een jaar eerder komt dat neer op een stijging van 0,55 euro oftewel 2,1%. Het is voor het eerst sinds begin 2002 dat de melkprijsvergelijking een stijgende trend laat zien over het afgelopen jaar. De LTO Internationale Melkprijsvergelijking wordt sinds januari 1999 in opdracht van LTO Nederland in samenwerking met de European Dairy Farmers door het Productschap Zuivel gemaakt.

De Nederlandse zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods nemen in de april-vergelijking een bescheiden positie in. ‘s Zomers is de melkprijs hier echter lager dan ’s winters; over het hele jaar genomen verkeren beide bedrijven in de middenmoot. De melkprijs (april 2007) van Campina steeg naar 25,59 euro per 100 kg melk, die van Friesland Foods naar 24,68 euro. Friesland Foods maakte onlangs wel bekend dat de melkprijs voor de boeren voor juni met maar liefst 1,48 euro per 100 kg melk wordt verhoogd (ca. 6 😵. Overigens kan de gemiddelde prijs, die een zuivelonderneming uitbetaalt aan melkveehouders, afwijken door kwaliteit, samenstelling en geleverde hoeveelheden melk*.

De positieve ontwikkeling op de wereldmarkt komt door een toenemende vraag en een beperkt aanbod van vooral mager melkpoeder en de laatste tijd ook van boter. Oorzaken daarvan zijn onder meer de droogte in Australië en de toegenomen kaasproductie (en -consumptie) in Europa. Hierdoor blijft er minder melk over voor productie van melkpoeder en boter, want de EU kent een melkquotering. Als boeren meer produceren dan mag, moeten ze een boete (superheffing) betalen van ongeveer 28 eurocent per liter teveel geproduceerde melk. Schenk: ,,Op de wereldmarkt zijn de diverse productgroepen communicerende vaten. Eerst reageren poeder en boter, maar andere producten kunnen daar niet bij achterblijven. Aan het eind van het jaar kunnen we beoordelen hoe onze zuivelbedrijven het er vanaf hebben gebracht.”

De doorwerking van de goede wereldmarktprijzen in de melkprijs van Nederlandse rundveehouders wordt gedempt omdat ruim de helft van de Nederlandse melk in kaas verwerkt wordt. De grote prijsstijgingen van de laatste tijd zitten echter in melkpoeder en, in mindere mate, boter. Aan de andere kant heeft wei, een restproduct van kaasbereiding, de laatste tijd ook veel opgebracht dankzij groeiende vraag in Oost-Azië. Juist de laatste tijd zijn er ook signalen dat ook de kaasprijzen stijgen en dat de zuivelindustrie in hun contracten met handelshuizen en supermarktketens prijsverhogingen hebben kunnen bedingen.

De opslag en export van zuivelproducten kost de EU nauwelijks geld meer omdat de voorraden zijn verdwenen. Op dit moment ondersteunt de EU alleen export van kaas en boter, en schoolmelkprogramma's. Melkpoeder, wei en ruwweg de helft van de exportkaas gaat nu al zonder steun de grens over. Zo'n 20% van de Nederlandse melk vindt zijn weg naar de wereldmarkt - vooral in de vorm van kaas. Voorspeld wordt dat die wereldmarkt voorlopig met 2-3% per jaar groeit. Om hier optimaal op in te kunnen spelen, wil LTO versnelde verruiming van de melkquotering. De EU komt begin 2008 met voorstellen.

Op basis van de nu beschikbare informatie over uitbetaalde en/of door de zuivelbedrijven aangekondigde melkprijzen lijkt de tendens van stijgende melkprijzen voor de boeren zich voort te zetten. De melkprijzen van de Ierse bedrijven Glanbia en Kerry Agribusiness zijn - naast Milcobel - relatief het meest gestegen. Niet verwonderlijk gezien de relatief grote afhankelijkheid van de Ierse zuivelindustrie van boter en mager melkpoeder en de extreme prijsstijgingen van deze bulkgrondstoffen. Amerikaanse en Nieuw Zeelandse melkveehouders profiteren nog veel sterker van de goede wereldmarktsituatie. Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra heeft aangekondigd de melkprijzen voor het nieuwe seizoen (vanaf juni 2007) nog verder te verhogen naar rond € 0,22 per kg melk. Dit komt neer op een melkprijsverhoging met met liefst 27 %.

Zie ook www.milkprices.nl.

* Berekend is welke prijs een melkveehouder zou ontvangen, wanneer melk met een standaard samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid (4,2% vet, 3,40% eiwit, kiemgetal 24.999 per ml, celgetal 249.999 per ml, jaarleverantie van 500.000 kg) geleverd zou zijn.

Bron: [www.lto.nl]
Onbekend
Zeker mee eens LTO heeft geen visie, ja ok , samen metRFF zelfde visie nl.
quotum eraf....poe nou nouwat een visie
en dat alleen omdat het melkquotum aankoop duur is..
Door het melkquotum is er tijdelijk een krapte binnen de EU dit vertaald zich in een hogere melkprijs....
En dit is ook noodzaak want onze kostprijs ligt ongeveer op 35 cent
dus er moet nog ingehaald worden..
LTO ziet het als plicht van ons boeren om maar tegen wereldmarktprijs te produceren, dit kan toch echt niet....... in de visie van LTO en RFF ... denken ze ook dat er maar liefst een derde tot de helft van de melkveehouders zal stoppen...
Bij mij reist dan de vraag waarom deze boeren vorig jaar en het jaar ervoor niet zijn gestopt.... nee dit zijn geen boeren die willen stoppen van 40 - 60 koeien maar deze willen allemaal dat het quotum eraf gaat en ze hopen dat de melkprijs dan meevalt rond de 28-30 cent...
Maar dat is nu net de vraag is nederland nou echt bij uitstek het land om tegen superlage kostprijzen melk te produceren...... dacht het niet .....
duurste grond, pachtprijzen, lonen enz....
Dus wat gebeurt er de grotere boeren van nu groeien van 100-120 naar 180-250
de nu kleinere bedrijven blijven het zelfde of groeien naar 100-120 koeien...
dit allen betekend veel meer mest dus druk op de markt met als gevolg dat de mest afvoerprijzen stijgen...
Je wordt van de zuivelfabrieken een speelbal omdat er immers melk genoeg..teveel .. is met als gevolg lagere prijzen rond 24 cent
Wanneer je duurzaam wilt boeren in het duurste stukje aarde heb je echter 40 cent nodig en Quotering ...boeren denk na en wordt lid van de NMV
Onbekend
ga toch krassen!!!!
Onbekend
Ok maar wanneer de opbrengst prijs van melk hoog is ...hoef je geen quotum aan te schaffen....
Wat is de zin van kostprijzen berekening eigelijk....
wanneer die in nederland niet lager uitkomt dan 30 cent zonder quotumkosten..
hoe kun je dan duurzaam boeren met minder...
en dit wordt minder als de quotering verdwijnt..
Ja de oplossing van LTO een brillijant idee ....we moeten schaalvergroten ... super kunnenn we eindelijk onze achterstand op onze buurman inhalen...super... elkaar kapot concureren op de grond en pachtprijzen...brillijant..
Ok beetje extreem maar toch, heb zelf ook wel plan B in de kast liggen wanneer het quotum verdwijnt dat is groeien naar 200 koeien, geen probleem dus .
Maar vindt het gewoon jammer dat de melkveehouderij de varkens en kippenhouderij nagaat
Denk niet dat iemand op dit forum het met me eens is , want het is natuurlijk niet echt stoer om te zeggen dat je het niet rooskleurig ziet om te melken tegen wereldmarktprijs
Wat wordt de functie van de LTO na 2015 ..........telfoontjes verkopen en plastic inzamelacties.....dom dom....
Onbekend
LTO had veel eerder alin de leer moeten gaan bij het FNV of CNV en zich ook zo moeten opstellen, geen club van pappen en nathouden blijven. Dan was er door de onvrede over het LTO beleid ook vast geen NMV ontstaan, de club waar ARie J zo op tegen is.
Onbekend
ik ben het helemaal met je eens melkvb niets aan toe te voegenmelkvb schreef:
>
> Ok maar wanneer de opbrengst prijs van melk hoog is ...hoef
> je geen quotum aan te schaffen....
> Wat is de zin van kostprijzen berekening eigelijk....
> wanneer die in nederland niet lager uitkomt dan 30 cent
> zonder quotumkosten..
> hoe kun je dan duurzaam boeren met minder...
> en dit wordt minder als de quotering verdwijnt..
> Ja de oplossing van LTO een brillijant idee ....we moeten
> schaalvergroten ... super kunnenn we eindelijk onze
> achterstand op onze buurman inhalen...super... elkaar kapot
> concureren op de grond en pachtprijzen...brillijant..
> Ok beetje extreem maar toch, heb zelf ook wel plan B in de
> kast liggen wanneer het quotum verdwijnt dat is groeien naar
> 200 koeien, geen probleem dus .
> Maar vindt het gewoon jammer dat de melkveehouderij de
> varkens en kippenhouderij nagaat
> Denk niet dat iemand op dit forum het met me eens is , want
> het is natuurlijk niet echt stoer om te zeggen dat je het
> niet rooskleurig ziet om te melken tegen wereldmarktprijs
> Wat wordt de functie van de LTO na 2015 ..........telfoontjes
> verkopen en plastic inzamelacties.....dom dom....
Onbekend
"Wanner je duurzaam wilt boeren in het duurste stukje aarde heb je echter 40 cent nodig en quotering..."

Goed nagedacht melkvb;Op korte termijn komt er een ware veldslag om de grond,gevolg:een fors hogere kostprijs , op langere termijn een gestagneerde opvolging.
Onbekend
Ik zie de LTO meer als vakbond van de zuivelindustrie als van de boeren , ik kan namelijk de visie van Friesland Foods in LTO zo kopieren.
De stijging van de voorschotmelkprijs was een mooie opsteker,maar achterop het informatie vel van FF stond weer de visie 2015
Met deze visie ben ik het niet eens , dit betekend dat we na 2015 zakken naar wereldmarkt prijzen.
Verder nog geen probleem waar het niet dat mijn vakbond de LTO het er mee eens is, dat kan toch niet over de hele landbouw stijgen de kosten , je kunt toch ook niet eindeloos opschalen arbeidstechnisch en sociaal gezien!
De opbrengsprijs van melk is erg belangrijk het is immers inkomstenbron nummer 1 ,dus er moet toch minimaal de kostprijs worden betaald.

De FNV en CNV pleiten altijd voor een hogere salaris ook al kan het bedrijf het nauwlijks ophoesten , zij zijn nl vakbond van de werknemers.
je kunt toch ook niet de zelfde lonen hanteren als in china !
Onbekend
Beste heer schenk ,

Jij en jou organisatie zijn vol van mening dat het het beste is om quotering af te schaffen, is jullie brief naar de leden toe in najaar 2006 was het dan ook maar ff de vraag hoe snel en verder niet , dit was dan ook waar de vergadering destijds voor diende.
Maar beseffen jullie wel waar jullie mee bezig zijn..
-LTO voorspeld 1/3 tot 1/2 minder melkveehouders
-20-30% meer melk

Verdere voorspellingen doet de LTO niet vandaar een inschatting van mij

-20-30% meer mest
-melkprijs daling tot -10cent onder kostprijs Ex quotumkosten
-zeer grote melkbedrijven veelal ex quotumhandelaren
(vanbakel, steegro,schep)
-uitstoot van groot aantal ex LTO leden
-pacht en grondprijs stijging
-minder gezinsbedrijven
-meer armoede bij kleinere bedrijven, deze kunnen immers niet meer stoppen omdat ze veelal nog een financieering hebben en melkquotum is niet meer te verkopen.
-meer werk , doordat de kostprijs moet dalen is schaalvergroting nodig
-minder sociaal
-minder sociaal aanvaardbaar
-druk op mestmarkt wordt groter waarvan vooral varkens en kippenboeren hinder van zullen hebben
-vanuit LEI berekening is de beste optie voor boer en milieu handhaven van quotering

Waarom ..
anonymous_602
Hoezo wassen neus? Verhoging is verhoging, dus niet liggen klagen dat het niets is. Of hoef jij het er niet bij?
anonymous_602
jij snapt het.
anonymous_602
En dan net als in Canada terecht komen in een opwaartse spiraal, waarbij de kostprijs de melkprijs bepaald. Maar aangezien de kostprijs niet voor iedereen gelijk is zie je daar dus dat bedrijven met een lage kostprijs uitbreiden en dus ook hard willen groeien. Kopen dus quotum bij en doordat dat steeds duurder wordt gaat de melkprijs ook weer naar boven. En dan kan er weeer meer voor het quotum betaald worden....

Ik moet nog zien hoe lang ze dat daar vol houden. Komt nog bij dat door de hoge quotumbedrijven de kleinere rendabele bedrijven ook niet overgenomen kunnen worden en dus ook stoppen.
anonymous_602
Dan hoef je geen quotum te kopen, dat ben ik wel met je eens, maar de praktijk is anders. Boeren willen misschien niet groeien, ondernemers daarentegen wel.
anonymous_602
hans schreef:
>
> Beste heer schenk ,
>
> Jij en jou organisatie zijn vol van mening dat het het beste
> is om quotering af te schaffen, is jullie brief naar de leden
> toe in najaar 2006 was het dan ook maar ff de vraag hoe snel
> en verder niet , dit was dan ook waar de vergadering destijds
> voor diende.
> Maar beseffen jullie wel waar jullie mee bezig zijn..
> -LTO voorspeld 1/3 tot 1/2 minder melkveehouders
> -20-30% meer melk

Lijkt me getuigen van enige realiteitszin. Dit zit er idd aan te komen. Of de voorspelling uitkomt is natuurlijk afwachten.

> Verdere voorspellingen doet de LTO niet vandaar een
> inschatting van mij
>
> -20-30% meer mest

Meer koeien meer mest, grond- en mestafzet is de nieuwe quotering.

> -melkprijs daling tot -10cent onder kostprijs Ex quotumkosten

Waar baseer je dit op? Welke kostprijs? die van de top-saldo boeren of gemiddeld of de slechtst draaiende bedrijven?

> -zeer grote melkbedrijven veelal ex quotumhandelaren
>(vanbakel, steegro,schep)

Dat zijn dus 3 grote bedrijven. Of verwacht je nog meer quotumhandelaren die in de melkproductie stappen. Als dit gebeurt is het vast een rendabele bezigheid.

> -uitstoot van groot aantal ex LTO leden

Wat bedoel je hier mee? Dat een groot aantal ex-LTO leden stopt met hun bedrijf?

> -pacht en grondprijs stijging

Kans acht ik idd aanwezig, maar als het niet opgebracht kan worden gebeurt het ook weer niet. Vergeet niet dat de rente momenteel niet in dalende lijn is.

> -minder gezinsbedrijven

De schaalgrootte zal toe nemen, dat staat vast.

> -meer armoede bij kleinere bedrijven, deze kunnen immers niet
> meer stoppen omdat ze veelal nog een financieering hebben en
> melkquotum is niet meer te verkopen.

Je kunt altijd stoppen. Als er een restschuld over zou blijven, dan moet zo'n bedrijf het quotum vandaag nog verkopen. De bank is trouwens in zo'n situatie mede verantwoordlijk voor de situatie. Er is dan namelijk een financiering verstrekt die niet bij het bedrijf past. Andersom zal de grond die bij het bedrijf zit in waarde stijgen zoals je zelf voorspeld en dus zal het onderpand in waarde stijgen, waarbij de winst ook nog onbelast is.

> -meer werk , doordat de kostprijs moet dalen is schaalvergroting nodig
> -minder sociaal
> -minder sociaal aanvaardbaar

Schaalvergroting betekent naturlijk ook dat je je bedrijf dusdanig inricht dat je het werk acceptabel kunt rondzetten.

> -druk op mestmarkt wordt groter waarvan vooral varkens enkippenboeren hinder van zullen hebben

Als melkveehouder heb ik daar niet zo'n moeite mee en de gemiddelde burger ook niet denk ik.

> -vanuit LEI berekening is de beste optie voor boer en milieu handhaven van quotering

>
> Waarom ..

Quotering is een gelopen race. Ga daar maar vanuit.
anonymous_821
Aan wie levert Rene eigenlijk?
anonymous_821
Overigens horen jij (en rene) ook bij alle boeren...
Voor visie LTO zie
[www.prikpagina.nl]
En Rene zal wel aan een particulier leveren
anonymous_821
En waarom zou iedereen van gedachte moeten veranderen?
Leren nadenken over consequenties van je standpunt lijkt me beter.

Onder andere dat sommige melkveehouderskunstmatig krapte op de melkmarkt zouden willen veroorzaken.
Maar als een ander ook maar een klein beetje de markt voor zijn product wilbeïnvloeden dan schreeuwen diezelfde boeren moord en brand (zoals over van Drie of rundvee-slachterijen)
Kunstmatige krapte zou natuurlijk ook dierenartsen goed uitkomen, en de particuliere veevoerhandel niet minder, misschien ook iets voor loonwerkers, landbouwmechanisatie, stallenbouwers etc.?
anonymous_821
Nee, dat is niet door de boeren zelf geregeld of veroorzaakt, daar zit nu net het punt.
Dat is door de hele maatschappij in de EU goedgekeurd en wettelijk geregeld
Ik gun de boeren (en nog vele andere zelfstandigen) een goed inkomen en een goede prijs, maar ben er beslist op tegen dat zij, of anderen, de bevoegdheid zouden krijgen om zelf de markt maar te regelen naar eigen inzicht.
anonymous_821
Producenten moeten niet de macht hebben om zelf de markt en prijs van hun producten naar hun hand te zetten en die te dicteren
Dat is hier al meermalen door diverse mensen geschreven, ook door mij, als één van de redenen om tegen DDB te zijn.
Niks nieuws dus, hier nog wat recent
[www.pr] [www.prikpagina.nl]

DDB wil zover ik weet geen kunstmatige krapte buiten een wettelijke quotering om.
Nou ja, voor een paar weken dan.
Maar dat is eigenlijk dat geen krapte maar een aanvoerstagnatie voor even, want de zuivelproductie per jaar gaat niet omlaag.
Wat een goede prijs voor de melk is?
Weet ik niet, en welk bedrag ik ook zou noemen, commentaar komt er altijd,dus dat doe ik niet
Bovendien heb ik er niets over te zeggen.
Hoe hoger hoe beter uiteraard, met dien verstande dat een belangrijk hogere prijs in een veel vrijere markt het risico meebrengt dat boeren het risico van prijsdalingen misschien vergeten
anonymous_821
>>"Een veel vrijere markt, en het risico van prijsdalingen welke deze met zich meebrengt, vermijden middels de DDB/EDB. Daar ben je dus niet op tegen zolang dit maar niet gebeurd middels uitsluitend het eigen inzicht van de sector, maar in samenspraak met een democratische overheid.´<<

Hoe dat zou moeten, daar schiet mijn fantasie toch wat tekort voor.
Dus kan ik er niets over zeggen.

Een politiek die voor vrije markt is en tegelijk en organisatie wettelijk kader zou geven om die vrije markt om zeep te helpen, dat isniet logisch
anonymous_821
Nee hoor , als gijs zijn koeien met grote vakantie stuurt dan is niemand die hem daar van afhoud.
Maar gijs weet ook best dat geen enkele zuivelonderneming zijn boeren een productiebeperking kan opleggen, en datde boeren om zoiets vragentotaal zinloos is.

Jij had het over kunstmatig, wat ik er bij moet voorstellen weet ik niet
Maar ik denk dan meer aan een groep actieboeren die andere boeren proberen onder druk te zetten om mee te doen , die fabrieken, handelsondernemingen, supermarkten dwingen om geen extra import te doen etc.
anonymous_821
LTO de markt regelen???
anonymous_821
Het isgoed broeierig geweest, maar nu regent (en onweert) het hier weer vanaf 5 uurvrijwel aan één stuk, en niet al te weinig ook

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkpoeder , amerika , export , melkprijs , campina , kaas , voer , europa , veevoer , fonterra , zaagsel , melkveehouders , boter , milcobel , zuivelonderneming , voorschotmelkprijs , cooperaties , zuivelmarkt , diesel en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1