Een sprookje uit het Financieel Dagblad

Lees dit artikel eens goed, waar zit de kennis bij de verslaggevers en redacteuren van het FD. Onderstaand artikel stond deze week in het FD. Het kan niet op. En zelfs Arie J heeft het niet gelezen.

uit het FD gekopieerd:

Stimuleren van de weidegang

Met steun van een expert kunnen de boeren hun bedrijfsvoering aan de hand van de indicatoren verbeteren. Daardoor ontstaat er een betere balans tussen een economisch gezond draaiend bedrijf, welzijn van de veehouders, milieubescherming en dierenwelzijn. Via workshops is het vervolgens de bedoeling dat veehouders elkaar weer verder helpen.

'Vier jaar geleden is de ijsmaker met het programma begonnen met elf veehouders in de buurt van Hellendoorn en al snel bleek het een groot succes. Omdat de doelstellingen overeenkomen met de onze hebben we besloten om de leveranties over te nemen', aldus Hulst.

Cono wil zich graag onderscheiden van de andere coöperaties. Tegen de trend in stimuleert de onderneming al een aantal jaren weidegang. 'Terwijl boeren in Nederland hun vee steeds meer uitsluitend op stal laten staan, willen wij die koeien in de wei zien', zegt Hulst. 'Daarom betalen we al sinds 2002 een premie van 50 cent per kilo melk op weidegang. Deelname aan Caring Dairy levert de boer nog eens 50 cent op.'

De producten die met de melk volgens het Caring Dairy-principe geproduceerd worden, zijn te herkennen aan het Caring Dairy-logo. Vanaf volgend jaar zal Beemsterkaas en het ijs van Ben & Jerry's in de Europese supermarkten het logo dragen.

MARCEL DE BOER

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
50 cent per kg melk?
nou, kom maar op met die bonus.
Onbekend
nog een 2-tal alinea's over de melkveehouderij uit het ander artikel in FD:
"De boeren in Europa zullen ongetwijfeld flink meer melk gaan produceren als de zuivelmarkt eenmaal is geliberaliseerd. In Nederland zal dat gauw 20% tot 35% meer zijn, stelt de Rabobank in het rapport 'Met melk meer markt' van vorig jaar. Tot voor kort was de auteur, analist Mark Voorbergen, dan ook bang voor een substantiële druk op de prijzen. Slechts boeren met een relatief lage kostprijs zouden de competitie aankunnen en het hoofd boven water houden. Veel boeren zouden versneld hun bedrijf beëindigen, waardoor het aanbod zou dalen. Vervolgens zou de melkprijs vanzelf een nieuw, maar lager, evenwicht vinden.

'Volkomen onverwacht is de situatie flink aan het kantelen', zegt Voorbergen nu. 'De prijzen op de wereldmarkt zijn snel aan het stijgen.' In het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, maar vooral in het Verre Oosten neemt de vraag snel toe. Mensen worden rijker en dat betekent dat ze zich een ander, meer westers eetpatroon aanmeten. Ze eten softijs, willen een plak kaas op de big mac en veel scholen hebben een melkprogramma ingesteld. Daardoor is de wereldmarktprijs inmiddels hoger dan wat Europese boeren gewend zijn te krijgen."
Onbekend
Ard, ik geloof dat alle forumleden hier hun melk wel aan CONO willen leveren voor 50 cent per kg extra. Ze hoevetn mij alleen maarde bonus van 50 cent de kg uitbetalen, rest mogen ze voorlopig houden. Lezen Ard, lezen! Leerdammer betaalde mij over juni ongeveer 30 cent per kg uit.
Onbekend
Wij ehbben de koeien alweer enkele jaren het jaarrond opstal, maar we hebben besloten dat met dit vooruitzicht de palenboor toch maar uit het vet gehaald moet
worden (grapje)
Lezen en begrijpen is voor sommige goed geschoolde mensen moeilijker dan voor een domme boer
Onbekend
Voor 50 cent/kg extra mogen ze in de winter ook naar buiten!!!!!
Onbekend
Dat doet Cono al ruim enkele jaren, 50cent per kg extra voor de weidemelk, oogluikend toegestaan door RFF en Campina. Die zijn bang voor represailles van hun leden, zodra ze ook dat de grond in boren. RFF en Campina hebben erniks bij CONO met de kaas de grond in te boren, zodra het melkprijsverschil te groot wordt. Toch betaald CONO boven die weidebonus ook nog flink extramelkgeld en nabetaling t.o.v. de grote 2 over 2006. HULDE.
CONO is als voorstander van DDB, met als reden een gezonde, niet al te grootschalige melkveehouderij met weidende koeien.
Onbekend
Tja, lijkt leuk 50 ct extra per 100 kg melk als weidepremie, maar zolang dit uit eigen middelen komt is dit een sigaar uit eigen doos.... Cono weet dit publicitair wel goed te verkopen en kan op deze manier hopelijk een deel van deze premie in de markt weer terug verdienen.
De steun aan de DDB heeft het bestuur op de ledenvergadering weer schielijk ingetrokken trouwens.
Onbekend
Sjakie leesjij het bericht uit het F.Dook eens goed door en anders haal je schoolgeld maar terug. Valt me tegen dat er nogal wat mensen zijn die het artikel heel slecht lezen
Onbekend
Nee, Henk, ik weet dat het over 50 ct per 100 kg melk gaat en de journalist onvoldoende kennis van zaken heeft en hier dus per abuis 50ct per kg melk van heeft gemaakt. Zelf had je dit ook al duidelijk gemaakt een half uur voordat ik postte. Begrijpend lezen ging mij op school echter erg goed af: ik begreep dus meteen dat het over 50 ct per 100 kg melk ging. Ik ga daar dus ook geen hele topic over zemelen, maar wilde wel ff reageren op een paar losse stellingen over de Cono die Ard lanceerde. Of zaten er nog meer fouten in het artikel, waar ik wel overheen heb gelezen? Dan hoor ik het graag van je!
Onbekend
het bestuur heeft nooit achter de ddb gestaan, dit idee is gebaseerd op een uitspraak van Hulst of een verkeerde interpretatie van de journalist die in december 2004 een intervieuw had met Hulst (agrarisch dagblad).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Evers , stal , koeien , melk , dierenwelzijn , kaas , weidegang , cono , bedrijfsvoering , boer , beemsterkaas , dairy en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1