Mkz wanneer gaan we eindelijk weer helemaal open?? Wie gaat mijn schade betalen?

Het is toch van de zotte dat er volop kalveren en slachtkoeien geimporteerd worden hier in nederland, engeland alweer zowat helemaal open is en wij hier niet met de kalveren en koeien weg kunnen? Echt weer een of andere bureau nerd die deze regels zo bedacht heeft. En beste LTO (volgens menige toch onze bond) wie gaat mij de schade zodadelijk betalen?? Kalverprijs straks -50 euro doordat alle hokken al opgevuld zijn door buitenlandse kalveren, kost mij toch al meer dan 1000 euro!!Beste LTO, als jullie een ruggegraat hebben, dwing dan VANDAAG nog een volledige opheffing van alle verboden af!!

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Helemaal mee eens.
Onbekend
Nee niet uit Engeland maar wel uit Belgie(Chiney) Polen ,Hongarije en de Baltische staten dus kost het wel geld.In dit geval voor mij persoonlijk niet omdat ik alleen kalveren aankoop.Maar zoals altijd is Nederland weer het braafste jongetje van de klas.
Onbekend
Beste Arie, hoezo bepaalde voorzichtigheid?? Met buitenlandse kalveren rijden ze hier vrolijk door het land en met onze eigen kalveren kunnen we geen kant op? Noem JIJ dat voorzichtigheid, kom op, laat me niet lachen, gewoon pure nonsens wat de sector weer geld kost, en niemand ooit een euro schadevergoeding van terug ziet..
Onbekend
sprak laatst ook een boer, belachelijk dat verburg dat allemaal doet het is nog niet eens in Nederland en het blijven er maar bij 2 in Engeland. Maar mocht het in Nederland zijn gekomen dan was hij wel degene die als eerste zou zeggen: Dat Verburg niet direct een vervoersverbod had aangekondigd!
Onbekend
Ik ben het met je eens dat het verkeerd geregeld is, maar volgens mij is engeland niet "zowat" geopend voor vee. Ik vind het jammer dat door de verminderde aanvoer van kalveren de rest van continentaal eu profijt van trekt. Persoonlijk vind ik de keuze van Verburg prima en die van een aantal andere landen en met name Belgie zeer slecht want ik wil liever niet te veel terugdenken aan 2001, een hogere melkprijs na de stand-still, maar een afschuwelijk jaar.
Onbekend
Er kan nog van alles gebeuren,
Momenteel worden er veel bloedmonsters onderzocht, ook in Nederland.
1 positieve uitslag hier, en de rapen zijn gaar.
Onbekend
Het lijkt mij het best , dat er gezamelijk (door LTO ) een claim wordt neergelegd bij het bedrijf, dat het virus heeft laten ontsnappen, en minimaal ontslag voor de schuldige werknemer.
Frank
anonymous_821
Bij mijn beste weten is Engeland echt niet open, alleen vee dat naar de slacht moet
.En voor slachtvee is het hier nooit dicht geweest
En er komen dus echt geen kalveren uit Engeland, dat zal nog wel maanden duren
anonymous_821
Dat laatste is geen juiste opmerking aangezien het een zelf opgelegde verplichting is, er is niets braafs aan.
Alleen een bepaalde voorzichtigheid, al dan niet juist
anonymous_821
Niet mijn voorzichtigheid, maar die van minister Verburg.
Zoals ik al schreef, "al dan niet terecht"
Maar die voorzichtigheid is haar motivatie
Hieronder de brief die zij naart de kamer stuurde op 9 augustus
<<<<<<<<<<<

Geachte Voorzitter,
In vervolg op de brief van 7 augustus jl. informeer ik u met deze brief over de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk en mijn besluit tot wijziging van de Regeling maatregelen
Mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007.
Woensdag 8 augustus jl. heeft het Permanente Comité van de Voedselketen en
Diergezondheid van de Europese Commissie (ScoFCAH) in Brussel uitvoerig gesproken over de ontstane situatie naar aanleiding van de besmettingen in het Verenigd Koninkrijk.
Tijdens het ScoFCAH heeft het Verenigd Koninkrijk een update gegeven van de situatie.
Naar aanleiding van de recente situatie heeft het Verenigd Koninkrijk besloten het interne vervoersverbod te versoepelen. De Europese Commissie heeft in overleg met het Verenigd
Koninkrijk besloten dat de export van levende dieren vanuit het Verenigd Koninkrijk nog niet is toegestaan.
Daarnaast is ook de export van producten van deze dieren, voor zover deze na 15 juli jl. geproduceerd zijn, slechts onder voorwaarden toegestaan.
Op 7 augustus 2007 werd in Nederland reeds het vervoer van varkens naar een slachthuis via een varkensverzamelcentrum toegestaan.
Gelet op de conclusies van het ScoFCAH en de voortvarende monitoring van de bedrijven die evenhoevige dieren uit het Verenigd Koninkrijk hebben ontvangen, heb ik dan ook besloten tot een verdere versoepeling van
de regeling. Voor schapen en geiten is een afwijkende risico-inschatting gemaakt vanwege het feit dat de klinische verschijnselen van Mond- en klauwzeer bij deze dieren minder duidelijk zijn en omdat de traceerbaarheid van deze dieren moeilijker is dan van runderen en varkens.
Overwegingen versoepelen vervoersverbod
De reden van het instellen van het totale vervoersverbod was dat het enige tijd kost om via de databases gegevens van andere lidstaten en van het bedrijfsleven alle uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde dieren in beeld te krijgen.
Om gedurende die tijd de verzekering te hebben dat er van bedrijven met een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd dier geen dieren afgevoerd worden, is het vervoersverbod voor MKZ-gevoelige dieren ingevoerd.
Inmiddels zijn alle bedrijven die in de risicovolle periode dieren uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd hebben geblokkeerd en is er geen reden om te veronderstellen dat er vanuit die bedrijven uitwaaiering heeft
plaatsgevonden.
Het klinische onderzoek is vrijwel afgerond. Hiermee is het risico van besmetting dermate verminderd dat ik het besluit heb genomen het vervoersverbod te
versoepelen. De ‘verdachte’ bedrijven blijven geblokkeerd totdat uit klinische en
serologisch onderzoek is gebleken dat de dieren op deze bedrijven niet met het Mond- en klauwzeervirus in aanraking zijn geweest. Inmiddels kan bij een belangrijk deel van de bedrijven de verdachtstatus opgeheven worden omdat bij de uit het Verenigd Koninkrijk aangevoerde dieren geen ziekteverschijnselen zijn ontdekt en ook het laboratoriumonderzoek negatief uitviel.
Maatregelen met betrekking tot runderen en varkens
Het vervoersverbod voor runderen en varkens in het kader van voorkoming van de insleep van Mond- en klauwzeer wordt per 10 augustus 2007, 12.00 uur opgeheven. Dit mits de resultaten van de laatste klinische onderzoeken negatief zijn.
Om te voorkomen dat aanvoer van gevoelige dieren op bedrijven verboden blijft (waarmee het vervoersverbod
de facto in stand blijft) is in de gewijzigde regeling gespecificeerd dat onder verzamelen het tijdelijk bijeenbrengen van dieren wordt verstaan. Het tijdelijke bijeenbrengen van dieren voor de slacht wordt toegestaan.
Het tijdelijk bijeenbrengen van dieren met het doel deze naar een veehouderijbedrijf te vervoeren blijft nog verboden.
Indien onverhoopt uit het traceringsonderzoek of anderszins toch nog blijkt dat Mond- en klauwzeer is ingesleept in Nederland dan brengt het verzamelen van dieren anders dan voor de slacht immers de grootste risico’s met zich mee.
Maatregelen met betrekking tot schapen en geiten
Het is vooralsnog niet toegestaan schapen of geiten te vervoeren anders dan voor afvoer
naar de slacht. De reden hiervoor is dat klinische verschijnselen van Mond- en klauwzeer
minder duidelijke zichtbaar zijn bij schapen en geiten en omdat de traceerbaarheid van
deze dieren moeilijker is dan van runderen en varkens. In dit verband is ook relevant dat
het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven nog wat nader onderzoek te willen doen, onder
andere naar een schapenmarkt die op 3 augustus jl. in Oxfordshire in het Zuid-Westen van
het Verenigd Koninkrijk is gehouden en waar zo’n 21.000 schapen aanwezig waren.
Tot slot
Alertheid blijft echter geboden. Zodra er zich wijzigingen zouden voordoen in de situatie
zal opnieuw op basis van een risicoanalyse worden nagegaan of het nemen van maatregelen
noodzakelijk is.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , kalveren en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN