Veehouders en ministerie nemen maatregelen tegen mkz

Geplaatst: 4-08-2007 | 09:14
Veehouders en ministerie nemen maatregelen tegen mkz
DEN HAAG (ANP) ? Alle veehouders in Nederland moeten hun dieren controleren op verdachte symptomen van mond? en klauwzeer. Dat advies heeft LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, zaterdag gegeven naar aanleiding van een mkz?uitbraak op een rundveebedrijf in Guildford in Engeland.
De laatste uitbraak van mkz in Europa was in 2001. De ziekte richtte toen grote schade aan. Het ministerie van Landbouw heeft de Voedsel? en Warenautoriteit vrijdag meteen opdracht gegeven om alle bedrijven te controleren waar de afgelopen tijd levende herkauwers vanuit Engeland zijn geïmporteerd.
LTO Nederland wijst er ook op dat het van groot belang is dat er snel maatregelen worden genomen om verspreiding van de gevreesde dierziekte tegen te gaan. ?één van de belangrijkste conclusies van de uitbraak van mkz in 2001 was dat reactiesnelheid doorslaggevend is bij de bestrijding van mkz", aldus beleidsmedewerker diergezondheid Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.
Ondertussen hopen boeren en overheid dat de uitbraak in Guildford een geïsoleerd geval is. In de buurt van Guildford ligt het dierziektenlaboratorium Pirbright en een onderzoeksfaciliteit van het farmaceutisch bedrijf Merial, waar onderzoek plaatsvindt met mkz?virus. ?Niet uitgesloten kan worden dat er virus is ontsnapt uit één van de laboratoria", aldus Osinga.
Houders van rundvee, varkens, schapen, geiten en herten krijgen van LTO Nederland het advies om bij een mkz?verdenking direct contact op te nemen met een dierenarts of om te bellen met het meldnummer dierziekten (045?5354232).
[www.refdag.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Virus ontsnapt uit het laboratorium? Zie je wel; ik heb het altijd geweten.....
Ze kunnen het dierenextremisten trainings cq. terreurkamp in Appelscha wel cancellen. Je hoeft geen cursussen geweldadig actievoeren meer te geven. Dit is veel effectiever!
Onbekend
Als dat zo is anita, dan is er niemand nergens meer veilig. Zal nog wel wat meevallen toch. Neemt niet weg dat Appelscha altijd gecancelled moet worden. Hirsch Ballin heeft wel zijn goedkeuring gegeven lees ik in telegraaf, waarcshijnlijk op juridiusche gronden en net voor de uitbraak van MKZ in engeland.......
Onbekend
De voorlaatste MKZ uitbraak in Nederland was vermoedelijk ook te danken aan het laboratorium in Lelystad waar destijds ook zeer waarschijnlijk het virus was ontsnapt.
Onbekend
ocht het zo zijn dat zowel lelystad als het laboratorium in engeland verantwoordelijk zijn voor de uitbraak dan mag wel eens grondig doorzocht worden wat voor mensen daar werken met welke kwalificaties. Of lopen daar de mensen rond die straks ook in appelscha zitten.?
Onbekend
Inmiddels is in het nieuws dat "opzet niet wordt uitgesloten".

Helaas lijk ik gelijk te krijgen!
Onbekend
Laatste uitbraak mkz in Nederland was in 2001 zoals een ieder hier wel bekend is.
Voorlaatste uitbraak van mkz in Nederland was in 1984 en betrof twee bedrijven, een bedrijf bij Lambertschaag in Noord-Holland en een bedrijf in de Noordoostpolder, waar weet ik niet precies meer. Mijn toenmalige dierenarts zei gelijk dat de oorzaak hiervan niet anders dan bij toemalige CDI (Centraal Diergeneeskundig Instituut) te Lelystad moest liggen. Dit is deenige plek in Nederland toen, waar het mkz virus aanwezig is. Zover mij bekend heeft men nooit toe willen geven dat hier inderdaad een fout gemaakt is waardoor virus in de lucht kon komen.
Onbekend
Klopt Jan Roelof de laatste uitbraak was het gevolg van import van besmette kalveren, maar de voorlaaatste uitbraak was ik denk eind jaren 80 in de Flevopolder, vermoedelijk het gevolg van een ontsnapt virus uit hetdierkundig laboratorium in Lelystad en daarvoor was er dacht ook nog eens golf van MKZ eind jaren 60.
Onbekend
hallo prikkers waar hebben we het over het is een ongrijpbaar virus en wat engeland betreft alles wat nog op de boot zit direct terug naar engeland en wat van drie betreft neem je verantwoordelijkheid
Onbekend
levende dieren uit engeland gelijk afmaken als ze op de wal zijn
anonymous_602
Nou ik meen toch dat dit zeer duidelijk meegekomen was met een vracht kalveren van de andere kant van het Kanaal. Dit betrof het eerste geval in Oene.
anonymous_602
Wat bedoel je nou?
anonymous_821
´Dat de laatste uitbraak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , varkens , lto , geiten , schapen , europa , gezondheid , virus , overheid , dierziekten , diergezondheid , dieren en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2