Wordt het weer leuk om boer te zijn?

<b>Nog een paar opvallende berichten van vorige week:

AMSTERDAM - Een gemiddelde veehouder in Nederland (65 koeien) zal dit jaar 20 duizend euro extra inkomsten binnenhalen door de stijging van de melkprijs.
</b>
Wordt het weer leuk om boer te worden in Nederland? Door de stijging van de prijzen op de wereldmarkt van melk en graan lijken boeren ineens weer een toekomst te hebben. Het boerenbedrijf wordt misschien zo lucratief dat in de toekomst zelfs geen televisieprogramma meer nodig is om de eigenaren aan een vrouw te helpen.

Bron: [www.volkskrant.nl]

<b>Opeens heeft de boer minder te klagen
</b>
WYNS, 22 AUG. De prijzen voor zuivel in de supermarkten stijgen. Veehouder Herman Miedema uit het Friese Wyns is voorzichtig optimistisch. „Mijn kosten zijn ook gestegen.”.Zijn stal lopen enkele koeien onder de draaiende elektrische koeborstel door. „Vinden ze heerlijk”, weet melkveehouder Herman Miedema (43) uit Wyns, behorend bij de gemeente Tietjerksteradeel. „En tegelijkertijd wordt hun huid verzorgd.” De meeste van zijn koeien staat buiten in de wei. Binnen in de stal eet een tiental drachtige runderen kuilvoer.

Bron: [www.nrc.nl]

<b>Melkveehouders voorzichtig positief
</b>
Nu de melkprijs de afgelopen maanden licht is gestegen, kunnen melkveehouders in het Groene Hart voorzichtig positief naar de toekomst kijken.

De afgelopen jaren hadden de boeren te kampen met dalende inkomsten door de steeds lagere melkprijs. Tegerlijkertijd stegen bij melkveebedrijven de kosten, waardoor veel boeren ermee ophielden en hun zaak verkochten. Na enkele zwarte jaren gloort er weer een streepje licht aan de horizon. ,,Wij ontvangen nu per liter ongeveer dertig eurocent, constateert melkveehouder Michiel Markus uit Papekop. ,,Een half jaar geleden was dat27 eurocent. Voor ons betekenen die paar centen erg veel. De vooruitzichten waren zes maanden geleden bovendien ronduit slecht, aldus Markus. ,,Nu gaat het gelukkig de goede kant op. We hadden dit niet verwacht.Het is lastig om oorzaken voor de stijging van de melkprijs aan te wijzen.

Bron: [www.ad.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
20 duizend extra inkomsten ?
Dat zal geen winst zijn, maar bij velen een mogelijkheid om
de stapel rekeningen weg te werken.
Onbekend
Was het niet leuk om boer te zijn dan?Dat die 20000 euro net zo hard aan gestegen kosten weer de deur uit vliegt laten we daar ook maar niet over in herhaling vallen. Daar is hier al tot in den treure over geschreven.
Onbekend
Neen, wij als melkveehouders onder elkaar weten drommels goed hoe het zit met de meer inkomsten en de gestegen kosten, en dit laatste moet heel goed duidelijk gemaakt worden aan de buitenwacht- onze burgerbevolking.
Onbekend
Oja,
net of de burger geen meerkosten kent, laat me toch niet lachen, wat moet de zeugenhouder trouwens wel niet denken van die 20.000 euro extra inkomsten.

Die ze echt niet kennen, ik denk nog eerder van 20.000 euro minder inkomsten en hun kennen ook de extra voerkosten, over het algemeen voeren ze veel meer krachtvoer dan de melkveehouders, nee al met al mogen de veehouders echt niet klagen onder de huidige omstandigheden.
Onbekend
Brutus heb jij de afgelopen jaren ook de pieken gehaald die de varkenshouders wel hebben gehaald? Ik weet de biggenprijs is momenteel dikke shit, maar al heel veel vermeerderaars mesten hun eigen biggen af en dan is het verhaal alweer wat anders.
De varkenscyclus, misschiem moeten de melkveehouders hier ook mee moeten leren leven.
Onbekend
Het is te hopen dat de pieken de dalen dan wel geheel opheffen.
anonymous_188
Je moest eens weten hoeveel natte bijprodukten de varkensboeren voeren.
Nee die varkensboeren zijn zo dom nog niet, daar kan menig melkveehouder nog wat van leren. Alleen in schaalvergroting hebben ze een steek laten vallen, dat hadden ze anders aan moeten pakken om ook een beter draagvlak bij de burger te behouden...
Onbekend
toch gaat die schaalvergroting in een sneltrein vaart door !
Onbekend
Wanneer was het dan niet leuk meer om boer te zijn????
Onbekend
hadden die varkensboeren maar voor een gezondere structuur in hun sector moeten zorgen. Nu zijn ze voor voer afhankelijk van Zuid amerika en hun mest moet ook nog eens duur weg naar akkerbouw gebieden. 20 euro per big en 20 euro voor een kuub mest. Kan nooit lang goed gaan voor een hoop varkensboeren. Dit is wel jammer want er zitten vaak hele goede managers op die bedrijven.
Onbekend
"hadden die varkensboeren maar voor een gezondere structuur in hun sector moeten zorgen."

Dat moet een melkveehouder in een sektor die zichzelf over de kop heeft gefinancierd met (te) duur quotum nodig zeggen: misselijke opmerking!
Onbekend
alsof iedereen zich kapot financiert?! Wat nou misselijk, alsof het gezond is dat je voer van elders haalt en hier je mest laat.....
Onbekend
En jij voert natuurlijk geen krachtvoer,en al helemaal geen 'soja'
Onbekend
natuurlijk wel,
maar varkensboeren bijna alleen maar krachtvoer, veel afhankelijker, biologisch doet het misschien met ander voer maar da's geen vergelijk.
Onbekend
biologisch krachtvoer kost momenteel meer dan 30 cent
Onbekend
momenteel kan je dus beter melkveehouder zijn ipv varkens
Onbekend
Maar tis ook wel eens andersom geweest.
Onbekend
koeien en varkens vergelijken is:appels met peren vergelijken
Onbekend
Waardeloze opmerking. Komt zeker uit een varkensarm gedeelte van Nederland zeker... Varkenshouderij heeft in zuiden en oosten gezorgd voor een gezonde agrarische sector op arme zandgrond.
Onbekend
Natuurlijk is het goed dat de melk weer een s wat duurder wordt maar toch is het betrekkelijk; Bep. zaken zoals de veel genoemde stijgende kosten heb je niet in de hand maar soms wil het ook gewoon beter dan een ander jaar. Toen we een paar jaar geleden erg slecht molken, en de melkprijs ook erg laag was hadden we nog het geluk dat veel boeren het allemaal nog erg leuk vonden (lees: het quotum was heel duur), Daardoor hield je aan het eind van de rit niks minder over dan wanneer je goed molk. Het gaf echter weinig voldoening omdat het met meer omzet en minder ergenis veel plezieriger werkt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , melkprijs , zuivel , melkveehouders , melkveehouder , boer en groene hart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
6