Oplevende zuivelmarkt leidt tot trendbreuk in melkprijs voor boeren

<b>De sterk oplevende internationale zuivelmarkt begint zich te vertalen in een hogere prijs, die de boeren krijgen voor hun melk. Na een reeks jaren met dalende prijzen laten de opbrengstprijzen, gemiddeld over april 2007, in vergelijking met een jaar daarvoor een stijging zien. ,,Dit is een trendbreuk en een eerste, voorzichtig herstel van de melkprijs?, zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO vakgroep Rundveehouderij. ,,Gezien de gunstige marktontwikkeling is er al enige tijd ruimte voor een hogere melkprijs. De zuivelbedrijven kunnen de komende periode laten zien of ze op de internationale markt goed mee kunnen.?? LTO heeft dit jaar al meerdere keren het signaal afgegeven dat de gunstige zuivelmarkt in de melkprijs voor de boer zichtbaar moet worden.
</b>
In de LTO Internationale Melkprijsvergelijking worden de prestaties van veertien grote Europese zuivelondernemingen vergeleken. Zeven hiervan behoren tot de twintig grootste zuivelconcerns in de wereld. In april 2007 kwam hun gemiddelde voorschotmelkprijs uit op 26,46 euro per 100 kg melk. Vergeleken met een jaar eerder komt dat neer op een stijging van 0,55 euro oftewel 2,1%. Het is voor het eerst sinds begin 2002 dat de melkprijsvergelijking een stijgende trend laat zien over het afgelopen jaar. De LTO Internationale Melkprijsvergelijking wordt sinds januari 1999 in opdracht van LTO Nederland in samenwerking met de European Dairy Farmers door het Productschap Zuivel gemaakt.

De Nederlandse zuivelcoƶperaties Campina en Friesland Foods nemen in de april-vergelijking een bescheiden positie in. ?s Zomers is de melkprijs hier echter lager dan ?s winters; over het hele jaar genomen verkeren beide bedrijven in de middenmoot. De melkprijs (april 2007) van Campina steeg naar 25,59 euro per 100 kg melk, die van Friesland Foods naar 24,68 euro. Friesland Foods maakte onlangs wel bekend dat de melkprijs voor de boeren voor juni met maar liefst 1,48 euro per 100 kg melk wordt verhoogd (ca. 6 😵. Overigens kan de gemiddelde prijs, die een zuivelonderneming uitbetaalt aan melkveehouders, afwijken door kwaliteit, samenstelling en geleverde hoeveelheden melk*.

De positieve ontwikkeling op de wereldmarkt komt door een toenemende vraag en een beperkt aanbod van vooral mager melkpoeder en de laatste tijd ook van boter. Oorzaken daarvan zijn onder meer de droogte in Australiƫ en de toegenomen kaasproductie (en -consumptie) in Europa. Hierdoor blijft er minder melk over voor productie van melkpoeder en boter, want de EU kent een melkquotering. Als boeren meer produceren dan mag, moeten ze een boete (superheffing) betalen van ongeveer 28 eurocent per liter teveel geproduceerde melk. Schenk: ,,Op de wereldmarkt zijn de diverse productgroepen communicerende vaten. Eerst reageren poeder en boter, maar andere producten kunnen daar niet bij achterblijven. Aan het eind van het jaar kunnen we beoordelen hoe onze zuivelbedrijven het er vanaf hebben gebracht.?

De doorwerking van de goede wereldmarktprijzen in de melkprijs van Nederlandse rundveehouders wordt gedempt omdat ruim de helft van de Nederlandse melk in kaas verwerkt wordt. De grote prijsstijgingen van de laatste tijd zitten echter in melkpoeder en, in mindere mate, boter. Aan de andere kant heeft wei, een restproduct van kaasbereiding, de laatste tijd ook veel opgebracht dankzij groeiende vraag in Oost-Aziƫ. Juist de laatste tijd zijn er ook signalen dat ook de kaasprijzen stijgen en dat de zuivelindustrie in hun contracten met handelshuizen en supermarktketens prijsverhogingen hebben kunnen bedingen.

De opslag en export van zuivelproducten kost de EU nauwelijks geld meer omdat de voorraden zijn verdwenen. Op dit moment ondersteunt de EU alleen export van kaas en boter, en schoolmelkprogramma's. Melkpoeder, wei en ruwweg de helft van de exportkaas gaat nu al zonder steun de grens over. Zo'n 20% van de Nederlandse melk vindt zijn weg naar de wereldmarkt - vooral in de vorm van kaas. Voorspeld wordt dat die wereldmarkt voorlopig met 2-3% per jaar groeit. Om hier optimaal op in te kunnen spelen, wil LTO versnelde verruiming van de melkquotering. De EU komt begin 2008 met voorstellen.

Op basis van de nu beschikbare informatie over uitbetaalde en/of door de zuivelbedrijven aangekondigde melkprijzen lijkt de tendens van stijgende melkprijzen voor de boeren zich voort te zetten. De melkprijzen van de Ierse bedrijven Glanbia en Kerry Agribusiness zijn - naast Milcobel - relatief het meest gestegen. Niet verwonderlijk gezien de relatief grote afhankelijkheid van de Ierse zuivelindustrie van boter en mager melkpoeder en de extreme prijsstijgingen van deze bulkgrondstoffen. Amerikaanse en Nieuw Zeelandse melkveehouders profiteren nog veel sterker van de goede wereldmarktsituatie. Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra heeft aangekondigd de melkprijzen voor het nieuwe seizoen (vanaf juni 2007) nog verder te verhogen naar rond ? 0,22 per kg melk. Dit komt neer op een melkprijsverhoging met met liefst 27 %.

Zie ook www.milkprices.nl.

* Berekend is welke prijs een melkveehouder zou ontvangen, wanneer melk met een standaard samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid (4,2% vet, 3,40% eiwit, kiemgetal 24.999 per ml, celgetal 249.999 per ml, jaarleverantie van 500.000 kg) geleverd zou zijn.

Bron: [www.lto.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Hoezo een trendbreuk Siem Jan? Op de site van Friesland Foods (bij historische melkprijzen) is te zien dat we omstreeks 2002, net als in 1990nog 37 cent beurden.

Hier een overzicht van de melkprijsontwikkeling (in eurocenten) van af 1900 en de procentuele stijging per periode.
1900-1.43
1915-2.70=+47%
1930-3.07=+12%
1945-8.64=+64%
1960-13.28=+35%
1975-26.93=+50.6%
1990-36.98=+27%
2005-31.00= -19%
Onbekend
Zou dat niet het effect van quotering zijn?
Bij een "vrije markt"was de daling van melkprijzen veel groter geweest.
Onbekend
De quotering heeft de melkprijs niet in de benen kunnen houden. Deze is nu, 23 jaar na de invoering ervan, lager dan destijds.
Het marktmechanisme zorgt er nu voor dat de prijzen stijgen. 21 van de 27 EU landen melken het quotum niet vol, omdat de melkprijs als te laag wordt ervaren. Bedenk daarbij dat de voorraden zo goed als weggewerkt zijn en de vraag in en buiten de EU toeneemt, en zie daar, de wet van vraag en aanbod doet zijn werk.

Kortom, het ideale moment om de quotering te beeindigen.
Onbekend
"Kortom, het ideale moment om de quotering te beeindigen."

Ruud, volledig mee eens maar de wieken van de EU-politiek draaien vreselijk langzaam 😢
Op deze manier geven wij anderen de kans om hun eigen zuivelmarkt te ontwikkelen
Onbekend
Ik sluit me volledig bij jullie aan,
Onbekend
nog iemand die het met jullie eens is
Onbekend

Kortom, het ideale moment om de quotering te beeindigen.

Het is inderdaad zeer verleidelijk de quoteringnu los te laten, maar als je bekijkt wat er zoal aan stallen wordt gebouwt, nu de prijsstijging, zoals voorspelt tot 2016 met wel 40 procent zal kunnen gaan stijgen dan heb ik zo mijn twijfels en kan de euforie wel eens van korte duur zijn.
Onbekend
Als de prijzen met 40% gaan oplopen ben ik nog wel even eufoor.
Onbekend
Als de zuivelprijzen met 40% stijgen is het maar afwachten hoeveel de melkveehouder daar van krijgt.
Onbekend
Bijna te onzinnig om hierop te reageren.
Zeker nog nooit gehoord van o.a. exportresituties, importheffingen en een te ruime quotering. Wanneer jij een lekke trekkerband hebt, dan verkoop je deze natuurlijk, want hij doet het werk immers niet goed meer. Koop een paard en laat deze dan maar denken..
Onbekend
Je hoeft niet te reageren als je geen zinnig weerwoord hebt.

Kan ik je zelfs sterk aanraden, want dan hoef ik me ook niet af te vragen wat jij bedoelt
anonymous_821
Klopt wel Harry, in 2001 was de melkprijs b.v. belangrijk hoger dan in 2000
Met ingang van 2002 is de melkprijs continu ieder jaar gedaald
Zie
[www3.lei.wur.nl]
En vervolgens
[www3.lei.wur.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkpoeder , export , melkprijs , campina , kaas , europa , zuivel , fonterra , productschap-zuivel , melkveehouders , melkveehouder , boter , boer , celgetal , dairy , milcobel , zuivelonderneming , voorschotmelkprijs , zuivelmarkt , coƶperaties en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
8