Vanaf maandag Europese maatregelen wegens MKZ

Vanaf maandag Europese maatregelen wegens MKZ
04 aug 2007 15:46

De Europese Unie gaat vanaf maandag alle export van levend vee uit Engeland, Wales en Schotland verbieden na de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) op een boerderij in Engeland.
De export van vlees, vleesproducten en zuivel wordt verboden voor zover deze
producten direct uit het getroffen gebied komen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel vanmiddag gemeld. De Europese maatregel is een automatisch gevolg van de uitbraak van de zeer besmettelijke dierenziekte, aldus de Britse coördinerend minister voor Beleidszaken, Ed Miliband, eerder op de dag in Londen.
Momenteel heeft er al geen export plaats. Alle uitvoervergunningen waren in afwachting van een formeel besluit van Londen en Brussel al opgeschort. Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, valt overigens buiten het Europese besluit.
De Britse premier Gordon Brown, die zaterdag eerder moest terugkomen van vakantie wegens de MKZ-uitbraak, verzekerde dat de autoriteiten alles doen om de situatie zo snel mogelijk onder controle te brengen. Brown leidde zaterdag een crisisberaad over de eerste uitbraak van MKZ in zijn land in zes jaar.
De invoer van Brits rundvlees in Nederland is overigens beperkt. Volgens het Productschap Vee en Vlees was de invoer van Brits rund- en kalfsvlees in 2005 gedaald tot 1,8 miljoen kilo op een totale import van 255 miljoen kilo. De waarde hiervan was dat jaar gezakt tot 11,4 miljoen euro op een totale import van 678 miljoen euro.
Japan maakte zaterdag bekend geen Brits varkensvlees meer te zullen importeren. Het gaat om kleine hoeveelheden, maar Tokio zegt het zekere voor het onzekere te willen nemen.
[www.agd.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
waarom niet vandaag maar pas maandag we zijn 2001 zeker al lang vergeten terwijl hier in nedreland de zaken nog steeds niet zijn afgewerkt van de crisis in 2001 oh ja het moet zich eerst weer verspreiden
Onbekend
We hebben geen paars kabinet meer Dirk!
Onbekend
Nou Arie, hoe weet jij dat er in Engeland nu al een totaal vervoersverbod geld??
Als je de maatregelen leest die LNV heeft bekend gemaakt twijf ik daar aan. Zo moeten alle veewagens afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk (VK) op een erkende wasplaats in Nederland extra gereinigd en ontsmet worden, ook al zijn zij in het VK gereinigd en ontsmet. Dat geldt ook voor vervoermiddelen voor paardachtigen.
Waarom heeft LNV deze maatregel dan opgenomen??
Onbekend
Er is heel veel te lezen over de MKZ. Misschien wel te veel. Maar toch vind ik het vreemd dat de Europese Unie pas vanaf maandag alle export van levend vee uit Engeland, Wales en Schotland gaat verbieden. Waarom dan niet gewoon per direct??
Onbekend
Uit het verslag van het basis overleg van LNV blijkt dat er nog transporten met dieren onderweg zijn naar Nederland. Zie rondvraag. LNV geeft aan hiermee met verstand mee om te gaan. Dus er was nog geen vervoersverbod, anders waren er toch geen transporten onderweg.

[www.boerderij.nl]
Onbekend
Pfff,die zullen nog wel op de boot gezeten hebben of zo,als je maar weet waar het allemaal is is er toch niets aan de hand!!!
Onbekend
wat is de kop van dit bericht vanaf maandag europese maatregelen dit is niet traag maar brussel is traag heeft niets met vervoersverbod van doen het gaat erom wat brussel beslist en maandag nemen ze pas maatregels
anonymous_602
Als je even had opgelet wist je dat er vanaf vanmiddag 14.30 uur een vervoersverbod geldt voor koeien, varkens, schapen en geiten.
anonymous_821
En er in Engeland allang een totaal vervoersverbod geld.
Maar bij dirk komen wel meer dingen erg traag door
anonymous_821
Jij leest blijkbaar niets, kan ook hoor
Het staat in elk nieuwsbericht
En die wagens? Nou dat zijn natuurlijk de transporten dienog voor het vervoersverbod vertrokken zijn
anonymous_821
Nou dan zal ik speciaal voor jou een stukje uit het eerste bericht dat ik plaatste kopiëren, dan hoef je niet zoveel te lezen, zo vermoeiend hé?
<" Momenteel heeft er al geen export plaats. Alle uitvoervergunningen waren in afwachting van een formeel besluit van Londen en Brussel al opgeschort. Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, valt overigens buiten het Europese besluit.">

Dus er is per direct een tijdelijke maatregel getroffen, en maandag wordt diedefinitief
Lijkt me afdoende

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's export , ierland , vakantie , voer , zuivel , boerderij , rundvlees en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0